Tsosna Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #726 Opublikowano 19 Lutego 2016 Sprobuje z Chlorkiem Wapnia.Mleko jest pewnie wysokiej jakosci, ale czy jest dobre na taki ser, tego niestety´nie wiem. Mleko z GS jest poza moim zasiegiem. oby nie było UHTsklepowe, pasteryzowane w 72°C, dodajesz kefir, chlorek, podpuszczkę i powinno być dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/30/#findComment-477086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #727 Opublikowano 19 Lutego 2016 Ja już nie używam sklepowego od bardzo długiego czasu - obraziłem się bo jest kiepskie . Ale z testów wyszło mi , że najlepsze to Piątnica 3,2%. Ale koniecznie chlorek wapnia.8 kropli na litr ??????? zwykle te podpuszczki są bardzo mocne i wystarczy 1 kr/litr. Tak było opisane ? żeby tyle dawać ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/30/#findComment-477094 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #728 Opublikowano 19 Lutego 2016 Perszing, zapytam Cię jeszcze raz, jaki robić roztwór soli do przemywania sera, żeby skórkę mieć ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/30/#findComment-477096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #729 Opublikowano 19 Lutego 2016 Perszing, zapytam Cię jeszcze raz, jaki robić roztwór soli do przemywania sera, żeby skórkę mieć ?Na oko heheheheh. Ja bym zrobił 10% i nacierał. Tak właśnie muszę zrobić bo moje ostatnie "dzieci" tego wymagają. Chociaż robię jeden eksperyment który mi podpowiedział człowiek który o serach nieco więcej wie ode mnie. Nacieram jednego korycina codziennie moim IRISH STOUT czyli GUINESS zobaczymy co to da Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/30/#findComment-477097 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #730 Opublikowano 19 Lutego 2016 dzięki za odpowiedź Nacieram jednego korycina codziennie moim IRISH STOUT czyli GUINESS zobaczymy co to da czekam na wynik :) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/30/#findComment-477104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robimhuk Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #731 Opublikowano 19 Lutego 2016 8 kropli na litr ??????? zwykle te podpuszczki są bardzo mocne i wystarczy 1 kr/litr. Tak było opisane ? żeby tyle dawać ?Stosowlem sie do zalecenia dozowania podanego na podpuszczkowym opakowaniu.Mleko, jak opisalem jest pasteryzowane (nie UHT). Cytuj Apes debemus imitari Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/30/#findComment-477171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #732 Opublikowano 19 Lutego 2016 zawsze trzeba próbę podpuszczkową zrbić i wtedy jest wszystko jasnehttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2952-proba-podpuszczki/?p=80492 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/30/#findComment-477179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilPe Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #733 Opublikowano 19 Lutego 2016 (edytowane) Mój pierwszy ser, Robiony w sobotę,czyli juz ma prawie tydzień, aktualnie leży sobie wysmarowany oliwa w lodowce, z tego miejsca chce odrazu podziękować akmisowi za porady:)A i jest to ser diabelski https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160219/df617632b11912846e64c538c2e19819.jpg Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 19 Lutego 2016 przez KamilPe Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/30/#findComment-477193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #734 Opublikowano 19 Lutego 2016 chce odrazu podziękować akmisowi za porady:) A i jest to ser diabelski Hmm.. A powinien być "aksamitny" Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/30/#findComment-477195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilPe Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #735 Opublikowano 19 Lutego 2016 Wczoraj zrobiłem drugi, Tym razem z dodatkiem ziół prowansalskich Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/30/#findComment-477198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andym Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #736 Opublikowano 19 Lutego 2016 Cześć,W którym momencie tworzenia wyrobu dodajecie przyprawy ?Mam na myśli suszone pomidory, odsączone z oleju, pocięte na małe cząstki.Mój ser jest w fazie zawiązywania się skrzepu.Jeszcze kwadrans do cięcia, jeśli wszystko pójdzie zgodnie z recepturą ..Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam, Andrzej Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/30/#findComment-477218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #737 Opublikowano 19 Lutego 2016 Ja dodawałem przyprawy do Korycina po odebraniu prawie całej serwatki, wtedy daje przyprawy, zamieszam i na cedzak Powodzenia Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/30/#findComment-477224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilPe Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #738 Opublikowano 19 Lutego 2016 Ja przyprawiam podczas przekładania do cedzaka warstwowo Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/30/#findComment-477225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andym Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #739 Opublikowano 19 Lutego 2016 (edytowane) Dzięki wielkie za rady, chyba zrobię to warstwowo, jak KamilPe, bowiem teraz chcę uzyskać dwa smaki, pomidory suszone, oraz czosnek niedźwiedzi.Przecież mogłem podzielić mleko na dwie lub więcej części przed podaniem podpuszczki. Wracam do gara Jeszcze raz dziękuję.Pozdrawiam. Edytowane 19 Lutego 2016 przez andym Cytuj Pozdrawiam, Andrzej Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/30/#findComment-477227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #740 Opublikowano 19 Lutego 2016 Jak robię z 30l mleka to wybieram cześć skrzepu do jednej miski i dodaję czarnuszkę a do drugiej michy czosnek niedźwiedzi, delikatne mieszanie i na cedzak. Niektórzy robią tak że do mleka dodają przyprawy, sól i podpuszczkę... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/30/#findComment-477230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilPe Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #741 Opublikowano 19 Lutego 2016 Nie polecam dodawać przypraw do mleka jeżeli chcesz uzyskać jeszcze ricotte, bo smak sie przeniesie na nią. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/30/#findComment-477232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andym Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #742 Opublikowano 19 Lutego 2016 (edytowane) Prawie ser w formach, jeszcze jedno pytanie.Korzystam z podpuszczki MicroClage koagulant mikrobiologiczny, naturalny typ : 750 IMCUJeśli podgrzeję i zakwaszę serwatkę ( do dyspozycji mam : ocet winny jabłkowy, ocet winny cytrynowy, ocet jabłkowy, kwasek cytrynowy), to ricotta jest w moim zasięgu, czy nie ?Serwatkę odebrałem przed dosmaczaniem..Pozdrawiam Edytowane 19 Lutego 2016 przez andym Cytuj Pozdrawiam, Andrzej Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/30/#findComment-477234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilPe Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #743 Opublikowano 19 Lutego 2016 (edytowane) Jeżeli zakwasisz ja gdy osiągnie 95 stopni to jak najbardziej, ja zakwaszałem sokiem z cytryny i wyszła super. Z podanych opcji myśle ze ocet jabłkowy był by dobry. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 19 Lutego 2016 przez KamilPe Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/30/#findComment-477235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #744 Opublikowano 19 Lutego 2016 andy, było o tym w temacie ricotty, nie ma znaczenia czym zakwasisz, ja daję zwykły ocet bo jest najtańszy, te lepsze lepiej do sałatek zostawić... Czasami podgrzewam serwatkę do 90C a czasami 94C i wychodzi dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/30/#findComment-477238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #745 Opublikowano 19 Lutego 2016 i wychodzi dobrze. Przeźroczysta, zielonkawa serwatka; to jest to ! Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/30/#findComment-477239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andym Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #746 Opublikowano 19 Lutego 2016 (edytowane) Przeźroczysta, zielonkawa serwatka; to jest to !Taką mam, lecz "dwa" posty pytałem o to, czy przy użyciu, takiej a nie innej podpuszczki,Szukałem w temacie ricotta, ale opinie są różne.Wracam do gara, będę doświadczał.. Dziękuję za pomoc.Pozdrawiam. Edytowane 19 Lutego 2016 przez andym Cytuj Pozdrawiam, Andrzej Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/30/#findComment-477241 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andym Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #747 Opublikowano 19 Lutego 2016 (edytowane) Doświadczam w dalszym ciągu. Po zakwaszeniu serwatki octem jabłkowym ( dziękuję KamilPe ), coś tam się w kotle plącze, jakieś niteczki, jakieś coś tam...cienie nadziei Zostawię do rana i spojrzę. .Tymczasem zerknąłem do forum i znalazłem :http://wedlinydomowe.pl/sery-domowe-maslo-i-nabial/sery-miekkie/1457-ricotta-ser-serwatkowy-eannyi obawiam się, że to wszystko, co robiłem jest prawdopodobnie do zlewu.Co ślepemu po oczach...Pozdrawiam. Edytowane 19 Lutego 2016 przez andym Cytuj Pozdrawiam, Andrzej Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/30/#findComment-477269 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #748 Opublikowano 19 Lutego 2016 Nie polecam dodawać przypraw do mleka jeżeli chcesz uzyskać jeszcze ricotte, bo smak sie przeniesie na nią. I nie jest w smaku taka jak zawsze, a ma smak tego co dodajesz do mleka, jakieś urozmaicenie jest Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/30/#findComment-477277 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilPe Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #749 Opublikowano 19 Lutego 2016 (edytowane) Dwa sery tak samo aromatyczne;pJak kto woli;) ja ricotte lubię przyprawić jedynie sola, można tez na słodko.Na forum widziałem tez fajny przepis z dodatkiem czosnku i śmietanki, może teraz jak ocieknie to skorzystam, moc możliwości i to właśnie lubię można urozmaicać według uznania, a jak juz dodamy do mleka to jednak się zawężają opcje:) Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 19 Lutego 2016 przez KamilPe Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/30/#findComment-477289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #750 Opublikowano 19 Lutego 2016 aktualnie leży sobie wysmarowany oliwa w lodowce, w jakim celu oliwa? co powoduje? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/30/#findComment-477353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.