Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

ślicznie to wszystko wygląda :clap: .

 

Dziękuję Andrzejku :D :D.

 

Dzisiaj zapakowałem golonkę do słoików. Tyndalizacja 60/40/30. Pojutrze będzie gotowa. Następne słoiki będą miały czerwone wieczka  ;). O salami napiszę obszerniej, jak już je zaszczepię. Teraz pilnuję Ph, słoików w garze, no i cały czas mam na oku boczek co się właśnie rozmraża ;)

post-42246-0-86767300-1584526890_thumb.jpg

post-42246-0-04552100-1584526908_thumb.jpg

post-42246-0-40034400-1584526918_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/97/#findComment-660364
Udostępnij na innych stronach

SALAMI BUKOWIAŃSKIE

 

Zachęcony dotychczasowymi rezultatami, zrobiłem salami wg własnej receptury, podobnej do tej na Cukiereczki Bukowiańskie, więc nazwa narzucała się sama  :)  Wszyscy w rodzinie lubimy na „ostro” więc chili nie żałowałem ;).

 

Skład :

 

Szynka I

Słonina 35 % wagi szynki

 

Przyprawy.

Ilości podałem na 1 kg.

 

Peklosól – 25g/kg

Pieprz czarny – 2g

Czosnek granulowany – 2g

Chili – 5g

Papryka słodka wędzona – 10g

Gałka – 0,7g

Kultury bakterii SBL48 – 0,5g

Cukier trzcinowy – 2g

Glukoza – 2g

 

Nabiłem w jelita wołowe proste.

Fermentuję do spadku 5,00 Ph.

 

Jeżeli ktoś lubi baardzo ostro, to polecam. Jeżeli preferuje łagodniejsze smaki, to raczej musi poszukać czegoś innego, albo znacząco zmniejszyć ilość chili i papryki wędzonej.

 

Na fotce właśnie to salami. Ten baton wisiał w komorze od 17 listopada 2019. Stracił na wadze 42% i wystarczy. Obok młodszy kolega, przed włożeniem do komory :).

 

 

 

 

post-42246-0-13582000-1584556360_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/97/#findComment-660409
Udostępnij na innych stronach

 

 

Fermentuję do spadku 5,00 Ph.
1. w jakiej temperaturze? i wilgotnosci?

moje przewidywanie to spadek duzo ponizej pH 5.00 ze wzgledu na ilosc uzytych cukrow (2g+2g ) i przy tej ilosci papryki uzytej to tez dostarczyles do ok 1.5 g /kg). Jesli fermentujesz w temp. +20 *C i wiecej to nastapi zbyt szybkie obnizenie pH (zakwaszenie) co moze spowodowac slabe dzialanie bacterii grupy Staphylococcus co moze spowodowac "zubozenie smakowo-zapachowe". IMO.

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/97/#findComment-660416
Udostępnij na innych stronach

1. w jakiej temperaturze? i wilgotnosci? moje przewidywanie to spadek duzo ponizej pH 5.00 ze wzgledu na ilosc uzytych cukrow (2g+2g ) i przy tej ilosci papryki uzytej to tez dostarczyles do ok 1.5 g /kg). Jesli fermentujesz w temp. +20 *C i wiecej to nastapi zbyt szybkie obnizenie pH (zakwaszenie) co moze spowodowac slabe dzialanie bacterii grupy Staphylococcus co moze spowodowac "zubozenie smakowo-zapachowe". IMO.

 

Temp. 20*C, wilgotność 98 – 100 %. Spadek do założonego przeze mnie Ph 5,00 trwał ponad 30 godzin, a dokładnie 33 h. Być może jest jak mówisz, ale ja teraz tego „zubożenia smakowo – zapachowego” nawet nie wyczuję, bo po prostu mój smak do salami jest jeszcze kompletnie nie wyrobiony. Żeby wychwycić wszystkie smaki, niuanse i zależności, które mają wpływ na smakowitosć i efekt końcowy potrzeba czasu i praktyki – dlatego już myślę o następnych wyrobach.

Za wszystkie uwagi jestem wdzięczny, bo znacznie skracają dojście do celu.

 

Salami zaszczepione.

Rozkroiłem Coppę, wisiała od 5 listopada 2019. Jest super aromatyczna. No i ten smak... Peklowana była z oregano, tymiankiem, zielem angielskim, cząbrem i czarnym pieprzem. Strata wagi 45 %

Sopressata robiona w kątnicy wieprzowej. Wisiała od 11 grudnia 2019. Smak już zdążyłem poznać, bo pod koniec lutego jedną rozkroiłem. Jest bardzo, bardzo ok :thumbsup: . Strata wagi 39 %

I Calabrese, nabita w kątnicę wołową. Dwa batony były w osłonkach fibrusowych. Dojrzewała od 25 stycznia. Strata wagi 41 %. Najpierw pomyślałem, że jeszcze niech trochę powisi... Ale może dobrze byłoby poznać smak na tym etapie dojrzewania, no i ciach  :). Przekroje wstawię później.

W komorze wiszą same nowe rzeczy. Spokojnie zmieści się jeszcze kilka batonów salami, może sopressata. Trzeba pomyśleć ;) .

 

 

 

 

 

 

post-42246-0-53664700-1584593116_thumb.jpg

post-42246-0-66238400-1584593131_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/97/#findComment-660430
Udostępnij na innych stronach

Przekroje Coppy, Sopressaty i Calabrese.

 

post-42246-0-07370200-1584604591_thumb.jpg

post-42246-0-28796500-1584604608_thumb.jpg

post-42246-0-87004900-1584604619_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/97/#findComment-660436
Udostępnij na innych stronach

Małgoś, bardzo dziękuję ;) ;). 

 

Pozdrawiam równie serdecznie ! Trzymaj się ciepło :thumbsup: :thumbsup:.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/97/#findComment-660633
Udostępnij na innych stronach

Na kanapki... Taki mięciutki, parzony... :rolleyes: Z pajdą swojskiego chleba... :rolleyes: A skóry wędzone do kwaśnicy, fasolowej, żurku... :rolleyes:

Jutro też coś zrobię :tongue:;)

post-42246-0-42280000-1584974801_thumb.jpg

post-42246-0-46239200-1584974822_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/97/#findComment-660945
Udostępnij na innych stronach

Ach, Radku,

ładnie u Ciebie zarówno z prawej jak i lewej strony :tongue:   :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/97/#findComment-660966
Udostępnij na innych stronach

Aniu, Mirku :D :D.

 

Golonka w słoiku, wczoraj wędzony boczek i Hani bułeczki  :). No może nie jest to zbyt dietetyczne  ;). Wieczorem będzie wiejski chleb, oczywiście na zakwasie :thumbsup:.

I tradycyjnie kilka widoczków. Śniegu mamy po kolana, ale nawet szufli nie biorę do ręki, bo za kilka dni wszystko ma popłynąć.

 

post-42246-0-53565700-1585039210_thumb.jpg

post-42246-0-67359100-1585039231_thumb.jpg

post-42246-0-31149700-1585039250_thumb.jpg

post-42246-0-64709400-1585039265_thumb.jpg

post-42246-0-89740700-1585039277_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/97/#findComment-661031
Udostępnij na innych stronach

Małgoś  :D  :D . Cieszę się, że widok Turbacza sprawił Ci frajdę  :thumbsup: . Co jakiś czas będę tu dawał fotki, jak Turbacz i Gorce zmieniają się razem z porami roku :).

 

 

Dzisiaj ciąg dalszy konserw słoikowych. Karkówka z pieprzem, czosnkiem i majerankiem. W zamrażarce mam sklasyfikowaną łopatkę i szynkę. Plany co do ich dalszej przyszłości, też mam ;):)

 

 

 

post-42246-0-47604400-1585128661_thumb.jpg

post-42246-0-48701900-1585128673_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/97/#findComment-661133
Udostępnij na innych stronach

Co jakiś czas będę tu dawał fotki, jak Turbacz i Gorce zmieniają się razem z porami roku

Małgoś :D :D . Cieszę się, że widok Turbacza sprawił Ci frajdę

 

 

Serdecznie dziękuję. :):thumbsup:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/97/#findComment-661219
Udostępnij na innych stronach

Radek widze ze nie masz czasu na odpoczynek :D

 

Elu  :D. W niedzielę daję na luz ;).

 

Były już białe zakrętki – golonka. Dzisiaj są czerwone – karczek. A w przyszłym tygodniu będą zielone – łopatka. Oczywiście tak na 100 %, to te zielone będą jak już je zrobię  :)  ;)

post-42246-0-83101500-1585311923_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/97/#findComment-661357
Udostępnij na innych stronach

Widzę, że idziesz na mistrza. :clap: :clap: :clap:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/97/#findComment-661358
Udostępnij na innych stronach

Widzę, że idziesz na mistrza. :clap:

 

Do mistrza to mi brakuje ze 25 lat  :D  :D . Ale chętnie bym tyle czasu poterminował, bo mi się nigdzie nie spieszy :laugh:;).

 

Dzisiaj Salami z Bukowiny w wersji light :).

 

 

Szynka I

Słonina 30% wagi szynki

 

Przyprawy na 1 kg

 

Peklosól - 25g

Pieprz czarny - 2g

Gałka muszk. - 0,6g

Czosnek granulowany – 2g

Gorczyca biała - 3g (połowa zgnieciona w moździerzu, a połowa w całości)

Kminek – 3g , tak jak gorczyca

Glukoza – 2g

Cukier trzcinowy – 2g

Bakterie SBL -48 około 1,5g do całości ( mam 2,5 kg farszu)

Nabite w kątnice baranie

Fermentacja w 20*C i wilgotności około 98% do spadku pH 5,00

 

W komorze wyroby wszystkie nowe. Najstarsza Coppa ma równo dwa tygodnie – wisi od 14 marca. Dzisiaj tak to wygląda.

Za chwilę dojdzie salami, które teraz jest w fermentacji. Jak wyroby trochę „schudną”, to może jeszcze coś wejdzie :thumbsup:.

 

 

 

 

 

post-42246-0-51675500-1585398812_thumb.jpg

post-42246-0-97978200-1585398830_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/97/#findComment-661427
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dzisiaj Salami z Bukowiny w wersji light

Znaczy kolejne "rybki do akwarium" :D

Ja tydzień temu powiesiłem niecałe 4 kilo towaru z polędwicy i boczku, a przyprawy dokładnie takie jak do "Saucisson Jesus de Lyon".

Dwa kawałki w kątnicy woł. i jeden w pęcherzu wp. pleśń już ładnie zaczyna siadać :D znaczy chciałem napisać, że działam dalej :thumbsup::D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/97/#findComment-661433
Udostępnij na innych stronach

 

 

Znaczy kolejne "rybki do akwarium"

Zbójaszku :yes::D.

 

 

 

Ja tydzień temu powiesiłem niecałe 4 kilo towaru z polędwicy i boczku, a przyprawy dokładnie takie jak do "Saucisson Jesus de Lyon". Dwa kawałki w kątnicy woł. i jeden w pęcherzu wp. pleśń już ładnie zaczyna siadać :D

Ten przepis chodzi za mną od dawna. To musi być dobre :thumbsup:. Mam go w brulionie, ale jeszcze musi poczekać. 

 

 

 

znaczy chciałem napisać, że działam dalej :thumbsup:

I ja gram dalej ;). Szkoda że ta komora nie jest z gumy, bo tyle fajnych rzeczy jest do zrobienia, a tu dopiero druga "warka", no może prawie trzecia :D :D .

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/97/#findComment-661523
Udostępnij na innych stronach

Karczek w słoiku :). Już można jeść  ;).

 

post-42246-0-05489100-1585551278_thumb.jpg

post-42246-0-32010800-1585551291_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/97/#findComment-661633
Udostępnij na innych stronach

Z którego przepisu korzystałeś ?

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/97/#findComment-661661
Udostępnij na innych stronach

Z którego przepisu korzystałeś ?

No wlasnie :) Chwalisz sie gdzies tutaj na forum jak robisz te cudenka w sloikach?

 

 

Przepis z głowy, czyli znikąd ;)

 

KARCZEK W SŁOIKU

 

Rozdrobnienie na szarpaku, lub grubych oczkach, np. 18 mm. Jak ktoś nie ma, to po prostu pokroić nożem mniej więcej 2 x 2 cm.

 

Przyprawy na 1 kg.

 

Peklosól - 16g

Pieprz czarny – 2g

Czosnek świeży – 2g

Majeranek – 2g

 

Do każdego słoika :

 

Liść laurowy - 1szt

Ziele angielskie – 2/3 kulki

Żelatyna – na czubek łyżeczki

Smalec – 1/3 łyżki

Woda przegotowana – 1 łyżka

 

Do całości 8% przegotowanej wody

 

Do rozdrobnionej karkówki dodajemy przyprawy i wodę. Mieszamy dotąd, aż mięso wchłonie wodę. Odstawiamy do lodówki na mniej więcej 24 h. Potem ponownie mieszamy. Na dno dajemy listek i ziele. Nakładamy farsz do słoików, (około 2/2,5 cm poniżej rantu ) starając się żeby było ścisło. Na wierzch dajemy smalec, żelatynę i łyżkę wody.

Tyndalizacja 60/40/30. Ja po kolejnych etapach nie wyjmuję słoików z garnka. Stygną razem z wodą.

 

Smacznego  :thumbsup:

 

 

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/97/#findComment-661742
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.