Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jakich przypraw dałeś że ma " inny" kolor .

Kolor to raczej jakośc zdjęcia. Przyprawy dawałem po malutkiej łyżeczce papryka słodka,bazylia,kminek,oregano,czosnek suszony,zioła prowansalskie. Na mój gust trochę mało następnym razem dam po łyżeczce do herbaty.

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/11/#findComment-204644
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 984
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

dawałem po malutkiej łyżeczce papryka słodka,bazylia,kminek,oregano,czosnek suszony,zioła prowansalskie.

Sugeruję użycie jednej przyprawy do jednego sera.

Nie wiem jak je robiłeś ale chyba trochę przeziębiłeś skrzep.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/11/#findComment-204743
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem jak je robiłeś ale chyba trochę przeziębiłeś skrzep.

Robiłem według przepisu gonzo 132 tylko jako zakwas dałem kefir. Co to jest przeziębienie skrzepu i dlaczego jedna przyprawa?

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/11/#findComment-204758
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Nadszedł i na mnie czas na przygodę z serami, pomijając żółty na szybko który to już kilkakrotnie zrobiłem.

Zakupiłem 10 l mleka od krowy, niby mieszkam na wsi, ale zdobycie jednorazowo 10 l mleka graniczyło z cudem, udało się i z wieczornego udoju po 20 min mleko było już w garnku.

Mleko po podgrzaniu, dodaniu 100 ml mleka zsiadłego, 1 łyżeczki soli kuchennej, podpuszczki i łyżeczki czubrycy czerwonej:

Po 40 min skrzep pokroiłem rózgą i odstawiłem na 30 min. Po tym czasie przełożyłem skrzep na sita

Kilkukrotne przekładanie w nocy serków na sitkach i po 16 godz ociekania na 4 godz do solanki. tak wygląda po wyjęciu z solanki, wydajność z 10 l mleka 1720g serak a'la koryciński i 320g ricotty.

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/11/#findComment-218296
Udostępnij na innych stronach

Sugeruję użycie jednej przyprawy do jednego sera.

 

Ale dlaczego?

Zioła prowansalskie, czubryca to przecież są mieszanki przypraw. Dlaczego nie eksperymentować z własnymi mieszankami?

Pozdrawiam

gonzo132

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/11/#findComment-219373
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Ser robiony 3 tygodnie temu z dodatkiem czosnku niedźwiedziego, z 13 litrów mleka prosto od krowy wyszło po wyjęciu z solanki i po ocieknięciu przez dobę 2050g oraz 570g ricotty:

Ser robiony w niedzielę z 11,5 litrów mleka z dodatkiem papryki suszonej w płatkach i trochę czosnku niedźwiedziego, po wyjęciu i ocieknięciu z solanki, 2260g oraz ok 100g ricotty. Nie mam pojęcia czemu tak mało ricotty a tak dużo sera, ilość podpuszczki zgodna z ilością mleka.

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/11/#findComment-229451
Udostępnij na innych stronach

z 11,5 litrów mleka z dodatkiem papryki suszonej w płatkach i trochę czosnku niedźwiedziego, po wyjęciu i ocieknięciu z solanki, 2260g

To Ty jakiś cudotwórca jesteś :rolleyes: Wynajmuję Cię do robienia serów - oczywiście odpłatnie, jak się zgodzisz :grin:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/11/#findComment-229462
Udostępnij na innych stronach

To Ty jakiś cudotwórca jesteś

Krzysiu, nie cudotwórca a domowy amator :grin:

 

[ Dodano: Sro 25 Lip, 2012 20:13 ]

podczas obróbki skrzepu,mniej białka przedostało się do serwatki

Też tak sobie myślę, ale staram się robić wszystko po "bożemu" wg przepisu, za każdym razem taka sama temp mleka zapodana odpowiednią ilością podpuszczki, po godzinie kroję skrzep i delikatnie rozdrabniam rózgą, po opadnięciu (ok 45 min) skrzepu cedzę go a serwatkę do gara, dodaję ok 1l mleka,podgrzewam do 85 stC, dodaję kwasek cytrynowy w ilości 7g i po nocy nic nie było, ponownie podgrzałem do 85 stC, dodałem kolejną porcję 7g kwasku i następnego dnia na serwecie pozostała minimalna ilość (mała salaterka) ricotty. Przy poprzedniej produkcji było jej 5 razy więcej. :rolleyes:

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/11/#findComment-229466
Udostępnij na innych stronach

25 litrów mleka nie odtłuszczonego = 2,6 kg a'la łoscypek +1,2kg ricoty

A tu piszemy o serku typu Koryciński :grin:

Do spotkania za miesiąc.. Pozdrawiam

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/11/#findComment-229469
Udostępnij na innych stronach

Musisz podgrzać do 95*C .

Pierwszym razem tak robiłem i nie miałem nic, za radą AndrzejaK podgrzewam do 85 i zakwaszam kwaskiem cytrynowym.

 

Też zakwaszam cytrynowym 0,8g na 1L i wychodzi "piękna" ricottka

 

dodam zdjęcia a co tam :wink:

95*C dodane 0,8 gr kwasku na 1 L serwatki

Na drugi dzień ricottka odsączana na samym sitku.

 

Pozdrawiam :wink:

P.S. Dla wiadomości "twardogłowych"- edytowałem tego posta żeby dodać t w słowie ricottka

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/11/#findComment-229476
Udostępnij na innych stronach

Nie mam pojęcia czemu tak mało ricotty

Przekwasiłeś serwatkę.

Wystarczy 0,5g kwasku na 1l serwatki. J. mleko nie było chłodzone po udoju lub dość mocno skażone bakteriami kwasu mlekowego (do skrzepu na ser koryciński dodaje się zakwasu) to jego pH w momencie odcedzania serwatki już było obniżone.

Co do ilości sera, wynika ona z iilości białka w mleku a ona zmienną jest :grin: oraz z dobrej obróbki skrzepu tak jak napisał kol:

podczas obróbki skrzepu,mniej białka przedostało się do serwatki

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/11/#findComment-229532
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za informację, przy następnej produkcji zastosuję się do wskazówek.

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/11/#findComment-229540
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

czy zsiadłe mleko może

byc sklepowe

Jak je chcesz wypić lub zrobić twaróg to tak.

Ser koryciński robi się ze słodkiego mleka zaszczepionego (naturalnie lub przez dodanie zakwasu) bakteriami. Jest to ser typu podpuszczkowego, czyli skrzep uzyskujesz w wyniku działania podpuszczki.

Natomiast fermentacja jest opóźniona i powoduje wytwarzanie licznych dziurek oraz dojrzewanie sera.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/11/#findComment-239180
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Kolejny serek, tym razem z 13 l mleka prawdziwego, po wyjęciu z solanki i dwudniowym ociekaniu waga 2008g. Dodatki smakowe to płatki suszonej papryki, troszkę czosnku niedźwiedziego i szczypta czubrycy czerwonej ostrej.

Z serwatki 300 g ricotty.

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/11/#findComment-240804
Udostępnij na innych stronach

po wyjęciu z solanki i dwudniowym ociekaniu

W jakiej temperaturze ociekał?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/11/#findComment-240820
Udostępnij na innych stronach

W kuchni, na sicie przykryty pokrywką od garnka, po dwóch dniach powędrował do lodówki i codziennie był przekręcany.

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/11/#findComment-240975
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

witam mam takie pytanie czy zsiadłe mleko może

byc sklepowe

Ostatnio rzadziej zaglądam na forum, dlatego odpowiadam z opóźnieniem.

 

Zsiadłe mleko jako zakwas - może być sklepowe, zwróć tylko uwagę, czy wg informacji na opakowaniu "zawiera żywe kultury bakterii" - bo o te bakterie tu właśnie chodzi.

Pozdrawiam

gonzo132

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/11/#findComment-243090
Udostępnij na innych stronach

"bazylwidzew"]

Jeżeli natomiast używasz podpuszczki mikrobiologicznej, to ricotta się raczej nie uda.

Zrobiłem ser koryciński używając podpuszczki mikrobiologicznej i ricotta wyszła pyszna.

 

 

Proszę o wyjaśnienie dlaczego z podpuszczki mikrobiologicznej nie wyjdzie ricotta oraz jak można nazwać w takim razie serek który otrzymał kolega bazylwidzew?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/11/#findComment-243920
Udostępnij na innych stronach

zbig3133,

Też muszę taki serek ponownie zrobić. Teraz mam źródło na mleko od krowy pasionej na łące. Zupełni inny smak niż z tych z obory na 100szt lub więcej. Normalnie smakuje prosto od krowy. Żadnych zapachów! Serek ładnie wygląda i pewnie smakuje. :clap: :clap: :clap:

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/11/#findComment-244206
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem ser koryciński używając podpuszczki mikrobiologicznej

"podpuszczka mikrobiologiczna" to hasło, pod którym kryją się różne podpuszczki nie-zwierzęce.

Niektóre podpuszczki dają lekko gorzkawy posmak w serze.

To, czy wyjdzie ricotta zależy od wielu parametrów a na pewno od Ph podpuszczki.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/11/#findComment-244240
Udostępnij na innych stronach

Witajcie, przeczytałam ten wątek od deski 2 razy :grin: . Jutro będę miała 6 litrów mleka i postanowiłam zrobić ser wg przepisu.

Im więcej czytam tym bardziej się boję :grin: , czy mi coś w ogóle wyjdzie. Ale kto nie próbuje...

Jedni zakwaszają inni nie, jedni odciskają inni grawitacyjnie, jedni solą inni nie :grin:

Zobaczymy co wyjdzie, a wiem, że najważniejsze, żeby się trzymać temperatury.

Jeszcze jedno pytanie laika: sól kamienna to nie to samo co sól jodowana sprzedawana najczęściej w sklepach ?

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/11/#findComment-244269
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.