beatag Opublikowano 28 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #451 Opublikowano 28 Września 2014 Obydwa serki leżą na plastikowej pdkładce na talerzyku bez przykrycia ,dlatego dziwi mnie fakt ,ze jeden tak ładnie obsechł -ma już zółta skórkę ,a ten drugi trochę dostał tego nalotu .Sewatki nie mam ,ale we wtorek będe robiła następny to moze spróbuje ta posoloną serwatką ,myślę ,ze po takim zabiegu nie zrobi się bardziej słony?No i pozostaje pytanie ,czy go juz próbować ,czy czekać jeszcze z tydzień?,albo po jakim czasie dojrzewania jest najlepszy??.Wiem ,ze to kwestia smaku ,ale tak generalnie -po jakim czasie najczęściej spożywacie swoje serki?,bo ja do tej pory wszystkie zrobione z udziałem podpuszczki spożywałam na bieżąco i nie znam smaku tych dojrzewajacych tydzień ,czy dwa , czy jeszcze dłuzej.Bardzo proszę odnieść się do tych wilgotnściomierzy, bo mi umknie to potem Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/19/#findComment-373877 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #452 Opublikowano 28 Września 2014 Nie czekaj do wtorku tylko obmyj ser solanką natychmiast. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/19/#findComment-373882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 28 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #453 Opublikowano 28 Września 2014 Zrobiłam tak jak mówisz -solanka -o blizej nieokreślonej ilości soli -słona-serki obydwa z rozpędu przemyłam, wysuszyłam i odstawiłam mimo nieodpartej chęci ich spróbowania.... Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/19/#findComment-373902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 1 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #454 Opublikowano 1 Października 2014 Moj "dysk" a'la korycinski doczekal sie po raz pierwszy skorki, przekroju jeszcze nie znam Kroic czy dac mu jeszcze dojzec, teraz ma ok 2 tygodni Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/19/#findComment-374459 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 1 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #455 Opublikowano 1 Października 2014 Mam ten sam dylemat,ja poczekam do piątku -wtedy jeden będzie miał 3-tyg ,a drugi dwa.Chyba zacznę od tego starszego , bo boje się zeby się nie popsuły .Warunki w lodówce nie są najlepsze,a w piwnicy jeszcze trochę za ciepło.... Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/19/#findComment-374475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 1 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #456 Opublikowano 1 Października 2014 moj jest dosc cienki bo durszlag mam za duzy i boje sie ze w lodowce bede za jakis czas miala tylko skorke Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/19/#findComment-374478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 1 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #457 Opublikowano 1 Października 2014 Moje kosmiczne krążki tez cienkie -maja ok. 4cm wysokości ,ale bardziej obawiam sie o ten pojawiający się delikatny biały nalot, który trzeba przemywać -boję się ,ze finalnie będą za słone...jak tak je będe przecierać.Czy próbowałaś już kiedyś te serki po dłuższym okresie leżakowania? ,bo ja do tej pory zawsze robiłam je i na bieżąco je konsumowaliśmy bez moczenia ich w solance-takie a'la bundz. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/19/#findComment-374540 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 1 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #458 Opublikowano 1 Października 2014 ten jest moim 5 serkiem wczesniejsze zostaly pozarte wczesniej ale nigdy nie mialy zadnych plesni ,zawijalam w pergamin i lezaly na talerzu ,wszystkiemoczylam w solance. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/19/#findComment-374541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 1 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #459 Opublikowano 1 Października 2014 No- mój pojawiający sie nalot narazie jest mikronowy i tylko gdzie niegdzie w porowatej powierzchni,boję się ,że bedzie się powiekszać w miarę dalszego lezakowania,myślę ,ze już będzie smaczny i jeden i drugi .Moje leż ą na kratce niczym nie owinięte w lodówce.Myślisz ,ze ten pergamin to jakiś pomysł? Muszę się zakręcić za tym wilgotnościomierzem ,może to mi trochę ułatwi pracę z kolejnymi serkami.Masz takie ustrojstwo? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/19/#findComment-374542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 1 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #460 Opublikowano 1 Października 2014 nie, nie posiadam ,ja nie mam dostepu do mleka od krowy ,wiec serki robie tylko tak do zjedzenia na teraz, ten jeden przetrzymalam dluzej zeby zobaczyc roznice,a na dojzewajace sery to nie mam warunkow. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/19/#findComment-374543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 1 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #461 Opublikowano 1 Października 2014 To tak jak ja-w lodówce za zimno ,w piwnicy za ciepło i jeszcze ta niezbadana wilgotność...Dlatego nie wiem ,czy warto te moje serki trzymać w tej lodówce dłużej ,jeśli efekt smakowy leżkowania w takich warunkach będzie dalece odbiegał od serka dojrzewającego w optymalnych warunkach .Poczekamy wobec tego na opinie bardziej doświadczonych w temacie serków dojrzewajacych a'la koryciński. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/19/#findComment-374546 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 1 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #462 Opublikowano 1 Października 2014 z wilgotnoscia to jeszcze jakos mozna sobie poradzic ( oczywiscie jak sie ma duza lodowke ) Eanna kiedys pokazywala na jakiejs fotce . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/19/#findComment-374547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 1 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #463 Opublikowano 1 Października 2014 Tak wygląda mój. Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/19/#findComment-374550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 1 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #464 Opublikowano 1 Października 2014 (edytowane) Ale te sey podobno najlepiej dojrzewają w temp 13 stopni -czego w mojej lodówce chyba nie da się osiągnąć .Jeszcze zostaje ta kwestia smaku...-czy warto ??czy ta róznica w smaku jest miażdżąca na korzyść tego np. trzytygodniowego??Podziel się wrazeniami po degustacji. Ja obawiam się ,zeby nie był gorzkawy ze względu na to dojrzewanie w niższych niż zalecane temperaturach. O widzę ,ze go przekroiłaś -no to chyba dojrzewanie zakończone -czekam na opis wrazeń smakowych i porównania ich do świeżego Edytowane 1 Października 2014 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/19/#findComment-374551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiesia Opublikowano 1 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #465 Opublikowano 1 Października 2014 Tak wygląda mój.cudowny, pewnie i smaczny, mnie tak się nie udaje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/19/#findComment-374552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 1 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #466 Opublikowano 1 Października 2014 Ser trzymam w lodówce na kratce lub desce - przekręcam codziennie. Wiesia tylko trzeba chcieć i dokładność temp. Byłem na Roztoczu - urlop. Po 3 tygodniach może być podobny do żółtego.Ma inny smak niż świeży . Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/19/#findComment-374553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 1 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #467 Opublikowano 1 Października 2014 ja swoj tez trzymalam na talerzu i co dzien odwracalam nawet ladna skorke dostal ,poprzednie zawsze smakowaly niestety nigdy nie mialy dziurek ani skorki ,ten ostatni zakwasilam innym mlekiem zsiadlym ,zobaczymy co bedzie jutro chyba przekroje bo dluzej nie wytrzymam Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/19/#findComment-374558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 1 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #468 Opublikowano 1 Października 2014 Włòż Do pudła , temp. reguluj lodem w butelce. Ja zakwaszam jogurtem Bio. Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/19/#findComment-374559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 1 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #469 Opublikowano 1 Października 2014 Oj sorki ,myślałam ,ze to Ty Electra go już przekroiłaś.Ten Smorodiny to świeży ,czy już po leżakowniu? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/19/#findComment-374561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 1 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #470 Opublikowano 1 Października 2014 hmm z tym lodem niezla sprawa..mam turystyczna lodowke na balkonie a teraz juz tem w dzien co najwyzej 13 stopni ,niestety w nocy juz nawet przymrozek byl ,trzeba bedzie przenosic do lodowki ..tylko pytanie czy bedzie mi siec hcialo tyle zachodu ,raczej a'la Korycinskie beda jedzone takie na swiezo, Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/19/#findComment-374564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 1 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #471 Opublikowano 1 Października 2014 Ja ciekawa jestem tylko ,jak znacząco zmienia się smak takiego dojrzewanego normalnie w lodówce ,a w tych przepisowych trzynastu stopniach i odpowiedniej wilgotności [jakiej?] Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/19/#findComment-374565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 2 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #472 Opublikowano 2 Października 2014 Żeby spróbować to trzeba zrobić, każdy ma inny smak, każde mleko jest inne.Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/19/#findComment-374852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #473 Opublikowano 2 Października 2014 każde mleko jest inne. I inne też są bakterie, co jest podstawą... Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/19/#findComment-374855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 2 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #474 Opublikowano 2 Października 2014 Zrobiłem ostatnio coś podobnego, wyszły dziurki ładne, ser jak ser w smaku... ale tak naprawdę nie wiem czym wszscycy się zachwycają w korycińskim, dla mnie jest gorzki co najlepsze do Korycinia mam 14km i jakoś nie widziałem u siebie w żadnym sklepie do kupienia tego cuda.. chyba wszystko leci do słoikowa albo mocno to wszystko nakręcane że z Podlasia. To tylko moja opinia proszę nie brać tego złośliwie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/19/#findComment-374859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 2 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #475 Opublikowano 2 Października 2014 Gorzki????ja coprawda tak jak wcześniej pisałam robiłam do tej pory serki z udziałem podpuszczki tylko do bezpośredniej konsumpcji [często bez wkładania do solanki] i żaden z nich nie był gorzki...Chyba ,ze piszesz o tych dojrzewających...w zbyt niskiej temperaturze.Aż się boję spróbować tych moich [dojrzewaja 3 i 2 tyg,ale niestety w lodówce gdzie temp =10 stopni] Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/19/#findComment-374864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.