roger Opublikowano 11 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 11 Maja 2011 doszedłem do wniosku ,że na kolor tej kiełbasy ma duży wpływ duża ilość czosnku I dłuuuugieeee osadzanie ..... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-159643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 11 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 11 Maja 2011 EAnna, Jaki użyłaś czosnek do wyrobu kiełbasy. Polski , chiński - za-azotowany?, własny, hiszpański? Ja daję naprawdę dużo czosnku bo do 8 gr /1 kg. Żeby uzyskać takie ładne wybarwienie bez użycia nitrytu to naprawdę technologiczny sukces, lub odkrycie za duże .....000000 zł. ( wpisz cyferkę z przodu ) :wink: Może wystąpił inny proces wybarwiający, albo przez przypadek resztki peklosoli dosypane zostały do soli zwykłej. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-159651 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 11 Maja 2011 Jaki użyłaś czosnek do wyrobu kiełbasy.Kiełbasa robiona była w październiku, czosnek więc był w miarę świeży i na pewno polski. Zapewniam, że w soli kłodawskiej nie było domieszki peklosoli. Pamiętam dokładnie, że spodziewałam się w środku szarego oczka i wielkim zaskoczeniem było jej końcowe wybarwienie. W składzie było trochę wołowiny, więc sumaryczna ilość barwnika była dość spora. Jednak co zadecydowało o jego konserwacji? Wg mnie dwie rzeczy: dodatkowe substancje (poza NaCl) z naturalnej soli kamiennej (to przecież też sól morska) oraz temperatura wędzenia. Pamiętam wypowiedż Szczepana na ten temat, że dobre wybarwienie uzyskuje się dla temp. powyżej 55stC. Pisał coś również o przyprawach ale bez konkretnych wskazówek. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-159656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 11 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 11 Maja 2011 A podpytajcie Andrzeja k. w wczesnych jego postach było pisane,że kiełbasę robi na samej soli i wynik końcowy jest b.dobry.Ale niech Andrzej sam się wypowie. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-159658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 11 Maja 2011 Pamiętam wypowiedż Szczepana na ten temat, że dobre wybarwienie uzyskuje się dla temp. powyżej 55stC Nie chcę byc upierdliwy :smile: ,ale w Twoim przepisie jest wędzenie w 55C.Zaczynam się gubić co do przyczyny wybarwienia tej kiełbasy. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-159659 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 11 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 11 Maja 2011 Nie chcę byc upierdliwyWitaj kol. Arkadiusz, jeśli naprawdę żyjesz to co piszesz to pomyśl ciut inaczej. Np. dlaczego tkanka mięsa niepeklowanego staje się szara tzn. traci wybarwienie :question: Jeśli to Cię naprawde interesuje, to zrób łatwy eksperyment termiczny. Nastaw garnek z wodą i wstaw mięsko (może być 5x po 100gr w woreczkach PE) Podgrzej wodę od 50°C do 75° (55,60,65,70,75) na każdym poziomie po 20 min. Natępnie mięso trza wychłodzić i przekroić. Porównaj wybarwienie. Zrób fajne fotki i wstaw, będzie napewno ciekawe. Jęsli chcesz to możesz mięso zasolić (1,8%) :grin: Pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-159662 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 11 Maja 2011 Nie chcę byc upierdliwy ,ale w Twoim przepisie jest wędzenie w 55CBył taki temacik: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=34794&highlight=#34794 Szczepan wspomina o dużej ilości czosnku, wyższej temp. osadzania i wędzeniu w temp. powyżej 50 st. C. Pamiętam jednak, że przy innej okazji (niestety, nie mogę wyłowić tego postu), wspomniał o ponad 55st.C w aspekcie koloru. Przytoczyłam to z głowy nie czytając swoich wpisów z tematu "kiełbasa na samej soli". Przepraszam za nieścisłości. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-159664 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 11 Maja 2011 Podgrzej wodę od 50°C do 75° (55,60,65,70,75) na każdym poziomie po 20 min. Nie mam tylu garnków :grin: .Wiem dlaczego mięso się wybarwia na peksoli.Co do wybarwienia na samej soli przy założeniu ,że wędzimy w 55C i parzymy do 72C w środku to nie bardzo rozumiem. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-159667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 11 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 11 Maja 2011 Czytam wasze posty i mam wrażenie, że nie czytanie forum systematycznie.Pisałem kilkakrotnie, że czynnikiem "barwotwórczym" mięsa, po za NO jest tlenek węgla - CO. W czasie spalania drewna powstają różne związki chemiczne, które wpływają w różny sposób na mięso.CO łączy się z mioglobiną tworząc różową barwę mięsa. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-159671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 11 Maja 2011 Ale: Ogólnie proces polegał na dużym dodatku czosnku( tak jak wyżej) oraz na przetrzymaniu nadzianej kiełbasy chłodni i jej wędzeniu po uływie 12-16 godz.I o tym właśnie pisałem powyżej [ Dodano: Sro 11 Maj, 2011 21:50 ] Czytam wasze posty i mam wrażenie, że nie czytanie forum systematycznie.Dodam jeszcze ,że wtedy to ja jeszcze nie marzyłem nawety o jakimkolwiek wędzeniu. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-159673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andyfer Opublikowano 13 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 13 Maja 2011 Uwędziłem i podpiekłem wędzarni tą białą niepeklowaną. I zrobiłem fileta z indyka.(z przepisu Dziadka)Chociaż widać wyraźnie łączenie ,to podczas krojenia nie rozwala się. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-159745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 13 Maja 2011 Tak jak pisałem .Słabo wybarwiona ,ale pewnie pycha. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-159753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 13 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 13 Maja 2011 no tak sąd sądem , a sprawiedliwość musi być po naszej stronie .Dla mnie jest ok a szarość to raczej efekt lampy . :rolleyes: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-159757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 14 Maja 2011 no tak sąd sądem , a sprawiedliwość musi być po naszej stronie Napisałem co widzę.Nie wnikam czy to wina lampy ,zachmurzenia ,czy kiepskiego fotografa,czy też tej soli. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-159797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 14 Maja 2011 Chociaż widać wyraźnie łączenie ,to podczas krojenia nie rozwala się.Ja bym popracowała nad ostrością noża (to i łaczenie zniknie) :grin: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-159804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andyfer Opublikowano 14 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 14 Maja 2011 Rózowa czy szara wygląda i smakuje nieźle. :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-159810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 14 Maja 2011 Ta różowa tamta szara :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-159814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 14 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 14 Maja 2011 andyfer :grin: :thumbsup: :clap: :clap: :clap: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-159815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janu400 Opublikowano 6 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 6 Lipca 2011 Witam i ja też chciałem się pochwalić moją pierwszą kiełbaską przepisu Halusi :-) @halusiu@ dziekuję za pomoc,jesteś wielka :-) Cytuj Pozdrawiam JanuszB http://kompasklub.pl/index.php . Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-165749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 6 Lipca 2011 Jak na pierwszą, to extra. :clap: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-165752 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 6 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 6 Lipca 2011 @halusiu@ dziekuję za pomoc,jesteś wielka :-) Brawo Januszu :clap: ... pierwsza wędlinka wygląda super. Życzę powodzenia przy kolejnych wyrobach. :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-165760 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.