Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jutro zamierzam zrobić bułczankę. Mam do dyspozycji głowy wp. , podgardle, skórki no i oczywiście bułki. Czytałam kilka przepisów, także z 16-tki i zauważyłam, że bułki moczone są w krwi albo dodawano bułkę tartą. Ja pamiętam, że rzeżnik robił kiedyś w moim rodzicielskim domu taką bułczankę że te kawałki bułki były jasne. Nie wiem co tam jeszcze robił ale smakowało. To będzie moja pierwsza produkcja tego typu i chciałabym aby wyszło dobrze, bardzo proszę o rady bo wierzę,że wielu z Was na pewno robi bułczankę. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4162-bu%C5%82czanka/
Udostępnij na innych stronach

Żymloki śląskie

 

Składniki:

 

50 dkg mięso z głów wieprzowych

60 dkg podgardle

20 dkg okrawki z mięsa wieprzowego

40 dkg płuca wieprzowe

30 dkg wątroba wieprzowa

15 dkg skórki wieprzowe

10 dkg sadło

1 szklanka krwi

4 bułki czerstwe

 

Przyprawy dodane do wywaru:

 

sól - 40 gram

pieprz czarny cały

listki laurowe

ziele angielskie

 

Przyprawe dodane podczas wyrabiania:

 

pieprz czany mielony - 4 gramy

ziele angielskie - 6 gram

cebula - 1 duża

majeranek - 2 gramy

 

Sposób przygotowania:

 

Całe mięso, skórki, płuca, sól, kilka listków laurowych, ziela angielskiego i pieprzu czarnego całego wrzucić do garnka z zimną woda ugotować do miękkości. Sadło pokroić w małą kostke roztopić na patelni. Mięso, skórki i płuca pomielić na sitku 4mm, wątrobe zmielić na surowo z cebulą i skwarkami z sadła dwa razy. Bułki pokroić w kostke 4x4 i lekko namoczyć w wywarze z ugotowanego mięsa. Wszystki składniki połączyć ze sobą wsypać przyprawy doprawić do smaku solą dodać krew, tłuszcz roztopiony z sadła i dobrze wyrobić. Napełnić lużno jelita odkręcać w odcinki 20 - 30 cm. Parzyć w temperaturze 72 - 75 stC 20 minut. Po wyjęciu opłukać najpierw ciepłą potem zimna wodą i rozwiesić do całkowitego wychłodzenia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4162-bu%C5%82czanka/#findComment-112491
Udostępnij na innych stronach

Niema dokladnego przepisu na krupnioki czy zymloki slaskie w dkg .czy uzycia skladnikow . kazdy robi to jak mu smakuje a krupniok od zymloka rozni sie tym ze do krupnioka kasza parzymy w wywarze a do zymloka zalewamy wywarem bulki pokrojone w drobna kostke wtedy sa jasne w zymlokach a nigdy nie zalewamy zymly krwia.

I te przepisy na krupnioki czy zymloki to niech ...........Pieron czasnie w szczegolnosci w dkg.

Smak ponad wszystko.

Pozdrawiam

 

[ Dodano: Nie 23 Maj, 2010 00:49 ]

Jutro zamierzam zrobić bułczankę

Przepraszam teraz dopiero dojzalem ze to chodzi o bulczanke a nie o zymloki. :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4162-bu%C5%82czanka/#findComment-112495
Udostępnij na innych stronach

Niema dokladnego przepisu na krupnioki czy zymloki slaskie w dkg .czy uzycia skladnikow . kazdy robi to jak mu smakuje

Tak wlasnie sie robi!! W moim regionie (Rybnik i okolice) do zymloka nie daje sie krwi, a z przypraw dodajemy dodatkowo do standartowych cynamon.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4162-bu%C5%82czanka/#findComment-112513
Udostępnij na innych stronach

Przepraszam teraz dopiero dojzalem ze to chodzi o bulczanke a nie o zymloki

Doczytałam się, że to jest to samo tylko w różnych regionach występuje inna nazwa. Dziękuję Wam,Wasze wypowiedzi mi pomogły. Bułczanka/żymloki ale krwiste w trakcie produkcji. Pozdrawiam.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4162-bu%C5%82czanka/#findComment-112591
Udostępnij na innych stronach

Całe mięso, skórki, płuca, ... wrzucić do garnka z zimną woda ugotować do miękkości.

Wprawdzie anerka, na pewno zrobiła już swoją bułczankę, ale może moja uwaga przydać się innym. Płuca powinno się gotować oddzielnie a wodę z gotowania bezwzględnie wylać. Płuca są filtrem dla organizmu i zawierają różne "świństwa", które do konsumpcji nie są wskazane. Poza tym taki wywar jest niesmaczny i nie pachnie zbyt dobrze. :shock:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4162-bu%C5%82czanka/#findComment-112742
Udostępnij na innych stronach

EAnna, tak, zrobiłam bułczankę posilając się wiedzą naszych Kolegów oraz przepisami z forum i 16-tki /nie miałam przedtem bladego pojęcia /, zdobyłam ogólny zarys na czym to polega.Składniki to to, czym dysponowałam: 2 głowy wp.,całe podgardle z wieprzka o wadze ok. 110kg., ok.2 kg skórek wp.Ugotowałam to do miękkości z przyprawami:sól, pieprz ziarnisty,trochę ziela ang. i liścia laurowego.Po przestudzeniu zmieliłam na siatce 4mm, do tego namoczona w wywarze z gotowania bułka ok.1,50kg.i zów przyprawy: sól, pieprz mielony, majeranek, zmielone 2 duże cebule i 4 średnie ząbki czosnku.Po wstępnym wymieszaniu i próbie smaku dodałam krew, ok.1l.Wymieszane i załadowane w jelita.Płuc nie dawałam ale na przyszłość na pewno przyda się ta rada. A tutaj fotki:1.surowa. 2. ocieka po parzeniu / przdtem 5 minut w zimnej wodzie/, 3.dzisiaj, z lodówki

 

[ Dodano: Wto 25 Maj, 2010 10:29 ]

Nie ważyłam, ponieważ akurat popsuła mi się waga, starałam się jednak jakoś przybliżyć te ilości opisując słownie.Pozdrawiam.

 

[ Dodano: Wto 25 Maj, 2010 10:32 ]

Dodam, że rodzinka już wczoraj degustowała i są zachwyceni.

Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4162-bu%C5%82czanka/#findComment-112748
Udostępnij na innych stronach

Gość slawekD
Jeśli chodzi o bulczankę to ja robię to tak, że część bulek namaczam w krwi żeby mi rozmiękły, a bulkę - wcześniej pokrojoną w kostkę i dobrze wysuszonąa - dodaję na koniec, przed napełnianiem w osłonki. Jak siegam pamięcią do dziadka rzeźnika, który też robil takie rzeczy, to On bulkę mielil przez maszynkę i tuż przed napelnianiem dopiero mieszal. Do tego dochodzily przyprawy: cynamon i ziele. Smak czuję do dziś.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4162-bu%C5%82czanka/#findComment-112759
Udostępnij na innych stronach

slawekD,czytałam o tym sposobie ale nie odważyłam się dać cynamonu a bułkę chciałam mieć jasną .Wdzę,że tutaj część bułki jest bez krwi, może kiedyś i tak spróbuję. To jest moja pierwsza bułczanka i smaczna ale będę eksperymentować.A tak w ogóle witaj na pokładzie.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4162-bu%C5%82czanka/#findComment-112769
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...
  • 6 lat później...

Szanowni koledzy. :)

Bułczanka według przepisu wyszła wspaniała w smaku, jednak z wyglądu nie ciekawie.

Użyłem jelita kaliber 28/30 takie na kiełbasę.
Proszę podpowiedzcie jak uzyskać flaczek na gotowym produkcie by był jasny i grubszy - nie cienki i przezroczysty.
 
Chodzi mi jak uzyskać taki wygląd zewnętrzny jak na przedstawionej ilustracji ?

Pozdrawiam  :tongue:

post-83488-0-03393500-1526538838_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4162-bu%C5%82czanka/#findComment-598203
Udostępnij na innych stronach

 

 

jak uzyskać taki wygląd zewnętrzny jak na przedstawionej ilustracji ?

Zastosować inne jelito.

Do tego typu wyrobów najlepsze są jelita środkowe i kątnice wp.

Ty zastosowałes kiełbaśnicę, czyli jelito cienkie wp. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4162-bu%C5%82czanka/#findComment-598205
Udostępnij na innych stronach

Do bułczanki powinno się stosować jelita wp. powyżej 36 mm, kątniczki cielęce ok.40 mm lub krzyżówki baranie.Tyle teoria.Żeby uzyskać ten kolor to zastosował bym kątniczki cielęce lub baranie albo jelita  proste wp.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4162-bu%C5%82czanka/#findComment-598210
Udostępnij na innych stronach

....Henio - to CZARNE jest raczej..... żymlok wygląda inaczej....

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4162-bu%C5%82czanka/#findComment-598310
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.