arkadiusz Opublikowano 20 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #801 Opublikowano 20 Listopada 2016 znalezienie mleka w tym .......ym zagłębiu jabłkowym graniczy z cudem. Jak masz ochotę trochę się przejechać pod Żyrardów do miejscowości Aleksandria to mogę podać Ci namiar gdzie ja kupuję mleko .Jest w ciągłej sprzedaży. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/33/#findComment-527138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 20 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #802 Opublikowano 20 Listopada 2016 Na Podlasiu trudno znaleźć swinie, zato krowy na kazdym rogu. Więc co region to inaczej. Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/33/#findComment-527146 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hugolina009 Opublikowano 20 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #803 Opublikowano 20 Listopada 2016 Witam serdecznie wszystkich domowych serowarów od jakiegoś czasu śledzę ten wątek, dużo mnie nauczyliście o serach, sama podjęłam już kilka prób zrobienia korycina, wszystkie jak dotąd były udane ale teraz mam problem, serek po wyciągnięciu z solanki i przeniesieniu do piwnicy, dostał drożdżowego zapachu i zrobił się lepki. Przemyłam go dziś solanką, jest trochę lepiej, ale zapach nadal się utrzymuje warunki w piwnicy: temp. 10st. wilgot. 86% ( jeśli można wierzyć higrometrowi z all... ). Co mogło pójść nie tak??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/33/#findComment-527272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homian Opublikowano 22 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #804 Opublikowano 22 Listopada 2016 Jak zamyśliłem tak zrobiłem. Co z tego wyjdzie zobaczymy jak się rozkroi i spróbuje. Dokąd co wygląd i konsystencja nie najgorsza jak na pierwszy raz. Zrobiłem dwa mniejsze, chcę jeden uwędzić. Plan jest taki że w sobotę, o ile dostanę obiecane mleko, robię następne. Ricotty chyba maleńko wyszło, ale jeszcze nie odcedzona. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/33/#findComment-527533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homian Opublikowano 28 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #805 Opublikowano 28 Listopada 2016 Pierwsza próba, po wyjęciu z solanki i obcieknięciu wygląda tak Jeden z nich uwędziłem, to ten w środku Tak wygląda wędzony rozkrojony, niestety dziurek niewiele, smakuje jak oscypek, trochę twardawy i następnym razem trochę mniej soli. A tu już kolejne dwa, jeden z czosnkiem niedźwiedzim. Te ładniejsze, trochę grubsze wyszły, dziś do solanki idą. I czego ja tu szukałem w tym temacie, po co tu właziłem ? Czasu mało a mi sery jeszcze zaszczepiliście :D Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/33/#findComment-528671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 28 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #806 Opublikowano 28 Listopada 2016 (edytowane) Czasu mało a mi sery jeszcze zaszczepiliścieOj tam , oj tam, a przy moim niedoczasie? powstają wędliny, kiełbaski , sery.......... też mi to zaszczepili...jeszcze przetwory owocowo-warzywne....nalewki......dobrze że chleb to domena Małgo....... a wszystkie inne hobby? a praca , działki....... chyba sobie zrobie klona - może młodszego Edytowane 28 Listopada 2016 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/33/#findComment-528676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homian Opublikowano 9 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #807 Opublikowano 9 Grudnia 2016 I kolejny, tym razem z pomidorami, jeszcze przed soleniem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/33/#findComment-530216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 9 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #808 Opublikowano 9 Grudnia 2016 (edytowane) Wygląda jak latający spodek super . Ciekawi mnie jakie będzie miał dziureczki Pozdrawiam Edytowane 9 Grudnia 2016 przez andrzej k Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/33/#findComment-530217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 9 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #809 Opublikowano 9 Grudnia 2016 Może nie mieć wcale bo zima i dobrych bakterii mało.. Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/33/#findComment-530218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 9 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #810 Opublikowano 9 Grudnia 2016 Może nie mieć wcale bo zima i dobrych bakterii mało.. Ale mleko idzie zakwasić , np swojskim zsiadłym mlekiem . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/33/#findComment-530219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 9 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #811 Opublikowano 9 Grudnia 2016 Tak ale bakerie od oczkowania to trochę inne są.. Bakterie propionowe i paleczki a one ino w stodole.. Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/33/#findComment-530220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homian Opublikowano 9 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #812 Opublikowano 9 Grudnia 2016 (edytowane) Właśnie, pierwszy jak widać na zdjęciu (ten wędzony) ma trochę dziurek, drugi już znacznie mniej, powiedzmy że prawie wcale. Krócej go trzymałem w temperaturze pokojowej. Ten pierwszy dwie doby, a ten z mniejszą ilością dziurek trochę ponad dobę. Jeśli chodzi o bakterie to dosypuję kultury MSE, nie wiem czy to coś zmienia. W smaku ten nie wędzony leciutko kwaskowy, tzn. taki twarogowy. Jutro wędzę kolejny i dodatkowo michę twarogowych typu włoskiego, bardzo mi zasmakowały Edytowane 9 Grudnia 2016 przez homian Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/33/#findComment-530221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 9 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #813 Opublikowano 9 Grudnia 2016 Nie zmienia. Od dziurek są propiony i temperatura. Są jeszcze dziurki nieregularne które tworzą się od napowietrzenia gęstwy podczas przekładania do formy. Przestrzenie międzyziarnowe. Dlatego przy serach prasowanych bez oczek prasowanie wstępne odbywa się pod lustrem serwatki.W lecie wystarczy chwila i będzie dużo okrągłych dziurek - czasem tych złych (jeżeli ser wygląda jak gąbka). W zimie jest chłodno, mleko ma inny skład etc.Ja ostatnio dziurek w ogóle nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/33/#findComment-530222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hechlak Opublikowano 12 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #814 Opublikowano 12 Grudnia 2016 Witam!Własnie zrobiłem swój pierwszy ser a la koryciński, efekt zacheca do dalszych prób, całkem, całkiem wyszło.I teraz pytanie do bardziej doswiadczionych kolegów.Po dodaniu podpuszki ja nie miałem takiej warstwy skrzepu unoszącej się na wierzchyu w garnku, takiej ktorą sie kroi. Mi to wszystko od razu sie zbryliło i opadło na dół tak że właściwie nie kroiłem a rozdrabniałem ręka.Mleko było kupione "od Gospodarza", podpuszka mikrobiologiczna, dawałem 2 krople na litr.Od razu mówie że mimo tego serek jest jak najbardziej jadalny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/33/#findComment-530664 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #815 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Miałeś ukwaszone mleko i powstał ser podpuszczkowo-kwaśny, taki ala twaróg. Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/33/#findComment-531008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hechlak Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #816 Opublikowano 14 Grudnia 2016 hmm ja do swieżego mleka dolałem troche kefiru bo tak było w przepisie, i zostawiłem na 24 h, ale to podobno ma powodowac że dziury w serze będą.To co na następny raz nie dodawać? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/33/#findComment-531013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #817 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Wlej kefir ale na godzine, dwie przed robieniem. Bakterie i drożdże dopiero w serze pokażą swoją moc. Pamiętaj też o czystości podczas produkcji. Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/33/#findComment-531194 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hechlak Opublikowano 15 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #818 Opublikowano 15 Grudnia 2016 dziękuje za rad, zastosuję się Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/33/#findComment-531285 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homian Opublikowano 16 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #819 Opublikowano 16 Grudnia 2016 Fajnie kroić skrzep pionowo, poziomo już gorzej. Kilka drobnych rysek od krojenia nożem skrzepu w garnku i cudem udało uniknąć się łomotu od małżonki . Trzy minutki roboty i to łącznie z przygotowaniem narzędzi, 2 złote wydatku na drut i prosty "krajalnik" skrzepu gotowy. Wystarczy położyć deseczkę na gar i opuszczając stopniowo drut obracać korbką. W ten sposób uniknę obitej gęby Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/33/#findComment-531476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 16 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #820 Opublikowano 16 Grudnia 2016 (edytowane) Kroisz pod ukosem. Potem większe kawałki rozdraniasz ręką. Mozesz zawsze użyć plastikowej czy drewnianej szpatulki. Jak masz drut w miarę twardy to użyj do zrobienia ramki. W środek zawiazujesz żyłkę i masz harfe mega. Edytowane 16 Grudnia 2016 przez michal278 Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/33/#findComment-531481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 16 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #821 Opublikowano 16 Grudnia 2016 Trzy minutki roboty i to łącznie z przygotowaniem narzędzi, 2 złote wydatku na drut i prosty "krajalnik" skrzepu gotowy. Piekny pomysł Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/33/#findComment-531482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homian Opublikowano 16 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #822 Opublikowano 16 Grudnia 2016 (edytowane) Jak masz drut w miarę twardy to użyj do zrobienia ramki. W środek zawiazujesz żyłkę i masz harfe mega..Pewnie tylko to już troszkę dłużej. Zależało mi tak na szybko, od ręki. Ramka+żyłka = harfa ??. No tak, gdzieś tam mam schowaną rakietkę do babingtona, czy może to się nazywa Badminton. Ech to moje lenistwo :D Edytowane 16 Grudnia 2016 przez homian Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/33/#findComment-531485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 16 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #823 Opublikowano 16 Grudnia 2016 mam schowaną rakietkę do babingtona Nooo proszę a ja mam kilka do squosha Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/33/#findComment-531487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homian Opublikowano 16 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #824 Opublikowano 16 Grudnia 2016 Nooo proszę a ja mam kilka do squosha Muski widzę że mieszkasz rzut beretem ode mnie. Pakujmy się w jedno auto i jedźmy do Korycina zarobkowo ciąć skrzep Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/33/#findComment-531489 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 16 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #825 Opublikowano 16 Grudnia 2016 W Korycinie tną inną maszyną. Mają taki patent na hoboki. A drut mam nadzieję że z k.O. stali? Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/33/#findComment-531490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.