Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zakupiłam tylną szynkę z koscią o wadze 8,5 kg celem zapeklowania na mokro i uwędzenia na Święta..Niestety pojawił się drobny problem : z przepisów wynika , że powinnam użyć ok. 3,4 l zalewy , a w naczynie które posiadam do peklowania i w które mieści się wspomniana szynka do całkowitego zalania szynki potrzeba ok 10 l zalewy o stęzeniu ok 10 %. Co robić , żeby szynka nie wyszła za słona ? Zmniejszyć drastycznie stężenie zalewy ? :question: Szukać nowego pojemnika ? : :rolleyes: Zaznaczam , że peklowanie odbędzie się w lodówce.

quidquid agis, prudenter agas et respice finem - - cokolwiek czynisz , czyń rozważnie i patrz końca

Nostalgia

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/435-drobny-problem-z-ilo%C5%9Bci%C4%85-zalewy/
Udostępnij na innych stronach

Poszukaj nowego pojemnika lub dwóch. Zalewa zawsze powinna zakryć mięso. Jeśli mięso wypływa na powierzchni to należy docisnąć.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/435-drobny-problem-z-ilo%C5%9Bci%C4%85-zalewy/#findComment-5605
Udostępnij na innych stronach

Sężenie solanki 6% to pewność ze bakterie gnilne mogą sobie w tym środowisku poszaleć.

Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/435-drobny-problem-z-ilo%C5%9Bci%C4%85-zalewy/#findComment-5617
Udostępnij na innych stronach

Bagno ma rację. Po prostu masz zbyt duzy pojemnik (niski i szeroki). Zmień pojemnik na mniejszy, tak aby mi,esko weszło i miało mozliwość kontaktu z zalewą najlepiej z kazdej strony. Nie zapominaj o jego przekładaniu w naczyniu raz na dzień lub dwa. Przy okazji sprawdzaj stan zalewy. Mięso musi byc całkowicie zalane zalewą, w razie trudności i dla pewności, połóz na nim taeży i dociśnij go np. większym słoikiem z wodą (dobrze zakręć, by woda nie wylała sie i nie rozcieńczyła zalewy).

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/435-drobny-problem-z-ilo%C5%9Bci%C4%85-zalewy/#findComment-5618
Udostępnij na innych stronach

Witam

DZIADKU Zgadzam się z tobą. Ja borykam się takimi problemikami.

Przeważnie robie solankę, 10% lecz dla niektórych klięntów są za słone szynki

I robię zalewę o stężeniu 6% w czasie 72h w temperaturze 5stC

Pozdrawiam

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/435-drobny-problem-z-ilo%C5%9Bci%C4%85-zalewy/#findComment-5621
Udostępnij na innych stronach

Szczepan- czy ja dobrze zrozumiałem że peklujesz szynkę dla specjalnych klientów w 6% roztworze solanki przez 3 doby, jaka to solanka z dodatkiem azotanów czy azotynów Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/435-drobny-problem-z-ilo%C5%9Bci%C4%85-zalewy/#findComment-5622
Udostępnij na innych stronach

Nostalgia, a czy nastrzyknęłaś te szynkę? Rozumiem, że chcesz ją zapeklować w całości.

Obawiam się, że narobisz sobie tylko kłopotów. Nastrzyknąć taki kawał mięcha to sztuka. Długi czas peklowania, słaba solanka, obecność kości, dość wysoka temperatura w lodówce - oj będzie się działo! Zrobisz imprezkę dla bakterii.

Zrób rozbiór szynki na kawałki po ok. 1kg, wyjdzie Ci 4-5 ładnych szyneczek, trochę drobnego mięsa zostanie na kiełbasy i będziesz miała kości na zupkę.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/435-drobny-problem-z-ilo%C5%9Bci%C4%85-zalewy/#findComment-5624
Udostępnij na innych stronach

DZIWDKU; Tak robię taką zalewę , na życzenie klientów, którzy są uczuleni na sól tak mi się wydaje przy tak delikatnej solance stosuje 2 razy nastrzyka i nie dodaje azotanów ani azotynów nie jestem zwolennikiem mieszanek samobójczych

Pozdraw

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/435-drobny-problem-z-ilo%C5%9Bci%C4%85-zalewy/#findComment-5625
Udostępnij na innych stronach

Szczepan- ja nie mówię o szalonych solankach tylko normalnych na bazie peklosoli lub sól +saletra . Z tego wynika że wszystko peklujesz w skróconym czasie 3 doby. W związku z tym mam pytanie jaki jest Twój stosunek do peklowania 12 -14 dni w solankach opartych na peklosoli bo moim zdaniem ten okres jest za długi.Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/435-drobny-problem-z-ilo%C5%9Bci%C4%85-zalewy/#findComment-5626
Udostępnij na innych stronach

Tak praktycznie bazuje na peklosoli i stosuje czas peklowania 3 doby taką opinie wystawiają Klienci, co biorę pod uwagę.

Dziadku tak 12-14 dni to dobra metoda peklowania na sucho, ale metodą zalewową to jest za długo przy użyciu peklosoli

Pozdr

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/435-drobny-problem-z-ilo%C5%9Bci%C4%85-zalewy/#findComment-5628
Udostępnij na innych stronach

Szczepan- w pewnych sprawach jednak się zgadzamy.Ale analizując np. proces peklowania w Twojej szynce jest pewna nieściśłość lub mały podstęp. Solanka 10% ale stosunek solanki do wagi mięsa 1 do 1 a powinien być 0.4 do 1. Podejrzewam że w 3 dobowym cyklu peklowania stosujesz tą samą proporcję w związku z tym tych jednostek soli trochę wiecej przypada na 1kg miesa to jest o 0,6. nie wiem czy dobrze to liczę ale to wychodziło by na okolo 16% w takim razie ten cykl 3 dobowy wychodzi smakowo dobrze.Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/435-drobny-problem-z-ilo%C5%9Bci%C4%85-zalewy/#findComment-5630
Udostępnij na innych stronach

Nostalgia - kwestia naczyń: dla szynki o takiej wadze doskonałym naczyniem są wiaderka po nadzieniach cukierniczych - wystarczy wizyta w cukierni i powinnaś stać się właścicielem takiegoż,

mieści się ono do typowych lodówek :smile: przykładowe wymiary: szerokość 29cm , wysokość 22cm

http://gorzalka.ovh.org/1wedz.jpg

 

a tu 6.5kg szynek w kawałkach:

http://gorzalka.ovh.org/wedz.jpg

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/435-drobny-problem-z-ilo%C5%9Bci%C4%85-zalewy/#findComment-5631
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję wszystkim za porady , zdobyłam mniejszy garnek i jest już OK :grin:

quidquid agis, prudenter agas et respice finem - - cokolwiek czynisz , czyń rozważnie i patrz końca

Nostalgia

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/435-drobny-problem-z-ilo%C5%9Bci%C4%85-zalewy/#findComment-5635
Udostępnij na innych stronach

Dziadku; •••••••••••••••wszystko się zgadza i wiem gdzie tkwi nasz problemik.

Ja stosuję 2 razy nastrzyk

1nastrzyk przed zalaniem szynek zalewą

2 nastrzyk przed wędzeniem, dlatego robię 10 % solankę

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/435-drobny-problem-z-ilo%C5%9Bci%C4%85-zalewy/#findComment-5636
Udostępnij na innych stronach

Szczepan- To jak peklujesz to mogę przewidzieć po tych informacjach które zdradzileś Pozostaje jedno pytanie jako tradycjonalista odchodzisz od tradycyjnych metod peklowania, a z czasem peklowania to już calkowicie. Dlaczego ? Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/435-drobny-problem-z-ilo%C5%9Bci%C4%85-zalewy/#findComment-5648
Udostępnij na innych stronach

Dziadku

Taką metodę najlepiej akceptują klienci Szynki wychodzą soczyste o ładnej barwie i przekroju.

Pozdrawiam

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/435-drobny-problem-z-ilo%C5%9Bci%C4%85-zalewy/#findComment-5651
Udostępnij na innych stronach

Szczepan - krótkie zwiezłe odpowiedzi ale nic nie wnoszące w temat peklowania A chodzi o to że już najwyższy czas by na tym forum roździelić peklowanie dradycyjne oparte na mieszance peklującej sól +saletra od peklowania opartego na peklosoli. sęk w tym że prawie nikt nie używa już tej pierwszej tylko peklosól i peklując nią powołuje się na czasy peklowania tej pierwszej. co jest nie uzasadnione Przykład Szczepan pekluje 3 doby i klienci są zadowoleni, a może my wszyscy juz peklujemy po 3- 6 dni Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/435-drobny-problem-z-ilo%C5%9Bci%C4%85-zalewy/#findComment-5658
Udostępnij na innych stronach

dobrze Dziadek wskazał - należałoby odpowiedzieć czy stosując peklosól zamiast sól+Saletra i typowy czas np.14 dni doprowadzamy do przepeklowania czy też nie :question:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/435-drobny-problem-z-ilo%C5%9Bci%C4%85-zalewy/#findComment-5660
Udostępnij na innych stronach

Abratku, ostatnio robiłem takie próby. Peklowałem na mokro elementy o wadze ok 1,5 - 2 kg, w solance stęż. 0,85 kg peklosoli na 10 l wody, przez 13 dni w temp. ok 5 st.C.

Kolor, zapach i smak wspaniały.

Szunaj w zeszłym roku peklował w podobnym stężeniu swoje wedzoneczki przez, o ile pamietam, 20 dni stosując po upływie 14 dni wymiane zalewy na nową, i także był bardzo zadowolony z efektów - zdjęcia w galerii.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/435-drobny-problem-z-ilo%C5%9Bci%C4%85-zalewy/#findComment-5664
Udostępnij na innych stronach

Nie mówmy o przepeklowaniu kto chce to niech pekluje i miesiąc tylko po co gdy mięso nabiera cech peklowania dużo szybciej. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/435-drobny-problem-z-ilo%C5%9Bci%C4%85-zalewy/#findComment-5665
Udostępnij na innych stronach

Masz rację Dziadku, ale kilka osób na forum i stronce, miało własnie takie problemy, że zapeklowało mięso, a okazało się i ż termin przewidywanego wędzenia z róznych względów przesunął się np. o tydzień. Po prostu mięso do 3 tygodni, jesli będzie w odpowiednich warunkach peklowane, nie przepekluje się.

Ja eksperymentalnie, o czym już pisałem robiłem próby osiągnięcia pełnego, końcowego koloru mięsa rozdrobnionego ręcznie na kawałki 1,5x1,5 cm, a najlepiej zmielonego na siatkach o rozmiarach zalecanych w przepisie, zapeklowanego na kiełbasę, po 3 godz. od chwili zapeklowania. Mięso mieszamy z odpowiednią ilością peklosoli (przepis) ubijamy w naczyniu, przykrywamy ściereczką, i pozostawiamy w temp. pokojowej (ok. 20 st.C) na 3 godz. Po tym okresie, jesli mięso jest dobre, bez wad, osiaga ostatecza barwę, jaka będzie miało nawet po 2-3 dniach peklowania tradycyjnego. Sprawdzone.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/435-drobny-problem-z-ilo%C5%9Bci%C4%85-zalewy/#findComment-5666
Udostępnij na innych stronach

Ten temat peklowania mieszanką azotynową a więc peklosolą poruszam dlatego że troszkę jakby boimy się go poruszać wzorujac się praktycznie na opracowaniach książkowych gdzie jest wspominany a póżniej przy podawaniu receptur jest całkowicie pominięty np ,,sami robimy wędliny'' Napewno pani technolog na zjeżdzie tłumaczyła że przy stosowaniu peklosoli zostaje omijany jeden z najdłuższych procesów jaki jest w przypadku peklowania tradycyjnego z użyciem saletry tj. wytworzenie się zwiazków nitrytu z saletry. Więc użycie peklosoli do peklowania to jest natychmiastowa reakcja nitrytu w wytworzenie się tlenku azotu i szybki proces peklowania To tak skrótowo nie wdając się w wielką chemię.

Peklosól jest o wiele zdrowszą mieszanką peklującą od tradycyjnej i gdy robimy dla siebie wyroby ktore spożyjemy w ciagu kilku dni i robiąc tych wędzonek 1-2 kg nie bawmy się w 10-14 dniowe peklowania ,przy nastrzyku i odpowiedniej solance proces ten możemy skrócić do 4-5 dni i jestem pewien że gdy byśmy położyli dwie szynki 5 i 14 dniową prawie nikt by nie rożpoznał która jest którą,Piszę prawie nikt bo można trafić jak w totolotka POZDRAWIAM

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/435-drobny-problem-z-ilo%C5%9Bci%C4%85-zalewy/#findComment-5671
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.