Gość pedro Opublikowano 29 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 29 Listopada 2006 Zaopatrzyłem się ostatnio w sól peklową. W opisie na torebce jest informacja, że sól ta zawiera azotyn sodu w ilości max 0,6 %. Po moim pierwszym udanym wędzeniu chciałbym spróbować swoich sił w produkcji kiełbasy. Do peklowania wędzonek używałem peklosoli kupionej u "Mira", ale ta się skończyła. Tu moje pytanie: czy soli peklowej można użyć do peklowania mięsa na kiełbasę, a jeśli tak to w jakiej ilości. Nadmienię jeszcze, że na torebce jest przepis na peklowanie golonki, gdzie napisano "na 1,5 litra przegotowanej ostudzonej wody dodać 1 łyżkę soli peklowej (15 g), po 1 łyżce soli kuchennej i cukru, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego. 1 kg surowych golonej zalać przygotowaną zalewą......." Nie chciałbym popełnić jakiegoś błędu podczas peklowania mięsa na kiełbasę, po którym ja i rodzinka moglibyśmy doznać jakiś reperkusji żołądkowo - trawiennych http://www.cosgan.de/images/smilie/nahrung/e030.gif dlatego proszę o informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/429-s%C3%B3l-peklowa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 29 Listopada 2006 Ta sól peklowa zawiera bezpieczna ilośc azotynu. Możesz bez obaw stosowac do peklowania mięsa na kiełbasy. Najlepiej, jesli ogólna ilośc peklosoli (lub sumy wagi soli i saletry) wymaganą przez przepis do peklowania mięsa na kiełbasy, podzielisz na połowę - 50% peklosoli i 50% soli. Będziesz miał kolor i wszyscy będą spać spokojnie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/429-s%C3%B3l-peklowa/#findComment-5436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 29 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 29 Listopada 2006 ja do peklowania kiełbasy peklosól daję w ilości 20 g na 1 kg mięsa użytego do wyrobu kiełbasy. tłuszcz pomijam w tym rozliczeniu i na to miejsce daję sól. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/429-s%C3%B3l-peklowa/#findComment-5439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 29 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 29 Listopada 2006 Dzięki za szybkie odpowiedzi. Jestem teraz spokojniejszy o zdrowie własne i rodzinki. Chciałbym jeszcze się dowiedzieć gdzie kupujecie peklosól (taką jaka była w sklepiku Mira). Czy jest może jakiś sprzedawca internetowy :question: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/429-s%C3%B3l-peklowa/#findComment-5441 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 29 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 29 Listopada 2006 Nawet nie zauważyłem, że stałem się czeladnikiem. Trzeba będzie to uczcić http://www.cosgan.de/images/smilie/nahrung/c020.gif Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/429-s%C3%B3l-peklowa/#findComment-5442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirlamus Opublikowano 29 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 29 Listopada 2006 A propos sklepu Mira.Czy ktoś wie jakie są szanse na jego ponowne otwarcie?Zabrakło mi jelit i peklosoli,a były super. Miro pomocy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/429-s%C3%B3l-peklowa/#findComment-5445 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 29 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 29 Listopada 2006 Pedro a w czymże peklosól od Mirka była inna? peklosól i podstawowe wymiary jelit można dostać praktycznie na każdym targu, tam gdzie sprzedają mięsa - oczywiście nie dyskutujemy o jakości, tu już może być różnie http://www.jelita.info/ Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/429-s%C3%B3l-peklowa/#findComment-5448 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 29 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 29 Listopada 2006 Pedro a w czymże peklosól od Mirka była inna? Różnica była taka, że za sól peklową w opakowaniu 50 g płaciłem w Tesco 90 groszy, czyli wychodzi 18 zł za kilogram. U "Mira" zaś płaciłem coś koło 3 zł. (nie pamiętam dokładnie) za kilogram. Taka to była subtelna różnica :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/429-s%C3%B3l-peklowa/#findComment-5452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 29 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 29 Listopada 2006 Twój post sugerował różnice jakościowejeśli chodzi o większe ilości (wagowo) to jak pisałem www.jelita.info lub jakiś targ czy hurtownia - na pewno jest jakaś w pobliżu Twego miejsca zamieszkania Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/429-s%C3%B3l-peklowa/#findComment-5455 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 29 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 29 Listopada 2006 1kg peklosoli na targu kosztuje 1,50- 2 zł . w każdej gninie bynajmniej jeden sklep spożywczy posiada peklosol w cenie 1 kg-2 zł. sprowadzają orginalny worek i odważają ile chcesz. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/429-s%C3%B3l-peklowa/#findComment-5456 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejmysłowic Opublikowano 10 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 10 Lutego 2008 Witam! Kupiłem 5 kg peklosoli / po 2,-zł za kilogram/ . Przechwuję ją w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej i w suchym miejscu. Czy na peklosól jest okres gwarancyjny - po którym należy z niej zrezygnować, ponieważ nie będzie spełniała swojej roli? Cytuj Andrzej M-ce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/429-s%C3%B3l-peklowa/#findComment-28795 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 10 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 10 Lutego 2008 Na opakowaniu masz (powinna być) datę przydatności raczej niezbyt odległą. Przeterminowanej nie używaj. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/429-s%C3%B3l-peklowa/#findComment-28802 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejmysłowic Opublikowano 10 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 10 Lutego 2008 Frapio dzięki za głos, ale problem jest w tym że sól kupiłem luzem w hurtowni, która zaopatruje duże Zakłady masarskie. Peklosól kupiłem miesiąc temu. Będę musiał odwiedzić wspomnianą hurtownię. Cytuj Andrzej M-ce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/429-s%C3%B3l-peklowa/#findComment-28807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 10 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 10 Lutego 2008 masz około roku czasu przydatności z tego co pamiętam tak było napisane na mojej, termin przydatności 12 miesięcy od daty produkcji ale myślę co się może stać soli skoro jest przyprawą niepsującą się a nitryt zawarty to się może utlenić i nie będzie kolorkuMoże ktoryś z profesjonalistów się wypowie ????Swoją drogą 5 kg chyba wykorzystasz przed upływem roku Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/429-s%C3%B3l-peklowa/#findComment-28808 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejmysłowic Opublikowano 10 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 10 Lutego 2008 Jasiu dzięki za Twój głos i pozdrawiam. Cytuj Andrzej M-ce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/429-s%C3%B3l-peklowa/#findComment-28810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 11 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 11 Lutego 2008 Też kupuję peklosól w zakładzie masarskim. Ze względu na duży przerób mają tam zawsze świeżą więc o przeterminowaniu nie powinno być mowy. Ważny jest sposób przechowywania tj. suche i szczelne naczynia. Przed upływem roku na pewno zdążysz zużyć to co kupiłeś, a nawet kupić następną porcję.Innym rozwiązaniem jest peklosól otoczkowana (dostępna w sklepie Miro). Ta jest dużo trwalsza, ale i droższa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/429-s%C3%B3l-peklowa/#findComment-28812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 11 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 11 Lutego 2008 andrzejmysłowic, peklosól trzeba przechowywać w szczelnych opakowaniach. Jak "zwietrzeje", to nic złego się nie dzieje, działa tak jak zwykła sól. Kiedyś byłem bardzo zdziwiony jak po użyciu takiej przeterminowanej wyroby wyszły mi dobre, ale bez koloru. Tą peklosól miałem około roku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/429-s%C3%B3l-peklowa/#findComment-28813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejmysłowic Opublikowano 11 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 11 Lutego 2008 Dziękuję za udzielone informacje - jak na początek zupełnie mi wystarczy. Pozdrawiam. Cytuj Andrzej M-ce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/429-s%C3%B3l-peklowa/#findComment-28814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 29 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 29 Lipca 2008 W innym wątku jest o zapachu jodu w soli jodowanej. Czy ktoś (miro?) mógłby mi podpowiedzieć "czym pachnie" peklosól otoczkowana? Po otwarciu pojemniczka z tą peklosolą czuć wyraźnie zapach podobny do chloru. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/429-s%C3%B3l-peklowa/#findComment-37515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 29 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 29 Lipca 2008 Czy ktoś (miro?) mógłby mi podpowiedzieć "czym pachnie" peklosól otoczkowana? Po otwarciu pojemniczka z tą peklosolą czuć wyraźnie zapach podobny do chloru. Dostałem sól otoczkowaną od Mira. Jak przeczytałem powyższe to od razu poleciałem wąchać :grin: No i .. albo nie ma zapachu albo straciłem węch Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/429-s%C3%B3l-peklowa/#findComment-37523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 29 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 29 Lipca 2008 Witam A co to takiego peklo -sól otoczkowana ? :blush: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/429-s%C3%B3l-peklowa/#findComment-37524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 29 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 29 Lipca 2008 Cyt. "Małe cząsteczki azotynu i zastosowanych dodatków (sacharoza, dekstroza, syrop skrobiowy) otaczają poszczególne kryształki soli kuchennej tak, że płaszczyzny kryształków już nie są gładkie, lecz pokryte proszkiem cząstek azotynu i wszystkich dodatków, wyglądając jak bezkształtne. Azotyn zostaje połączony z solą i wilgoć atmosferyczna skraplająca się na kryształkach nie zmywa azotynu do spodnich warstw. Wilgoć częściowo rozpuszcza syrop skrobiowy, ale spadek zawartości wody wywołany wahaniem temperatury i innymi wpływami powoduje proces odwrotny.Syrop tworzy na kryształkach mieszanki silną szklistą powłokę, która nie dopuszcza, aby azotyn się rozpłynął i ściekł po kryształkach soli na dno opakowania.Dlatego też bezpośrednie wpływy atmosferyczne, szczególnie wilgotna pogoda, nie mają w takim stopniu wpływu na jednolitość mieszanki, a małe zmiany widoczne są jedynie w kilkumilimetrowej warstwie na powierzchni opakowania.Reszta mieszanki pozostaje stabilna. Fakt ten sprawia, że produkt jest o wiele przydatniejszy w porównaniu z produktami zawierającymi jedynie sól kuchenną i azotyn sodu." Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/429-s%C3%B3l-peklowa/#findComment-37525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 29 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 29 Lipca 2008 Dzięki :smile: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/429-s%C3%B3l-peklowa/#findComment-37527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 29 Lipca 2008 BonAir Nie wiem jak Ci to napisać ale ni jak nie pachnie ale już na pewno nie chlorem. O jakim pojemniku piszesz skoro sól jest pakowana w woreczek ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/429-s%C3%B3l-peklowa/#findComment-37528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 30 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 30 Lipca 2008 Pisząc "pojemnik" miałem na myśli słoik, do którego przesypuję peklosól.hmm... czyli to coś u mnie? PS. Szkoda że zapachu nie można "wrzucić do internetu" :smile: Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/429-s%C3%B3l-peklowa/#findComment-37545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.