Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Dziś nareszcie uruchomiłem moją włąsnoręcznie zbudowana wędzarnię.

Na początek, ponieważ nie jestem ekspertem w dziedzinie masarstwa postanowiłem kupić gotowy wyrób mianowicie kiełbasę białą surową.

Kiedy czytam artykuły ze strony głównej to wynika z nich, że kiełbasy w zależności od rodzaju maja różny proces i temperatury wędzenia.

Chciałbym sie od Was koledzy dowiedzieć jak ta kiełbasę uwędzić tzn. w jakiej temp. jak długo itp. Czy po wędzeniu trzeba ją schładzać czy też może sparzyć ?

 

Proszę Was o poradę. Nie chcę na samym początku zrobić gafy.

A tym się zajmuję

"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/439-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-na-pocz%C4%85tek/
Udostępnij na innych stronach

Możesz zrobić ja jako kiełbase wędzona, parzoną - tu przykładem może byc przepis na kiełbasę np. czosnkową http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=9 , lub jako kiełbasę wedzona pieczoną, i tutaj wzoruj sie na przepisie na kiełbase wiejską pieczoną http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=5.

Pozdrawiam

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/439-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-na-pocz%C4%85tek/#findComment-5641
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję serdecznie za pomoc. Jak tylko zaopatrzę się w termometr to zaraz zabieram się do pracy ;)

A tym się zajmuję

"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/439-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-na-pocz%C4%85tek/#findComment-5650
Udostępnij na innych stronach

Raulo,

 

Pewnie, że pamiętam, że przez żołądek do serca :smile: :smile: :smile:

Pamiętam o tym już 37 lat - taki mam staż małżeński : :smile:

 

I jestem dwa razy od Ciebie starsza :smile: :smile: :smile:

 

Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/439-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-na-pocz%C4%85tek/#findComment-5780
Udostępnij na innych stronach

Ja Ciebie również :)

 

Tak więc dziś nastał mój debiut jeśli chodzi o wędzenie :) Wyszło wszystko ok :)

Ponieważ nie chciałem na pierwszy raz brać całej kiełbasy z obawy czy czegoś nie zepsuję zostawiłem sobie trochę. Teraz chciałęm ją sobie sparzyć i zjeść. Powiedzcie jak długo ją parzyć teraz i w jakiej temp. ?

A tym się zajmuję

"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/439-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-na-pocz%C4%85tek/#findComment-5801
Udostępnij na innych stronach

W wszystkich recepturach kiełbas parzonych w kiełbaśnicach podane są, czas i temperatury parzenia. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/439-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-na-pocz%C4%85tek/#findComment-5802
Udostępnij na innych stronach

Witam

Raulo, z tego, co widzę to masz wędzarnię murowaną musisz ją wypalić

Tz palić w niej, aby ją dobrze wygrzać i co najważniejsze, aby dobrze odparowała.

Po tych czynnościach wędzarnia jest gotowa do pracy.

Pozdrawiam

Pozdrawiam!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/439-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-na-pocz%C4%85tek/#findComment-5808
Udostępnij na innych stronach

  • 12 lat później...

Białej kiełbasy się nie wędzi, ale nikt nie zabrania ją uwędzić jak każdą inną, upiec w piekarniku, zgrillować etc., tylko to już nie będzie kiełbasa biała tylko kiełbasa na bazie przepisu na białą.

Edytowane przez frapio
Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/439-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-na-pocz%C4%85tek/#findComment-631962
Udostępnij na innych stronach

Witam

Proszę o krótką informacje jak długo i w jakiej Temperaturze wędzić Białą kiełbasę.

 

Pozdrawiam

Tak jak inne kiełbasy.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/439-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-na-pocz%C4%85tek/#findComment-631963
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.