beiot Opublikowano 21 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 21 Czerwca 2010 Ma ktoś może recepturę na kiełbasę bamberską?Robi w mojej okolicy ją jedna masarnia ok 40 km od Suwałk.Z doznań organoleptycznych jest to kiełbasa półsurowa, mocno wędzona, skład na oko 50/50 I i II (tłusta), tłuszcz drobno mielony (to mi nie pasuje), dominujące przyprawy:gorczyca (w całych ziarnach dość dużo), czosnek, pieprz, trochę majeranku, dość słona. Takie są moje subiektywne odczucia. Tak se wymyśliłem, aby ją zrobić. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4261-kie%C5%82basa-bamberska/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 21 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 21 Czerwca 2010 Tak se wymyśliłem, aby ją zrobić. :lol: Zapomniałeś dopisać - przed V zlotem :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4261-kie%C5%82basa-bamberska/#findComment-115302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 22 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Czerwca 2010 beiot, Ze składu i cech zewnętrznych można wnioskować, że jest to, odpowiednik kiełbasy polskiej wędzonej. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4261-kie%C5%82basa-bamberska/#findComment-115358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 22 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Czerwca 2010 kiełbasę bamberskąSkąd wywodzi sie nazwa "bamberska"? Znam taką nazwę potoczną bamber-rolnik... Degustowałem niemiecką kiełbasę bamberską-Bamberger Grillwurst, była raczej biała parzona i grillowana, nic specjalnego. Lepiej smakuje Thüringer Bratwurst-kiełbasa z rusztu z Turyngii :thumbsup: chociaż z jajkami i mlekien :???: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4261-kie%C5%82basa-bamberska/#findComment-115368 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 22 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Czerwca 2010 Skąd wywodzi sie nazwa :question: http://pl.wikipedia.org/wiki/Bambrzy Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4261-kie%C5%82basa-bamberska/#findComment-115371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 22 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 22 Czerwca 2010 Dzięki kol. Wirus :grin: Teraz wiem dlaczego Ci z Poznania i okolic tacy oszczędni... Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4261-kie%C5%82basa-bamberska/#findComment-115373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 22 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 22 Czerwca 2010 Znalazłem w internecie foto. Trochę inaczej wygląda od tej którą jadłem. Jest na oko bardziej tłusta. Ale coś w tym stylu, nie wiem czy w smaku. Nigdzie nie mogę znaleźć receptury czy opisu :sad: Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4261-kie%C5%82basa-bamberska/#findComment-115382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 22 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 22 Czerwca 2010 Opis ze strony "Pozmeat" i "Sokołowa" : ( http://www.vpn.sokolow.pl/res/katalog/a2.pdf ) Kiełbasa bamberska Bamberska Sausage Doskonała kiełbasa z chudej wieprzowiny, średnio rozdrobniona, mocno wędzona, parzona, podpiekana i podsuszana. Dominujące przyprawy to: pieprz i czosnek. Długość batonu 35 cm. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4261-kie%C5%82basa-bamberska/#findComment-115383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WoytekK Opublikowano 22 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 22 Czerwca 2010 Znalazłem w internecie foto. Trochę inaczej wygląda od tej którą jadłem. Jest na oko bardziej tłusta. Ale coś w tym stylu, nie wiem czy w smaku. Nigdzie nie mogę znaleźć receptury czy opisu :sad: Witam ! Jest coś takiego z Sokołowa http://www.vpn.sokolow.pl/res/katalog/a2.pdf Hehehe ale sie wstrzelilismy :grin: TECHNOLOGIA Wyrób wytwarzany z mięsa wieprzowego oraz przypraw. Kiełbasa parzono-wędzona, krucha. CECHY FIZYCZNE Baton długości ok. 33 cm, osłonka naturalna o kalibrze 32 - 34 mm. Wyrób ciemno brązowy. Na przekroju widoczne ciemne kawałki mięsa w kolorze różowym do czerwonego, tłuszcz od białego do jasno kremowego. Smak typowy dla wyrobu parzonego z mięsa wieprzowego. Cytuj Jeżeli coś może się nie udać - nie uda się na pewno :wink: Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4261-kie%C5%82basa-bamberska/#findComment-115384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 22 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 22 Czerwca 2010 Znalazłem jeszcze coś takiego : Kiełbasa bamberska 80g Skład: szynka wieprzowa, łopatka wieprzowa, sól, sól peklowa, czosnek, majeranek, pieprz, kolendra. Nawet są gotowe mieszanki przypraw : Bamberska - indeks 850 - Mieszanka przyprawowa do produkcji kiełbasy surowodojrzewającej z dominacją smaku pieprzu, czosnku i gorczycy. Działa w połączeniu z właściwymi kulturami bakteryjnymi. 10 g/kg Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4261-kie%C5%82basa-bamberska/#findComment-115385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 22 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 22 Czerwca 2010 Jeśli jest kiełbasą surowodojrzewającą (a na taką wygląda i wg beiota tak smakuje), to na pewno sokołowski prze pis nie wchodzi w rachubę. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4261-kie%C5%82basa-bamberska/#findComment-115391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 22 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 22 Czerwca 2010 http://www.tradycyjnejadlo.pl/oferta.html Tutaj można znaleźć zdjęcie które bardziej jest adekwatne do opisu, trzeba trochę poszukać, drugi obrazek na dole i najechać na link Kiełbasa Bamberska to wyskoczy zdjęcie, ciekawie wygląda! A ta z Sokołowa to nie wygląda na taką za ponad 40 złotych! Ta bamberska to głównie z klasy I zrobiona. Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4261-kie%C5%82basa-bamberska/#findComment-115394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 22 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 22 Czerwca 2010 http://www.tradycyjnejadlo.pl/oferta.htmlnie otwiera się Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4261-kie%C5%82basa-bamberska/#findComment-115399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 22 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 22 Czerwca 2010 dietykon, to co jadłem tak nie wyglądało, było bardziej podobne do zamieszczonego zdjęcia Chyba będę musiał prototypa popełnić :grin: Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4261-kie%C5%82basa-bamberska/#findComment-115413 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 23 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 23 Czerwca 2010 Podobna kiełbasa jest do kupienia u mnie ale pod nazwą Polska.Lubię ją za to , że nie da się kroić w plastry i po wyciśnięciu z osłonki i dodaniu żółtka + reszta udaje tatara. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4261-kie%C5%82basa-bamberska/#findComment-115414 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 23 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 23 Czerwca 2010 http://www.tradycyjnejadlo.pl/oferta.htmlnie otwiera się Ojej, to chyba masz coś w przeglądarce poblokowane jak się nie otwiera :sad: Jak klikniesz na tą miniaturkę na dole, tą drugą, to pod dużym obrazkiem musisz kliknąć "Pokaż opis" i tam dopiero najechać na "Kiełbasa bamberska" to samo wyskoczy zdjęcie. Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4261-kie%C5%82basa-bamberska/#findComment-115420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.