Radek. Opublikowano 19 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #751 Opublikowano 19 Listopada 2013 Salcesonik z kminkiem.Ja miałem golonkę 1,2 kg i nogę 0.9 kg.Płuczemy w zimnej wodzie. Potem wsadzamy do garnka i zalewamy wodą. Wody tyle żeby przykryła golonkę i nogę, ale bierzemy poprawkę na 5 h gotowania. Jak się zagotuje, to zmniejszamy temp. Tak żeby pyrkało i od tego momentu 5h.Wyjmujemy mięso żeby wystygło. Potem oddzielamy skórę i kości. Mięso kroimy w cienkie paski. Niedużo tego mięska wychodzi. U mnie 0,45 kg. Przekładamy do miski i dodajemy :Szklankę wywaru w którym gotowało się mięso (przecedzony przez sitko) 15 dkg skórek wp. (emusja) Pieprz 2g Sól 15g Czosnek 6g Kminek 5g (cale ziarna, tłuczone w moździerzu)Wszystko dokładnie mieszamy. Ja zrobiłem w osłonce poliamidowej 75 mm średnicy.Nakładałem łyżką. Dobrze jest uderzać batonem o stół, wtedy dobrze się nabije (tak jak w grubych kiełbasach). Parzymy 1,5h w temp 80*C. Jak wystygnie to wkładamy do praski, lub między dwie deski.Na noc do lodówki.Farsz bez przypraw, ale już z wywarem ważył 0,75 kgIlość przypraw które podałem, jest na 0,75kg, a nie na kg !!! Smacznego Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/31/#findComment-314368 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 19 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #752 Opublikowano 19 Listopada 2013 Jak ja lubię czytać Twoje przepisy Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/31/#findComment-314384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 19 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #753 Opublikowano 19 Listopada 2013 A co ze skórą z golonki i nogi ??? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/31/#findComment-314392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 19 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #754 Opublikowano 19 Listopada 2013 Pewnie zmielona na sitku 2 Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/31/#findComment-314400 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 19 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #755 Opublikowano 19 Listopada 2013 Jak ja lubię czytać Twoje przepisy A co ze skórą z golonki i nogi ??? Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/31/#findComment-314409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #756 Opublikowano 19 Listopada 2013 Ja miałem golonkę 1,2 kg i nogę 0.9 kg. To zimne nózki zrobiłeś a nie salcesonik .A odgrażałeś sie ,że zrobisz salceson Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/31/#findComment-314411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 19 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #757 Opublikowano 19 Listopada 2013 To zimne nózki zrobiłeś a nie salcesonik .A odgrażałeś sie ,że zrobisz salceson Noo.. Zimne są . Ale na taki "prawdziwy", to się nie mogłem doczekać . Daaaleko mam jechać do tego łba Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/31/#findComment-314413 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #758 Opublikowano 19 Listopada 2013 Daaaleko mam jechać do tego łba Radku mam jeden zamrożony . Pocztex dwa dni . :D Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/31/#findComment-314416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 19 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #759 Opublikowano 19 Listopada 2013 Radku mam jeden zamrożony . Pocztex dwa dni . :D Andrzejku dzięki . Ja to bym wolał żebyś osobiście . Będzie jeszcze szybciej i z instrukcją obsługi łba :D Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/31/#findComment-314418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #760 Opublikowano 19 Listopada 2013 Andrzejku dzięki . Ja to bym wolał żebyś osobiście . Radku , nigdy nie mówię nigdy . Przyjdzie na to czas , przyjdzie czas .................................... :D Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/31/#findComment-314422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 19 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #761 Opublikowano 19 Listopada 2013 To zimne nózki zrobiłeś a nie salcesonik Można? Noga i golonka i jest salcesonik. Można? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/31/#findComment-314423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 19 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #762 Opublikowano 19 Listopada 2013 Przyjdzie na to czas , przyjdzie czas .................................... :D Można? Noga i golonka i jest salcesonik. Można? Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/31/#findComment-314426 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 25 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #763 Opublikowano 25 Listopada 2013 Jeszcze niecała godzinka i koniec Dzisiaj już zimowo Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/31/#findComment-315948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 25 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #764 Opublikowano 25 Listopada 2013 Już się parzą . Wszystko ładnie się zmieściło, tylko temperatur muszę pilnować, bo repertuar od A do Z . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/31/#findComment-315978 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 25 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #765 Opublikowano 25 Listopada 2013 Ojej..śnieg.. Radku a kiedy będziesz "cukiereczki" robił? Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/31/#findComment-315979 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 25 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #766 Opublikowano 25 Listopada 2013 Radku a kiedy będziesz "cukiereczki" robił? A za 10 dni Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/31/#findComment-315980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 26 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #767 Opublikowano 26 Listopada 2013 Wczorajsze wędzenie i szyneczka prasowana Już można jeść Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/31/#findComment-316274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #768 Opublikowano 26 Listopada 2013 Radek, a co będziesz jadł na Święta BN ??? Zwyczajną dla odmiany ??? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/31/#findComment-316275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 26 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #769 Opublikowano 26 Listopada 2013 Radek, a co będziesz jadł na Święta BN ??? Zwyczajną dla odmiany ??? Dyziu, ja się dopiero rozkręcam Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/31/#findComment-316277 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #770 Opublikowano 26 Listopada 2013 Dyziu, ja się dopiero rozkręcam Ło jezusiczku to się będzie działo A te Twoje wyroby pierwyj sort, pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/31/#findComment-316279 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 26 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #771 Opublikowano 26 Listopada 2013 Ło jezusiczku to się będzie działo A te Twoje wyroby pierwyj sort, pozdrawiam Dziękuję Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/31/#findComment-316284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #772 Opublikowano 26 Listopada 2013 A te Twoje wyroby pierwyj sort, Znaczy się jak zawsze :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/31/#findComment-316285 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #773 Opublikowano 26 Listopada 2013 kurcze narobiłeś mi smaka na kawałek baleroniku a ta szyneczka prasowana miodzio a u mnie w lodówce tylko kawałek suchej chłopskiej Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/31/#findComment-316287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 26 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #774 Opublikowano 26 Listopada 2013 Znaczy się jak zawsze :D kurcze narobiłeś mi smaka na kawałek baleroniku a ta szyneczka prasowana miodzio a u mnie w lodówce tylko kawałek suchej chłopskiej Renesi , ognia ku Bukowinie Beleronik...Szyneczka.... Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/31/#findComment-316288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #775 Opublikowano 26 Listopada 2013 Jejku Radek wyroby pierwsza klasa a szyneczka prasowana palce lizać . Muszę wejść w temat bo też chcę taką zrobić a jestem zielony ^_^ kliknięte z telefonu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/31/#findComment-316291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.