Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ma ktoś może recepturę na kiełbasę bamberską?

Robi w mojej okolicy ją jedna masarnia ok 40 km od Suwałk.

Z doznań organoleptycznych jest to kiełbasa półsurowa, mocno wędzona, skład na oko 50/50 I i II (tłusta), tłuszcz drobno mielony (to mi nie pasuje), dominujące przyprawy:gorczyca (w całych ziarnach dość dużo), czosnek, pieprz, trochę majeranku, dość słona. Takie są moje subiektywne odczucia.

Tak se wymyśliłem, aby ją zrobić.

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4261-kie%C5%82basa-bamberska/
Udostępnij na innych stronach

beiot, Ze składu i cech zewnętrznych można wnioskować, że jest to, odpowiednik kiełbasy polskiej wędzonej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4261-kie%C5%82basa-bamberska/#findComment-115358
Udostępnij na innych stronach

kiełbasę bamberską

Skąd wywodzi sie nazwa "bamberska"?

Znam taką nazwę potoczną bamber-rolnik...

Degustowałem niemiecką kiełbasę bamberską-Bamberger Grillwurst, była raczej biała parzona i grillowana, nic specjalnego. Lepiej smakuje Thüringer Bratwurst-kiełbasa z rusztu z Turyngii :thumbsup: chociaż z jajkami i mlekien :???:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4261-kie%C5%82basa-bamberska/#findComment-115368
Udostępnij na innych stronach

Dzięki kol. Wirus :grin:

Teraz wiem dlaczego Ci z Poznania i okolic tacy oszczędni...

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4261-kie%C5%82basa-bamberska/#findComment-115373
Udostępnij na innych stronach

Znalazłem w internecie foto. Trochę inaczej wygląda od tej którą jadłem. Jest na oko bardziej tłusta. Ale coś w tym stylu, nie wiem czy w smaku. Nigdzie nie mogę znaleźć receptury czy opisu :sad:

 

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4261-kie%C5%82basa-bamberska/#findComment-115382
Udostępnij na innych stronach

Opis ze strony "Pozmeat" i "Sokołowa" : ( http://www.vpn.sokolow.pl/res/katalog/a2.pdf )

 

Kiełbasa bamberska

Bamberska Sausage

Doskonała kiełbasa z chudej wieprzowiny, średnio rozdrobniona,

mocno wędzona, parzona, podpiekana i podsuszana.

Dominujące przyprawy to: pieprz i czosnek. Długość batonu 35 cm.

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4261-kie%C5%82basa-bamberska/#findComment-115383
Udostępnij na innych stronach

Znalazłem w internecie foto. Trochę inaczej wygląda od tej którą jadłem. Jest na oko bardziej tłusta. Ale coś w tym stylu, nie wiem czy w smaku. Nigdzie nie mogę znaleźć receptury czy opisu :sad:

Witam !

Jest coś takiego z Sokołowa

 

http://www.vpn.sokolow.pl/res/katalog/a2.pdf

 

 

Hehehe ale sie wstrzelilismy :grin:

 

TECHNOLOGIA

 

Wyrób wytwarzany z mięsa wieprzowego oraz przypraw. Kiełbasa parzono-wędzona, krucha.

CECHY FIZYCZNE

 

Baton długości ok. 33 cm, osłonka naturalna o kalibrze 32 - 34 mm. Wyrób ciemno brązowy. Na przekroju widoczne ciemne kawałki mięsa w kolorze różowym do czerwonego, tłuszcz od białego do jasno kremowego. Smak typowy dla wyrobu parzonego z mięsa wieprzowego.

Jeżeli coś może się nie udać - nie uda się na pewno :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4261-kie%C5%82basa-bamberska/#findComment-115384
Udostępnij na innych stronach

Znalazłem jeszcze coś takiego :

 

Kiełbasa bamberska 80g Skład: szynka wieprzowa, łopatka wieprzowa, sól, sól peklowa, czosnek, majeranek, pieprz, kolendra

.

 

Nawet są gotowe mieszanki przypraw :

 

Bamberska - indeks 850 - Mieszanka przyprawowa do produkcji kiełbasy surowodojrzewającej z dominacją smaku pieprzu, czosnku i gorczycy. Działa w połączeniu z właściwymi kulturami bakteryjnymi. 10 g/kg

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4261-kie%C5%82basa-bamberska/#findComment-115385
Udostępnij na innych stronach

Jeśli jest kiełbasą surowodojrzewającą (a na taką wygląda i wg beiota tak smakuje), to na pewno sokołowski prze pis nie wchodzi w rachubę. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4261-kie%C5%82basa-bamberska/#findComment-115391
Udostępnij na innych stronach

http://www.tradycyjnejadlo.pl/oferta.html

 

Tutaj można znaleźć zdjęcie które bardziej jest adekwatne do opisu, trzeba trochę poszukać, drugi obrazek na dole i najechać na link Kiełbasa Bamberska to wyskoczy zdjęcie, ciekawie wygląda!

 

A ta z Sokołowa to nie wygląda na taką za ponad 40 złotych! Ta bamberska to głównie z klasy I zrobiona.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4261-kie%C5%82basa-bamberska/#findComment-115394
Udostępnij na innych stronach

Podobna kiełbasa jest do kupienia u mnie ale pod nazwą Polska.Lubię ją za to , że nie da się kroić w plastry i po wyciśnięciu z osłonki i dodaniu żółtka + reszta udaje tatara.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4261-kie%C5%82basa-bamberska/#findComment-115414
Udostępnij na innych stronach

Ojej, to chyba masz coś w przeglądarce poblokowane jak się nie otwiera :sad: Jak klikniesz na tą miniaturkę na dole, tą drugą, to pod dużym obrazkiem musisz kliknąć "Pokaż opis" i tam dopiero najechać na "Kiełbasa bamberska" to samo wyskoczy zdjęcie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4261-kie%C5%82basa-bamberska/#findComment-115420
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.