Radek. Opublikowano 6 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #2751 Opublikowano 6 Stycznia 2021 Już można jeść . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/111/#findComment-691506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 6 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #2752 Opublikowano 6 Stycznia 2021 Bajka! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/111/#findComment-691527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 7 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #2753 Opublikowano 7 Stycznia 2021 Bajka! Pozdrowienia ! Dodatek do fotki z wczoraj. Pancetta (boczek).Miałem trzy małe kawałki po około 0,5 kg każdy - „na próbę”. Peklowały się ponad dziesięć dni w różnych ziołach. Po peklowaniu wędziłem kilka godzin w zimnym dymie. W dojrzewalni ponad pięć tygodni. Na fotce z przodu. Nie zaszczepiałem pleśnią, bo w komorze w tym czasie były inne zaszczepione wyroby. Sprawdzane ręką czy już są dobre (dostatecznie twarde). Z ciekawości zważyłem i każdy kawałek Pancetty stracił na wadze odpowiednio 44%, 47%, 53%.Jedna z lepszych wędlin dojrzewających i niebawem powtórzę . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/111/#findComment-691611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 9 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #2754 Opublikowano 9 Stycznia 2021 Podobny boczek chętnie zrobię. Ile peklosoli dawałeś? Czy czuć że wędzony? Może trochę dłużej wędzić? Temperatura wędzenia? Czy bardziej tłusty nie byłby lepszy? Jakie są Twoje wnioski na następny podobny produkt? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/111/#findComment-691888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 9 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #2755 Opublikowano 9 Stycznia 2021 Ile peklosoli dawałeś? 25 g/kg Czy czuć że wędzony? Chciałem żeby był wyczuwalny posmak wędzonki, no i był Temperatura wędzenia? Około 20*C Czy bardziej tłusty nie byłby lepszy? Jakie są Twoje wnioski na następny podobny produkt? Czy byłby lepszy to nie wiem. Na pewno musiałby dużo dłużej dojrzewać i taki zrobię następnym razem. Kiełbasa wędzona i dojrzewająca. Dalszy ciąg remanentów zamrażarkowych.Łopatka I - 1,0 kgSzynka I - 1,0 kgSłonina – 25 % wagi szynki i łopatki.Rozdrobnienie na sitku 6 mm, maszynka 12 Peklosól – 20 g/kgPieprz cz. grubo mielony - 1,5 g/kgCzosnek świeży, przeciśnięty przez praskę - 1,5 g/kg Peklowanie około 36 hNabita w kątnice baranieWędzona jak kiełbasa KrakowskaPo nocnym odpoczynku w spiżarni i kilku godzinach w dojrzewalni, zaszczepię pleśniąW komorze będzie wisiała, aż dojrzeje. Ostatnio było to około 6 tyg. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/111/#findComment-691923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 9 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #2756 Opublikowano 9 Stycznia 2021 Zaraz wyjmuję z wędzarni. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/111/#findComment-691958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 9 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #2757 Opublikowano 9 Stycznia 2021 ślinka cieknie ................ :clap: Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/111/#findComment-691967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 10 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #2758 Opublikowano 10 Stycznia 2021 ślinka cieknie .... To trzeba coś przekąsić Może to, co pod spodem ? . Miałem przypomnieć. Już można jeść . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/111/#findComment-692026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 10 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #2759 Opublikowano 10 Stycznia 2021 (edytowane) Już można jeść Rozumiem ze nie powstały u Ciebie żadne wady w zdrowiu, ani Twoje DNA nie uległo zmianie po spożyciu bez osłonkowego produktu dojrzewającego? A miało być tak złe, przecież tego przemysł nie stosuje, to musi być złe Taka sama bzdura jak wcześniejsze argumenty Niektórzy źle znoszą, że im się monopol na wiedzę kończy i nie potrafią wyzbyć się maniery pouczania, nieraz zupełnie bezsensownego. Ciesze się ze ktos jeszcze odważył się przyznać oficjalnie ze można inaczej, a jeżeli "pozwolono" na Forum Edytowane 10 Stycznia 2021 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/111/#findComment-692050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 11 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #2760 Opublikowano 11 Stycznia 2021 Rozumiem ze nie powstały u Ciebie żadne wady w zdrowiu, ani Twoje DNA nie uległo zmianie po spożyciu bez osłonkowego produktu dojrzewającego? Żyję, robię swoje i cenię sobie spokój . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/111/#findComment-692171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 11 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #2761 Opublikowano 11 Stycznia 2021 To trzeba coś przekąsić Może to, co pod spodem ? . ooj,u mnie teraz to popatrzeć i powzdychać..... Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/111/#findComment-692276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 12 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #2762 Opublikowano 12 Stycznia 2021 u mnie teraz to popatrzeć i powzdychać..... Ale tak po cichu, jak się odwrócisz, to plastereczek... Pozdrowienia. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/111/#findComment-692309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 15 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #2763 Opublikowano 15 Stycznia 2021 Lonza. Polędwica dojrzewająca w pomarańczach i koprze włoskim.Peklowana ponad dwa tyg. Miała być w kątnicach, ale będzie bez. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/111/#findComment-692641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 15 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #2764 Opublikowano 15 Stycznia 2021 Przy okazji polędwicy, przypomniałem sobie o salami...Salami Ostre Bukowiańskie. W komorze od 7 grudnia 2020. Dzisiaj pierwsze ważenie. Straciły średnio 38 - 39 %. Jeden batom rozkroiłem i co jakiś czas będę kroił następne, ale już można jeść Mimo stosunkowo „młodego wieku”, jest bardzo dobre Wiem, że z czasem będzie jeszcze lepsze . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/111/#findComment-692654 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 19 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #2765 Opublikowano 19 Stycznia 2021 Kolejne Coppy w dojrzewalni. Trzy tyg. peklowane z liśćmi laurowymi, czarnym pieprzem, jagodami jałowca i tymiankiem. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/111/#findComment-693168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 19 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #2766 Opublikowano 19 Stycznia 2021 Radek Tyś jest miszcz Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/111/#findComment-693171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 19 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #2767 Opublikowano 19 Stycznia 2021 Radek Tyś jest miszcz Wojtuś dzięki . Jeszcze trochę . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/111/#findComment-693172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 19 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #2768 Opublikowano 19 Stycznia 2021 Radek,Napiszę tylko, że widziałem to co pokazałeś Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/111/#findComment-693192 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 21 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #2769 Opublikowano 21 Stycznia 2021 Napiszę tylko, że widziałem to co pokazałeś Jest mi bardzo miło . Pozdrowienia . Pancetta (boczek) w ziołach. Będzie się peklowała około dwa - trzy tygodnie. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/111/#findComment-693361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 22 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #2770 Opublikowano 22 Stycznia 2021 „Crespone to salami zrobione z mięsa nadziewanego w nieregularne osłonki.To tradycyjne salami kojarzy się z Agrate Brianza, małym miasteczkiem na obrzeżach Mediolanu w Lombardii. Łopatkę i boczek wieprzowy miesza się z winem, czosnkiem i słodkimi przyprawami (imbir, kolendra,kwiat muszkatołowy, cynamon),które nadają kiełbasie intensywny czerwony kolor i delikatnie słodki smak. To cudownie aromatyczna kiełbasa, miękka, prawie do smarowania dzięki dużej zawartości tłuszczu. Crespone jest czasami wędzony przed suszeniem na powietrzu, więc jeśli chcesz najpierw wędzić go na zimno, po prostu zrób to.” Nie wiem czy będę wędził to salami. Nieznacznie też zmodyfikowałem oryginalny przepis z książki Ruhlmana i Policyna. Moje Crespone : Łopatka I – 1,5 kgBoczek – 1 kgRozdrobnienie na sitku 6 mm. Maszynka 12. Nabite w jelita wp. grube.Przyprawy podałem na 1kg. Peklosól – 25gPieprz czarny drobno mielony – 2,5gKolendra prażona i mielona – 0,8gImbir mielony – 0,8gGałka muszk.- 0,8gGoździki mielone – 0,4gCynamon mielony – 0,4g Czosnek świeży – jeden ząbek przeciśnięty przez praskęBiałe wytrawne wino 30 mlGlukoza – 2gCukier trzcinowy – 2g W oryginale salami jest fermentowane w 27*C i wilgotności 80% z kulturą bakt. której nie znam. Ja to zrobiłem z kulturą SBL-48, choć wahałem się czy nie użyć SHI-59 ze wzgl. na wyższą temp. fermentowania i większe podbicie aromatów. Uznałem że to salami, samo w sobie jest wystarczająco aromatyczne.Przepis mówi o trzech tygodniach dojrzewania i utracie 30 % wagi. A ja zobaczę... Batony ważą po około 1,3 kg. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/111/#findComment-693536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 22 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #2771 Opublikowano 22 Stycznia 2021 Radek piekne te Twoje wyroby Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/111/#findComment-693565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 30 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #2772 Opublikowano 30 Stycznia 2021 Eli Dziękuję i pozdrawiam I kolejne salami. Inspiracją był przepis Mariańskiego Salami Felino https://www.meatsandsausages.com/sausage-recipes/fermented/italian/salami-felino Są też inne przepisy na to salami.Ja zmodyfikowałem sobie ten przepis.„Salame di Felino to czysta wieprzowina z Felino, małego miasteczka położonego w zielonej dolinie Baganza, bogatym w żywność regionie wokół Parmy. Ta kiełbasa dojrzewająca na sucho charakteryzuje się nierównym kształtem, którego jeden koniec jest mniejszy od drugiego. Salami dojrzewa przez trzy miesiące w tych samych warunkach klimatycznych, które tworzą znane na całym świecie Prosciutto di Parma.” Moje salami, powstało z inspiracji przepisem / przepisami na Salami Felino, a przepisy trochę się od siebie różnią.Przyprawy podałem na 1 kg. Peklowanie 36 h, rozdrobnione na sitku 6 mm. Maszynka 12.Łopatka 0,60 kgBoczek (chudy) 0,20 kgSłonina 0,20 kg (pokrojona w drobną kostkę)Peklosól 25 gZiarna pieprzu czarnego 2 gPieprz czarny drobno zmielony 2 gCzosnek świeży, przeciśnięty przez praskę 3 gGlukoza 2 gCukier trzcinowy 2 gBiałe wytrawne wino 30 mlKultura startowa SBL-48 – wg instrukcji producentaNabite w jelita grube wp. Wyszły dwa batony po około 1 kg. A tak przy okazji. Używam pH metru, ale salami dzielę na „DOBRE – NIEDOBRE” i tak jak inne wyroby, ma smakować mnie i mojej rodzinie. Przeglądam sobie literaturę tematyczną i uderzyło mnie, że często na fotografiach widzę jak chłop z Sycylii, albo Katalonii, w wiejskiej chałupie wpatruje się w pH metr i wypełnia tabelki w excelu ... Ja też pozwoliłem sobie na sarkazm .Niech się każdy bawi po swojemu i nic mi do tego (tak jak i komuś do mnie). Jestem wielbicielem „kiełbasy ułamanej, z kieszeni” i „planuję” zrobić jeszcze niejedno salami o różnym pH, najlepiej w stylu - „nie śmierdzącego starymi skarpetami”, czego oczywiście i innym życzę .„Starzy” koneserzy... No cóż, muszą jakoś przełknąć, że kmiotki też chcą zaznać trochę luksusu To oczywiście żart Zainteresowani tematem, będą wiedzieć o co chodzi . Fotki z dzisiaj. Na desce kiełbasa, która 3 tygodnie dojrzewała w komorze. Była wędzona jak Krakowska, łącznie z podpiekaniem. I talerzyk rozmaitości (wędliny z III – VI 2020 r.) A tak było rano w komorze, ale teraz mocno się przerzedziło. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/111/#findComment-694527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 3 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #2773 Opublikowano 3 Lutego 2021 Pancetta. Waga od 0,7 – 1,0 kg. Peklowałem dwa tygodnie w różnych ziołach i jeden kawałek na ostro, w płatkach chili. Wędziłem około 6 h w zimnym dymie. Zaraz dostaną metryczki . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/111/#findComment-695080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 3 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #2774 Opublikowano 3 Lutego 2021 Jaka temp. wędzenia? Masz dymogenerator? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/111/#findComment-695086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 3 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #2775 Opublikowano 3 Lutego 2021 Zaraz dostaną metryczki Radku ... jak to wszystko pięknie wygląda .... zawsze dopięte na ostatni guzik Pozdrowionka z deszczowej Wielkopolski Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/111/#findComment-695105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.