BazylWidzew Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #251 Opublikowano 28 Lutego 2012 Jakich przypraw dałeś że ma " inny" kolor .Kolor to raczej jakośc zdjęcia. Przyprawy dawałem po malutkiej łyżeczce papryka słodka,bazylia,kminek,oregano,czosnek suszony,zioła prowansalskie. Na mój gust trochę mało następnym razem dam po łyżeczce do herbaty. Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/11/#findComment-204644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #252 Opublikowano 28 Lutego 2012 dawałem po malutkiej łyżeczce papryka słodka,bazylia,kminek,oregano,czosnek suszony,zioła prowansalskie.Sugeruję użycie jednej przyprawy do jednego sera. Nie wiem jak je robiłeś ale chyba trochę przeziębiłeś skrzep. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/11/#findComment-204743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #253 Opublikowano 28 Lutego 2012 Nie wiem jak je robiłeś ale chyba trochę przeziębiłeś skrzep. Robiłem według przepisu gonzo 132 tylko jako zakwas dałem kefir. Co to jest przeziębienie skrzepu i dlaczego jedna przyprawa? Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/11/#findComment-204758 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 17 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #254 Opublikowano 17 Maja 2012 Nadszedł i na mnie czas na przygodę z serami, pomijając żółty na szybko który to już kilkakrotnie zrobiłem. Zakupiłem 10 l mleka od krowy, niby mieszkam na wsi, ale zdobycie jednorazowo 10 l mleka graniczyło z cudem, udało się i z wieczornego udoju po 20 min mleko było już w garnku. Mleko po podgrzaniu, dodaniu 100 ml mleka zsiadłego, 1 łyżeczki soli kuchennej, podpuszczki i łyżeczki czubrycy czerwonej: Po 40 min skrzep pokroiłem rózgą i odstawiłem na 30 min. Po tym czasie przełożyłem skrzep na sita Kilkukrotne przekładanie w nocy serków na sitkach i po 16 godz ociekania na 4 godz do solanki. tak wygląda po wyjęciu z solanki, wydajność z 10 l mleka 1720g serak a'la koryciński i 320g ricotty. Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/11/#findComment-218296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gonzo132 Opublikowano 23 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #255 Opublikowano 23 Maja 2012 Sugeruję użycie jednej przyprawy do jednego sera. Ale dlaczego? Zioła prowansalskie, czubryca to przecież są mieszanki przypraw. Dlaczego nie eksperymentować z własnymi mieszankami? Cytuj Pozdrawiamgonzo132 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/11/#findComment-219373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 25 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #256 Opublikowano 25 Lipca 2012 Ser robiony 3 tygodnie temu z dodatkiem czosnku niedźwiedziego, z 13 litrów mleka prosto od krowy wyszło po wyjęciu z solanki i po ocieknięciu przez dobę 2050g oraz 570g ricotty: Ser robiony w niedzielę z 11,5 litrów mleka z dodatkiem papryki suszonej w płatkach i trochę czosnku niedźwiedziego, po wyjęciu i ocieknięciu z solanki, 2260g oraz ok 100g ricotty. Nie mam pojęcia czemu tak mało ricotty a tak dużo sera, ilość podpuszczki zgodna z ilością mleka. Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/11/#findComment-229451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 25 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #257 Opublikowano 25 Lipca 2012 :grin: podczas obróbki skrzepu,mniej białka przedostało się do serwatki :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/11/#findComment-229460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 25 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #258 Opublikowano 25 Lipca 2012 z 11,5 litrów mleka z dodatkiem papryki suszonej w płatkach i trochę czosnku niedźwiedziego, po wyjęciu i ocieknięciu z solanki, 2260g To Ty jakiś cudotwórca jesteś :rolleyes: Wynajmuję Cię do robienia serów - oczywiście odpłatnie, jak się zgodzisz :grin: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/11/#findComment-229462 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 25 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #259 Opublikowano 25 Lipca 2012 To Ty jakiś cudotwórca jesteśKrzysiu, nie cudotwórca a domowy amator :grin: [ Dodano: Sro 25 Lip, 2012 20:13 ]podczas obróbki skrzepu,mniej białka przedostało się do serwatkiTeż tak sobie myślę, ale staram się robić wszystko po "bożemu" wg przepisu, za każdym razem taka sama temp mleka zapodana odpowiednią ilością podpuszczki, po godzinie kroję skrzep i delikatnie rozdrabniam rózgą, po opadnięciu (ok 45 min) skrzepu cedzę go a serwatkę do gara, dodaję ok 1l mleka,podgrzewam do 85 stC, dodaję kwasek cytrynowy w ilości 7g i po nocy nic nie było, ponownie podgrzałem do 85 stC, dodałem kolejną porcję 7g kwasku i następnego dnia na serwecie pozostała minimalna ilość (mała salaterka) ricotty. Przy poprzedniej produkcji było jej 5 razy więcej. :rolleyes: Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/11/#findComment-229466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 25 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #260 Opublikowano 25 Lipca 2012 25 litrów mleka nie odtłuszczonego = 2,6 kg a'la łoscypek +1,2kg ricoty A tu piszemy o serku typu Koryciński :grin: Do spotkania za miesiąc.. Pozdrawiam Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/11/#findComment-229469 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 25 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #261 Opublikowano 25 Lipca 2012 Musisz podgrzać do 95*C .Pierwszym razem tak robiłem i nie miałem nic, za radą AndrzejaK podgrzewam do 85 i zakwaszam kwaskiem cytrynowym. Też zakwaszam cytrynowym 0,8g na 1L i wychodzi "piękna" ricottka dodam zdjęcia a co tam :wink: 95*C dodane 0,8 gr kwasku na 1 L serwatki Na drugi dzień ricottka odsączana na samym sitku. Pozdrawiam :wink: P.S. Dla wiadomości "twardogłowych"- edytowałem tego posta żeby dodać t w słowie ricottka Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/11/#findComment-229476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #262 Opublikowano 26 Lipca 2012 Nie mam pojęcia czemu tak mało ricottyPrzekwasiłeś serwatkę. Wystarczy 0,5g kwasku na 1l serwatki. J. mleko nie było chłodzone po udoju lub dość mocno skażone bakteriami kwasu mlekowego (do skrzepu na ser koryciński dodaje się zakwasu) to jego pH w momencie odcedzania serwatki już było obniżone. Co do ilości sera, wynika ona z iilości białka w mleku a ona zmienną jest :grin: oraz z dobrej obróbki skrzepu tak jak napisał kol: podczas obróbki skrzepu,mniej białka przedostało się do serwatki Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/11/#findComment-229532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 26 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #263 Opublikowano 26 Lipca 2012 Dziękuję za informację, przy następnej produkcji zastosuję się do wskazówek. Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/11/#findComment-229540 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilow1985 Opublikowano 22 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #264 Opublikowano 22 Września 2012 witam mam takie pytanie czy zsiadłe mleko może byc sklepowe Cytuj Zadymiony na maxa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/11/#findComment-239174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #265 Opublikowano 22 Września 2012 czy zsiadłe mleko może byc sklepoweJak je chcesz wypić lub zrobić twaróg to tak. Ser koryciński robi się ze słodkiego mleka zaszczepionego (naturalnie lub przez dodanie zakwasu) bakteriami. Jest to ser typu podpuszczkowego, czyli skrzep uzyskujesz w wyniku działania podpuszczki. Natomiast fermentacja jest opóźniona i powoduje wytwarzanie licznych dziurek oraz dojrzewanie sera. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/11/#findComment-239180 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 1 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #266 Opublikowano 1 Października 2012 Kolejny serek, tym razem z 13 l mleka prawdziwego, po wyjęciu z solanki i dwudniowym ociekaniu waga 2008g. Dodatki smakowe to płatki suszonej papryki, troszkę czosnku niedźwiedziego i szczypta czubrycy czerwonej ostrej. Z serwatki 300 g ricotty. Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/11/#findComment-240804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 1 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #267 Opublikowano 1 Października 2012 :grin: bardzo apetycznie wygląda :grin: :thumbsup: :clap: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/11/#findComment-240808 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #268 Opublikowano 1 Października 2012 po wyjęciu z solanki i dwudniowym ociekaniuW jakiej temperaturze ociekał? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/11/#findComment-240820 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 2 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #269 Opublikowano 2 Października 2012 W kuchni, na sicie przykryty pokrywką od garnka, po dwóch dniach powędrował do lodówki i codziennie był przekręcany. Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/11/#findComment-240975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gonzo132 Opublikowano 12 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #270 Opublikowano 12 Października 2012 witam mam takie pytanie czy zsiadłe mleko może byc sklepowe Ostatnio rzadziej zaglądam na forum, dlatego odpowiadam z opóźnieniem. Zsiadłe mleko jako zakwas - może być sklepowe, zwróć tylko uwagę, czy wg informacji na opakowaniu "zawiera żywe kultury bakterii" - bo o te bakterie tu właśnie chodzi. Cytuj Pozdrawiamgonzo132 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/11/#findComment-243090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 14 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #271 Opublikowano 14 Października 2012 Bardzo ładny ser Ci wyszedł. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/11/#findComment-243276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek.es Opublikowano 18 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #272 Opublikowano 18 Października 2012 "bazylwidzew"]Jeżeli natomiast używasz podpuszczki mikrobiologicznej, to ricotta się raczej nie uda. Zrobiłem ser koryciński używając podpuszczki mikrobiologicznej i ricotta wyszła pyszna. Proszę o wyjaśnienie dlaczego z podpuszczki mikrobiologicznej nie wyjdzie ricotta oraz jak można nazwać w takim razie serek który otrzymał kolega bazylwidzew? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/11/#findComment-243920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 18 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #273 Opublikowano 18 Października 2012 zbig3133, Też muszę taki serek ponownie zrobić. Teraz mam źródło na mleko od krowy pasionej na łące. Zupełni inny smak niż z tych z obory na 100szt lub więcej. Normalnie smakuje prosto od krowy. Żadnych zapachów! Serek ładnie wygląda i pewnie smakuje. :clap: :clap: :clap: Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/11/#findComment-244206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #274 Opublikowano 19 Października 2012 Zrobiłem ser koryciński używając podpuszczki mikrobiologicznej"podpuszczka mikrobiologiczna" to hasło, pod którym kryją się różne podpuszczki nie-zwierzęce. Niektóre podpuszczki dają lekko gorzkawy posmak w serze. To, czy wyjdzie ricotta zależy od wielu parametrów a na pewno od Ph podpuszczki. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/11/#findComment-244240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 19 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #275 Opublikowano 19 Października 2012 Witajcie, przeczytałam ten wątek od deski 2 razy :grin: . Jutro będę miała 6 litrów mleka i postanowiłam zrobić ser wg przepisu.Im więcej czytam tym bardziej się boję :grin: , czy mi coś w ogóle wyjdzie. Ale kto nie próbuje... Jedni zakwaszają inni nie, jedni odciskają inni grawitacyjnie, jedni solą inni nie :grin: Zobaczymy co wyjdzie, a wiem, że najważniejsze, żeby się trzymać temperatury. Jeszcze jedno pytanie laika: sól kamienna to nie to samo co sól jodowana sprzedawana najczęściej w sklepach ? Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/11/#findComment-244269 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.