Skocz do zawartości

Sól peklowa


Rekomendowane odpowiedzi

Zaopatrzyłem się ostatnio w sól peklową. W opisie na torebce jest informacja, że sól ta zawiera azotyn sodu w ilości max 0,6 %. Po moim pierwszym udanym wędzeniu chciałbym spróbować swoich sił w produkcji kiełbasy. Do peklowania wędzonek używałem peklosoli kupionej u "Mira", ale ta się skończyła. Tu moje pytanie: czy soli peklowej można użyć do peklowania mięsa na kiełbasę, a jeśli tak to w jakiej ilości. Nadmienię jeszcze, że na torebce jest przepis na peklowanie golonki, gdzie napisano "na 1,5 litra przegotowanej ostudzonej wody dodać 1 łyżkę soli peklowej (15 g), po 1 łyżce soli kuchennej i cukru, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego. 1 kg surowych golonej zalać przygotowaną zalewą......."

Nie chciałbym popełnić jakiegoś błędu podczas peklowania mięsa na kiełbasę, po którym ja i rodzinka moglibyśmy doznać jakiś reperkusji żołądkowo - trawiennych http://www.cosgan.de/images/smilie/nahrung/e030.gif dlatego proszę o informacje.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/429-s%C3%B3l-peklowa/
Udostępnij na innych stronach

Ta sól peklowa zawiera bezpieczna ilośc azotynu. Możesz bez obaw stosowac do peklowania mięsa na kiełbasy. Najlepiej, jesli ogólna ilośc peklosoli (lub sumy wagi soli i saletry) wymaganą przez przepis do peklowania mięsa na kiełbasy, podzielisz na połowę - 50% peklosoli i 50% soli. Będziesz miał kolor i wszyscy będą spać spokojnie.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/429-s%C3%B3l-peklowa/#findComment-5436
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za szybkie odpowiedzi. Jestem teraz spokojniejszy o zdrowie własne i rodzinki. Chciałbym jeszcze się dowiedzieć gdzie kupujecie peklosól (taką jaka była w sklepiku Mira). Czy jest może jakiś sprzedawca internetowy :question:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/429-s%C3%B3l-peklowa/#findComment-5441
Udostępnij na innych stronach

Pedro a w czymże peklosól od Mirka była inna?

peklosól i podstawowe wymiary jelit można dostać praktycznie na każdym targu, tam gdzie sprzedają mięsa - oczywiście nie dyskutujemy o jakości, tu już może być różnie

 

http://www.jelita.info/

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/429-s%C3%B3l-peklowa/#findComment-5448
Udostępnij na innych stronach

Pedro a w czymże peklosól od Mirka była inna?

Różnica była taka, że za sól peklową w opakowaniu 50 g płaciłem w Tesco 90 groszy, czyli wychodzi 18 zł za kilogram. U "Mira" zaś płaciłem coś koło 3 zł. (nie pamiętam dokładnie) za kilogram.

Taka to była subtelna różnica :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/429-s%C3%B3l-peklowa/#findComment-5452
Udostępnij na innych stronach

Twój post sugerował różnice jakościowe

jeśli chodzi o większe ilości (wagowo) to jak pisałem www.jelita.info lub jakiś targ czy hurtownia - na pewno jest jakaś w pobliżu Twego miejsca zamieszkania

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/429-s%C3%B3l-peklowa/#findComment-5455
Udostępnij na innych stronach

1kg peklosoli na targu kosztuje 1,50- 2 zł . w każdej gninie bynajmniej jeden sklep spożywczy posiada peklosol w cenie 1 kg-2 zł. sprowadzają orginalny worek i odważają ile chcesz. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/429-s%C3%B3l-peklowa/#findComment-5456
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...
Witam! Kupiłem 5 kg peklosoli / po 2,-zł za kilogram/ . Przechwuję ją w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej i w suchym miejscu. Czy na peklosól jest okres gwarancyjny - po którym należy z niej zrezygnować, ponieważ nie będzie spełniała swojej roli?
Andrzej M-ce
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/429-s%C3%B3l-peklowa/#findComment-28795
Udostępnij na innych stronach

Frapio dzięki za głos, ale problem jest w tym że sól kupiłem luzem w hurtowni, która zaopatruje duże Zakłady masarskie. Peklosól kupiłem miesiąc temu. Będę musiał odwiedzić wspomnianą hurtownię.
Andrzej M-ce
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/429-s%C3%B3l-peklowa/#findComment-28807
Udostępnij na innych stronach

masz około roku czasu przydatności z tego co pamiętam tak było napisane na mojej, termin przydatności 12 miesięcy od daty produkcji ale myślę co się może stać soli skoro jest przyprawą niepsującą się a nitryt zawarty to się może utlenić i nie będzie kolorku

Może ktoryś z profesjonalistów się wypowie ????

Swoją drogą 5 kg chyba wykorzystasz przed upływem roku

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/429-s%C3%B3l-peklowa/#findComment-28808
Udostępnij na innych stronach

Też kupuję peklosól w zakładzie masarskim. Ze względu na duży przerób mają tam zawsze świeżą więc o przeterminowaniu nie powinno być mowy. Ważny jest sposób przechowywania tj. suche i szczelne naczynia. Przed upływem roku na pewno zdążysz zużyć to co kupiłeś, a nawet kupić następną porcję.

Innym rozwiązaniem jest peklosól otoczkowana (dostępna w sklepie Miro). Ta jest dużo trwalsza, ale i droższa.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/429-s%C3%B3l-peklowa/#findComment-28812
Udostępnij na innych stronach

andrzejmysłowic, peklosól trzeba przechowywać w szczelnych opakowaniach. Jak "zwietrzeje", to nic złego się nie dzieje, działa tak jak zwykła sól. Kiedyś byłem bardzo zdziwiony jak po użyciu takiej przeterminowanej wyroby wyszły mi dobre, ale bez koloru. Tą peklosól miałem około roku.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/429-s%C3%B3l-peklowa/#findComment-28813
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

W innym wątku jest o zapachu jodu w soli jodowanej.

Czy ktoś (miro?) mógłby mi podpowiedzieć "czym pachnie" peklosól otoczkowana?

Po otwarciu pojemniczka z tą peklosolą czuć wyraźnie zapach podobny do chloru.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/429-s%C3%B3l-peklowa/#findComment-37515
Udostępnij na innych stronach

Czy ktoś (miro?) mógłby mi podpowiedzieć "czym pachnie" peklosól otoczkowana?

Po otwarciu pojemniczka z tą peklosolą czuć wyraźnie zapach podobny do chloru.

Dostałem sól otoczkowaną od Mira. Jak przeczytałem powyższe to od razu poleciałem wąchać :grin:

No i .. albo nie ma zapachu albo straciłem węch :)

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/429-s%C3%B3l-peklowa/#findComment-37523
Udostępnij na innych stronach

Cyt.

 

"Małe cząsteczki azotynu i zastosowanych dodatków (sacharoza, dekstroza, syrop skrobiowy) otaczają poszczególne kryształki soli kuchennej tak, że płaszczyzny kryształków już nie są gładkie, lecz pokryte proszkiem cząstek azotynu i wszystkich dodatków, wyglądając jak bezkształtne.

Azotyn zostaje połączony z solą i wilgoć atmosferyczna skraplająca się na kryształkach nie zmywa azotynu do spodnich warstw.

Wilgoć częściowo rozpuszcza syrop skrobiowy, ale spadek zawartości wody wywołany wahaniem temperatury i innymi wpływami powoduje proces odwrotny.

Syrop tworzy na kryształkach mieszanki silną szklistą powłokę, która nie dopuszcza, aby azotyn się rozpłynął i ściekł po kryształkach soli na dno opakowania.

Dlatego też bezpośrednie wpływy atmosferyczne, szczególnie wilgotna pogoda, nie mają w takim stopniu wpływu na jednolitość mieszanki, a małe zmiany widoczne są jedynie w kilkumilimetrowej warstwie na powierzchni opakowania.

Reszta mieszanki pozostaje stabilna.

Fakt ten sprawia, że produkt jest o wiele przydatniejszy w porównaniu z produktami zawierającymi jedynie sól kuchenną i azotyn sodu."

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/429-s%C3%B3l-peklowa/#findComment-37525
Udostępnij na innych stronach

BonAir

 

Nie wiem jak Ci to napisać ale ni jak nie pachnie ale już na pewno nie chlorem.

O jakim pojemniku piszesz skoro sól jest pakowana w woreczek ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/429-s%C3%B3l-peklowa/#findComment-37528
Udostępnij na innych stronach

Pisząc "pojemnik" miałem na myśli słoik, do którego przesypuję peklosól.

hmm... czyli to coś u mnie?

 

PS. Szkoda że zapachu nie można "wrzucić do internetu" :smile:

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/429-s%C3%B3l-peklowa/#findComment-37545
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.