Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gdybym chciał podawać proces produkcji tak skomplikowanego wyrobu jak słonina wędzona lub paprykowana to jak to robią tradycjonaliści napisałbym ,że zgodnie z szesnastką lub wkleił odpowiednią tabelę jak to robisz Ty.

To też nie byłoby zgodne z prawdą , bo nie trzymałem się sztywno opisu. ( też miałbyś powód do krytyki )

Jpionka napisałeś przepis z przesłaniem bardzo zrozumiałym dla wszystkich nawet

początkujących :!: schematy produkcyjne zostawmy dla fachowców,którzy umieją je

czytać i znają Technologię Przetwórstwa Mięsnego.

Tutaj są Wędliny Domowe...no chyba że przeszliśmy w przemysł przetwórstwa mięsnego,

to przepraszam...kij w mrowisko włożony

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-149198
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 91
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

..kij w mrowisko włożony

Nie w mrowisko tylko- w słoninę. Jak różnie można rozumieć cytaty- wkraczając w przemysłówkę, 16 . 22 i jeszcze nie wiadomo w co . Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-149204
Udostępnij na innych stronach

kij w mrowisko włożony

 

:grin: :grin: ,ale Dziadek ma rację.Żeby zrozumieli wszyscy to musimy używać wszyscy tej samej terminologi i technologi produkcji. Sądzę ,że od tego jest to forum ,żeby osoby początkujące też tego się nauczyły i nie należy się boczyć tylko uczyć ,uczyć i jeszcze raz uczyć.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-149205
Udostępnij na innych stronach

Marku , w tym wypadku całkiem zgadzam się i popieram Dziadka ...osobie , która nie ma doświadczenia do głowy nie przyjdzie ,że to najpierw się soli, potem płucze i jakieś osuszanie a potem natarcie papryką i pieprzem . Myślę ,że czasem zapominamy ,że czytają to osoby naprawdę nie mający obeznania w tej dziedzinie ( pamiętam jak sama zaczynałam przygodę i z wędlinami i z chlebem to chciałam by wszystko było dopowiedziane nawet w 110% - teraz po zdobyciu niemnożko doświadczenia wiem , że pewne rzeczy są opcjonalne ale dla nowicjusza wszystko jest skomplikowane).

 

Uważam ,że można by zakończyć te dywagacje bo głównie chodzi o dokładne opisanie postępujacych po sobie etapów technologicznych a reszta to już nasze niepotrzebne dywagacje .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-149207
Udostępnij na innych stronach

Marku , w tym wypadku całkiem zgadzam się i popieram Dziadka ...osobie , która nie ma doświadczenia do głowy nie przyjdzie ,że to najpierw się soli, potem płucze i jakieś osuszanie a potem natarcie papryką i pieprzem . Myślę ,że czasem zapominamy ,że czytają to osoby naprawdę nie mający obeznania w tej dziedzinie ( pamiętam jak sama zaczynałam przygodę i z wędlinami i z chlebem to chciałam by wszystko było dopowiedziane nawet w 110% - teraz po zdobyciu niemnożko doświadczenia wiem , że pewne rzeczy są opcjonalne ale dla nowicjusza wszystko jest skomplikowane).

 

Uważam ,że można by zakończyć te dywagacje bo głównie chodzi o dokładne opisanie postępujacych po sobie etapów technologicznych a reszta to już nasze niepotrzebne dywagacje .

Koleżanko Chudziak, równie dobrze ten post mogłem umieścić w temacie o dymogeneratorze, ponieważ moje zainteresowania są bardziej wszechstronne niż tylko słonina jak by ona nie była. Musiałem jednak dokonać wyboru . Mając do dyspozycji nieszczęsną słoninę umieściłem swój post w tym temacie. Proces produkcji tego wyrobu został tak dokładnie i szczegółowo wielokrotnie opisany ,że nawet przez myśl mi nie przyszło aby ponownie opisywać niezbyt skomplikowany sposób solenia.

Reszta bowiem to już improwizacja , bo ani 16 ani 21 nic na ten temat nie podaje.

Bardziej mnie w tym zagadnieniu interesowała odporność powłoki lakierniczej na dymogeneratorze niż zadymiany przedmiot.

Wracając do głównego wątku toczonej dysputy...

Jeżeli jest to strona o wędlinach domowych to prawdziwi ich wytwórcy nigdy o żadnej 16 , 17 czy innej instrukcji nie słyszeli i domowe wyroby miały się bardzo dobrze.

Gdybym opowiedział moim nieżyjącym już protoplastom o sposobach i nazwach jakich należy używać , aby wyroby mogły uchodzić za domowe , to na pewno usłyszałbym coś w stylu ... Co Ty piernicys , a może dosadniej.

Dodam tu jeszcze ,że gdyby ktoś z sympatyków tego forum spróbował wyrobów moich nieuczonych , ale za to z ogromną wiedzą praktyczną mistrzów masarstwa , nigdy by nie spojrzał na wędliny domowo - sklepowe rodem z PRL i GS.

W tamtych czasach byli prawdziwi mistrzowie sztuki masarskiej. Teraz do dyspozycji jest technika i technologia , wtedy był kunszt i pomyślunek ( zaradność ) .

Dziwię się Dziadkowi , że ocierając się niejednokrotnie o różne zagrożenia i mając tak bogate doświadczenie nie przekazuje ginącej już wiedzy praktycznej , lecz propaguje wyuczone w szkole schematy. Ja przecież swoją słoninę mogłem poddać przeróżnym dziwnym zabiegom , nigdzie nie przywoływałem nazwy zastrzeżonej dla typowego procesu i była to moja domowo zrobiona słonina. Dlaczego ktoś sobie uzurpuje prawo do krytyki moich upodobań smakowych.

 

I jeszcze zdanie do Arkadiusza w kontekście jego wypowiedzi...."ale Dziadek ma rację.Żeby zrozumieli wszyscy to musimy używać wszyscy tej samej terminologi i technologi produkcji. Sądzę ,że od tego jest to forum ,żeby osoby początkujące też tego się nauczyły i nie należy się boczyć tylko uczyć ,uczyć i jeszcze raz uczyć."

 

Najlepiej wszystkim rozdać szesnastki i można zamknąć forum. Będzie jednomyślnie i zgodnie z utartym schematem . Bo o czym tu pisać jak wszystko jest czarno na białym,

a może białe na białym ... a może sam już nie wiem jakie na jakim.

 

pozdrawiam

 

Ps. Musiałem to napisać , bo takie jest moje odczucie. I wcale nie chodzi tu o słoninę cokolwiek by nie było z nią robione. Jeżeli ma to być strona o wędlinach domowych to niech taką będzie. Jest temat dla zaawansowanych i tam się mogą wyżywać teoretycy.

Jak ktoś szuka wiedzy to ją znajdzie zawsze.

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-149253
Udostępnij na innych stronach

jpionka Też tak uważam bo często eksperymentuję i nie przywiązuję tak wielkiej wagi do książkowych schematów. Wędlina domowa to wędlina domowa :lol: :lol: ma smakować i nie truć :grin:

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-149254
Udostępnij na innych stronach

Jest to słoninka solona 3 tyg. w posypce solno-paprykowo-pieprzowej

jpionka, nie chodzi tu o żadną krytykę Twojego sposobu wyrobu, czy samego wyrobu. Myślę, że DZIADEK chcial jedynie doprecyzować kolejność wykonanych czynności.

Solenie i obtoczenie w przyprawach. Dla kogoś kto zaczyna wyrabiać wędliny powyszy opis może być nieco mylący.

Ot i tyle.

"W życiu piękne są tylko chwile"

Pozdrawiam

Siara

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-149255
Udostępnij na innych stronach

jpionka niepotrzebnie się tak uniosłeś bo nie było moim zamiarem ( ani Dziadka mniemam) krytykowanie Twego wyroby ( nota bene słoninka podoba mi się bardzo ) tylko to o czym napisał Siara że chodzi

jedynie o doprecyzowanie kolejność wykonanych czynności.

bo początkujący naprawdę mają problemy typu " jak to jest zrobione" i często nie potrafią w natłoku informacji znaleźć odpowiedzi.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-149284
Udostępnij na innych stronach

Nie nerwujsa nie ma o co.Każdy robi jak uważa.Jedni z 16 stki inni z głowy.Ja akurat poparłem wypowiedź Dziadka bo uważam ,że w tym wypadku miał rację,ale nic nie napisałem o Twojej słonince.Robisz jak uważasz ale czytając Twój opis to odniesłem wrażenie ,że zrobiłeś mieszankę z soli papryki i pieprzu i tym posypałeś i trzymałeś tak jakiś czas.Sądzę ,że tak nie było,ale tak wynikało z opisu i tu właśnie jest pies pogrzebany .

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-149294
Udostępnij na innych stronach

Przepraszam wszystkich że w ogóle zabrałem głos w temacie tej pięknej słoniny . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-149315
Udostępnij na innych stronach

Słoninka, jak słoninka. Nie powiem by była nieapetyczna, bo nie jest. :grin: :grin: :grin:

Czym i jak długo wędziłeś, gdyż ma taki oliwkowy kolorek. Może to wina aparatu?

PS.

Możesz podesłać kawałek lub dwa, jesli uznają ją za nieudaną. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-149328
Udostępnij na innych stronach

co sądzicie o dzisiejszej mojej słonince

:thumbsup:

Słonina że palce lizać.

:clap: :clap: :clap:

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-149344
Udostępnij na innych stronach

No cóż Dziadek się zawziął...

 

Dziadku ,

 

zdanie które cytujesz nie było opisem procesu produkcji , lecz jedynie informacją

co znajduje się na zdjęciu bez wnikania w szczegóły.

 

pozdrawiam

Nie mam "zadęcia" na super zadymiacza, ale chyba jednak przesadzasz.

 

Opisując recepturę https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4776&highlight=dla+pracowitych

 

 

przepraszam ze wtrącę swoje marne trzy grosze ale pierwszy raz słyszę o wkładaniu ciast drożdżowych do nie w pełni nagrzanego pieca... a już tym bardziej do zimnego

 

tłumaczę sobie to tylko jako próba dokończenia rozrostu ciasta, gdy nie ma dostatecznych warunków dla poprawnego przeprowadzenia tego procesu w pomieszczeniu

 

Uznając swój błąd natychmiast odpisałem:

Masz rację, niefortunnie to sformułowałem, przy "szybkim chlebie" obawiałem się, że Ktoś może włożyć do zimnego. Temperatura 100 stopni ma pomóc w szybszym wyrośnięciu.

 

Dlatego nie nadymaj się, więcej pokory.

 

P.S. Mój szacunek dla Ciebie, według Twojej relacji zrobiłem dymogenerator i jest O.K. :clap:

Pozdrawiam

Waldek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-149349
Udostępnij na innych stronach

Aż boję się zapytać , co sądzicie o dzisiejszej mojej słonince

Jarku ładny słomkowy kolorek,uważaj na sikorki i koty okoliczne,one już wyczuły

Twój Wędzok :cool: :clap:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-149406
Udostępnij na innych stronach

Ale dajecie czadu he he :wink:

 

Ale sloninki apetyczne !!!!

 

Ja juz siedze na obczyznie 6 roczkow i dawno takiej sloninki nie widzialem.

 

Tu Ci angole maja tak chude swinki ze slonine to musze se dorysowac a za pare lat to moge zapomnac ze wogole cos takiego jak slonina wystepuje u parzystokopytnego hehe :grin:

Pozdrawiam

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-149448
Udostępnij na innych stronach

Przepraszam wszystkich że w ogóle zabrałem głos w temacie tej pięknej słoniny . Pozdrawiam

Witam ,

 

 

To i ja przeproszę....

Tak , na wszelki wypadek , gdyby Ktoś się poczuł urażony a szczególnie Admina i Modów bo będą mieli co nieco roboty przy sprzątaniu.

Dziadek Jesteś nieco Starszy więc daj "grabę do uściśnięcia'... (handshake)

 

Ps. Chciałem to wyrazić graficznie za pomocą emotek ale w zestawie nie ma odpowiedniej.

Skąd bierzecie dodatkowe ikonki i jak je tu wkleić..?

 

 

pozdrawiam

 

Źle czyni , kto nic nie czyni

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-149460
Udostępnij na innych stronach

Józio mnie się Twoja słoninka podoba ....;) robię podobnie .... upssss

A co do meritum i farby to powiem Ci że nie znajdziesz takiej co to wszystko wytrzyma ... :( jedyne rozwiazanie trwałe to kwasówka, cynkowanie elektrolityczne nie natryskowe ...... no moze jeszcze lakiernia proszkowa .... ale tu z temperaturową odpornością może być nie za bardzo ....

To nie jest popiersie marszałka na biurko tylko narzędzie pracy ale jak się nim pracuje to i wyglądać przestaje.... ;) nie stresuj się i dym ....

 

PS

Pamiętam o dyszach dla Ciebie ale jestem ciągle na chorobowym ... :(

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-149489
Udostępnij na innych stronach

Wracajac do glownego tematu to wedzoneczki wyszly Ci przepiknie tez bym tak chcial

Chodzi mi o soczystosc bo z tym u mnie najgorzej raz wyjda a raz suche takie ze przeklinam przez tydzien

Pozdrawiam

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-149493
Udostępnij na innych stronach

Józek :grin: . Olej cholesterol :wink: . Moja siostra , z którą widzę się raz do roku ( wczoraj przyjechała ) niechętnie spojrzała na " szlachetne " wędlinki , a rzuciła się na słoninkę :grin: .

Słoninę natarłem papryką po pierwszym wędzeniu :wink: .

A poza tym , ja Twój proces produkcji zrozumiałem za pierwszym razem.

Czego i innym życzę.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-149494
Udostępnij na innych stronach

Radek i tak właśnie uczyniłem.

Już następnego dnia część się zdematerializowała podczas wieczornego czytania.

Spożyta została ze świeżą cebulą pokrojoną w ćwiartki i skropioną octem spirytusowym.

Obowiązkowy lekko czerstwy chlebek .

To zapamiętałem ze spotkań mojego Ojca ze swoim Bratem a moim Stryjem .

Jedyna różnica to właśnie słonina , była duuużżo grubsza i nie zawsze wędzona.

Smak jednak miała wyborny.

Co do książek , nie wiem bo wówczas jeszcze pracowałem na elementarzu. :rolleyes:

 

pozdrawiam

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-149527
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Słonina wędzona - receptura z 1926r w.g przepisów krakowskich

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-156512
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.