Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedyś andy poradził mi porozwieszać kilka tekturek z kasetkami z żelem przeciw molom Raid. (Zaznaczam że latało tego mnóstwo) i pomogło do mąki się nie dały (3 worki po 30 kg).
POZDRAWIAM
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/2/#findComment-108030
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 82
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Kiedyś andy poradził mi porozwieszać kilka tekturek z kasetkami

 

W ubiegłym roku też w spiżarni to miałem . Było skuteczne :!: :smile:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/2/#findComment-108033
Udostępnij na innych stronach

Teraz nawet czas płynie inaczej niz kiedyś. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/2/#findComment-108303
Udostępnij na innych stronach

Po co płacić za przesyłkę, przecież masz młyn w Suwałkach

Tak jest tylko minimalna ilość to worek - 40kg. Cena ok. 60zł za worek.

Pogadaj z Właścicielem, ja kupiłem po 10kg. Albo idż i pogadaj w piekarni, też można załatwić.

 

Pozdrawiam

WaRo58

Pozdrawiam

Waldek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/2/#findComment-108306
Udostępnij na innych stronach

waro58,

Znalazłem inny młyn w Mazurkach 34 km od Suwałk sprzedają paczkowaną mąkę w opakowaniach 1kg po 1,2zł i w workach 25kg po 1zł za kg.

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/2/#findComment-108310
Udostępnij na innych stronach

Ja kupuję mąkę Diamont za jedyne 1,80 zł w Hiszpańskim markecie

http://www.diamant-mehl.de/

:wink:

tak dobry młyn, produkuje już od 105 lat(1895).

Szkoda tylko że konkurencja dla polskiego młynarstwa

:sad:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/2/#findComment-108311
Udostępnij na innych stronach

waro58,

Znalazłem inny młyn w Mazurkach 34 km od Suwałk sprzedają paczkowaną mąkę w opakowaniach 1kg po 1,2zł i w workach 25kg po 1zł za kg.

Gratuluję, smacznych wypieków.

Ale jeśli ma to być mąka pszenna typ 650, to w marketach kupisz poniżej 1PLN.

 

Pozdrawiam

WaRo58

Pozdrawiam

Waldek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/2/#findComment-108312
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...

Kiedyś kolega kupił mi mąkę w młynie koło Siedlec . Piekłem różne chleby ,niektóre nowe przepisy . Chleb żytni wyrastał dobrze natomiast smak był niespecjalny . Tam gdzie kupuję od kilku lat płacę 2,85 , a tam 1,00 . Zysk widać . Wróciłem jednak do starego młyna i kupuję na Podlasiu .

Mąki z marketów to inna bajka . Mają w sobie tyle ulepszaczy , że wyrastają bez zakwasu .

Pomyślcie . Jeśli ktoś kupi mąkę tanio , wyjdzie pulchny ,pachnący chlebuś ,to następny zapas mąki kupi w tym samym miejscu i w takiej samej torebce . Jeśli na tej samej półce będzie mąka dwu trzykrotnie droższa ,mimo że z dobrego ziarna bez dodatków to pieczywo wyjdzie tak samo dobre , może trwalsze , ale droższe np trzykrotnie .Klient narzuca jaki towar się sprzedaje A tak naprawdę cieszymy się , że pieczemy zdrowo , na samym początku używamy tego samego surowca co piekarnia . Czy piekarz sprawdza zawartość białka w mące ?? Interesuje go gdzie rosło zboże ? No nie . Cena. Jak da się szybko upiec pyszny tani chlebuś .

Przy zakupie mąki na potrzeby rodziny kierowanie się samą ceną jest chyba pochopne . Skutek jest taki ,że narobimy się , upieczemy chleb porównywalny smakowo do zdrowego tradycyjnego , ale czy na pewno zdrowy ?.

Podchodzę do tematu zdrowej żywności może zbyt poważnie , ale proszę mi uwierzyć , ludzie których przekonałem ,że surowiec jest najważniejszy , po krótkim czasie byli mi wdzięczni . Nie kupujmy taniooo . kupujmy mniej ,ale zdrowo . Zaoszczędzimy na aptece i się wyrówna .

Chyba niezbyt dobre wejście jak na moje zaistnienie na forum .

Wybaczcie . Darek

daro
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/2/#findComment-143866
Udostępnij na innych stronach

Chyba niezbyt dobre wejście jak na moje zaistnienie na forum

Dobre, dobre. Nie bądź zawstydzony. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/2/#findComment-143870
Udostępnij na innych stronach

Nie kupujmy taniooo . kupujmy mniej ,ale zdrowo

 

tak jak mówiła moja babcia :"wnusiu tanie mięso to psy jedzą"]

 

choć w dzisiejszych czasach to niestety nia zawsze jest prawdą :???:

zwierzak myśleć
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/2/#findComment-143873
Udostępnij na innych stronach

Czy piekarz sprawdza zawartość białka w mące ?? Interesuje go gdzie rosło zboże ?

Znajomy piekarz zdradził nam kiedyś, że sprawdza każdą dostawę mąki poprzez próbne pieczenie. Bierze od jednego dostawcy i ma w umowie zastrzeżoną możliwość zwrotu w przypadku gorszych jej parametrów. Okazuje się, że dosyć często wymienia mąkę.

Tę zwróconą - jak nam powiedział - rozprowadza się w sprzedaży detalicznej.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/2/#findComment-143900
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj zrobiłem własną mąkę pszenną.

Do próby użyłem 170g pszenicy, z czego zmielone zostało 156g natomiast reszta została w młynku. Z tych 156g po przesianiu przez najdrobniejsze sitko jakie miałem uzyskałem 136g maki(87%) i 20g łuski(13%). Zmielenie zajęło ok 5 minut na najmniejszej gradacji.

na dwuch ostatnich zdjęciach widać dosypaną makę"kupną" z lewej strony jest ona znacznie jaśniejsza od tej co sam zmielilem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/2/#findComment-143901
Udostępnij na innych stronach

tim, a pszenica skąd? Myślę, że swoja. Tutaj będą zawsze rodzić się pytania.Pozdrawiam serdecznie.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/2/#findComment-143946
Udostępnij na innych stronach

Ktoś pisał wcześniej wcześniej o konieczności leżakowania nie tylko ziarna , ale i mąki ( trzy miesiące)tyle mniej więcej co jej okres dobrych parametrów . Wczoraj nic o tym nie pisałem bo jeden nieprzyjazny tekst na wejście wystarczy .

Najlepsza mąka jest mielona własnoręcznie . Zawsze świeża .

Problem jest z pszenicą , która w Polsce w niewielkim procencie nadaje się do przerobu na mąkę . Lepiej sprawa wygląda z żytem .

Drugi problem co cena żarnowych młynków do mąki . Mąka w przeciwieństwie do kawy nie jest palona i taka ma zostać .Młynek musi być wolnoobrotowy, żeby w procesie mielenia nie podniosła się znacznie temperatura .

Widzę na zdjęciach Tima piękną mąkę :clap: i chyba przystawkę do Zelmera ? Proszę powiedz coś więcej na ten temat .

daro
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/2/#findComment-143954
Udostępnij na innych stronach

Chyba niezbyt dobre wejście jak na moje zaistnienie na forum

Wejście bardzo dobre tylko żeby słuchać chcieli :D Mnie jak najdzie to się "naszczekam" tutaj przeciwko glutaminianowi lub innemu aspartamowi i co? Za chwilę przepis na forum:"...całość do smaku doprawić szklanką maggi lub 19 łyżek sosu sojowego oraz 1/2 kg vegety..." :devil:

Ot taka donkichoteria :)

Ale mówić trzeba!

I będę!

Jak mnie najdzie!

:grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/2/#findComment-143956
Udostępnij na innych stronach

Może to wada 49 latków .

Z maggi fakt . Dużo przepisów zawiera to czarodziejskie słowo .Natomiast sos sojowy to znowu temat rzeka .Sos sojowy prawdziwy i coś co jest pod tą nazwą sprzedawane .

Zawsze trzeba się zastanowić nad prawdziwymi korzyściami niskich cen .

Wątek "mąka" więc trzymam się tego .

500 g mąki to około 1 kg chleba .Dla średniej rodziny to dwa dni . Daje to nam 7,5 kg mąki miesięcznie .

Różnica między 1 zł , a 2,80 to 1,80 X 7,5 kg to 13,50 zł w skali miesiąca . Można to jeszcze dzielić przez członków rodziny , dni miesiąca itd.

Wyjdzie na to ,że na żonie ,czy ukochanej córce zarobisz dziennie 15 groszy (przy trzy osobowej rodzinie . A gdzie niezapomniany smak , błonnik , witaminy .??

Żeby zakończyć temat skrótów (maggi) i oszczędności ( tania mąka ) dodam ,że z mąki o 15 groszy droższej chleb będzie smaczny do ostatniej kromki , czyli nic się nie zmarnuje . Co może być oszczędnością 15 groszy .

Wersja dla 'mniej rozrzutnych : Co może być oszczędnością 25 groszy .

Jeśli Was przekonałem to skupmy się na pieczeniu jak najzdrowszym i najsmaczniejszym . Dzielmy się wiadomościami z zakresu nie cen tylko jakości , wartości mąki .

daro
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/2/#findComment-143959
Udostępnij na innych stronach

anerka, pszenica z własnego pola o dość dużej odporności na choroby i w dodatku "B" czyli chlebowa

Widzę na zdjęciach Tima piękną mąkę i chyba przystawkę do Zelmera ? Proszę powiedz coś więcej na ten temat

Tak to jest przystawka do Zelmera, którą wczoraj dostarczył listonosz więc dopiero ją testuję :lol:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/2/#findComment-143960
Udostępnij na innych stronach

500 g mąki to około 1 kg chleba .Dla średniej rodziny to dwa dni

Jaka to jest średnia rodzina. U mnie codzienne taki 1,2- 1,4 kg (zależy jaki wyjdzie).

Troje dorosłych osób. (czy to nie jest średnia rodzina :question: ) :grin:

POZDRAWIAM
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/2/#findComment-143962
Udostępnij na innych stronach

Z młyna jeszcze na jesień kupowałem mąkę (każdy rodzaj) po 1 zł.

Pod koniec roku za 1,40 zł. Teraz ze dwa tygodnie temu już po 1,50 zł.

W tej chwili :question: nie wiem. Może jeszcze się nie zmieniło. :devil:

POZDRAWIAM
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/2/#findComment-143967
Udostępnij na innych stronach

To jeszcze raz ja upierdliwiec .Wypowiedź Andyego jest Bardzo dobrym przykładem . Używanie glutaminianu sodu , czyli stosowanie Vegeta , maggi , Knorr to to samo .

Czemu po to sięgamy ??.

Mięsko jest smaczne mięciutkie pachnące mimo trucizny

Chlebek jest smaczny puszysty pachnący mimo trucizny

Przepraszam Andy , że nie doceniłem tego od razu .

Tu nasuwa mi się od razu przepis starego tutejszego zadymiacza na wędzonego kurczaka , gdzie miałem wrażenie , że to nie kurczak ,a vegeta jest podstawą sukcesu

daro
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/2/#findComment-143994
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.