Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Muski , o sposobie  wędzenia rolady pisał kolega Grzewold i jego prosimy by  dalej stanął do tablicy .Swój wywód pięknie napisałeś , ale dalej trąci wykrętem .Przecież temat brzmi inaczej , daj może się wypowiedzieć koledze , który przedstawił w poście sposób postępowania z roladą w czasie wędzenia i dopowiedział to o co pytamy. Oczywiście jeśli nie otrzymamy odpowiedzi nic się nie dzieje , dalej będę z podziwem oglądał kolegów dokonania. Cóż roladę zrobię tak jak będę umiał , musze przyznać , ze każdy mój  wyrób mi smakuje , nawet ten który mógłby być lepiej wykonany czy doprawiony. 

Edytowane przez Pacan Wojciech
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/9/#findComment-782727
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 204
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

To nie tajemnica , to stary sposób na podwędzane salcesony  , pasztetowe .

Zarówno salcesony jak i pasztetowe są po obróbce termicznej.

Rolada lazdijajska jest surowym, rozdrobnionym wyrobem i poddanie jej wielogodzinnemu wędzeniu w temp. 30 st.C. to stworzenie idealnych warunków do rozwoju patogenów. To proszenie się o kłopoty :thumbsup: .

Na naszym forum temat ten w zasadzie nie był omawiany, w przeciwieństwie do forum anglojęzycznego, gdzie uznaje się ten typ wędzenia jako dopuszczalny wyłącznie do zapeklowanych elementów całomięśniowych.

W podlinkowanym przez Grzegorza przepisie stoi:

 

 

Wędzenie 8h - temp 55-60C
 

Nie rozumiem również tej opini:

 

 

Napisano 14 sie 2022 - 14:29 Switala18, dnia 14 Sie 2022 - 13:08, napisał: Skórka jak z golonki jasna taka została (w waszych wyrobach ciemniejsza) Za wysoka temp. wędzenia.
 

Ale co taka Zosia jak ja wie  :laugh:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/9/#findComment-782732
Udostępnij na innych stronach

EAnna , dziękuję potwierdziły sie moje wątpliwości co do czasów wędzenia oraz podejrzenia co do potencjalnych skutków , niestety nie mam podstaw  oraz czasu by temat drążyć i móc potem to opisać dla forumowiczów .Pozdrawiam

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/9/#findComment-782744
Udostępnij na innych stronach

trąci wykrętem

Proszę, przeczytaj przepis oryginalny   ;) .Naprawdę zaczyna być szkoda czasu na takie rozprawki szkolne i wprowadza to zupełnie niepotrzebne niesnaski. Trzymajmy się przepisu oryginalnego 24 godziny wędzenia /zaprzyjaźniony Litwin mówił o 3 dniach wędzenia :facepalm: / . Natomiast niczym nie trąci :cool:  - zapytałeś odpowiedziałem :D zapewne to co wiesz :)

[Dodano: 17 sie 2022 - 06:52]

 

 

taka Zosia jak ja

Aniu droga  :kiss:   :hug:

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/9/#findComment-782746
Udostępnij na innych stronach

Muski , przeczytałem ze zrozumieniem  , dalej odnoszę wrażenie ,ze kolejny Twój post nie odnosi się ściśle do tematu i problemu o  którym piszemy . To nie są rozprawki szkolne , ja zakończyłem edukację formalną ( dla uspokojenia mam też ukończona dobrą  szkołę podstawową )  co chyba gwarantuje że rozumiem o czym piszę .Nie jest moim celem wprowadzanie niesnasek , wątpliwości rozwiązała EAnna . Dla informacji widziałem jak wędził mój kolega golonki 7 dni w zimnym dymie   po parę godzin dziennie  pózną jesienia, niestety nie dane mi było spróbować wyrobu, a może już nie pamiętam .Kończę wypowiedz w tym temacie , jak obniży się temperatura otoczenia wykonam  roladę . 

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/9/#findComment-782777
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.