Jump to content

Recommended Posts

A tu ptasie mleczko z galaretką i owocami (w tym przypadku truskawki). Owoce i galaretki to wyłącznie własna fantazja, można też dekorować bitą śmietaną , posypywać itp.

 

http://img690.imageshack.us/img690/4069/007bc.jpg Uploaded with ImageShack.us

, dzieci siedzą przed monitorem i go liżą :grin:

:grin:

 

Składniki na bazę (ptasie mleczko).

Trzy jogurty naturalne po 400 gramów (1200 gramów razem)

Trzy jaja.

Szklanka cukru.

Jeden duży (tak zwany podwójny)cukier waniliowy.

Jedna duża (podwójna) żelatyna.

 

Do tego trzy rodzaje galaretek.

Owoce.

Blaszka prostokątna duża posmarowana delikatnie masłem (szczelna).

 

ProdukcjRozrabiamy jedną z galaretek i po przestudzeniu wlewamy na blachę i do lodówy.

Rozrabiamy drugą galaretkę i chłodzimy w lodówce w płaskim naczyniu . Po zrobieniu mleczka drobno siekamy , by wymieszać .

 

Ptasie mleczko.

Namoczyć żelatynę i rozrobić z gorącą wodą - wystudzić.

Ucieramy trzy jaja z cukrem waniliowym i szklanką cukru. Następnie dodajemy pojedyńczo jogurt i na końcu mieszamy z żelatyną i rozdrobnioną galaretką i wylewamy na blaszkę z przygotowanym spodem.I do lodówki.

 

Gdy całość osiągnie konsystencję taką , że owoce sie nie zatopią to układamy i zalewamy trzecią galaretką (oczywiście odpowiednio schłodzodą w takim pół płynnym stanie

Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin i SMACZNEGO :grin:

Chciałbym zwrócić uwagę na użycie jaj w tej recepturze....

jest to punkt dość ryzykowny, tym bardziej że użyte zostały jaja całe, a masa nie jest w żaden sposób obrabiana termicznie....

 

Robiąc ten wyrób należy bezwzględnie wysterylizować jaja (np. poprzez dziesięciosekundowe zanurzenie we wrzątku)

 

 

Uprzedzając wszelakie malkontenckie wypowiedzi rzeknę tak:

Salmonella (przebieg choroby) jest bardzo nieprzyjemna a występuje częściej na jajach z własnej hodowli niż z fermy...

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/

Robiąc ten wyrób należy bezwzględnie wysterylizować jaja

No i dlatego tego typu produkcją powinny zajmować się nasze kochane kobitki. :wink:

 

 

 

Ps.Jako spód pod mleczko można też zastosować biszkopty , można też zignorować dolną galaretkę , bo ta pokrojona i zmieszana z mleczkiem to podczas pobytu w lodówce opada na dno (co widać na fotce).

Ciacho naprawde kuszace ale myśle ze można pominąc te jaja.

W takim przypadku cukier rozpusciłabym w małej ilosciu ciepłego mleka.

Ja pieke bardzo dużo ale unikam przepisów które maja w składzie surowe jaja.

Takich jaj nie lubie sterylizować :grin:

 

Pozdrawiam

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Ja pieke bardzo dużo ale unikam przepisów które maja w składzie surowe jaja.

To jest duże ryzyko bo nawet wyparzanie może być nieskuteczne jeśli pałeczki salmonelli przedostaną się przez drobne pęknięcia do wnętrza jaja....

 

Z drugiej strony salmonellę możemy złapać w zupełnie inny sposób.... np. pani w sklepie sprzedaje jaja na sztuki klientowi (oczywiście wkłada do jakiejś torebki ręką), po czym przychodzimy my i kupujemy np ser biały..... - pani tą samą ręką waży nam kawałek....

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Ja na co dzień mam do czynienia z jajami w pracy ale mam specjalny przyrząd do sterylizacji jaj. Zreszta taki jest wymóg HCCP .

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Jako spód pod mleczko można też zastosować biszkopty

Wtedy będzie to po naszemu szarpaniec. Tak powiedziała bena. Tylko zamiast jogurtu używa się serków.

Ciasto już się robi. Dzieci będą rano wcinały. :grin:

ale narobiłem dymu 🙂

Ja na co dzień mam do czynienia z jajami w pracy ale mam specjalny przyrząd do sterylizacji jaj. Zreszta taki jest wymóg HCCP .

Aż się boję zapytać jaką masz prace :blush: :devil: Ała, ała :rolleyes:

 

Henio ale Ty się masz dobrze, takie specjały zajadasz :thumbsup: :clap:

Ciasto już się robi. Dzieci będą rano wcinały. :grin:

Fotka mile widziana i wrażenia.

A salmonella - ponad pół wieku jadam kogle- mogle , tatary i popijam ajerkoniakiem .Jak mam umierać to ze smakiem :tongue:

Aż się boję zapytać jaką masz prace :blush: :devil: Ała, ała :rolleyes:

Nie ma sie czego bać, poprostu pracuje w dziale zywieniowym w przedszolu :tongue:

A salmonella - ponad pół wieku jadam kogle- mogle , tatary i popijam ajerkoniakiem .Jak mam umierać to ze smakiem :tongue:

To masz chłopie zdrowie :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Henio, to bądź szczęśliwy.... oby tylko nie sprawdziło się przysłowie :"nosił wilk..."

 

salmonella to nie wymysł Unii czy polityków.... to ścierwo istniało zawsze i niestety dopadało dość często - jednak ze względu na konsekwencje sprawy takie tuszowano....

 

ja też jadałem kogle mogle i jakoś się uchowałem.... :lol:

 

tatar z jajkiem zazwyczaj jadano zapijając C2H5OH :cool:

 

ajerkoniak jest bezpieczny bo "zaprawiony" :tongue: :grin:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/

Fotka mile widziana i wrażenia.

Twoja fantazja w moim wykonaniu:

 

 

Z własnej inicjatywy dołożyłam mini herbatniczki na dno pierwszej galaretki; mam nadzieję, że mi Henio wybaczy :grin:

 

Dzieciom smakowało bardzo :tongue: a jak widać po załączniku starszym dzieciom również ;

pozdrawiam i dziękuję za nowy pyszny i prosty przepis

Cieszy mnie i małżonkę to bardzo.

 

Praca z galaretkami wymaga pewnej wprawy by nie za wcześnie lub za póżno. Ale Ty jesteś mistrzynią w tym fachu i byłem spokojny.

Dzięki za fotkę i wrażenia i jeszcze raz

 

 

NAJLEPSZEGO w urodzinki.

  • 1 month later...
  • 10 months later...

Heniu UWAGA

 

Otrzymałem e-maila o treści:

"Dzień dobry!

W ostatnim czasie otrzymaliśmy pismo od firmy E. Wedel spółka z o.o.,

w którym poinformowano nas, że znak towarowy PTASIE MLECZKO jest

zarejestrowany w Urzędzie ds. Rejestracji znaków towarowych i wzorów

przemysłowych w Unii Europejskiej. Firma E. Wedel jest uprawniona do

posługiwania się w/w znakiem.

 

Poniżej zamieszczamy fragment pisma wyjaśniający szczegóły

prawidłowego posługiwania się znakiem towarowym PTASIE MLECZKO.

 

Wobec powyższego, w imieniu E. Wedel, zwracam się do Państwa z prośbą

o uszanowanie praw mojego Mocodawcy i niezwłoczne zamieszczenie przy

przepisie kulinarnym umieszczonym na Państwa stronie i posługującym

się znakiem "PTASIE MLECZKO®" notki o następującej treści:

 

"Oznaczenie słowne "PTASIE MLECZKO®" stanowi

zarejestrowany znak

towarowy chroniony a rzecz E. Wedel sp. z o.o." oraz symbolu ® przy

 

nazwie PTASIE MLECZKO lub, alternatywnie, niezwłoczne usunięcie

przepisu kulinarnego posługującego się znakiem towarowym "PTASIE

MLECZKO"® z Państwa strony."

 

Mam Twój przepis na swoim blogu i było napisane "Ptasie mleczko Henia" .

Zmieniłem na ciasto jogurtowe. :devil:

ale narobiłem dymu 🙂

Jeszcze trochę i każą ......... :shock: ....... wybić wszystkie ptaki karmiące swoje młode "ptasim mleczkiem" - robią to bezprawnie :question: karygodne :!: - głupie stworzonka nie zdążyły zastrzec nazwy do swoich celów :???: .

http://pl.wikipedia.org/wiki/Ptasie_mleczko_(ornitologia)

Pozdrawiam Wirus.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.