Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

znalezienie mleka w tym .......ym zagłębiu jabłkowym graniczy z cudem.

 

Jak masz ochotę trochę się przejechać pod Żyrardów do miejscowości Aleksandria to mogę podać Ci namiar gdzie ja kupuję mleko .Jest w ciągłej sprzedaży. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/33/#findComment-527138
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 974
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Witam serdecznie wszystkich domowych serowarów :) od jakiegoś czasu śledzę ten wątek, dużo mnie nauczyliście o serach, sama podjęłam już kilka prób zrobienia korycina, wszystkie jak dotąd były udane ;) ale teraz mam problem, serek po wyciągnięciu z solanki i przeniesieniu do piwnicy, dostał drożdżowego zapachu i zrobił się lepki. Przemyłam go dziś solanką, jest trochę lepiej, ale zapach nadal się utrzymuje :( warunki w piwnicy: temp. 10st. wilgot. 86% ( jeśli można wierzyć higrometrowi z all...  :hmm: ). Co mogło pójść nie tak???

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/33/#findComment-527272
Udostępnij na innych stronach

Jak zamyśliłem tak zrobiłem. Co z tego wyjdzie zobaczymy jak się rozkroi i spróbuje. Dokąd co wygląd i konsystencja nie najgorsza jak na pierwszy raz. Zrobiłem dwa mniejsze, chcę jeden uwędzić. Plan jest taki że w sobotę, o ile dostanę obiecane mleko, robię następne.

 

post-42102-0-24716500-1479818414_thumb.jpg

 

Ricotty chyba maleńko wyszło, ale jeszcze nie odcedzona.

 

post-42102-0-80426900-1479818504_thumb.jpg

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/33/#findComment-527533
Udostępnij na innych stronach

Pierwsza próba, po wyjęciu z solanki i obcieknięciu wygląda tak

 

post-42102-0-43474300-1480348477_thumb.jpg

 

Jeden z nich uwędziłem, to ten w środku :)

 

post-42102-0-56460900-1480348662_thumb.jpg

 

Tak wygląda wędzony rozkrojony, niestety dziurek niewiele, smakuje jak oscypek, trochę twardawy i następnym razem trochę mniej soli.

 

post-42102-0-71982100-1480348817_thumb.jpg

 

A tu już kolejne dwa, jeden z czosnkiem niedźwiedzim. Te ładniejsze, trochę grubsze wyszły, dziś do solanki idą.

 

post-42102-0-82350600-1480348941_thumb.jpg

 

I czego ja tu szukałem w tym temacie, po co tu właziłem ? Czasu mało a mi sery jeszcze zaszczepiliście :D :D :D

 

 

 

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/33/#findComment-528671
Udostępnij na innych stronach

Czasu mało a mi sery jeszcze zaszczepiliście

Oj tam , oj tam, a  przy moim niedoczasie? powstają wędliny, kiełbaski , sery.......... też mi to zaszczepili...jeszcze przetwory owocowo-warzywne....nalewki......dobrze że chleb to domena Małgo.......   a wszystkie inne hobby? a praca , działki....... :facepalm:  :facepalm:  :facepalm:  

 

chyba sobie zrobie klona - może młodszego ;)  :D 

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/33/#findComment-528676
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wygląda jak latający spodek :D super  .  Ciekawi mnie jakie będzie miał dziureczki  :D

 

 

  :thumbsup::clap:  Pozdrawiam

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/33/#findComment-530217
Udostępnij na innych stronach

 

 

Może nie mieć wcale bo zima i dobrych bakterii mało..

 

 

Ale mleko idzie zakwasić  , np swojskim  zsiadłym mlekiem .:D

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/33/#findComment-530219
Udostępnij na innych stronach

Właśnie, pierwszy jak widać na zdjęciu (ten wędzony) ma trochę dziurek, drugi już znacznie mniej, powiedzmy że prawie wcale. Krócej go trzymałem w temperaturze pokojowej. Ten pierwszy dwie doby, a ten z mniejszą ilością dziurek trochę ponad dobę. Jeśli chodzi o bakterie to dosypuję kultury MSE, nie wiem czy to coś zmienia. W smaku ten nie wędzony leciutko kwaskowy, tzn. taki twarogowy. Jutro wędzę kolejny i dodatkowo michę twarogowych typu włoskiego, bardzo mi zasmakowały :)

Edytowane przez homian
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/33/#findComment-530221
Udostępnij na innych stronach

Nie zmienia. Od dziurek są propiony i temperatura. Są jeszcze dziurki nieregularne które tworzą się od napowietrzenia gęstwy podczas przekładania do formy. Przestrzenie międzyziarnowe. Dlatego przy serach prasowanych bez oczek prasowanie wstępne odbywa się pod lustrem serwatki.

W lecie wystarczy chwila i będzie dużo okrągłych dziurek - czasem tych złych (jeżeli ser wygląda jak gąbka). W zimie jest chłodno, mleko ma inny skład etc.

Ja ostatnio dziurek w ogóle nie mam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/33/#findComment-530222
Udostępnij na innych stronach

Witam!

Własnie zrobiłem swój pierwszy ser a la koryciński, efekt zacheca do dalszych prób, całkem, całkiem wyszło.

I teraz pytanie do bardziej doswiadczionych kolegów.

Po dodaniu podpuszki ja nie miałem takiej warstwy skrzepu unoszącej się na wierzchyu w garnku, takiej ktorą sie kroi. Mi to wszystko od razu sie zbryliło i opadło na dół tak że właściwie nie kroiłem a rozdrabniałem ręka.

Mleko było kupione "od Gospodarza", podpuszka mikrobiologiczna, dawałem 2 krople na litr.

Od razu mówie że mimo tego serek jest jak najbardziej jadalny.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/33/#findComment-530664
Udostępnij na innych stronach

hmm ja do swieżego mleka dolałem troche kefiru bo tak było w przepisie, i zostawiłem na 24 h, ale to podobno ma powodowac że dziury w serze będą.

To co na następny raz nie dodawać?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/33/#findComment-531013
Udostępnij na innych stronach

Wlej kefir ale na godzine, dwie przed robieniem. Bakterie i drożdże dopiero w serze pokażą swoją moc. Pamiętaj też o czystości podczas produkcji.
Dobre, bo Polskie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/33/#findComment-531194
Udostępnij na innych stronach

Fajnie kroić skrzep pionowo, poziomo już gorzej. Kilka drobnych rysek od krojenia nożem skrzepu w garnku  i cudem udało uniknąć się łomotu od małżonki :)  . Trzy minutki roboty i to łącznie z przygotowaniem narzędzi, 2 złote wydatku na drut i prosty "krajalnik" skrzepu gotowy. Wystarczy położyć deseczkę na gar i opuszczając stopniowo drut obracać korbką. W ten sposób uniknę obitej gęby :laugh:

 

post-42102-0-96950400-1481891079_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/33/#findComment-531476
Udostępnij na innych stronach

Kroisz pod ukosem. Potem większe kawałki rozdraniasz ręką. Mozesz zawsze użyć plastikowej czy drewnianej szpatulki. Jak masz drut w miarę twardy to użyj do zrobienia ramki. W środek zawiazujesz żyłkę i masz harfe mega. Edytowane przez michal278
Dobre, bo Polskie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/33/#findComment-531481
Udostępnij na innych stronach

 

 

Trzy minutki roboty i to łącznie z przygotowaniem narzędzi, 2 złote wydatku na drut i prosty "krajalnik" skrzepu gotowy.
Piekny pomysł :clap:  :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/33/#findComment-531482
Udostępnij na innych stronach

Jak masz drut w miarę twardy to użyj do zrobienia ramki. W środek zawiazujesz żyłkę i masz harfe mega.

.

Pewnie tylko to już troszkę dłużej. Zależało mi tak na szybko, od ręki. Ramka+żyłka = harfa ??. No tak, gdzieś tam mam schowaną rakietkę do babingtona, czy może to się nazywa Badminton. Ech to moje lenistwo :D :D :D

Edytowane przez homian
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/33/#findComment-531485
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nooo proszę a ja mam kilka do squosha :D

Muski widzę że mieszkasz rzut beretem ode mnie. Pakujmy się w jedno auto i jedźmy do Korycina zarobkowo ciąć skrzep :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/33/#findComment-531489
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.