Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Dołaczam się do pytania majkela-mój serek -jeden zrobiony 2-tyg temu ładnie dojrzewa i obsycha w lodówce,za to  na drugim  robionym tydzień temu pojawił się minimalny biały nalot i powierzchnię ma lekko klejącą -tamten jest zupełnie suchy.Czy zacząć już konsumpcję ,czy jakoś go przemyć?,czy ten nalot jest szkodliwy?? W tym pierwszym  odrazu ładnie obsychał,bez jakiś niespodzianek typu nalot ,czy delikatna mazistość .Co radzicie??

Acha -ten pierwszy jest bez żadnych dodatków, ten młodszy wiekiem zrobiłam z czosnkiem niedźwiedzim i zioła prowansalskie.

Czy mogę któregoś z nich spróbowaći dalej odstawić do dalszego dojrzewania?-chciałabym mieć porównanie jak smakuje po tygodniu,dwóch i trzech.

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/19/#findComment-373789
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 984
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Prawdopodobnie biały nalot to pleśnie. Ogólnie przyjmuje się, że powstająca na produktach żywnościowych biała pleśń jest nieszkodliwa, co nie oznacza, że powstała na serku jest jadalna.

Osobiście pozostawiłbym serek niech sobie lepiej zapleśnieje i poczekał na efekty smakowe.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/19/#findComment-373813
Udostępnij na innych stronach

Czyli niczym nie wycierać tej pleśni?

Cholera , z ta pleśnią to nikt z domowników go nie ruszy....

I ze spróbowaniem tez dać na wstrzymanie??

Ten dwutygodniowy też jeszcze potrzymać?-boje się ,ze wyschnie na wiór w tej lodówce-nie mam tego wilgotnościomierza,a propos jaki proponujecie??

Namierzyłam taki http://www.sklep.videozoo.pl/product_info.php?products_id=2384i przy okazji zwykłe termometryhttp://www.sklep.videozoo.pl/advanced_search_result.php?keywords=termometr&x=7&y=4

Czy ten elektroniczny nadawałby sie do parzenia wędlin?,bo do serków to pewnie któryś z tych zwykłych?

Edytowane przez beatag
beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/19/#findComment-373864
Udostępnij na innych stronach

 

 

z ta pleśnią to nikt z domowników go nie ruszy....

Możesz zmyć pleśń solanką a jeszcze lepiej posoloną, kwaśną serwatką i ser wytrzeć do sucha.

Teraz uwaga: ser pielęgnujesz na suchą skórkę w lodówce odkryty, na ażurowej podkładce, codziennie odwracany.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/19/#findComment-373868
Udostępnij na innych stronach

Obydwa serki leżą na plastikowej pdkładce na talerzyku bez przykrycia ,dlatego dziwi mnie fakt ,ze jeden tak ładnie obsechł -ma już zółta skórkę ,a ten drugi trochę dostał tego nalotu .Sewatki nie mam ,ale we wtorek będe robiła następny to moze spróbuje ta posoloną serwatką ,myślę ,ze po takim zabiegu nie zrobi się bardziej słony?

No i pozostaje pytanie ,czy go juz próbować ,czy czekać jeszcze z tydzień?,albo po jakim czasie dojrzewania jest najlepszy??.Wiem ,ze to kwestia smaku ,ale tak generalnie -po jakim czasie najczęściej spożywacie swoje serki?,bo ja do tej pory wszystkie zrobione z udziałem podpuszczki  spożywałam na bieżąco i nie znam smaku tych dojrzewajacych tydzień ,czy dwa , czy jeszcze dłuzej.

Bardzo proszę odnieść się do tych wilgotnściomierzy, bo mi umknie to potem

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/19/#findComment-373877
Udostępnij na innych stronach

Nie czekaj do wtorku tylko obmyj ser solanką natychmiast.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/19/#findComment-373882
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłam tak jak mówisz -solanka -o blizej nieokreślonej ilości soli -słona-serki obydwa z rozpędu przemyłam, wysuszyłam i odstawiłam mimo nieodpartej chęci ich spróbowania....

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/19/#findComment-373902
Udostępnij na innych stronach

Moj  "dysk" a'la korycinski doczekal sie po raz pierwszy skorki, przekroju jeszcze nie znam  :)

Kroic czy dac mu jeszcze dojzec, teraz ma ok 2 tygodni

post-58387-0-33640600-1412153461_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/19/#findComment-374459
Udostępnij na innych stronach

Mam ten sam dylemat,ja poczekam do piątku -wtedy jeden będzie miał 3-tyg ,a drugi dwa.Chyba zacznę od tego starszego , bo boje się zeby się nie popsuły .Warunki w lodówce nie są najlepsze,a w piwnicy jeszcze trochę za ciepło....

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/19/#findComment-374475
Udostępnij na innych stronach

moj jest dosc cienki bo durszlag mam za duzy i boje sie ze w lodowce bede za jakis czas miala tylko skorke :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/19/#findComment-374478
Udostępnij na innych stronach

Moje kosmiczne krążki tez cienkie -maja ok. 4cm wysokości ,ale bardziej obawiam sie o ten pojawiający się delikatny biały nalot, który trzeba przemywać -boję się ,ze finalnie będą za słone...jak tak je będe przecierać.

Czy próbowałaś już kiedyś te serki po dłuższym okresie leżakowania? ,bo ja do tej pory zawsze robiłam je i na bieżąco je konsumowaliśmy bez moczenia ich w solance-takie a'la bundz.

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/19/#findComment-374540
Udostępnij na innych stronach

ten jest moim 5 serkiem wczesniejsze zostaly pozarte wczesniej ale nigdy nie mialy zadnych plesni ,zawijalam w pergamin i lezaly na talerzu ,wszystkiemoczylam w solance.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/19/#findComment-374541
Udostępnij na innych stronach

No- mój pojawiający sie nalot narazie  jest mikronowy i tylko gdzie niegdzie w porowatej powierzchni,boję się ,że   bedzie się  powiekszać w miarę dalszego lezakowania,myślę ,ze już będzie smaczny i jeden i drugi .Moje leż ą na kratce niczym nie owinięte w lodówce.Myślisz ,ze ten pergamin to jakiś pomysł? Muszę się zakręcić za tym wilgotnościomierzem ,może to mi trochę ułatwi pracę z kolejnymi serkami.Masz takie ustrojstwo?

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/19/#findComment-374542
Udostępnij na innych stronach

nie, nie posiadam ,ja nie mam dostepu do mleka od krowy ,wiec serki robie tylko tak do zjedzenia na teraz, ten jeden przetrzymalam dluzej zeby zobaczyc roznice,a na dojzewajace sery to nie mam warunkow.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/19/#findComment-374543
Udostępnij na innych stronach

To tak jak ja-w lodówce za zimno ,w piwnicy za ciepło i jeszcze ta niezbadana wilgotność...

Dlatego nie wiem ,czy warto te moje serki trzymać w tej lodówce dłużej  ,jeśli efekt smakowy leżkowania w takich warunkach będzie dalece odbiegał od serka dojrzewającego w optymalnych warunkach .Poczekamy wobec tego na opinie bardziej doświadczonych w temacie serków dojrzewajacych a'la koryciński.

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/19/#findComment-374546
Udostępnij na innych stronach

z wilgotnoscia to jeszcze jakos mozna sobie poradzic ( oczywiscie jak sie ma duza lodowke ) Eanna kiedys pokazywala na jakiejs fotce .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/19/#findComment-374547
Udostępnij na innych stronach

Ale te sey podobno najlepiej dojrzewają w temp 13 stopni -czego w mojej lodówce chyba nie da się osiągnąć .

Jeszcze zostaje ta kwestia smaku...-czy warto ??czy ta róznica w smaku jest miażdżąca na korzyść tego np. trzytygodniowego??

Podziel się wrazeniami po degustacji. Ja obawiam się ,zeby nie był gorzkawy ze względu na to dojrzewanie w niższych niż zalecane temperaturach.

 

O  widzę ,ze go przekroiłaś -no to chyba dojrzewanie zakończone -czekam na opis wrazeń smakowych i porównania ich do świeżego

Edytowane przez beatag
beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/19/#findComment-374551
Udostępnij na innych stronach

Ser trzymam w lodówce na kratce lub desce - przekręcam codziennie.

Wiesia tylko trzeba chcieć i dokładność temp. Byłem na Roztoczu - urlop.

Po 3 tygodniach może być podobny do żółtego.Ma inny smak niż świeży .

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/19/#findComment-374553
Udostępnij na innych stronach

ja swoj tez trzymalam na talerzu i co dzien odwracalam nawet ladna skorke dostal ,poprzednie zawsze smakowaly niestety nigdy nie mialy dziurek ani skorki ,ten ostatni zakwasilam innym mlekiem zsiadlym ,zobaczymy co bedzie jutro chyba przekroje bo dluzej nie wytrzymam :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/19/#findComment-374558
Udostępnij na innych stronach

Włòż Do pudła , temp. reguluj lodem w butelce.

Ja zakwaszam jogurtem Bio.

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/19/#findComment-374559
Udostępnij na innych stronach

hmm z tym lodem niezla sprawa..mam turystyczna lodowke na balkonie a teraz juz tem w dzien co najwyzej 13 stopni ,niestety w nocy juz nawet przymrozek byl ,trzeba bedzie przenosic do lodowki ..tylko pytanie czy bedzie mi siec hcialo tyle zachodu ,raczej a'la Korycinskie beda jedzone takie na swiezo,

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/19/#findComment-374564
Udostępnij na innych stronach

Ja ciekawa jestem tylko ,jak znacząco zmienia się smak takiego dojrzewanego normalnie  w lodówce ,a w tych przepisowych trzynastu stopniach i odpowiedniej wilgotności [jakiej?]

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/19/#findComment-374565
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.