Raulo Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Grudnia 2006 WitamDziś nareszcie uruchomiłem moją włąsnoręcznie zbudowana wędzarnię.Na początek, ponieważ nie jestem ekspertem w dziedzinie masarstwa postanowiłem kupić gotowy wyrób mianowicie kiełbasę białą surową.Kiedy czytam artykuły ze strony głównej to wynika z nich, że kiełbasy w zależności od rodzaju maja różny proces i temperatury wędzenia.Chciałbym sie od Was koledzy dowiedzieć jak ta kiełbasę uwędzić tzn. w jakiej temp. jak długo itp. Czy po wędzeniu trzeba ją schładzać czy też może sparzyć ? Proszę Was o poradę. Nie chcę na samym początku zrobić gafy. Cytuj A tym się zajmuję"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/439-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-na-pocz%C4%85tek/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Grudnia 2006 Możesz zrobić ja jako kiełbase wędzona, parzoną - tu przykładem może byc przepis na kiełbasę np. czosnkową http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=9 , lub jako kiełbasę wedzona pieczoną, i tutaj wzoruj sie na przepisie na kiełbase wiejską pieczoną http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=5.Pozdrawiam Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/439-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-na-pocz%C4%85tek/#findComment-5641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raulo Opublikowano 4 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Grudnia 2006 Dziękuję serdecznie za pomoc. Jak tylko zaopatrzę się w termometr to zaraz zabieram się do pracy Cytuj A tym się zajmuję"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/439-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-na-pocz%C4%85tek/#findComment-5650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prababcia Ania Opublikowano 8 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 8 Grudnia 2006 Raulo, Pewnie, że pamiętam, że przez żołądek do serca :smile: :smile: :smile: Pamiętam o tym już 37 lat - taki mam staż małżeński : :smile: I jestem dwa razy od Ciebie starsza :smile: :smile: :smile: Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/439-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-na-pocz%C4%85tek/#findComment-5780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raulo Opublikowano 9 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 9 Grudnia 2006 Ja Ciebie również Tak więc dziś nastał mój debiut jeśli chodzi o wędzenie Wyszło wszystko ok Ponieważ nie chciałem na pierwszy raz brać całej kiełbasy z obawy czy czegoś nie zepsuję zostawiłem sobie trochę. Teraz chciałęm ją sobie sparzyć i zjeść. Powiedzcie jak długo ją parzyć teraz i w jakiej temp. ? Cytuj A tym się zajmuję"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/439-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-na-pocz%C4%85tek/#findComment-5801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 9 Grudnia 2006 W wszystkich recepturach kiełbas parzonych w kiełbaśnicach podane są, czas i temperatury parzenia. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/439-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-na-pocz%C4%85tek/#findComment-5802 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 10 Grudnia 2006 Witam Raulo, z tego, co widzę to masz wędzarnię murowaną musisz ją wypalićTz palić w niej, aby ją dobrze wygrzać i co najważniejsze, aby dobrze odparowała.Po tych czynnościach wędzarnia jest gotowa do pracy.Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/439-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-na-pocz%C4%85tek/#findComment-5808 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario50 Opublikowano 23 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 23 Maja 2019 WitamProszę o krótką informacje jak długo i w jakiej Temperaturze wędzić Białą kiełbasę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/439-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-na-pocz%C4%85tek/#findComment-631960 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 23 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 23 Maja 2019 (edytowane) Białej kiełbasy się nie wędzi, ale nikt nie zabrania ją uwędzić jak każdą inną, upiec w piekarniku, zgrillować etc., tylko to już nie będzie kiełbasa biała tylko kiełbasa na bazie przepisu na białą. Edytowane 23 Maja 2019 przez frapio Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/439-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-na-pocz%C4%85tek/#findComment-631962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 23 Maja 2019 WitamProszę o krótką informacje jak długo i w jakiej Temperaturze wędzić Białą kiełbasę. PozdrawiamTak jak inne kiełbasy. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/439-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-na-pocz%C4%85tek/#findComment-631963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.