Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Oj zdarzają się zwłaszcza przy sztukach 250-300kg a nie raz i przy mniejszych .
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/4/#findComment-156519
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 91
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Dziadku, takie przepisy to powinieneś zamieszczać w dziale Polska tradycja masarska. :smile:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/4/#findComment-156524
Udostępnij na innych stronach

Chodzi mi o soczystosc bo z tym u mnie najgorzej raz wyjda a raz suche takie ze przeklinam przez tydzien

No właśnie- też za pierwszym razem szynki wyszły mi suche. Pewnie złotego środka na to niema :rolleyes:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/4/#findComment-157188
Udostępnij na innych stronach

Pewnie złotego środka na to niema :rolleyes:

Jeśli będziesz pilnował temperatur , to wędzonki będą soczyste :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/4/#findComment-157193
Udostępnij na innych stronach

No właśnie- też za pierwszym razem szynki wyszły mi suche. Pewnie złotego środka na to niema :rolleyes:

na "suchość" wędzonek wpływa kilka czynników...

poza temperaturami dochodzi również sama jakość mięsa ale i rodzaj użytego mięśnia

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/4/#findComment-157198
Udostępnij na innych stronach

Pisząc że złotego środka na to niema, miałem właśnie na myśli że jest to zależne od kilku czynników. Po pierwszym, moim wędzarniczym debiucie doświadczyłem tego na własnej skórze, ale wtedy jeszcze robiłem wszystko na oko, bo bez (chyba) podstawowego narzędzia jakim jest termometr. Teraz już go mam, więc i wędzenie i parzenie będzie pod pełną kontrolą.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/4/#findComment-157200
Udostępnij na innych stronach

a...doradźcie moi drodzy co zrobić ze słoniką...mam nie duży kawałek na próbę...chciałbym peklowac 10 dni i najchętniej na mokro...ale czy to ma sens? chciałbym taką wędzoną paprykową...ale boję sie ze dam czegoś za mało lub za dużo i sie zrażę efektem...nacierać na sucho? czy peklować na mokro? bo na mokro ta papryka chyba nie za bardzo?...tak żeby była do wedzenia za 10 dni hm? dodam też chyba gorczycy zmielonej do tej papryki...a parzyć ją potem czy nie bo czytam wszystko i już mam mętlik w głowie...doradźcie bo dziś chcę wszystkie wyroby traktowac peklem :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/4/#findComment-157649
Udostępnij na innych stronach

a...doradźcie moi drodzy

Skorzystaj z opcji szukaj.Tak na marginesie słoniny nie trzeba peklować .Słoninę się soli.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/4/#findComment-157653
Udostępnij na innych stronach

toć właśnie szukałem....ale tyle opinii co słonin...i już dostałem oczopląsu...dam po prostu grubo soli z obu stron paprykę wymięszam z gorczycą...i potrzymam z 10 dni..uwędzę i sprawdze najwyżej zrobie następną...tylko jedni piszą że parzyc a dzudzy ze nie...i żeby nie parzyć to starczy ile godzin wędzenia hm?...czy smaczniejsza/delikatniejsza parzona...bo opinii dużo zbieżnych
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/4/#findComment-157662
Udostępnij na innych stronach

Ja bym parzył .Będzie bardziej "smarowna".

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/4/#findComment-157666
Udostępnij na innych stronach

a...doradźcie moi drodzy co zrobić ze słoniką

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/4/#findComment-157668
Udostępnij na innych stronach

:grin: Wędzę 3-4 godz. aż zacznie się szklić,nie parze.Solę 7 dni razem z innym mięsem,na pewno nie przesolisz.Jak robię słoninę po Rusku,to najpierw parze 40 min. z przyprawami i odstawiam na kilka godzin.Rano nacieram papryką z czosnkiem i wędzę :grin: :thumbsup:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/4/#findComment-157672
Udostępnij na innych stronach

super...dzięki chłopaki...już mam ponacierane i popeklowane wszystko...kurczaki i piersi jutro uwędzę po 24 godz...a reszta tak na 10 dni...już bym najchętniej to teraz załadował do beczki wszystko...ale cóż trzeba być cierpliwym. kurczaka zalałem gorącą solanką może się troszkę sparzy sam, przed wędzeniem... a po oczywiście sparzę również
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/4/#findComment-157731
Udostępnij na innych stronach

gorącą solanką może się troszkę sparzy sam

Aleś pojechał.Kto zalewa gorącą solanka.Gdzie to wyczytałeś.Mięso pekluje się w temp.4-6C i zalewa solanką o tej temperaturze.Nic Ci się poza tym nie sparzy.Kurczaki parzą się ok 1h w temp 80C

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/4/#findComment-157733
Udostępnij na innych stronach

a po oczywiście sparzę również

Kurczaka parzy się przed wędzeniem.A dlaczego to już Henio napisał.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/4/#findComment-157780
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.