Nostalgia Opublikowano 1 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Grudnia 2006 Zakupiłam tylną szynkę z koscią o wadze 8,5 kg celem zapeklowania na mokro i uwędzenia na Święta..Niestety pojawił się drobny problem : z przepisów wynika , że powinnam użyć ok. 3,4 l zalewy , a w naczynie które posiadam do peklowania i w które mieści się wspomniana szynka do całkowitego zalania szynki potrzeba ok 10 l zalewy o stęzeniu ok 10 %. Co robić , żeby szynka nie wyszła za słona ? Zmniejszyć drastycznie stężenie zalewy ? :question: Szukać nowego pojemnika ? : :rolleyes: Zaznaczam , że peklowanie odbędzie się w lodówce. Cytuj quidquid agis, prudenter agas et respice finem - - cokolwiek czynisz , czyń rozważnie i patrz końca Nostalgia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/435-drobny-problem-z-ilo%C5%9Bci%C4%85-zalewy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Grudnia 2006 Poszukaj nowego pojemnika lub dwóch. Zalewa zawsze powinna zakryć mięso. Jeśli mięso wypływa na powierzchni to należy docisnąć. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/435-drobny-problem-z-ilo%C5%9Bci%C4%85-zalewy/#findComment-5605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Grudnia 2006 WitamPolecam zrobienie zalewy o stęzeniu 6% Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/435-drobny-problem-z-ilo%C5%9Bci%C4%85-zalewy/#findComment-5613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Grudnia 2006 Sężenie solanki 6% to pewność ze bakterie gnilne mogą sobie w tym środowisku poszaleć.Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/435-drobny-problem-z-ilo%C5%9Bci%C4%85-zalewy/#findComment-5617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Grudnia 2006 Bagno ma rację. Po prostu masz zbyt duzy pojemnik (niski i szeroki). Zmień pojemnik na mniejszy, tak aby mi,esko weszło i miało mozliwość kontaktu z zalewą najlepiej z kazdej strony. Nie zapominaj o jego przekładaniu w naczyniu raz na dzień lub dwa. Przy okazji sprawdzaj stan zalewy. Mięso musi byc całkowicie zalane zalewą, w razie trudności i dla pewności, połóz na nim taeży i dociśnij go np. większym słoikiem z wodą (dobrze zakręć, by woda nie wylała sie i nie rozcieńczyła zalewy). Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/435-drobny-problem-z-ilo%C5%9Bci%C4%85-zalewy/#findComment-5618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Grudnia 2006 WitamDZIADKU Zgadzam się z tobą. Ja borykam się takimi problemikami.Przeważnie robie solankę, 10% lecz dla niektórych klięntów są za słone szynkiI robię zalewę o stężeniu 6% w czasie 72h w temperaturze 5stCPozdrawiam Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/435-drobny-problem-z-ilo%C5%9Bci%C4%85-zalewy/#findComment-5621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 3 Grudnia 2006 Szczepan- czy ja dobrze zrozumiałem że peklujesz szynkę dla specjalnych klientów w 6% roztworze solanki przez 3 doby, jaka to solanka z dodatkiem azotanów czy azotynów Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/435-drobny-problem-z-ilo%C5%9Bci%C4%85-zalewy/#findComment-5622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 3 Grudnia 2006 Nostalgia, a czy nastrzyknęłaś te szynkę? Rozumiem, że chcesz ją zapeklować w całości.Obawiam się, że narobisz sobie tylko kłopotów. Nastrzyknąć taki kawał mięcha to sztuka. Długi czas peklowania, słaba solanka, obecność kości, dość wysoka temperatura w lodówce - oj będzie się działo! Zrobisz imprezkę dla bakterii.Zrób rozbiór szynki na kawałki po ok. 1kg, wyjdzie Ci 4-5 ładnych szyneczek, trochę drobnego mięsa zostanie na kiełbasy i będziesz miała kości na zupkę. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/435-drobny-problem-z-ilo%C5%9Bci%C4%85-zalewy/#findComment-5624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 3 Grudnia 2006 DZIWDKU; Tak robię taką zalewę , na życzenie klientów, którzy są uczuleni na sól tak mi się wydaje przy tak delikatnej solance stosuje 2 razy nastrzyka i nie dodaje azotanów ani azotynów nie jestem zwolennikiem mieszanek samobójczych Pozdraw Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/435-drobny-problem-z-ilo%C5%9Bci%C4%85-zalewy/#findComment-5625 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 3 Grudnia 2006 Szczepan- ja nie mówię o szalonych solankach tylko normalnych na bazie peklosoli lub sól +saletra . Z tego wynika że wszystko peklujesz w skróconym czasie 3 doby. W związku z tym mam pytanie jaki jest Twój stosunek do peklowania 12 -14 dni w solankach opartych na peklosoli bo moim zdaniem ten okres jest za długi.Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/435-drobny-problem-z-ilo%C5%9Bci%C4%85-zalewy/#findComment-5626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 3 Grudnia 2006 Tak praktycznie bazuje na peklosoli i stosuje czas peklowania 3 doby taką opinie wystawiają Klienci, co biorę pod uwagę.Dziadku tak 12-14 dni to dobra metoda peklowania na sucho, ale metodą zalewową to jest za długo przy użyciu peklosoli Pozdr Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/435-drobny-problem-z-ilo%C5%9Bci%C4%85-zalewy/#findComment-5628 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 3 Grudnia 2006 Szczepan- w pewnych sprawach jednak się zgadzamy.Ale analizując np. proces peklowania w Twojej szynce jest pewna nieściśłość lub mały podstęp. Solanka 10% ale stosunek solanki do wagi mięsa 1 do 1 a powinien być 0.4 do 1. Podejrzewam że w 3 dobowym cyklu peklowania stosujesz tą samą proporcję w związku z tym tych jednostek soli trochę wiecej przypada na 1kg miesa to jest o 0,6. nie wiem czy dobrze to liczę ale to wychodziło by na okolo 16% w takim razie ten cykl 3 dobowy wychodzi smakowo dobrze.Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/435-drobny-problem-z-ilo%C5%9Bci%C4%85-zalewy/#findComment-5630 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 3 Grudnia 2006 Nostalgia - kwestia naczyń: dla szynki o takiej wadze doskonałym naczyniem są wiaderka po nadzieniach cukierniczych - wystarczy wizyta w cukierni i powinnaś stać się właścicielem takiegoż, mieści się ono do typowych lodówek :smile: przykładowe wymiary: szerokość 29cm , wysokość 22cm http://gorzalka.ovh.org/1wedz.jpg a tu 6.5kg szynek w kawałkach: http://gorzalka.ovh.org/wedz.jpg Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/435-drobny-problem-z-ilo%C5%9Bci%C4%85-zalewy/#findComment-5631 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nostalgia Opublikowano 3 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 3 Grudnia 2006 Dziękuję wszystkim za porady , zdobyłam mniejszy garnek i jest już OK :grin: Cytuj quidquid agis, prudenter agas et respice finem - - cokolwiek czynisz , czyń rozważnie i patrz końca Nostalgia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/435-drobny-problem-z-ilo%C5%9Bci%C4%85-zalewy/#findComment-5635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 3 Grudnia 2006 Dziadku; •••••••••••••••wszystko się zgadza i wiem gdzie tkwi nasz problemik.Ja stosuję 2 razy nastrzyk 1nastrzyk przed zalaniem szynek zalewą2 nastrzyk przed wędzeniem, dlatego robię 10 % solankę Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/435-drobny-problem-z-ilo%C5%9Bci%C4%85-zalewy/#findComment-5636 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 4 Grudnia 2006 Szczepan- To jak peklujesz to mogę przewidzieć po tych informacjach które zdradzileś Pozostaje jedno pytanie jako tradycjonalista odchodzisz od tradycyjnych metod peklowania, a z czasem peklowania to już calkowicie. Dlaczego ? Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/435-drobny-problem-z-ilo%C5%9Bci%C4%85-zalewy/#findComment-5648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 4 Grudnia 2006 Dziadku Taką metodę najlepiej akceptują klienci Szynki wychodzą soczyste o ładnej barwie i przekroju.Pozdrawiam Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/435-drobny-problem-z-ilo%C5%9Bci%C4%85-zalewy/#findComment-5651 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 4 Grudnia 2006 Szczepan - krótkie zwiezłe odpowiedzi ale nic nie wnoszące w temat peklowania A chodzi o to że już najwyższy czas by na tym forum roździelić peklowanie dradycyjne oparte na mieszance peklującej sól +saletra od peklowania opartego na peklosoli. sęk w tym że prawie nikt nie używa już tej pierwszej tylko peklosól i peklując nią powołuje się na czasy peklowania tej pierwszej. co jest nie uzasadnione Przykład Szczepan pekluje 3 doby i klienci są zadowoleni, a może my wszyscy juz peklujemy po 3- 6 dni Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/435-drobny-problem-z-ilo%C5%9Bci%C4%85-zalewy/#findComment-5658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 4 Grudnia 2006 dobrze Dziadek wskazał - należałoby odpowiedzieć czy stosując peklosól zamiast sól+Saletra i typowy czas np.14 dni doprowadzamy do przepeklowania czy też nie :question: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/435-drobny-problem-z-ilo%C5%9Bci%C4%85-zalewy/#findComment-5660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 4 Grudnia 2006 Abratku, ostatnio robiłem takie próby. Peklowałem na mokro elementy o wadze ok 1,5 - 2 kg, w solance stęż. 0,85 kg peklosoli na 10 l wody, przez 13 dni w temp. ok 5 st.C.Kolor, zapach i smak wspaniały.Szunaj w zeszłym roku peklował w podobnym stężeniu swoje wedzoneczki przez, o ile pamietam, 20 dni stosując po upływie 14 dni wymiane zalewy na nową, i także był bardzo zadowolony z efektów - zdjęcia w galerii. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/435-drobny-problem-z-ilo%C5%9Bci%C4%85-zalewy/#findComment-5664 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 4 Grudnia 2006 Nie mówmy o przepeklowaniu kto chce to niech pekluje i miesiąc tylko po co gdy mięso nabiera cech peklowania dużo szybciej. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/435-drobny-problem-z-ilo%C5%9Bci%C4%85-zalewy/#findComment-5665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 4 Grudnia 2006 Masz rację Dziadku, ale kilka osób na forum i stronce, miało własnie takie problemy, że zapeklowało mięso, a okazało się i ż termin przewidywanego wędzenia z róznych względów przesunął się np. o tydzień. Po prostu mięso do 3 tygodni, jesli będzie w odpowiednich warunkach peklowane, nie przepekluje się.Ja eksperymentalnie, o czym już pisałem robiłem próby osiągnięcia pełnego, końcowego koloru mięsa rozdrobnionego ręcznie na kawałki 1,5x1,5 cm, a najlepiej zmielonego na siatkach o rozmiarach zalecanych w przepisie, zapeklowanego na kiełbasę, po 3 godz. od chwili zapeklowania. Mięso mieszamy z odpowiednią ilością peklosoli (przepis) ubijamy w naczyniu, przykrywamy ściereczką, i pozostawiamy w temp. pokojowej (ok. 20 st.C) na 3 godz. Po tym okresie, jesli mięso jest dobre, bez wad, osiaga ostatecza barwę, jaka będzie miało nawet po 2-3 dniach peklowania tradycyjnego. Sprawdzone. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/435-drobny-problem-z-ilo%C5%9Bci%C4%85-zalewy/#findComment-5666 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 5 Grudnia 2006 Ten temat peklowania mieszanką azotynową a więc peklosolą poruszam dlatego że troszkę jakby boimy się go poruszać wzorujac się praktycznie na opracowaniach książkowych gdzie jest wspominany a póżniej przy podawaniu receptur jest całkowicie pominięty np ,,sami robimy wędliny'' Napewno pani technolog na zjeżdzie tłumaczyła że przy stosowaniu peklosoli zostaje omijany jeden z najdłuższych procesów jaki jest w przypadku peklowania tradycyjnego z użyciem saletry tj. wytworzenie się zwiazków nitrytu z saletry. Więc użycie peklosoli do peklowania to jest natychmiastowa reakcja nitrytu w wytworzenie się tlenku azotu i szybki proces peklowania To tak skrótowo nie wdając się w wielką chemię.Peklosól jest o wiele zdrowszą mieszanką peklującą od tradycyjnej i gdy robimy dla siebie wyroby ktore spożyjemy w ciagu kilku dni i robiąc tych wędzonek 1-2 kg nie bawmy się w 10-14 dniowe peklowania ,przy nastrzyku i odpowiedniej solance proces ten możemy skrócić do 4-5 dni i jestem pewien że gdy byśmy położyli dwie szynki 5 i 14 dniową prawie nikt by nie rożpoznał która jest którą,Piszę prawie nikt bo można trafić jak w totolotka POZDRAWIAM Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/435-drobny-problem-z-ilo%C5%9Bci%C4%85-zalewy/#findComment-5671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.