MeatTechnician Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Chciałbym się dowiedzieć jaką ilość amerykańskiej nitrite salt należy zastosować na 100 kh surowca. W USA zawartość nitrytu w mieszance wynosi 6,25% w Polsce natomiast 0,4-0,6%.Według moich obliczeń powinno się zastosować 0,25kg nitrite salt oraz dodatkową ilość soli kuchennej o wadze 1,55kg. Chciałbym się dowiedzieć czy dobre są moje obliczenia.Proszę o pomoc! Cytuj Ludzie sukcesu doskonale wiedzą, czego chcą. Ma to związek z klarownością ich myślowych wizerunków. Ludzie, którzy nie osiągają sukcesów są niepewni, co chcą osiągnąć i kim chcą być. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4084-ameryka%C5%84ska-peklos%C3%B3l/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 27 Kwietnia 2010 http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=902 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4084-ameryka%C5%84ska-peklos%C3%B3l/#findComment-110061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Pytanie jest nieprecyzyjnie postawione. Wszystko zależy od zakładanego stężenia soli. W podanym przez Ciebie przykładzie stężenie to ustalone jest na poziomie 1,8%, czyli 1,8kg soli wraz z nitrytem na 100kg surowca. W 0,25kg nitrite salt zawarte jest 0,0156kg nitrytu, co stanowi 0,8667% mieszanki (0,25+1,55=1,8kg). Jest to więcej, niż w polskiej peklosoli. Dla uzyskania stężenia nitrytu 0,5% należałoby użyć 0,14kg nitrite salt i 1,66kg soli. [ Dodano: Wto 27 Kwi, 2010 20:53 ] http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=902Kol. Ligawa podał stosowane przez siebie proporcje, jednak po obliczeniu ilości nitrytu w jego mieszance widać, że jest to znacznie więcej niż w polskiej peklosoli. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4084-ameryka%C5%84ska-peklos%C3%B3l/#findComment-110065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeatTechnician Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Znajomy wysłał mi paczkę amerykańskiej nitrite salt i zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, które wynoszą 4 OZs na 100 lbs (gdzie 1 OZ= 28,5g, 1lb = 0,45kg) Zgadzam się że zawartość nitrytu jest dosyć duża i pewnie dlatego w USA wędliny maja długi okres trwałości oraz polskie wędliny cieszą się zdecydowanie lepszym powodzeniem . Cytuj Ludzie sukcesu doskonale wiedzą, czego chcą. Ma to związek z klarownością ich myślowych wizerunków. Ludzie, którzy nie osiągają sukcesów są niepewni, co chcą osiągnąć i kim chcą być. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4084-ameryka%C5%84ska-peklos%C3%B3l/#findComment-110074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 27 Kwietnia 2010 MeatTechnician, A co do trwałości ma nitryt? Przy tej ilości chemii nawet głodny nie ruszy. Należy sprawdzić jakie inne dodatki są dodane bo na zdrowy rozum taką proporcja używać, biorąc pod uwagę naszą peklosól - nie jest możliwe. Muszą w tej amerykańskiej nitrite salt muszą zostać użyte inne dodatki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4084-ameryka%C5%84ska-peklos%C3%B3l/#findComment-110080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeatTechnician Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Ingredients : salt, sodium nitrite (6,25%), FD&C red (0,00099%) and less than 2% sodium silico aluminate added to prevent caking. Cytuj Ludzie sukcesu doskonale wiedzą, czego chcą. Ma to związek z klarownością ich myślowych wizerunków. Ludzie, którzy nie osiągają sukcesów są niepewni, co chcą osiągnąć i kim chcą być. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4084-ameryka%C5%84ska-peklos%C3%B3l/#findComment-110085 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 27 Kwietnia 2010 MeatTechnician, Wygląda na jakąś mineralna mieszankę z wypełniaczem ze zmniejszona zawartością 2% sodium silico aluminate. Z mojego pobytu u "angolli " wiem że jest kilka gatunków soli spożywczej i każda jest z dodatkami - wypełniaczami i wzbogacanymi minerałami. Może być w tej mieszance zawartość soli i nitrytu 6,25%. To tak po przeliczeniu będzie około 17,4 gr soli na 1 kg smakowo. Ale to nie jest odpowiednik naszej NaCl Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4084-ameryka%C5%84ska-peklos%C3%B3l/#findComment-110088 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 27 Kwietnia 2010 będzie około 17,4 gr soli na 1 kg smakowo.Nie rozumiem co wyliczyłeś ? [ Dodano: Wto 27 Kwi, 2010 22:53 ] Ingredients : salt, sodium nitrite (6,25%), FD&C red (0,00099%) and less than 2% sodium silico aluminate added to prevent caking.Skład:sól, azotyn sodu 6,25%, barwnik 0,00099% i antyzbrylacz nie więcej niż 2%. Barwnik dodano w celu odróżnienia soli peklującej od zwykłej soli. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4084-ameryka%C5%84ska-peklos%C3%B3l/#findComment-110091 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anik Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 28 Kwietnia 2010 MeatTechnician, tu masz kalkulator do przeliczania Instacure #1 i peklosoli:http://www.wedlinydomowe.com/ppmCalculationScript/sausageCalculator.htm Cytuj Pozdrawiam,anik Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4084-ameryka%C5%84ska-peklos%C3%B3l/#findComment-110099 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 28 Kwietnia 2010 miro, Z tego wynika, że "nitrite salt" nie jest gotową mieszanką do wyrobów tylko sprzedaż nitrytu w sposób bezpieczny. Z wyliczeń wynika, że na 1kg należy dać 2,5 gr "nitrite salt" Ja liczyłem trochę do tyłu i podałem ile soli należy dodać do tej mieszanki żeby było w/g norm branżowych. Jakie maja normy w USA ???? Jak to wygląda do naszego odpowiednika peklosoli??? Czy używanie tego typu dodatków na naszym rynku bez znajomości produktu jest bezpieczne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4084-ameryka%C5%84ska-peklos%C3%B3l/#findComment-110121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeatTechnician Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Znajomy z USA robi wyroby właśnie na takiej "nitrite salt" ze względu że ciężko jest dostać naszą peklosól. Przypuszczam że w USA są o wiele wyższe normy niż w Polsce co świadczy o gorszej jakości wyrobów. Ludzie w USA chętnie kupują "Nasze" wyroby które są transportowane z Polski. Bardzo dużym powodzeniem cieszy się kiełbasa śląska oraz krakowska sucha. Ja niedługo zrobię małą próbę na amerykańskiej "nitrite salt" dowiem się osobiście jaka jest różnica w smaku, o ile to będzie nadawało się do spożycia (LOL) ) Cytuj Ludzie sukcesu doskonale wiedzą, czego chcą. Ma to związek z klarownością ich myślowych wizerunków. Ludzie, którzy nie osiągają sukcesów są niepewni, co chcą osiągnąć i kim chcą być. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4084-ameryka%C5%84ska-peklos%C3%B3l/#findComment-110129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ligawa Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 28 Kwietnia 2010 To się używa w Kanadzie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4084-ameryka%C5%84ska-peklos%C3%B3l/#findComment-110144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Znajomy z USA robi wyroby właśnie na takiej "nitrite salt" ze względu że ciężko jest dostać naszą peklosól. Przypuszczam że w USA są o wiele wyższe normy niż w Polsce co świadczy o gorszej jakości wyrobów. Ludzie w USA chętnie kupują "Nasze" wyroby które są transportowane z Polski. Bardzo dużym powodzeniem cieszy się kiełbasa śląska oraz krakowska sucha. Ja niedługo zrobię małą próbę na amerykańskiej "nitrite salt" dowiem się osobiście jaka jest różnica w smaku, o ile to będzie nadawało się do spożycia (LOL) ) Zastosowanie amerykańskiej peklosoli nie zmieni smaku wędliny. To że zawartość azotynu w peklosoli jest większa niż u nas wynika raczej z ich technologi i norm produkcji peklosoli a nie dawkowania. Jak widać zawartość jest 10 krotnie większa a sama peklosól "zabezpieczona" barwnikiem w celu odróżnienia od zwykłej soli. To wbrew pozorom bardzo mądre rozwiązanie. Dodanie do 1kg ich peklosoli ok 9kg soli zwykłej da w przybliżeniu nasze krajowe stężenie azotynu. Wracając do smaku gotowych wędlin, to różnica jest w samym mięsie, jego rozdrobnieniu, wodzie, przyprawach czy też w drewnie użytym do wędzenia, które zapewne różnią się od tych stosowanych przez amerykanów. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4084-ameryka%C5%84ska-peklos%C3%B3l/#findComment-110148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeatTechnician Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Zgadzam się z Tobą, w USA i Canadzie akurat są takie normy i widocznie muszą im odpowiadać. Większa zawartość nitrytu może być wyczuwalna w wyrobie.Uważam że użytkownik Andyandy przesadza pisząc że przy takiej zawartości nitrytu nawet głodny człowiek nie ruszy takiej wędliny.Interesujące na podanym przez Ligawe zdjęciu jest to że mieszanka nitrite salt jest wyprodukowana przez firme Wiberg. Nie przypuszczałem że Wiberg zajmuję się także produkcją mieszanek przyprawowych oraz dodatków w Canadzie.bardzo ciekawa informacja. Cytuj Ludzie sukcesu doskonale wiedzą, czego chcą. Ma to związek z klarownością ich myślowych wizerunków. Ludzie, którzy nie osiągają sukcesów są niepewni, co chcą osiągnąć i kim chcą być. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4084-ameryka%C5%84ska-peklos%C3%B3l/#findComment-110221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Uważam że użytkownik Andyandy przesadza pisząc że przy takiej zawartości nitrytu nawet głodny człowiek nie ruszy takiej wędliny. Jeśli przyjąć, że dałbyś amerykańskiej tyle co dajemy Polskiej to Andyandy ma 100 % racji. Jednak cały czas twierdzę że dawkowanie azotynu jest takie same lub podobne jak u nas, z tą różnicą że amerykańską peklosól należy traktować jako "koncentrat" stosowany z ok. 10 krotnie mniejszą dawką + reszta w postaci samej soli. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4084-ameryka%C5%84ska-peklos%C3%B3l/#findComment-110225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeatTechnician Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Mnie nie chodzi oto żeby dawkować peklosól tak jak Naszą, tylko tak jak wcześniej napisałem, (czytaj pierwsze posty) lub zgodnie z zaleceniami od producenta. Chociaż przy zalecanym dawkowaniu zawartość nitrytu jest większa niż w Polsce czy innych krajach EU, to jednak nie musi oznaczać że takie wyroby nie będą nadawały się do spożycia. Cytuj Ludzie sukcesu doskonale wiedzą, czego chcą. Ma to związek z klarownością ich myślowych wizerunków. Ludzie, którzy nie osiągają sukcesów są niepewni, co chcą osiągnąć i kim chcą być. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4084-ameryka%C5%84ska-peklos%C3%B3l/#findComment-110270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 30 Kwietnia 2010 MeatTechnician chyba się nie rozumiemy.Czy Ty chcesz stosować amerykańską peklosól w takich dawkach jak naszą Polską ?Czyli np. do peklowania na sucho ok. 18-20dkg amerykańskiej na 10 kg mięsa ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4084-ameryka%C5%84ska-peklos%C3%B3l/#findComment-110285 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeatTechnician Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Właśnie chyba zaszło małe nieporozumienie )), ja chce zastosować tak jak napisałem w pierwszym poście (0,25 kg US nitrite salt +1,55 soli na 100kg) proszę przeczytaj go jeszcze raz ). To jest oczywiste że nie wolno zastosować amerykańskiej peklosoli z tym samym dawkowaniem jak Polską ze względu na zawartość nitrytu która jest ponad 10 razy większa niż w naszym kraju.Mam nadzieje że wszystko jasne i konflikt będzie rozwiązany powodzeniem.Pozdrawiam! Cytuj Ludzie sukcesu doskonale wiedzą, czego chcą. Ma to związek z klarownością ich myślowych wizerunków. Ludzie, którzy nie osiągają sukcesów są niepewni, co chcą osiągnąć i kim chcą być. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4084-ameryka%C5%84ska-peklos%C3%B3l/#findComment-110288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 30 Kwietnia 2010 No i dzięki, jesteśmy w domu. Zakładając że polskiej dajemy 2kg na 100 kg mięsa to według mnie powinieneś dać 0,20 kg peklosoli US + 1,80 soli, co daje stężenie na poziomie 0,5-0,6 nitrytu licząc wg naszej peklosoli. Generalnie użyłbym amerykańskej peklosoli w stosunku 1:9 do czystej soli. Ps.Mam nadzieje że wszystko jasne i konflikt będzie rozwiązany powodzeniem.O żadnym konflikcie nie ma mowy. To wyłącznie wymiana zdań. :wink: A jak to mówi przysłowie każdy dzień to nowe doświadczenia i nauka. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4084-ameryka%C5%84ska-peklos%C3%B3l/#findComment-110294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeatTechnician Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Zgadzam się, ale na samym początku zostanę przy swojej proporcji, może następną próbę zrobię z mniejsza zawartością nitrite salt. W US takiej peklosoli nawet dają ponad 0,3 kg na 100 kg surowca. Chcę naprawdę zobaczyć różnicę w smaku oraz w wyglądzie wyrobu gotowego.PS. Ciekawą informacją jest to że w innych krajach EU jak np. UK, Niemcy, Francja i inne zawartość nitrytu w peklosoli jest 0,6%. Cytuj Ludzie sukcesu doskonale wiedzą, czego chcą. Ma to związek z klarownością ich myślowych wizerunków. Ludzie, którzy nie osiągają sukcesów są niepewni, co chcą osiągnąć i kim chcą być. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4084-ameryka%C5%84ska-peklos%C3%B3l/#findComment-110295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Napisze Ci tylko tyle że ja handluje hurtowo peklosolą o zawartości nitrytu 0,6 i 0,9 %.0,6 % to standard a 0,9 tylko pod zamówienie.Kiedy zapytałem odbiorce dlaczego żąda zawartości 0,9 % usłyszałem: tajemnica technologiczna. :wink: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4084-ameryka%C5%84ska-peklos%C3%B3l/#findComment-110298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeatTechnician Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Chciałbym znać tą tajemnicę, ja jak pracowałem w zakłądzie produkcyjnym stosowaliśmy tylko peklosól o zawartości 0,4%. Cytuj Ludzie sukcesu doskonale wiedzą, czego chcą. Ma to związek z klarownością ich myślowych wizerunków. Ludzie, którzy nie osiągają sukcesów są niepewni, co chcą osiągnąć i kim chcą być. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4084-ameryka%C5%84ska-peklos%C3%B3l/#findComment-110300 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze.Stare przysłowie mówi że czas to pieniądz, a w przypadku przetwórstwa mięsa to przysłowie ma ogromne znaczenie.Tu mniejszy czas oznacza większe zyski.Ale nie ma się co dziwić jeśli mówimy o 20 tonach produkcji na dzień. :wink: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4084-ameryka%C5%84ska-peklos%C3%B3l/#findComment-110304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeatTechnician Opublikowano 1 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 1 Maja 2010 Masz racje ludzie nie tylko w branży mięsnej na pierwszym miejscu stawiają zysk, który jest jednym z podstawowym pojęciem ekonomii. Proces peklowania można przyśpieszyć, ale czy oby inne procesy też? Cytuj Ludzie sukcesu doskonale wiedzą, czego chcą. Ma to związek z klarownością ich myślowych wizerunków. Ludzie, którzy nie osiągają sukcesów są niepewni, co chcą osiągnąć i kim chcą być. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4084-ameryka%C5%84ska-peklos%C3%B3l/#findComment-110368 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 1 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 1 Maja 2010 Niestety tak. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4084-ameryka%C5%84ska-peklos%C3%B3l/#findComment-110379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.