Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę forumowiczów o podzielenie się swoimi uwagami co do eksperymentów związanych z ilością stosowanych przypraw. Ilości podane w przepisach mnie i moją rodzinę nie satysfakcjonują. Ostatnio na 5kg dodałem 40 g czosnku -było dobrze, do innej dodałem również na 5kg 20 g kminku -też było dobrze(oczywiście czosnek zminimalizowałem do 10g).

Świadomie pomijam moc danej parti przyprawy oraz rodzaj kiełbasy.

Oczywiście zakładam że nie jest stosowany przez Was wszechobecny wzmacniacz smaku.

Pozdrawiam

meter
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/421-przyprawy-na-max/
Udostępnij na innych stronach

Ilośc dodanych przypraw jest najbardziej indywidualna sprawą przy robieniu wędlin. Mięsa raczej nie mozna zmieniać gatunkowo, ale ilośc przpraw dopasowuje sie do indywidualnego smaku. Masz pełne pole do popisu.

Ja np. na 10 kg myśliwskiej dodaję 4-5 ząbków czosnku i to moim zdaniem wystarcza. babeczka w którymś programie telewizyjnym na 1 kg białej dawała jedną główkę (GŁÓWKĘ) czosnku, i chyba jej to smakowało.

Jesli chcesz robić wędliny tradycyjne, np. szynkową, to dodawaj tylko ten zestaw przypraw (możesz jedynie modyfikować ich ilość), a będziesz miał pewność, że otrzymasz tamten, niezapomniany smak. Jesli chcesz eksperymentować - pełen luzik.

Pozdrawiam

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/421-przyprawy-na-max/#findComment-5372
Udostępnij na innych stronach

Planowałem to już szybciej, by zrobić statystykę ilości dodawanych przypraw do kiełbas, Przejrzałem 35 starych receptur z lat 60-tych i tak się to przedstawia

1.Pieprz naturalny - występuje w 35 recepturach dawki od 1- 2 dkg na 10 kg surowca

2. Majeranek – w 8 recepturach dawki 7g – 1 dkg. na 10 kg surowca

3.Cukier - w 5 recepturach dawki 2 dkg na 10kg surowca

4.Gałka muszk.- w 10 recepturach dawki 3g – 8g na 10 kg surowca

5. Kminek - w 3 recepturach dawki 3g – 9g na 10 kg surowca

6. Kardamon - w 2 recepturach dawki 2 – 4 g na 10 kg surowca

7. Kolendra - w 8 recepturach dawki 3 – 7g na 10kg surowca

8. Gorczyca - w 4 recepturach dawki 5-6 g i w mortadeli 2dkg na 10 kg

9. papryka słodka – w 11 recepturach dawki 8 – 15 g na 10kg surowca

10.Ziele angielskie – w 2 recepturach dawki 3 – 5 g na 10kg surowca

11. Czosnek św. – w 25 recepturach dawki 8g - 2 dkg. Na 10 kg surowca

12 Jałowiec - w 2 recepturach dawki 10 – 12 g na 10 kg surowca

Tak się to przedstawia zgodnie ze smakiem Polskiej Normy. Nic nie stoi na przeszkodzie by dawki te zwiększać lub zmniejszać według swojego smaku. POZDRAWIAM

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/421-przyprawy-na-max/#findComment-5373
Udostępnij na innych stronach

  • 6 lat później...
Planuję zrobić sobie kiełbaski z dodatkiem chili. Problem w tym, że nie wiem jaką przyjąć ilość na kg wsadu, tak aby było lekko wyczuwalne. Może ktoś z Was już próbował i podzieliłby się informacją? Kiełbasa była by surowa, wędzona w jelitach baranich do spożycia na gorąco.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/421-przyprawy-na-max/#findComment-286273
Udostępnij na innych stronach

Pieprz chili Cayenne – 0, 5-1g /kg

ale to i tak zalezy od gatunku cayenne

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/421-przyprawy-na-max/#findComment-286284
Udostępnij na innych stronach

Ciężko powiedzieć. Wiem jedno papryczka chilli mojej hodowli powoduje, iż spory garnek sosu jest mocno pikantny. Także nie wiem jak doradzić tobie z płatkami.

Najrozsądniej byłoby powiedzieć 0,5-1 jednej całej papryczki chilli na kilogram mięsa, ale jak pisałem... wszystko zależy od zawartośći kapsaicyny w papryce.

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/421-przyprawy-na-max/#findComment-286292
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Z tego co wypróbowałem, to jeden normalnej wielkości ząbek polskiego fioletowego, daje o wiele więcej smaku i zapachu niż dwa dużo większe chińskie mutanty.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/421-przyprawy-na-max/#findComment-287437
Udostępnij na innych stronach

Polski jest zawsze fioletowy? Bo jak ja kupuje na targu i pytam o czosnek to sprzedający zagaduje:

-A jaki pan potrzebuje?

-Polski.

A to proszę.

A gdybym zapytał się o chiński, to dałby ten sam :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/421-przyprawy-na-max/#findComment-287455
Udostępnij na innych stronach

Czyli sprytny sprzedawca się trafił.

 

Wracając do tematu czosnku wystarczy jeden ząbek na ząb rzucić i skosztować.

Jak mocno zapiecze znaczy dobry.

Jeszcze gorsza odmiana "jakiegoś" czosnku to fioletowy ale rozbiera się jak cebula.

Ani smaku, ani zapachu.

 

Jakaś nowość musi być.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/421-przyprawy-na-max/#findComment-287507
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.