DZIADEK Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Oj zdarzają się zwłaszcza przy sztukach 250-300kg a nie raz i przy mniejszych . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/4/#findComment-156519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Dziadku, takie przepisy to powinieneś zamieszczać w dziale Polska tradycja masarska. :smile: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/4/#findComment-156524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARUNIO Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Chodzi mi o soczystosc bo z tym u mnie najgorzej raz wyjda a raz suche takie ze przeklinam przez tydzien No właśnie- też za pierwszym razem szynki wyszły mi suche. Pewnie złotego środka na to niema :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/4/#findComment-157188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Pewnie złotego środka na to niema :rolleyes: Jeśli będziesz pilnował temperatur , to wędzonki będą soczyste Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/4/#findComment-157193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 No właśnie- też za pierwszym razem szynki wyszły mi suche. Pewnie złotego środka na to niema :rolleyes:na "suchość" wędzonek wpływa kilka czynników... poza temperaturami dochodzi również sama jakość mięsa ale i rodzaj użytego mięśnia Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/4/#findComment-157198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARUNIO Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Pisząc że złotego środka na to niema, miałem właśnie na myśli że jest to zależne od kilku czynników. Po pierwszym, moim wędzarniczym debiucie doświadczyłem tego na własnej skórze, ale wtedy jeszcze robiłem wszystko na oko, bo bez (chyba) podstawowego narzędzia jakim jest termometr. Teraz już go mam, więc i wędzenie i parzenie będzie pod pełną kontrolą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/4/#findComment-157200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedobry78 Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 20 Kwietnia 2011 a...doradźcie moi drodzy co zrobić ze słoniką...mam nie duży kawałek na próbę...chciałbym peklowac 10 dni i najchętniej na mokro...ale czy to ma sens? chciałbym taką wędzoną paprykową...ale boję sie ze dam czegoś za mało lub za dużo i sie zrażę efektem...nacierać na sucho? czy peklować na mokro? bo na mokro ta papryka chyba nie za bardzo?...tak żeby była do wedzenia za 10 dni hm? dodam też chyba gorczycy zmielonej do tej papryki...a parzyć ją potem czy nie bo czytam wszystko i już mam mętlik w głowie...doradźcie bo dziś chcę wszystkie wyroby traktowac peklem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/4/#findComment-157649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 20 Kwietnia 2011 a...doradźcie moi drodzy Skorzystaj z opcji szukaj.Tak na marginesie słoniny nie trzeba peklować .Słoninę się soli. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/4/#findComment-157653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedobry78 Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 20 Kwietnia 2011 toć właśnie szukałem....ale tyle opinii co słonin...i już dostałem oczopląsu...dam po prostu grubo soli z obu stron paprykę wymięszam z gorczycą...i potrzymam z 10 dni..uwędzę i sprawdze najwyżej zrobie następną...tylko jedni piszą że parzyc a dzudzy ze nie...i żeby nie parzyć to starczy ile godzin wędzenia hm?...czy smaczniejsza/delikatniejsza parzona...bo opinii dużo zbieżnych Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/4/#findComment-157662 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Ja bym parzył .Będzie bardziej "smarowna". Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/4/#findComment-157666 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 20 Kwietnia 2011 a...doradźcie moi drodzy co zrobić ze słoniką Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/4/#findComment-157668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 20 Kwietnia 2011 :grin: Wędzę 3-4 godz. aż zacznie się szklić,nie parze.Solę 7 dni razem z innym mięsem,na pewno nie przesolisz.Jak robię słoninę po Rusku,to najpierw parze 40 min. z przyprawami i odstawiam na kilka godzin.Rano nacieram papryką z czosnkiem i wędzę :grin: :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/4/#findComment-157672 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedobry78 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 super...dzięki chłopaki...już mam ponacierane i popeklowane wszystko...kurczaki i piersi jutro uwędzę po 24 godz...a reszta tak na 10 dni...już bym najchętniej to teraz załadował do beczki wszystko...ale cóż trzeba być cierpliwym. kurczaka zalałem gorącą solanką może się troszkę sparzy sam, przed wędzeniem... a po oczywiście sparzę również Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/4/#findComment-157731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 gorącą solanką może się troszkę sparzy sam Aleś pojechał.Kto zalewa gorącą solanka.Gdzie to wyczytałeś.Mięso pekluje się w temp.4-6C i zalewa solanką o tej temperaturze.Nic Ci się poza tym nie sparzy.Kurczaki parzą się ok 1h w temp 80C Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/4/#findComment-157733 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedobry78 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 tzn...i tak raz dwa wystygło...a teraz oczywiście w lodówce od dawna wszystko w 4 stopniach...chyba nie nawywijałem za bardzo hm? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/4/#findComment-157756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Parząc kurczaki po wędzeniu skórę można wykorzystać na zelówki :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/4/#findComment-157778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 a po oczywiście sparzę również Kurczaka parzy się przed wędzeniem.A dlaczego to już Henio napisał. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/4/#findComment-157780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.