booni Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Witam. Chciałabym się poradzić, ponieważ moja wieprzowa wędzonka po wędzeniu jest surowa i w takim razie co trzeba zrobić? gotować? byłabym wdzięczna za poradę. pozdrawiam i wesołych świąt Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3993-surowa-w%C4%99dzonka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szuirad Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Kwietnia 2010 booni, Tak musisz spażyć az osiągnie 68 stopni w srodku wędzonki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3993-surowa-w%C4%99dzonka/#findComment-107904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 3 Kwietnia 2010 http://wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=74 Czytać, czytać, czytać i znać choćby podstawy :devil: Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3993-surowa-w%C4%99dzonka/#findComment-107905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szuirad Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Kwietnia 2010 gotujesz około 50 minut na kg szynki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3993-surowa-w%C4%99dzonka/#findComment-107906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Kwietnia 2010 gotujesz :shock: :shock: :shock: Gotuje się w 100 stopniach. Wędliny parzy się w wodzie o temp. 75-85 stopni. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3993-surowa-w%C4%99dzonka/#findComment-107911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Wyraz "gotowanie" przewija się w różnych miejscach także w odniesieniu do "parzenia" - po prostu można "gotować" w 80 stopniach ale również w 95... przykład:7. Gotowanie: Salcesony gotuje się w temp. 80-85 0C przezi takich przykładów można podać więcej... zazwyczaj odnosi się to do procesu gdzie wyrób wrzucamy do wrzątku, ale nie zawsze...jest to mylne ale spotykane... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3993-surowa-w%C4%99dzonka/#findComment-107926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Powieś 1 kawałek w chłodnym miejscu na kilka dni,może CI będzie smakowało :lol: trzeba trochę eksperymętować :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3993-surowa-w%C4%99dzonka/#findComment-107940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
full light Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Witam wszystkich!Proszę o radę.Jestem początkującym zadymiaczem.Mam kilka wędzen za sobą.Wszystkie moje wędzenia polegały na tym że wędzilem 3-4 godz ciepłym dymem a następnie parzyłem uwędzone wyroby. Pytanie mam następujące: w jaki sposób wędzić aby nie trzeba było parzyć? Chodzi mi głównie o boczek ale inne wyroby również chciałbym w taki sposób wędzić.Czy jest jakaś zależność wprost między temperaturą,czasem wędzenia a wielkością wedzonego wyrobu?? Np.kilogramową szynkę wędzić 6 godzin w temp.ok. 60 stopni. :question: Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3993-surowa-w%C4%99dzonka/#findComment-108895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koles Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Uwędzić, a potem upiec. W przypadku boczku i kiełbasy dość dobrze to wychodzi (im cieńsza, tym łatwiej), w przypadku innych wędzonek jest trudniej bo są grubsze, a chodzi o to żeby w środku uzyskać odpowiednią temperaturę. Najpewniejszy sposób - koniec termometru wetknąć w środek najgrubszego miejsca wyrobu i piec dotąd, aż temperatura będzie odpowiednia.Dla boczku grubości 4cm wystarcza mi około 50-70 minut pieczenia w temp. 100st. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3993-surowa-w%C4%99dzonka/#findComment-108901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Jeśli chodzi o baczek to wydaje mi się ,że nie uwędzisz go do miękkości bez parzenia lub pieczenia. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3993-surowa-w%C4%99dzonka/#findComment-108905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Wedzenie dymem 45 - 50 stopni C okolo 3,50 h konsumcjia na surowo ,smak ...hm nawet niema takich slow. :wink: Podstawa dobre osuszenie no i wedzenie. Boczek raczej nienadaje sie zabardzo do jedzenia na surowo chociaz tam niekiedy cos sie pozuje . Odradzam zapiekac poniewaz wymaga to naprawde dlugiego..dlugiego.. dlugiego czasu no i strat wagowych lepiej parzyc choc napewno sa zwolennicy przypiekania wedzonek. Jak kto woli ja robie dla siebie zawsze mala szyneczke surowa. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3993-surowa-w%C4%99dzonka/#findComment-108919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Marcus ślinka cieknie, lubię takie wędzonki. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3993-surowa-w%C4%99dzonka/#findComment-108922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Marcus ślinka cieknie, lubię takie wędzonki.Te sa najlepsze to naprawde jest rarytas. A ta siatka do szynek to twoja :grin: przejechala kawal drogi ale jak widzisz szynka bez niej wygladala by jak w jednym kawalku :grin: a tak ma ladne paseczki. Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3993-surowa-w%C4%99dzonka/#findComment-108937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 11 Kwietnia 2010 marcus, spróbuj zrobić w ten sposób schabik z przyprawami - polecam. Ps. I znowu głodny jestem! :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3993-surowa-w%C4%99dzonka/#findComment-108938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 11 Kwietnia 2010 marcus, spróbuj zrobić w ten sposób schabik z przyprawami - polecam. Ps. I znowu głodny jestem! :thumbsup:Mialem gdzies zdjiecia surowego wedzonego schabu ale bez przypraw . niemoge znalezc chyba mi VISTA zezarla :devil: A jak zrobic ladny z przyprawami a najlepjej opsypany kolorowym pieprzem i gorczyca ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3993-surowa-w%C4%99dzonka/#findComment-108939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 11 Kwietnia 2010 marcus, Przyprawy dodaj do nastrzyku wystarczy zaparzyć ziele angielskie i liść laurowy i jak ktoś lubi goździki. Tylko z umiarem ma być "nutka" smakowa. Całość wiązać sznurkiem ładniej wygląda i jest bardziej soczysty. Siatka troszkę wyciska i dłużej obsycha. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3993-surowa-w%C4%99dzonka/#findComment-108940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 marcus jak robię wędzonki dla siebie nie patrze na straty wagowe tylko na walory smakowe. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3993-surowa-w%C4%99dzonka/#findComment-108963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Boczek wędzony 27.03.10,dopiero teraz jest jadalny,kiełbasa wędzona w połowie lutego,jemy na zlocie Warmińskim :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3993-surowa-w%C4%99dzonka/#findComment-108967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.