Pacan Wojciech Opublikowano 16 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 16 Sierpnia 2022 (edytowane) Muski , o sposobie wędzenia rolady pisał kolega Grzewold i jego prosimy by dalej stanął do tablicy .Swój wywód pięknie napisałeś , ale dalej trąci wykrętem .Przecież temat brzmi inaczej , daj może się wypowiedzieć koledze , który przedstawił w poście sposób postępowania z roladą w czasie wędzenia i dopowiedział to o co pytamy. Oczywiście jeśli nie otrzymamy odpowiedzi nic się nie dzieje , dalej będę z podziwem oglądał kolegów dokonania. Cóż roladę zrobię tak jak będę umiał , musze przyznać , ze każdy mój wyrób mi smakuje , nawet ten który mógłby być lepiej wykonany czy doprawiony. Edytowane 16 Sierpnia 2022 przez Pacan Wojciech Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/9/#findComment-782727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 16 Sierpnia 2022 To nie tajemnica , to stary sposób na podwędzane salcesony , pasztetowe . Zarówno salcesony jak i pasztetowe są po obróbce termicznej.Rolada lazdijajska jest surowym, rozdrobnionym wyrobem i poddanie jej wielogodzinnemu wędzeniu w temp. 30 st.C. to stworzenie idealnych warunków do rozwoju patogenów. To proszenie się o kłopoty .Na naszym forum temat ten w zasadzie nie był omawiany, w przeciwieństwie do forum anglojęzycznego, gdzie uznaje się ten typ wędzenia jako dopuszczalny wyłącznie do zapeklowanych elementów całomięśniowych.W podlinkowanym przez Grzegorza przepisie stoi: Wędzenie 8h - temp 55-60C Nie rozumiem również tej opini: Napisano 14 sie 2022 - 14:29 Switala18, dnia 14 Sie 2022 - 13:08, napisał: Skórka jak z golonki jasna taka została (w waszych wyrobach ciemniejsza) Za wysoka temp. wędzenia. Ale co taka Zosia jak ja wie Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/9/#findComment-782732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 17 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 17 Sierpnia 2022 EAnna , dziękuję potwierdziły sie moje wątpliwości co do czasów wędzenia oraz podejrzenia co do potencjalnych skutków , niestety nie mam podstaw oraz czasu by temat drążyć i móc potem to opisać dla forumowiczów .Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/9/#findComment-782744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 17 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 17 Sierpnia 2022 (edytowane) trąci wykrętemProszę, przeczytaj przepis oryginalny .Naprawdę zaczyna być szkoda czasu na takie rozprawki szkolne i wprowadza to zupełnie niepotrzebne niesnaski. Trzymajmy się przepisu oryginalnego 24 godziny wędzenia /zaprzyjaźniony Litwin mówił o 3 dniach wędzenia / . Natomiast niczym nie trąci - zapytałeś odpowiedziałem zapewne to co wiesz [Dodano: 17 sie 2022 - 06:52] taka Zosia jak jaAniu droga Edytowane 17 Sierpnia 2022 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/9/#findComment-782746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 17 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 17 Sierpnia 2022 Muski , przeczytałem ze zrozumieniem , dalej odnoszę wrażenie ,ze kolejny Twój post nie odnosi się ściśle do tematu i problemu o którym piszemy . To nie są rozprawki szkolne , ja zakończyłem edukację formalną ( dla uspokojenia mam też ukończona dobrą szkołę podstawową ) co chyba gwarantuje że rozumiem o czym piszę .Nie jest moim celem wprowadzanie niesnasek , wątpliwości rozwiązała EAnna . Dla informacji widziałem jak wędził mój kolega golonki 7 dni w zimnym dymie po parę godzin dziennie pózną jesienia, niestety nie dane mi było spróbować wyrobu, a może już nie pamiętam .Kończę wypowiedz w tym temacie , jak obniży się temperatura otoczenia wykonam roladę . Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/9/#findComment-782777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.