meter Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Listopada 2006 Proszę forumowiczów o podzielenie się swoimi uwagami co do eksperymentów związanych z ilością stosowanych przypraw. Ilości podane w przepisach mnie i moją rodzinę nie satysfakcjonują. Ostatnio na 5kg dodałem 40 g czosnku -było dobrze, do innej dodałem również na 5kg 20 g kminku -też było dobrze(oczywiście czosnek zminimalizowałem do 10g).Świadomie pomijam moc danej parti przyprawy oraz rodzaj kiełbasy.Oczywiście zakładam że nie jest stosowany przez Was wszechobecny wzmacniacz smaku.Pozdrawiam Cytuj meter Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/421-przyprawy-na-max/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Listopada 2006 Ilośc dodanych przypraw jest najbardziej indywidualna sprawą przy robieniu wędlin. Mięsa raczej nie mozna zmieniać gatunkowo, ale ilośc przpraw dopasowuje sie do indywidualnego smaku. Masz pełne pole do popisu.Ja np. na 10 kg myśliwskiej dodaję 4-5 ząbków czosnku i to moim zdaniem wystarcza. babeczka w którymś programie telewizyjnym na 1 kg białej dawała jedną główkę (GŁÓWKĘ) czosnku, i chyba jej to smakowało.Jesli chcesz robić wędliny tradycyjne, np. szynkową, to dodawaj tylko ten zestaw przypraw (możesz jedynie modyfikować ich ilość), a będziesz miał pewność, że otrzymasz tamten, niezapomniany smak. Jesli chcesz eksperymentować - pełen luzik.Pozdrawiam Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/421-przyprawy-na-max/#findComment-5372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Listopada 2006 Planowałem to już szybciej, by zrobić statystykę ilości dodawanych przypraw do kiełbas, Przejrzałem 35 starych receptur z lat 60-tych i tak się to przedstawia 1.Pieprz naturalny - występuje w 35 recepturach dawki od 1- 2 dkg na 10 kg surowca2. Majeranek – w 8 recepturach dawki 7g – 1 dkg. na 10 kg surowca3.Cukier - w 5 recepturach dawki 2 dkg na 10kg surowca4.Gałka muszk.- w 10 recepturach dawki 3g – 8g na 10 kg surowca5. Kminek - w 3 recepturach dawki 3g – 9g na 10 kg surowca 6. Kardamon - w 2 recepturach dawki 2 – 4 g na 10 kg surowca7. Kolendra - w 8 recepturach dawki 3 – 7g na 10kg surowca8. Gorczyca - w 4 recepturach dawki 5-6 g i w mortadeli 2dkg na 10 kg9. papryka słodka – w 11 recepturach dawki 8 – 15 g na 10kg surowca10.Ziele angielskie – w 2 recepturach dawki 3 – 5 g na 10kg surowca 11. Czosnek św. – w 25 recepturach dawki 8g - 2 dkg. Na 10 kg surowca12 Jałowiec - w 2 recepturach dawki 10 – 12 g na 10 kg surowca Tak się to przedstawia zgodnie ze smakiem Polskiej Normy. Nic nie stoi na przeszkodzie by dawki te zwiększać lub zmniejszać według swojego smaku. POZDRAWIAM Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/421-przyprawy-na-max/#findComment-5373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 27 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 27 Maja 2013 Planuję zrobić sobie kiełbaski z dodatkiem chili. Problem w tym, że nie wiem jaką przyjąć ilość na kg wsadu, tak aby było lekko wyczuwalne. Może ktoś z Was już próbował i podzieliłby się informacją? Kiełbasa była by surowa, wędzona w jelitach baranich do spożycia na gorąco. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/421-przyprawy-na-max/#findComment-286273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 27 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 27 Maja 2013 Pieprz chili Cayenne – 0, 5-1g /kgale to i tak zalezy od gatunku cayenne Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/421-przyprawy-na-max/#findComment-286284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 27 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 27 Maja 2013 A z płatkami chili jak wygląda sprawa? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/421-przyprawy-na-max/#findComment-286285 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 27 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 27 Maja 2013 Ciężko powiedzieć. Wiem jedno papryczka chilli mojej hodowli powoduje, iż spory garnek sosu jest mocno pikantny. Także nie wiem jak doradzić tobie z płatkami.Najrozsądniej byłoby powiedzieć 0,5-1 jednej całej papryczki chilli na kilogram mięsa, ale jak pisałem... wszystko zależy od zawartośći kapsaicyny w papryce. Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/421-przyprawy-na-max/#findComment-286292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rom_an Opublikowano 6 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 6 Czerwca 2013 W kwestii słynnego już czosnku. Polski mocny, aromatyczny, ale chiński w tej samej ilości o wiele "słabszy". Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/421-przyprawy-na-max/#findComment-287422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 6 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 6 Czerwca 2013 Z tego co wypróbowałem, to jeden normalnej wielkości ząbek polskiego fioletowego, daje o wiele więcej smaku i zapachu niż dwa dużo większe chińskie mutanty. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/421-przyprawy-na-max/#findComment-287437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rom_an Opublikowano 6 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 6 Czerwca 2013 Polski jest zawsze fioletowy? Bo jak ja kupuje na targu i pytam o czosnek to sprzedający zagaduje:-A jaki pan potrzebuje?-Polski.A to proszę.A gdybym zapytał się o chiński, to dałby ten sam :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/421-przyprawy-na-max/#findComment-287455 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 6 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 6 Czerwca 2013 Czyli sprytny sprzedawca się trafił. Wracając do tematu czosnku wystarczy jeden ząbek na ząb rzucić i skosztować.Jak mocno zapiecze znaczy dobry.Jeszcze gorsza odmiana "jakiegoś" czosnku to fioletowy ale rozbiera się jak cebula.Ani smaku, ani zapachu. Jakaś nowość musi być. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/421-przyprawy-na-max/#findComment-287507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.