Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Yogi co to jest hube? Czy chodzi o zdjęcia z kursu domowego masarstwa? Oglądałam je wczoraj jak się szynki parzyły

Witam.

Poczytaj http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5277&postdays=0&postorder=asc&start=0

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4296-pierwsza-kie%C5%82basa-szynkowa-barbarelli/page/2/#findComment-116446
Udostępnij na innych stronach

Barbarella jeśli nie jesteś pewna jaka masz osłonkę możesz to sprawdzić używając zapalniczki.

Przypal kawałek osłonki i jeśli:

- osłonka się topi i śmierdzi plastikiem to jest to osłonka do parzenia

- pali się ale nie topi i czuć zapach spalonego włosa lub spalony koniec kruszy się to jest to osłonka do parzenia i wędzenia.

 

Proszę uważać przy tej próbie bo przy osłonkach do parzenia można się oparzyć kapiącym plastikiem.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4296-pierwsza-kie%C5%82basa-szynkowa-barbarelli/page/2/#findComment-116468
Udostępnij na innych stronach

Do Miro: dzięki, na pewno skorzystam z tej rady jeśli będę miała kłopot z rozpoznaniem..
Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię boczek :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4296-pierwsza-kie%C5%82basa-szynkowa-barbarelli/page/2/#findComment-116474
Udostępnij na innych stronach

Barbarella .Mam dla Ciebie propozycję .Zanim zdobędziesz doświadczenia to nim zaczniesz coś robić a nie jesteś pewna jak ,to najpierw zapytaj i przedstaw swoje wątpliwości a potem do roboty.Na pewno Ci wszyscy chętnie pomożemy.A jak pytasz po fakcie to się nie dziw ,że masz takie komentzrze.I się nie stresuj każdy przez to przechodził.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4296-pierwsza-kie%C5%82basa-szynkowa-barbarelli/page/2/#findComment-116475
Udostępnij na innych stronach

Szynkowa nie udaje się często z powodu wad mięsa. Nie udała się kiedy byłem w SDM, na jednym ze zlotów regionalnych, też był podciek. Obecnie ze względu na wysokie temperatury, mięso wieprzowe słabo klei, sam tego doświadczam, a Dziadek wspominał o tym wielokrotnie, dlatego z wędlinkami teraz ostrożnie. Obecnie jest dobra pora na podwawelską , polską, frankfurterki, kabanosy - wychodzą super bez zbędnego kombinowania. A dla początkujących proponuje poczekać, aż się nieco ochłodzi i wtedy wyjdzie pierwsza kiełbasa, pod warunkiem, że nie będzie to szynkowa. :cool:

 

Zanim zdobędziesz doświadczenia to nim zaczniesz coś robić a nie jesteś pewna jak ,to najpierw zapytaj

To jest słuszna myśl ... :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4296-pierwsza-kie%C5%82basa-szynkowa-barbarelli/page/2/#findComment-116494
Udostępnij na innych stronach

arkadiusz napisał/a:

Zanim zdobędziesz doświadczenia to nim zaczniesz coś robić a nie jesteś pewna jak ,to najpierw zapytaj

 

 

To jest słuszna myśl ... :grin:

Tylko oby później na pytania Barbarelli nie było postów typu to sobie poczytaj :wink: :lol:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4296-pierwsza-kie%C5%82basa-szynkowa-barbarelli/page/2/#findComment-116499
Udostępnij na innych stronach

Szynkowa nie udaje się często z powodu wad mięsa. Nie udała się kiedy byłem w SDM, na jednym ze zlotów regionalnych, też był podciek. Obecnie ze względu na wysokie temperatury, mięso wieprzowe słabo klei, sam tego doświadczam, a Dziadek wspominał o tym wielokrotnie, dlatego z wędlinkami teraz ostrożnie. Obecnie jest dobra pora na podwawelską , polską, frankfurterki, kabanosy - wychodzą super bez zbędnego kombinowania. A dla początkujących proponuje poczekać, aż się nieco ochłodzi i wtedy wyjdzie pierwsza kiełbasa, pod warunkiem, że nie będzie to szynkowa. :cool:

 

Zanim zdobędziesz doświadczenia to nim zaczniesz coś robić a nie jesteś pewna jak ,to najpierw zapytaj

To jest słuszna myśl ... :grin:

Poprostu latem unikamy lub ograniczamy dodatek wody do kielbas .

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4296-pierwsza-kie%C5%82basa-szynkowa-barbarelli/page/2/#findComment-116503
Udostępnij na innych stronach

Tylko oby później na pytania Barbarelli nie było postów typu to sobie poczytaj

Takie też się zdarzą ,ale można poczytać i dalej pytać aż dostanie się satysfakcjonującą odpowiedź.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4296-pierwsza-kie%C5%82basa-szynkowa-barbarelli/page/2/#findComment-116505
Udostępnij na innych stronach

Potem od razu parzyłam kiełbasę: 10min gotowanie i 15min tak by tylko powierzchnia wody lekko się ruszała(nadal nie mam termometru

Tu jest jeden z głównych błędów. Parzymy w temperaturze 72-75 st z wskazaniem na tą niższą . Następna sprawa. .Obecne rasy trzody i sposoby żywienia nie gwarantują nam dobrego mięsa to nie hodowla a raczej pędzenie by był szybki przyrost .Zakłady z tym radzą bo dodają ,,ścisku''

Dodatek wody jest umowny, określone ilości są sugerowane .Przy wyrabianiu mięsa wp. kl I jeżeli mięso nie puszcza kleju a przez palce przeciska się jak piskorz to możemy mieć pewność że będą kłopoty .Mięso wp kl III musi być najwyższej jakości z golonek dokładnie odtłuszczone By masa wiążąca była dobra . Wyciekowi tłuszczu w tej szynkowej nie dziwmy się bo wp kl I wymieszana była z masą tłuszczową. Lato ciężki okres w ubojach i przerobach gospodarczych . Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4296-pierwsza-kie%C5%82basa-szynkowa-barbarelli/page/2/#findComment-116693
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.