anerka Opublikowano 22 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Maja 2010 Jutro zamierzam zrobić bułczankę. Mam do dyspozycji głowy wp. , podgardle, skórki no i oczywiście bułki. Czytałam kilka przepisów, także z 16-tki i zauważyłam, że bułki moczone są w krwi albo dodawano bułkę tartą. Ja pamiętam, że rzeżnik robił kiedyś w moim rodzicielskim domu taką bułczankę że te kawałki bułki były jasne. Nie wiem co tam jeszcze robił ale smakowało. To będzie moja pierwsza produkcja tego typu i chciałabym aby wyszło dobrze, bardzo proszę o rady bo wierzę,że wielu z Was na pewno robi bułczankę. Z góry dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4162-bu%C5%82czanka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 22 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Maja 2010 Żymloki śląskie Składniki: 50 dkg mięso z głów wieprzowych 60 dkg podgardle 20 dkg okrawki z mięsa wieprzowego 40 dkg płuca wieprzowe 30 dkg wątroba wieprzowa 15 dkg skórki wieprzowe 10 dkg sadło 1 szklanka krwi 4 bułki czerstwe Przyprawy dodane do wywaru: sól - 40 gram pieprz czarny cały listki laurowe ziele angielskie Przyprawe dodane podczas wyrabiania: pieprz czany mielony - 4 gramy ziele angielskie - 6 gram cebula - 1 duża majeranek - 2 gramy Sposób przygotowania: Całe mięso, skórki, płuca, sól, kilka listków laurowych, ziela angielskiego i pieprzu czarnego całego wrzucić do garnka z zimną woda ugotować do miękkości. Sadło pokroić w małą kostke roztopić na patelni. Mięso, skórki i płuca pomielić na sitku 4mm, wątrobe zmielić na surowo z cebulą i skwarkami z sadła dwa razy. Bułki pokroić w kostke 4x4 i lekko namoczyć w wywarze z ugotowanego mięsa. Wszystki składniki połączyć ze sobą wsypać przyprawy doprawić do smaku solą dodać krew, tłuszcz roztopiony z sadła i dobrze wyrobić. Napełnić lużno jelita odkręcać w odcinki 20 - 30 cm. Parzyć w temperaturze 72 - 75 stC 20 minut. Po wyjęciu opłukać najpierw ciepłą potem zimna wodą i rozwiesić do całkowitego wychłodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4162-bu%C5%82czanka/#findComment-112491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 22 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Maja 2010 Niema dokladnego przepisu na krupnioki czy zymloki slaskie w dkg .czy uzycia skladnikow . kazdy robi to jak mu smakuje a krupniok od zymloka rozni sie tym ze do krupnioka kasza parzymy w wywarze a do zymloka zalewamy wywarem bulki pokrojone w drobna kostke wtedy sa jasne w zymlokach a nigdy nie zalewamy zymly krwia. I te przepisy na krupnioki czy zymloki to niech ...........Pieron czasnie w szczegolnosci w dkg. Smak ponad wszystko. Pozdrawiam [ Dodano: Nie 23 Maj, 2010 00:49 ] Jutro zamierzam zrobić bułczankęPrzepraszam teraz dopiero dojzalem ze to chodzi o bulczanke a nie o zymloki. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4162-bu%C5%82czanka/#findComment-112495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 23 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 23 Maja 2010 Niema dokladnego przepisu na krupnioki czy zymloki slaskie w dkg .czy uzycia skladnikow . kazdy robi to jak mu smakujeTak wlasnie sie robi!! W moim regionie (Rybnik i okolice) do zymloka nie daje sie krwi, a z przypraw dodajemy dodatkowo do standartowych cynamon. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4162-bu%C5%82czanka/#findComment-112513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 23 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 23 Maja 2010 Przepraszam teraz dopiero dojzalem ze to chodzi o bulczanke a nie o zymlokiDoczytałam się, że to jest to samo tylko w różnych regionach występuje inna nazwa. Dziękuję Wam,Wasze wypowiedzi mi pomogły. Bułczanka/żymloki ale krwiste w trakcie produkcji. Pozdrawiam. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4162-bu%C5%82czanka/#findComment-112591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 25 Maja 2010 Całe mięso, skórki, płuca, ... wrzucić do garnka z zimną woda ugotować do miękkości.Wprawdzie anerka, na pewno zrobiła już swoją bułczankę, ale może moja uwaga przydać się innym. Płuca powinno się gotować oddzielnie a wodę z gotowania bezwzględnie wylać. Płuca są filtrem dla organizmu i zawierają różne "świństwa", które do konsumpcji nie są wskazane. Poza tym taki wywar jest niesmaczny i nie pachnie zbyt dobrze. :shock: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4162-bu%C5%82czanka/#findComment-112742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 25 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 25 Maja 2010 EAnna, tak, zrobiłam bułczankę posilając się wiedzą naszych Kolegów oraz przepisami z forum i 16-tki /nie miałam przedtem bladego pojęcia /, zdobyłam ogólny zarys na czym to polega.Składniki to to, czym dysponowałam: 2 głowy wp.,całe podgardle z wieprzka o wadze ok. 110kg., ok.2 kg skórek wp.Ugotowałam to do miękkości z przyprawami:sól, pieprz ziarnisty,trochę ziela ang. i liścia laurowego.Po przestudzeniu zmieliłam na siatce 4mm, do tego namoczona w wywarze z gotowania bułka ok.1,50kg.i zów przyprawy: sól, pieprz mielony, majeranek, zmielone 2 duże cebule i 4 średnie ząbki czosnku.Po wstępnym wymieszaniu i próbie smaku dodałam krew, ok.1l.Wymieszane i załadowane w jelita.Płuc nie dawałam ale na przyszłość na pewno przyda się ta rada. A tutaj fotki:1.surowa. 2. ocieka po parzeniu / przdtem 5 minut w zimnej wodzie/, 3.dzisiaj, z lodówki [ Dodano: Wto 25 Maj, 2010 10:29 ] Nie ważyłam, ponieważ akurat popsuła mi się waga, starałam się jednak jakoś przybliżyć te ilości opisując słownie.Pozdrawiam. [ Dodano: Wto 25 Maj, 2010 10:32 ] Dodam, że rodzinka już wczoraj degustowała i są zachwyceni. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4162-bu%C5%82czanka/#findComment-112748 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekD Opublikowano 25 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 25 Maja 2010 Jeśli chodzi o bulczankę to ja robię to tak, że część bulek namaczam w krwi żeby mi rozmiękły, a bulkę - wcześniej pokrojoną w kostkę i dobrze wysuszonąa - dodaję na koniec, przed napełnianiem w osłonki. Jak siegam pamięcią do dziadka rzeźnika, który też robil takie rzeczy, to On bulkę mielil przez maszynkę i tuż przed napelnianiem dopiero mieszal. Do tego dochodzily przyprawy: cynamon i ziele. Smak czuję do dziś. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4162-bu%C5%82czanka/#findComment-112759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 25 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 25 Maja 2010 slawekD,czytałam o tym sposobie ale nie odważyłam się dać cynamonu a bułkę chciałam mieć jasną .Wdzę,że tutaj część bułki jest bez krwi, może kiedyś i tak spróbuję. To jest moja pierwsza bułczanka i smaczna ale będę eksperymentować.A tak w ogóle witaj na pokładzie. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4162-bu%C5%82czanka/#findComment-112769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aztecs Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Oj, to straciłaś dużo na smaku. Cynamon to jest najważniejsza przyprawa, która definiuje żymloka. Kto takiego spróbuje już nigdy nie wróci do krupnioków :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4162-bu%C5%82czanka/#findComment-215170 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D-Jarek-D Opublikowano 17 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 17 Maja 2018 Szanowni koledzy. Bułczanka według przepisu wyszła wspaniała w smaku, jednak z wyglądu nie ciekawie.Użyłem jelita kaliber 28/30 takie na kiełbasę.Proszę podpowiedzcie jak uzyskać flaczek na gotowym produkcie by był jasny i grubszy - nie cienki i przezroczysty. Chodzi mi jak uzyskać taki wygląd zewnętrzny jak na przedstawionej ilustracji ?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4162-bu%C5%82czanka/#findComment-598203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 17 Maja 2018 jak uzyskać taki wygląd zewnętrzny jak na przedstawionej ilustracji ? Zastosować inne jelito.Do tego typu wyrobów najlepsze są jelita środkowe i kątnice wp.Ty zastosowałes kiełbaśnicę, czyli jelito cienkie wp. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4162-bu%C5%82czanka/#findComment-598205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 17 Maja 2018 Do bułczanki powinno się stosować jelita wp. powyżej 36 mm, kątniczki cielęce ok.40 mm lub krzyżówki baranie.Tyle teoria.Żeby uzyskać ten kolor to zastosował bym kątniczki cielęce lub baranie albo jelita proste wp. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4162-bu%C5%82czanka/#findComment-598210 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 17 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 17 Maja 2018 Na ilustracji wyrób w jelicie naturalnym wieprzowym prostym np. https://swojskiwyrob.pl/jelita-wieprzowe/29-jelita-wieprzowe-proste-9-10-metrow.html Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4162-bu%C5%82czanka/#findComment-598246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 18 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 18 Maja 2018 U mnie w sztucznym wygląda tak: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4162-bu%C5%82czanka/#findComment-598292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 18 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 18 Maja 2018 ....Henio - to CZARNE jest raczej..... żymlok wygląda inaczej.... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4162-bu%C5%82czanka/#findComment-598310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 19 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 19 Maja 2018 .Henio - to CZARNE jest raczej. Fakt , chociaż na czarne też się mówi bułczanaka i mi się "poonaczyło" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4162-bu%C5%82czanka/#findComment-598325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.