Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

doszedłem do wniosku ,że na kolor tej kiełbasy ma duży wpływ duża ilość czosnku

I dłuuuugieeee osadzanie ..... ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-159643
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 95
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

EAnna, Jaki użyłaś czosnek do wyrobu kiełbasy. Polski , chiński - za-azotowany?, własny, hiszpański?

Ja daję naprawdę dużo czosnku bo do 8 gr /1 kg. Żeby uzyskać takie ładne wybarwienie bez użycia nitrytu to naprawdę technologiczny sukces, lub odkrycie za duże .....000000 zł. ( wpisz cyferkę z przodu ) :wink: Może wystąpił inny proces wybarwiający, albo przez przypadek resztki peklosoli dosypane zostały do soli zwykłej. :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-159651
Udostępnij na innych stronach

Jaki użyłaś czosnek do wyrobu kiełbasy.

Kiełbasa robiona była w październiku, czosnek więc był w miarę świeży i na pewno polski.

Zapewniam, że w soli kłodawskiej nie było domieszki peklosoli.

Pamiętam dokładnie, że spodziewałam się w środku szarego oczka i wielkim zaskoczeniem było jej końcowe wybarwienie.

W składzie było trochę wołowiny, więc sumaryczna ilość barwnika była dość spora. Jednak co zadecydowało o jego konserwacji?

Wg mnie dwie rzeczy: dodatkowe substancje (poza NaCl) z naturalnej soli kamiennej (to przecież też sól morska) oraz temperatura wędzenia.

Pamiętam wypowiedż Szczepana na ten temat, że dobre wybarwienie uzyskuje się dla temp. powyżej 55stC. Pisał coś również o przyprawach ale bez konkretnych wskazówek.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-159656
Udostępnij na innych stronach

A podpytajcie Andrzeja k.

 

w wczesnych jego postach było pisane,że kiełbasę robi na samej soli i wynik końcowy jest b.dobry.

Ale niech Andrzej sam się wypowie.

 

Pozdrawiam serdecznie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-159658
Udostępnij na innych stronach

Pamiętam wypowiedż Szczepana na ten temat, że dobre wybarwienie uzyskuje się dla temp. powyżej 55stC

Nie chcę byc upierdliwy :smile: ,ale w Twoim przepisie jest wędzenie w 55C.Zaczynam się gubić co do przyczyny wybarwienia tej kiełbasy. :cry:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-159659
Udostępnij na innych stronach

Nie chcę byc upierdliwy

Witaj kol. Arkadiusz, jeśli naprawdę żyjesz to co piszesz to pomyśl ciut inaczej.

Np. dlaczego tkanka mięsa niepeklowanego staje się szara tzn. traci wybarwienie :question:

Jeśli to Cię naprawde interesuje, to zrób łatwy eksperyment termiczny.

 

Nastaw garnek z wodą i wstaw mięsko (może być 5x po 100gr w woreczkach PE)

Podgrzej wodę od 50°C do 75° (55,60,65,70,75) na każdym poziomie po 20 min.

Natępnie mięso trza wychłodzić i przekroić. Porównaj wybarwienie.

Zrób fajne fotki i wstaw, będzie napewno ciekawe.

Jęsli chcesz to możesz mięso zasolić (1,8%)

:grin:

Pozdrawiam

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-159662
Udostępnij na innych stronach

Nie chcę byc upierdliwy ,ale w Twoim przepisie jest wędzenie w 55C

Był taki temacik:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=34794&highlight=#34794

Szczepan wspomina o dużej ilości czosnku, wyższej temp. osadzania i wędzeniu w temp. powyżej 50 st. C.

Pamiętam jednak, że przy innej okazji (niestety, nie mogę wyłowić tego postu), wspomniał o ponad 55st.C w aspekcie koloru.

Przytoczyłam to z głowy nie czytając swoich wpisów z tematu "kiełbasa na samej soli".

Przepraszam za nieścisłości.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-159664
Udostępnij na innych stronach

Podgrzej wodę od 50°C do 75° (55,60,65,70,75) na każdym poziomie po 20 min.

Nie mam tylu garnków :grin: .Wiem dlaczego mięso się wybarwia na peksoli.Co do wybarwienia na samej soli przy założeniu ,że wędzimy w 55C i parzymy do 72C w środku to nie bardzo rozumiem.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-159667
Udostępnij na innych stronach

Czytam wasze posty i mam wrażenie, że nie czytanie forum systematycznie.

Pisałem kilkakrotnie, że czynnikiem "barwotwórczym" mięsa, po za NO jest tlenek węgla - CO. W czasie spalania drewna powstają różne związki chemiczne, które wpływają w różny sposób na mięso.

CO łączy się z mioglobiną tworząc różową barwę mięsa.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-159671
Udostępnij na innych stronach

Ale:

 

Ogólnie proces polegał na dużym dodatku czosnku( tak jak wyżej) oraz na przetrzymaniu nadzianej kiełbasy chłodni i jej wędzeniu po uływie 12-16 godz.

I o tym właśnie pisałem powyżej

 

[ Dodano: Sro 11 Maj, 2011 21:50 ]

Czytam wasze posty i mam wrażenie, że nie czytanie forum systematycznie.

Dodam jeszcze ,że wtedy to ja jeszcze nie marzyłem nawety o jakimkolwiek wędzeniu.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-159673
Udostępnij na innych stronach

Uwędziłem i podpiekłem wędzarni tą białą niepeklowaną.

I zrobiłem fileta z indyka.(z przepisu Dziadka)Chociaż widać wyraźnie łączenie ,to podczas krojenia nie rozwala się.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-159745
Udostępnij na innych stronach

Tak jak pisałem .Słabo wybarwiona ,ale pewnie pycha. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-159753
Udostępnij na innych stronach

no tak sąd sądem , a sprawiedliwość musi być po naszej stronie .Dla mnie jest ok a szarość to raczej efekt lampy . :rolleyes:

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-159757
Udostępnij na innych stronach

no tak sąd sądem , a sprawiedliwość musi być po naszej stronie

Napisałem co widzę.Nie wnikam czy to wina lampy ,zachmurzenia ,czy kiepskiego fotografa,czy też tej soli.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-159797
Udostępnij na innych stronach

Chociaż widać wyraźnie łączenie ,to podczas krojenia nie rozwala się.

Ja bym popracowała nad ostrością noża (to i łaczenie zniknie) :grin:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-159804
Udostępnij na innych stronach

Ta różowa tamta szara :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-159814
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam i ja też chciałem się pochwalić moją pierwszą kiełbaską przepisu Halusi :-)

 

@halusiu@ dziekuję za pomoc,jesteś wielka :-)

 

 

 

Pozdrawiam JanuszB

 

http://kompasklub.pl/index.php

 

.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-165749
Udostępnij na innych stronach

Jak na pierwszą, to extra. :clap:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-165752
Udostępnij na innych stronach

@halusiu@ dziekuję za pomoc,jesteś wielka :-)

Brawo Januszu :clap: ... pierwsza wędlinka wygląda super.

Życzę powodzenia przy kolejnych wyrobach. :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-165760
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.