Marek z Bielska Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 27 Lutego 2011 Gdybym chciał podawać proces produkcji tak skomplikowanego wyrobu jak słonina wędzona lub paprykowana to jak to robią tradycjonaliści napisałbym ,że zgodnie z szesnastką lub wkleił odpowiednią tabelę jak to robisz Ty. To też nie byłoby zgodne z prawdą , bo nie trzymałem się sztywno opisu. ( też miałbyś powód do krytyki )Jpionka napisałeś przepis z przesłaniem bardzo zrozumiałym dla wszystkich nawet początkujących :!: schematy produkcyjne zostawmy dla fachowców,którzy umieją je czytać i znają Technologię Przetwórstwa Mięsnego. Tutaj są Wędliny Domowe...no chyba że przeszliśmy w przemysł przetwórstwa mięsnego, to przepraszam...kij w mrowisko włożony Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-149198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 27 Lutego 2011 ..kij w mrowisko włożony Nie w mrowisko tylko- w słoninę. Jak różnie można rozumieć cytaty- wkraczając w przemysłówkę, 16 . 22 i jeszcze nie wiadomo w co . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-149204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 27 Lutego 2011 kij w mrowisko włożony :grin: :grin: ,ale Dziadek ma rację.Żeby zrozumieli wszyscy to musimy używać wszyscy tej samej terminologi i technologi produkcji. Sądzę ,że od tego jest to forum ,żeby osoby początkujące też tego się nauczyły i nie należy się boczyć tylko uczyć ,uczyć i jeszcze raz uczyć. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-149205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 27 Lutego 2011 Marku , w tym wypadku całkiem zgadzam się i popieram Dziadka ...osobie , która nie ma doświadczenia do głowy nie przyjdzie ,że to najpierw się soli, potem płucze i jakieś osuszanie a potem natarcie papryką i pieprzem . Myślę ,że czasem zapominamy ,że czytają to osoby naprawdę nie mający obeznania w tej dziedzinie ( pamiętam jak sama zaczynałam przygodę i z wędlinami i z chlebem to chciałam by wszystko było dopowiedziane nawet w 110% - teraz po zdobyciu niemnożko doświadczenia wiem , że pewne rzeczy są opcjonalne ale dla nowicjusza wszystko jest skomplikowane). Uważam ,że można by zakończyć te dywagacje bo głównie chodzi o dokładne opisanie postępujacych po sobie etapów technologicznych a reszta to już nasze niepotrzebne dywagacje . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-149207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 27 Lutego 2011 Marku , w tym wypadku całkiem zgadzam się i popieram Dziadka ...osobie , która nie ma doświadczenia do głowy nie przyjdzie ,że to najpierw się soli, potem płucze i jakieś osuszanie a potem natarcie papryką i pieprzem . Myślę ,że czasem zapominamy ,że czytają to osoby naprawdę nie mający obeznania w tej dziedzinie ( pamiętam jak sama zaczynałam przygodę i z wędlinami i z chlebem to chciałam by wszystko było dopowiedziane nawet w 110% - teraz po zdobyciu niemnożko doświadczenia wiem , że pewne rzeczy są opcjonalne ale dla nowicjusza wszystko jest skomplikowane). Uważam ,że można by zakończyć te dywagacje bo głównie chodzi o dokładne opisanie postępujacych po sobie etapów technologicznych a reszta to już nasze niepotrzebne dywagacje . Koleżanko Chudziak, równie dobrze ten post mogłem umieścić w temacie o dymogeneratorze, ponieważ moje zainteresowania są bardziej wszechstronne niż tylko słonina jak by ona nie była. Musiałem jednak dokonać wyboru . Mając do dyspozycji nieszczęsną słoninę umieściłem swój post w tym temacie. Proces produkcji tego wyrobu został tak dokładnie i szczegółowo wielokrotnie opisany ,że nawet przez myśl mi nie przyszło aby ponownie opisywać niezbyt skomplikowany sposób solenia. Reszta bowiem to już improwizacja , bo ani 16 ani 21 nic na ten temat nie podaje. Bardziej mnie w tym zagadnieniu interesowała odporność powłoki lakierniczej na dymogeneratorze niż zadymiany przedmiot. Wracając do głównego wątku toczonej dysputy... Jeżeli jest to strona o wędlinach domowych to prawdziwi ich wytwórcy nigdy o żadnej 16 , 17 czy innej instrukcji nie słyszeli i domowe wyroby miały się bardzo dobrze. Gdybym opowiedział moim nieżyjącym już protoplastom o sposobach i nazwach jakich należy używać , aby wyroby mogły uchodzić za domowe , to na pewno usłyszałbym coś w stylu ... Co Ty piernicys , a może dosadniej. Dodam tu jeszcze ,że gdyby ktoś z sympatyków tego forum spróbował wyrobów moich nieuczonych , ale za to z ogromną wiedzą praktyczną mistrzów masarstwa , nigdy by nie spojrzał na wędliny domowo - sklepowe rodem z PRL i GS. W tamtych czasach byli prawdziwi mistrzowie sztuki masarskiej. Teraz do dyspozycji jest technika i technologia , wtedy był kunszt i pomyślunek ( zaradność ) . Dziwię się Dziadkowi , że ocierając się niejednokrotnie o różne zagrożenia i mając tak bogate doświadczenie nie przekazuje ginącej już wiedzy praktycznej , lecz propaguje wyuczone w szkole schematy. Ja przecież swoją słoninę mogłem poddać przeróżnym dziwnym zabiegom , nigdzie nie przywoływałem nazwy zastrzeżonej dla typowego procesu i była to moja domowo zrobiona słonina. Dlaczego ktoś sobie uzurpuje prawo do krytyki moich upodobań smakowych. I jeszcze zdanie do Arkadiusza w kontekście jego wypowiedzi...."ale Dziadek ma rację.Żeby zrozumieli wszyscy to musimy używać wszyscy tej samej terminologi i technologi produkcji. Sądzę ,że od tego jest to forum ,żeby osoby początkujące też tego się nauczyły i nie należy się boczyć tylko uczyć ,uczyć i jeszcze raz uczyć." Najlepiej wszystkim rozdać szesnastki i można zamknąć forum. Będzie jednomyślnie i zgodnie z utartym schematem . Bo o czym tu pisać jak wszystko jest czarno na białym, a może białe na białym ... a może sam już nie wiem jakie na jakim. pozdrawiam Ps. Musiałem to napisać , bo takie jest moje odczucie. I wcale nie chodzi tu o słoninę cokolwiek by nie było z nią robione. Jeżeli ma to być strona o wędlinach domowych to niech taką będzie. Jest temat dla zaawansowanych i tam się mogą wyżywać teoretycy. Jak ktoś szuka wiedzy to ją znajdzie zawsze. Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-149253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 27 Lutego 2011 jpionka Też tak uważam bo często eksperymentuję i nie przywiązuję tak wielkiej wagi do książkowych schematów. Wędlina domowa to wędlina domowa :lol: :lol: ma smakować i nie truć :grin: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-149254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 27 Lutego 2011 Jest to słoninka solona 3 tyg. w posypce solno-paprykowo-pieprzowejjpionka, nie chodzi tu o żadną krytykę Twojego sposobu wyrobu, czy samego wyrobu. Myślę, że DZIADEK chcial jedynie doprecyzować kolejność wykonanych czynności. Solenie i obtoczenie w przyprawach. Dla kogoś kto zaczyna wyrabiać wędliny powyszy opis może być nieco mylący. Ot i tyle. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-149255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 28 Lutego 2011 jpionka niepotrzebnie się tak uniosłeś bo nie było moim zamiarem ( ani Dziadka mniemam) krytykowanie Twego wyroby ( nota bene słoninka podoba mi się bardzo ) tylko to o czym napisał Siara że chodzi jedynie o doprecyzowanie kolejność wykonanych czynności. bo początkujący naprawdę mają problemy typu " jak to jest zrobione" i często nie potrafią w natłoku informacji znaleźć odpowiedzi. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-149284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 28 Lutego 2011 Nie nerwujsa nie ma o co.Każdy robi jak uważa.Jedni z 16 stki inni z głowy.Ja akurat poparłem wypowiedź Dziadka bo uważam ,że w tym wypadku miał rację,ale nic nie napisałem o Twojej słonince.Robisz jak uważasz ale czytając Twój opis to odniesłem wrażenie ,że zrobiłeś mieszankę z soli papryki i pieprzu i tym posypałeś i trzymałeś tak jakiś czas.Sądzę ,że tak nie było,ale tak wynikało z opisu i tu właśnie jest pies pogrzebany . Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-149294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 28 Lutego 2011 Przepraszam wszystkich że w ogóle zabrałem głos w temacie tej pięknej słoniny . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-149315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskp Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 28 Lutego 2011 Aż boję się zapytać , co sądzicie o dzisiejszej mojej słonince :question: http://img203.imageshack.us/img203/2479/p1060225l.jpg http://img231.imageshack.us/img231/8342/p1060226t.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-149325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 28 Lutego 2011 Słoninka, jak słoninka. Nie powiem by była nieapetyczna, bo nie jest. :grin: :grin: :grin: Czym i jak długo wędziłeś, gdyż ma taki oliwkowy kolorek. Może to wina aparatu?PS.Możesz podesłać kawałek lub dwa, jesli uznają ją za nieudaną. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-149328 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskp Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 28 Lutego 2011 Zimny dym wczoraj 4 godziny , dzisiaj ok 2 godzin , dymogenerator made in Roger :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-149334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 28 Lutego 2011 :grin: Tyle słoniny,to zima bedzie jeszcze długa :grin: :thumbsup: :clap: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-149343 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 28 Lutego 2011 co sądzicie o dzisiejszej mojej słonince :thumbsup: Słonina że palce lizać. :clap: :clap: :clap: :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-149344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 28 Lutego 2011 No cóż Dziadek się zawziął... Dziadku , zdanie które cytujesz nie było opisem procesu produkcji , lecz jedynie informacją co znajduje się na zdjęciu bez wnikania w szczegóły. pozdrawiam Nie mam "zadęcia" na super zadymiacza, ale chyba jednak przesadzasz. Opisując recepturę https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4776&highlight=dla+pracowitych przepraszam ze wtrącę swoje marne trzy grosze ale pierwszy raz słyszę o wkładaniu ciast drożdżowych do nie w pełni nagrzanego pieca... a już tym bardziej do zimnego tłumaczę sobie to tylko jako próba dokończenia rozrostu ciasta, gdy nie ma dostatecznych warunków dla poprawnego przeprowadzenia tego procesu w pomieszczeniu Uznając swój błąd natychmiast odpisałem: Masz rację, niefortunnie to sformułowałem, przy "szybkim chlebie" obawiałem się, że Ktoś może włożyć do zimnego. Temperatura 100 stopni ma pomóc w szybszym wyrośnięciu. Dlatego nie nadymaj się, więcej pokory. P.S. Mój szacunek dla Ciebie, według Twojej relacji zrobiłem dymogenerator i jest O.K. :clap: Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-149349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 28 Lutego 2011 Aż boję się zapytać , co sądzicie o dzisiejszej mojej słoninceJarku ładny słomkowy kolorek,uważaj na sikorki i koty okoliczne,one już wyczuły Twój Wędzok :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-149406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczeciniasty Opublikowano 1 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 1 Marca 2011 Ale dajecie czadu he he :wink: Ale sloninki apetyczne !!!! Ja juz siedze na obczyznie 6 roczkow i dawno takiej sloninki nie widzialem. Tu Ci angole maja tak chude swinki ze slonine to musze se dorysowac a za pare lat to moge zapomnac ze wogole cos takiego jak slonina wystepuje u parzystokopytnego hehe :grin: Cytuj PozdrawiamGDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-149448 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 1 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 1 Marca 2011 Przepraszam wszystkich że w ogóle zabrałem głos w temacie tej pięknej słoniny . Pozdrawiam Witam , To i ja przeproszę.... Tak , na wszelki wypadek , gdyby Ktoś się poczuł urażony a szczególnie Admina i Modów bo będą mieli co nieco roboty przy sprzątaniu. Dziadek Jesteś nieco Starszy więc daj "grabę do uściśnięcia'... (handshake) Ps. Chciałem to wyrazić graficznie za pomocą emotek ale w zestawie nie ma odpowiedniej. Skąd bierzecie dodatkowe ikonki i jak je tu wkleić..? pozdrawiam Źle czyni , kto nic nie czyni Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-149460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 1 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 1 Marca 2011 Józio mnie się Twoja słoninka podoba .... robię podobnie .... upssssA co do meritum i farby to powiem Ci że nie znajdziesz takiej co to wszystko wytrzyma ... jedyne rozwiazanie trwałe to kwasówka, cynkowanie elektrolityczne nie natryskowe ...... no moze jeszcze lakiernia proszkowa .... ale tu z temperaturową odpornością może być nie za bardzo .... To nie jest popiersie marszałka na biurko tylko narzędzie pracy ale jak się nim pracuje to i wyglądać przestaje.... nie stresuj się i dym .... PSPamiętam o dyszach dla Ciebie ale jestem ciągle na chorobowym ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-149489 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczeciniasty Opublikowano 1 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 1 Marca 2011 Wracajac do glownego tematu to wedzoneczki wyszly Ci przepiknie tez bym tak chcialChodzi mi o soczystosc bo z tym u mnie najgorzej raz wyjda a raz suche takie ze przeklinam przez tydzien Cytuj PozdrawiamGDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-149493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 1 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 1 Marca 2011 Józek :grin: . Olej cholesterol :wink: . Moja siostra , z którą widzę się raz do roku ( wczoraj przyjechała ) niechętnie spojrzała na " szlachetne " wędlinki , a rzuciła się na słoninkę :grin: .Słoninę natarłem papryką po pierwszym wędzeniu :wink: . A poza tym , ja Twój proces produkcji zrozumiałem za pierwszym razem.Czego i innym życzę. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-149494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 1 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 1 Marca 2011 Radek i tak właśnie uczyniłem.Już następnego dnia część się zdematerializowała podczas wieczornego czytania.Spożyta została ze świeżą cebulą pokrojoną w ćwiartki i skropioną octem spirytusowym.Obowiązkowy lekko czerstwy chlebek . To zapamiętałem ze spotkań mojego Ojca ze swoim Bratem a moim Stryjem . Jedyna różnica to właśnie słonina , była duuużżo grubsza i nie zawsze wędzona.Smak jednak miała wyborny. Co do książek , nie wiem bo wówczas jeszcze pracowałem na elementarzu. :rolleyes: pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-149527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Słonina wędzona - receptura z 1926r w.g przepisów krakowskich Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-156512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Słonina wędzona - receptura z 1926r w.g przepisów krakowskich Stare receptury zostały,tylko że dobrej słoniny już praktycznie nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-156513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.