Gonzo Opublikowano 4 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 4 Lipca 2010 Yogi co to jest hube? Czy chodzi o zdjęcia z kursu domowego masarstwa? Oglądałam je wczoraj jak się szynki parzyły Witam. Poczytaj http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5277&postdays=0&postorder=asc&start=0 Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4296-pierwsza-kie%C5%82basa-szynkowa-barbarelli/page/2/#findComment-116446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barbarella Opublikowano 4 Lipca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 4 Lipca 2010 Dzięki za oświecenie :rolleyes: Skorzystam, ale już nie dzisiaj.. Cytuj Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię boczek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4296-pierwsza-kie%C5%82basa-szynkowa-barbarelli/page/2/#findComment-116447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 5 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 5 Lipca 2010 Barbarella jeśli nie jesteś pewna jaka masz osłonkę możesz to sprawdzić używając zapalniczki.Przypal kawałek osłonki i jeśli:- osłonka się topi i śmierdzi plastikiem to jest to osłonka do parzenia- pali się ale nie topi i czuć zapach spalonego włosa lub spalony koniec kruszy się to jest to osłonka do parzenia i wędzenia. Proszę uważać przy tej próbie bo przy osłonkach do parzenia można się oparzyć kapiącym plastikiem. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4296-pierwsza-kie%C5%82basa-szynkowa-barbarelli/page/2/#findComment-116468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barbarella Opublikowano 5 Lipca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 5 Lipca 2010 Do Miro: dzięki, na pewno skorzystam z tej rady jeśli będę miała kłopot z rozpoznaniem.. Cytuj Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię boczek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4296-pierwsza-kie%C5%82basa-szynkowa-barbarelli/page/2/#findComment-116474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 5 Lipca 2010 Barbarella .Mam dla Ciebie propozycję .Zanim zdobędziesz doświadczenia to nim zaczniesz coś robić a nie jesteś pewna jak ,to najpierw zapytaj i przedstaw swoje wątpliwości a potem do roboty.Na pewno Ci wszyscy chętnie pomożemy.A jak pytasz po fakcie to się nie dziw ,że masz takie komentzrze.I się nie stresuj każdy przez to przechodził. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4296-pierwsza-kie%C5%82basa-szynkowa-barbarelli/page/2/#findComment-116475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 5 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 5 Lipca 2010 Szynkowa nie udaje się często z powodu wad mięsa. Nie udała się kiedy byłem w SDM, na jednym ze zlotów regionalnych, też był podciek. Obecnie ze względu na wysokie temperatury, mięso wieprzowe słabo klei, sam tego doświadczam, a Dziadek wspominał o tym wielokrotnie, dlatego z wędlinkami teraz ostrożnie. Obecnie jest dobra pora na podwawelską , polską, frankfurterki, kabanosy - wychodzą super bez zbędnego kombinowania. A dla początkujących proponuje poczekać, aż się nieco ochłodzi i wtedy wyjdzie pierwsza kiełbasa, pod warunkiem, że nie będzie to szynkowa. Zanim zdobędziesz doświadczenia to nim zaczniesz coś robić a nie jesteś pewna jak ,to najpierw zapytaj To jest słuszna myśl ... :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4296-pierwsza-kie%C5%82basa-szynkowa-barbarelli/page/2/#findComment-116494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 5 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 5 Lipca 2010 arkadiusz napisał/a: Zanim zdobędziesz doświadczenia to nim zaczniesz coś robić a nie jesteś pewna jak ,to najpierw zapytaj To jest słuszna myśl ... :grin:Tylko oby później na pytania Barbarelli nie było postów typu to sobie poczytaj :wink: :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4296-pierwsza-kie%C5%82basa-szynkowa-barbarelli/page/2/#findComment-116499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 5 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 5 Lipca 2010 Szynkowa nie udaje się często z powodu wad mięsa. Nie udała się kiedy byłem w SDM, na jednym ze zlotów regionalnych, też był podciek. Obecnie ze względu na wysokie temperatury, mięso wieprzowe słabo klei, sam tego doświadczam, a Dziadek wspominał o tym wielokrotnie, dlatego z wędlinkami teraz ostrożnie. Obecnie jest dobra pora na podwawelską , polską, frankfurterki, kabanosy - wychodzą super bez zbędnego kombinowania. A dla początkujących proponuje poczekać, aż się nieco ochłodzi i wtedy wyjdzie pierwsza kiełbasa, pod warunkiem, że nie będzie to szynkowa. Zanim zdobędziesz doświadczenia to nim zaczniesz coś robić a nie jesteś pewna jak ,to najpierw zapytaj To jest słuszna myśl ... :grin: Poprostu latem unikamy lub ograniczamy dodatek wody do kielbas . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4296-pierwsza-kie%C5%82basa-szynkowa-barbarelli/page/2/#findComment-116503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 6 Lipca 2010 Tylko oby później na pytania Barbarelli nie było postów typu to sobie poczytaj Takie też się zdarzą ,ale można poczytać i dalej pytać aż dostanie się satysfakcjonującą odpowiedź. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4296-pierwsza-kie%C5%82basa-szynkowa-barbarelli/page/2/#findComment-116505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 7 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 7 Lipca 2010 Potem od razu parzyłam kiełbasę: 10min gotowanie i 15min tak by tylko powierzchnia wody lekko się ruszała(nadal nie mam termometru Tu jest jeden z głównych błędów. Parzymy w temperaturze 72-75 st z wskazaniem na tą niższą . Następna sprawa. .Obecne rasy trzody i sposoby żywienia nie gwarantują nam dobrego mięsa to nie hodowla a raczej pędzenie by był szybki przyrost .Zakłady z tym radzą bo dodają ,,ścisku'' Dodatek wody jest umowny, określone ilości są sugerowane .Przy wyrabianiu mięsa wp. kl I jeżeli mięso nie puszcza kleju a przez palce przeciska się jak piskorz to możemy mieć pewność że będą kłopoty .Mięso wp kl III musi być najwyższej jakości z golonek dokładnie odtłuszczone By masa wiążąca była dobra . Wyciekowi tłuszczu w tej szynkowej nie dziwmy się bo wp kl I wymieszana była z masą tłuszczową. Lato ciężki okres w ubojach i przerobach gospodarczych . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4296-pierwsza-kie%C5%82basa-szynkowa-barbarelli/page/2/#findComment-116693 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.