z_bychu Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Kiedyś andy poradził mi porozwieszać kilka tekturek z kasetkami z żelem przeciw molom Raid. (Zaznaczam że latało tego mnóstwo) i pomogło do mąki się nie dały (3 worki po 30 kg). Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/2/#findComment-108030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Kiedyś andy poradził mi porozwieszać kilka tekturek z kasetkami W ubiegłym roku też w spiżarni to miałem . Było skuteczne :!: :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/2/#findComment-108033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Po co płacić za przesyłkę, przecież masz młyn w SuwałkachTak jest tylko minimalna ilość to worek - 40kg. Cena ok. 60zł za worek. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/2/#findComment-108288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strudel Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 7 Kwietnia 2010 MUSI leżakować ok. 3 miesięcy, by "doszła". około 2 tygodnie "dojrzewa" Cytuj pozdrawiam Paweł W. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/2/#findComment-108302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Teraz nawet czas płynie inaczej niz kiedyś. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/2/#findComment-108303 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Po co płacić za przesyłkę, przecież masz młyn w SuwałkachTak jest tylko minimalna ilość to worek - 40kg. Cena ok. 60zł za worek. Pogadaj z Właścicielem, ja kupiłem po 10kg. Albo idż i pogadaj w piekarni, też można załatwić. Pozdrawiam WaRo58 Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/2/#findComment-108306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 7 Kwietnia 2010 waro58, Znalazłem inny młyn w Mazurkach 34 km od Suwałk sprzedają paczkowaną mąkę w opakowaniach 1kg po 1,2zł i w workach 25kg po 1zł za kg. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/2/#findComment-108310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Ja kupuję mąkę Diamont za jedyne 1,80 zł w Hiszpańskim markeciehttp://www.diamant-mehl.de/ :wink: tak dobry młyn, produkuje już od 105 lat(1895). Szkoda tylko że konkurencja dla polskiego młynarstwa :sad: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/2/#findComment-108311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 7 Kwietnia 2010 waro58, Znalazłem inny młyn w Mazurkach 34 km od Suwałk sprzedają paczkowaną mąkę w opakowaniach 1kg po 1,2zł i w workach 25kg po 1zł za kg. Gratuluję, smacznych wypieków. Ale jeśli ma to być mąka pszenna typ 650, to w marketach kupisz poniżej 1PLN. Pozdrawiam WaRo58 Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/2/#findComment-108312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 23 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 23 Stycznia 2011 W piątek w młynie kupiłem 50kg mąki żytniej za 65zł Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/2/#findComment-143066 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daro Opublikowano 28 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 28 Stycznia 2011 Kiedyś kolega kupił mi mąkę w młynie koło Siedlec . Piekłem różne chleby ,niektóre nowe przepisy . Chleb żytni wyrastał dobrze natomiast smak był niespecjalny . Tam gdzie kupuję od kilku lat płacę 2,85 , a tam 1,00 . Zysk widać . Wróciłem jednak do starego młyna i kupuję na Podlasiu . Mąki z marketów to inna bajka . Mają w sobie tyle ulepszaczy , że wyrastają bez zakwasu .Pomyślcie . Jeśli ktoś kupi mąkę tanio , wyjdzie pulchny ,pachnący chlebuś ,to następny zapas mąki kupi w tym samym miejscu i w takiej samej torebce . Jeśli na tej samej półce będzie mąka dwu trzykrotnie droższa ,mimo że z dobrego ziarna bez dodatków to pieczywo wyjdzie tak samo dobre , może trwalsze , ale droższe np trzykrotnie .Klient narzuca jaki towar się sprzedaje A tak naprawdę cieszymy się , że pieczemy zdrowo , na samym początku używamy tego samego surowca co piekarnia . Czy piekarz sprawdza zawartość białka w mące ?? Interesuje go gdzie rosło zboże ? No nie . Cena. Jak da się szybko upiec pyszny tani chlebuś . Przy zakupie mąki na potrzeby rodziny kierowanie się samą ceną jest chyba pochopne . Skutek jest taki ,że narobimy się , upieczemy chleb porównywalny smakowo do zdrowego tradycyjnego , ale czy na pewno zdrowy ?. Podchodzę do tematu zdrowej żywności może zbyt poważnie , ale proszę mi uwierzyć , ludzie których przekonałem ,że surowiec jest najważniejszy , po krótkim czasie byli mi wdzięczni . Nie kupujmy taniooo . kupujmy mniej ,ale zdrowo . Zaoszczędzimy na aptece i się wyrówna .Chyba niezbyt dobre wejście jak na moje zaistnienie na forum . Wybaczcie . Darek Cytuj daro Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/2/#findComment-143866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 28 Stycznia 2011 Chyba niezbyt dobre wejście jak na moje zaistnienie na forumDobre, dobre. Nie bądź zawstydzony. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/2/#findComment-143870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwierzak Opublikowano 28 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 28 Stycznia 2011 Nie kupujmy taniooo . kupujmy mniej ,ale zdrowo tak jak mówiła moja babcia :"wnusiu tanie mięso to psy jedzą"] choć w dzisiejszych czasach to niestety nia zawsze jest prawdą :???: Cytuj zwierzak myśleć Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/2/#findComment-143873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 28 Stycznia 2011 Czy piekarz sprawdza zawartość białka w mące ?? Interesuje go gdzie rosło zboże ?Znajomy piekarz zdradził nam kiedyś, że sprawdza każdą dostawę mąki poprzez próbne pieczenie. Bierze od jednego dostawcy i ma w umowie zastrzeżoną możliwość zwrotu w przypadku gorszych jej parametrów. Okazuje się, że dosyć często wymienia mąkę. Tę zwróconą - jak nam powiedział - rozprowadza się w sprzedaży detalicznej. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/2/#findComment-143900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 28 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 28 Stycznia 2011 Dzisiaj zrobiłem własną mąkę pszenną. Do próby użyłem 170g pszenicy, z czego zmielone zostało 156g natomiast reszta została w młynku. Z tych 156g po przesianiu przez najdrobniejsze sitko jakie miałem uzyskałem 136g maki(87%) i 20g łuski(13%). Zmielenie zajęło ok 5 minut na najmniejszej gradacji. na dwuch ostatnich zdjęciach widać dosypaną makę"kupną" z lewej strony jest ona znacznie jaśniejsza od tej co sam zmielilem Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/2/#findComment-143901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 29 Stycznia 2011 tim, a pszenica skąd? Myślę, że swoja. Tutaj będą zawsze rodzić się pytania.Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/2/#findComment-143946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daro Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 29 Stycznia 2011 Ktoś pisał wcześniej wcześniej o konieczności leżakowania nie tylko ziarna , ale i mąki ( trzy miesiące)tyle mniej więcej co jej okres dobrych parametrów . Wczoraj nic o tym nie pisałem bo jeden nieprzyjazny tekst na wejście wystarczy .Najlepsza mąka jest mielona własnoręcznie . Zawsze świeża .Problem jest z pszenicą , która w Polsce w niewielkim procencie nadaje się do przerobu na mąkę . Lepiej sprawa wygląda z żytem .Drugi problem co cena żarnowych młynków do mąki . Mąka w przeciwieństwie do kawy nie jest palona i taka ma zostać .Młynek musi być wolnoobrotowy, żeby w procesie mielenia nie podniosła się znacznie temperatura .Widzę na zdjęciach Tima piękną mąkę :clap: i chyba przystawkę do Zelmera ? Proszę powiedz coś więcej na ten temat . Cytuj daro Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/2/#findComment-143954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 29 Stycznia 2011 Chyba niezbyt dobre wejście jak na moje zaistnienie na forumWejście bardzo dobre tylko żeby słuchać chcieli Mnie jak najdzie to się "naszczekam" tutaj przeciwko glutaminianowi lub innemu aspartamowi i co? Za chwilę przepis na forum:"...całość do smaku doprawić szklanką maggi lub 19 łyżek sosu sojowego oraz 1/2 kg vegety..." :devil: Ot taka donkichoteria Ale mówić trzeba! I będę! Jak mnie najdzie! :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/2/#findComment-143956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daro Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 29 Stycznia 2011 Może to wada 49 latków .Z maggi fakt . Dużo przepisów zawiera to czarodziejskie słowo .Natomiast sos sojowy to znowu temat rzeka .Sos sojowy prawdziwy i coś co jest pod tą nazwą sprzedawane .Zawsze trzeba się zastanowić nad prawdziwymi korzyściami niskich cen .Wątek "mąka" więc trzymam się tego .500 g mąki to około 1 kg chleba .Dla średniej rodziny to dwa dni . Daje to nam 7,5 kg mąki miesięcznie .Różnica między 1 zł , a 2,80 to 1,80 X 7,5 kg to 13,50 zł w skali miesiąca . Można to jeszcze dzielić przez członków rodziny , dni miesiąca itd. Wyjdzie na to ,że na żonie ,czy ukochanej córce zarobisz dziennie 15 groszy (przy trzy osobowej rodzinie . A gdzie niezapomniany smak , błonnik , witaminy .??Żeby zakończyć temat skrótów (maggi) i oszczędności ( tania mąka ) dodam ,że z mąki o 15 groszy droższej chleb będzie smaczny do ostatniej kromki , czyli nic się nie zmarnuje . Co może być oszczędnością 15 groszy .Wersja dla 'mniej rozrzutnych : Co może być oszczędnością 25 groszy .Jeśli Was przekonałem to skupmy się na pieczeniu jak najzdrowszym i najsmaczniejszym . Dzielmy się wiadomościami z zakresu nie cen tylko jakości , wartości mąki . Cytuj daro Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/2/#findComment-143959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 29 Stycznia 2011 anerka, pszenica z własnego pola o dość dużej odporności na choroby i w dodatku "B" czyli chlebowa Widzę na zdjęciach Tima piękną mąkę i chyba przystawkę do Zelmera ? Proszę powiedz coś więcej na ten tematTak to jest przystawka do Zelmera, którą wczoraj dostarczył listonosz więc dopiero ją testuję :lol: Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/2/#findComment-143960 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 29 Stycznia 2011 500 g mąki to około 1 kg chleba .Dla średniej rodziny to dwa dni Jaka to jest średnia rodzina. U mnie codzienne taki 1,2- 1,4 kg (zależy jaki wyjdzie). Troje dorosłych osób. (czy to nie jest średnia rodzina :question: ) :grin: Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/2/#findComment-143962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daro Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 29 Stycznia 2011 No tak . Uwierz mi , że długo myślałem nad słowem średnia . I tu mnie masz :blush: Ale pomnóż korzyści przez 2 :lol: Cytuj daro Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/2/#findComment-143963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 29 Stycznia 2011 Z młyna jeszcze na jesień kupowałem mąkę (każdy rodzaj) po 1 zł.Pod koniec roku za 1,40 zł. Teraz ze dwa tygodnie temu już po 1,50 zł.W tej chwili :question: nie wiem. Może jeszcze się nie zmieniło. :devil: Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/2/#findComment-143967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daro Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 29 Stycznia 2011 To jeszcze raz ja upierdliwiec .Wypowiedź Andyego jest Bardzo dobrym przykładem . Używanie glutaminianu sodu , czyli stosowanie Vegeta , maggi , Knorr to to samo . Czemu po to sięgamy ??. Mięsko jest smaczne mięciutkie pachnące mimo truciznyChlebek jest smaczny puszysty pachnący mimo truciznyPrzepraszam Andy , że nie doceniłem tego od razu .Tu nasuwa mi się od razu przepis starego tutejszego zadymiacza na wędzonego kurczaka , gdzie miałem wrażenie , że to nie kurczak ,a vegeta jest podstawą sukcesu Cytuj daro Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/2/#findComment-143994 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
681014 Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 29 Stycznia 2011 Wracając do tematu, mam pytanie: Gdzie w okolicach Poznania/Swarzędza jest jakiś dobry młyn sprzedający produkty w ilościach detalicznych ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3939-porada-m%C4%85ka-rodzajetypyceny/page/2/#findComment-144041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.