Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wyraz "gotowanie" przewija się w różnych miejscach także w odniesieniu do "parzenia" - po prostu można "gotować" w 80 stopniach ale również w 95...

 

przykład:

7. Gotowanie:
Salcesony gotuje się w temp. 80-85 0C przez

i takich przykładów można podać więcej...

 

zazwyczaj odnosi się to do procesu gdzie wyrób wrzucamy do wrzątku, ale nie zawsze...

jest to mylne ale spotykane...

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3993-surowa-w%C4%99dzonka/#findComment-107926
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam wszystkich!

Proszę o radę.

Jestem początkującym zadymiaczem.Mam kilka wędzen za sobą.Wszystkie moje wędzenia polegały na tym że wędzilem 3-4 godz ciepłym dymem a następnie parzyłem uwędzone wyroby. Pytanie mam następujące: w jaki sposób wędzić aby nie trzeba było parzyć? Chodzi mi głównie o boczek ale inne wyroby również chciałbym w taki sposób wędzić.Czy jest jakaś zależność wprost między temperaturą,czasem wędzenia a wielkością wedzonego wyrobu?? Np.kilogramową szynkę wędzić 6 godzin w temp.ok. 60 stopni. :question:

 

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3993-surowa-w%C4%99dzonka/#findComment-108895
Udostępnij na innych stronach

Uwędzić, a potem upiec.

W przypadku boczku i kiełbasy dość dobrze to wychodzi (im cieńsza, tym łatwiej), w przypadku innych wędzonek jest trudniej bo są grubsze, a chodzi o to żeby w środku uzyskać odpowiednią temperaturę.

Najpewniejszy sposób - koniec termometru wetknąć w środek najgrubszego miejsca wyrobu i piec dotąd, aż temperatura będzie odpowiednia.

Dla boczku grubości 4cm wystarcza mi około 50-70 minut pieczenia w temp. 100st.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3993-surowa-w%C4%99dzonka/#findComment-108901
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chodzi o baczek to wydaje mi się ,że nie uwędzisz go do miękkości bez parzenia lub pieczenia.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3993-surowa-w%C4%99dzonka/#findComment-108905
Udostępnij na innych stronach

Wedzenie dymem 45 - 50 stopni C okolo 3,50 h konsumcjia na surowo ,smak ...hm nawet niema takich slow. :wink: Podstawa dobre osuszenie no i wedzenie.

 

Boczek raczej nienadaje sie zabardzo do jedzenia na surowo chociaz tam niekiedy cos sie pozuje .

Odradzam zapiekac poniewaz wymaga to naprawde dlugiego..dlugiego.. dlugiego czasu no i strat wagowych lepiej parzyc choc napewno sa zwolennicy przypiekania wedzonek.

Jak kto woli ja robie dla siebie zawsze mala szyneczke surowa.

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3993-surowa-w%C4%99dzonka/#findComment-108919
Udostępnij na innych stronach

Marcus ślinka cieknie, lubię takie wędzonki.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3993-surowa-w%C4%99dzonka/#findComment-108922
Udostępnij na innych stronach

Marcus ślinka cieknie, lubię takie wędzonki.

Te sa najlepsze to naprawde jest rarytas.

A ta siatka do szynek to twoja :grin: przejechala kawal drogi ale jak widzisz szynka bez niej wygladala by jak w jednym kawalku :grin: a tak ma ladne paseczki.

Pozdrawiam .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3993-surowa-w%C4%99dzonka/#findComment-108937
Udostępnij na innych stronach

marcus, spróbuj zrobić w ten sposób schabik z przyprawami - polecam.

Ps. I znowu głodny jestem! :thumbsup:

Mialem gdzies zdjiecia surowego wedzonego schabu ale bez przypraw . niemoge znalezc chyba mi VISTA zezarla :devil:

A jak zrobic ladny z przyprawami a najlepjej opsypany kolorowym pieprzem i gorczyca ?

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3993-surowa-w%C4%99dzonka/#findComment-108939
Udostępnij na innych stronach

marcus, Przyprawy dodaj do nastrzyku wystarczy zaparzyć ziele angielskie i liść laurowy i jak ktoś lubi goździki. Tylko z umiarem ma być "nutka" smakowa. Całość wiązać sznurkiem ładniej wygląda i jest bardziej soczysty. Siatka troszkę wyciska i dłużej obsycha.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3993-surowa-w%C4%99dzonka/#findComment-108940
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.