Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Sprobuje z Chlorkiem Wapnia.Mleko jest pewnie wysokiej jakosci, ale czy jest dobre na taki ser, tego niestety´nie wiem. Mleko z GS jest poza moim zasiegiem.

oby nie było UHT

sklepowe, pasteryzowane w 72°C, dodajesz kefir, chlorek, podpuszczkę i powinno być dobrze.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/30/#findComment-477086
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 984
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ja już nie używam sklepowego od bardzo długiego czasu - obraziłem się bo jest kiepskie :) . Ale z testów wyszło mi , że najlepsze to Piątnica 3,2%. Ale koniecznie chlorek wapnia.

8 kropli na litr ??????? zwykle te podpuszczki są bardzo mocne i wystarczy 1 kr/litr. Tak było opisane ? żeby tyle dawać ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/30/#findComment-477094
Udostępnij na innych stronach

Perszing, zapytam Cię jeszcze raz, jaki robić roztwór soli do przemywania sera, żeby skórkę mieć ?

Na oko heheheheh. Ja bym zrobił 10% i nacierał. Tak właśnie muszę zrobić bo moje ostatnie "dzieci" tego wymagają. Chociaż robię jeden eksperyment który mi podpowiedział człowiek który o serach nieco więcej wie ode mnie. Nacieram jednego korycina codziennie moim IRISH STOUT czyli GUINESS :) zobaczymy co to da

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/30/#findComment-477097
Udostępnij na innych stronach

 

8 kropli na litr ??????? zwykle te podpuszczki są bardzo mocne i wystarczy 1 kr/litr. Tak było opisane ? żeby tyle dawać ?

Stosowlem sie do zalecenia dozowania podanego na podpuszczkowym opakowaniu.Mleko, jak opisalem jest pasteryzowane (nie UHT).

Apes debemus imitari
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/30/#findComment-477171
Udostępnij na innych stronach

zawsze trzeba próbę podpuszczkową zrbić i wtedy jest wszystko jasne

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2952-proba-podpuszczki/?p=80492

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/30/#findComment-477179
Udostępnij na innych stronach

Mój pierwszy ser,

 

Robiony w sobotę,

czyli juz ma prawie tydzień, aktualnie leży sobie wysmarowany oliwa w lodowce, z tego miejsca chce odrazu podziękować akmisowi za porady:)

A i jest to ser diabelski ;)

 

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160219/df617632b11912846e64c538c2e19819.jpg

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez KamilPe
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/30/#findComment-477193
Udostępnij na innych stronach

 

 

chce odrazu podziękować akmisowi za porady:) A i jest to ser diabelski

 

Hmm.. A powinien być "aksamitny" :D 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/30/#findComment-477195
Udostępnij na innych stronach

Cześć,

W którym momencie  tworzenia wyrobu dodajecie przyprawy ?

Mam na myśli suszone pomidory, odsączone z oleju, pocięte na małe cząstki.

Mój ser jest w fazie zawiązywania się skrzepu.

Jeszcze kwadrans do cięcia,  jeśli wszystko pójdzie zgodnie z recepturą ..

Pozdrawiam

Pozdrawiam, Andrzej

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/30/#findComment-477218
Udostępnij na innych stronach

Ja dodawałem przyprawy do Korycina po odebraniu prawie całej serwatki, wtedy daje przyprawy, zamieszam i na cedzak :)

Powodzenia :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/30/#findComment-477224
Udostępnij na innych stronach

Dzięki wielkie za rady, chyba zrobię to warstwowo, jak KamilPe, bowiem teraz chcę uzyskać dwa smaki, pomidory suszone, oraz czosnek niedźwiedzi.

Przecież mogłem podzielić mleko na dwie lub więcej części przed podaniem podpuszczki. :facepalm:

Wracam do gara :)

Jeszcze raz dziękuję.

Pozdrawiam.

Edytowane przez andym

Pozdrawiam, Andrzej

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/30/#findComment-477227
Udostępnij na innych stronach

Jak robię z 30l mleka to wybieram cześć skrzepu do jednej miski i dodaję czarnuszkę a do drugiej michy czosnek niedźwiedzi, delikatne mieszanie i na cedzak. Niektórzy robią tak że do mleka dodają przyprawy, sól i podpuszczkę...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/30/#findComment-477230
Udostępnij na innych stronach

Prawie ser w formach, jeszcze jedno pytanie.

Korzystam z podpuszczki MicroClage  koagulant mikrobiologiczny, naturalny typ : 750 IMCU

Jeśli podgrzeję i zakwaszę serwatkę ( do dyspozycji mam : ocet winny jabłkowy, ocet winny cytrynowy, ocet jabłkowy, kwasek cytrynowy), to ricotta jest w moim zasięgu, czy nie ?

Serwatkę odebrałem przed dosmaczaniem..

Pozdrawiam

Edytowane przez andym

Pozdrawiam, Andrzej

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/30/#findComment-477234
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli zakwasisz ja gdy osiągnie 95 stopni to jak najbardziej, ja zakwaszałem sokiem z cytryny i wyszła super.

 

Z podanych opcji myśle ze ocet jabłkowy był by dobry.

 

 

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez KamilPe
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/30/#findComment-477235
Udostępnij na innych stronach

andy, było o tym w temacie ricotty, nie ma znaczenia czym zakwasisz, ja daję zwykły ocet bo jest najtańszy, te lepsze lepiej do sałatek zostawić... Czasami podgrzewam serwatkę do 90C a czasami 94C i wychodzi dobrze. :)

 

post-39848-0-66279100-1455905278_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/30/#findComment-477238
Udostępnij na innych stronach

 

 

i wychodzi dobrze.

Przeźroczysta, zielonkawa serwatka; to jest to ! 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/30/#findComment-477239
Udostępnij na innych stronach

Przeźroczysta, zielonkawa serwatka; to jest to !

Taką mam, lecz "dwa" posty pytałem o to, czy przy użyciu, takiej a nie innej podpuszczki,

Szukałem w temacie ricotta, ale opinie są różne.

Wracam do gara, będę doświadczał.. 

Dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam.

Edytowane przez andym

Pozdrawiam, Andrzej

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/30/#findComment-477241
Udostępnij na innych stronach

Doświadczam w dalszym ciągu. Po zakwaszeniu serwatki octem jabłkowym ( dziękuję KamilPe ),  coś tam się w kotle plącze, jakieś niteczki, jakieś coś tam...cienie nadziei :)

Zostawię do rana i spojrzę. .

Tymczasem zerknąłem do forum i znalazłem :

http://wedlinydomowe.pl/sery-domowe-maslo-i-nabial/sery-miekkie/1457-ricotta-ser-serwatkowy-eanny

i obawiam się, że to wszystko, co robiłem jest prawdopodobnie do zlewu.

Co ślepemu po oczach...

Pozdrawiam.

Edytowane przez andym

Pozdrawiam, Andrzej

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/30/#findComment-477269
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie polecam dodawać przypraw do mleka jeżeli chcesz uzyskać jeszcze ricotte, bo smak sie przeniesie na nią.

 

I nie jest w smaku taka jak zawsze, a ma smak tego co dodajesz do mleka, jakieś urozmaicenie jest ;)

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/30/#findComment-477277
Udostępnij na innych stronach

Dwa sery tak samo aromatyczne;p

Jak kto woli;) ja ricotte lubię przyprawić jedynie sola, można tez na słodko.

Na forum widziałem tez fajny przepis z dodatkiem czosnku i śmietanki, może teraz jak ocieknie to skorzystam, moc możliwości i to właśnie lubię ;) można urozmaicać według uznania, a jak juz dodamy do mleka to jednak się zawężają opcje:)

 

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez KamilPe
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/30/#findComment-477289
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.