Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Małgoś  ;)  Bardzo dziękuję i pozdrawiam  :thumbsup:

 

Dzisiaj Cukiereczki Bukowiańskie  :) Jest trochę z nimi roboty, ale jak ktoś lubi takie piekielnie ostre kabanoski (dużo pieprzu cayenne), to smak i wygląd wynagradza  :tongue:  

Dam wędzarni odpocząć. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-w%C4%99dzarnia/  Właśnie mija 10 lat jak ją zrobiłem.

Od tamtego czasu nic się nie zmieniła, bo nie miałem takiej potrzeby. Dla mnie jest idealna. 

Teraz coś sobie zapuszkuję  :)

 

 

post-42246-0-67289900-1666088078_thumb.jpg

post-42246-0-97847900-1666088101_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/124/#findComment-792460
Udostępnij na innych stronach

Teraz na kilka dni do spiżarni  :)

 

 

post-42246-0-68092800-1666103532_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/124/#findComment-792493
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale jak ktoś lubi takie piekielnie ostre kabanoski (dużo pieprzu cayenne) :tongue:

Jak dużo jest cayenne w cukiereczkach, więcej niż 6g/kg? Radek pieprz też dodałeś? Chyba też zrobię kabanosy tym razem jakoś szybko wyszły :).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/124/#findComment-792499
Udostępnij na innych stronach

Cukiereczki bukowiańskie uwielbiam, dawno ich nie robiłam.

Twoje są cudnej urody Radku.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/124/#findComment-792501
Udostępnij na innych stronach

Jak dużo jest cayenne w cukiereczkach, więcej niż 6g/kg? Radek pieprz też dodałeś? Chyba też zrobię kabanosy tym razem jakoś szybko wyszły .

 

Cayenne – 5g/kg

Pieprz czarny – 2g

Papryka słodka – 4g

Gałka muszkatołowa – 0,7g

Cukier – 2g

Czosnek – 2g (ale wg uznania)

Peklosól – 19g

 

Kabanosy zawsze muszą być pod ręką  :D  :thumbsup: 

 

 

Cukiereczki bukowiańskie uwielbiam, dawno ich nie robiłam.

 

Halinko, czas najwyższy zrobić  :thumbsup:  Ja się zagapiłem i ostatnie Cukiereczki robiłem dwa lata temu.... Ten czas pędzi zawrotnie  :rolleyes:  

 

Twoje są cudnej urody Radku.

 

Bardzo dziękuję i serdecznie Cię pozdrawiam  :D  ;)

 

Zapodziała mi się jedna puszka golonki. Już jest prawie zjedzona  :D

Mam jeszcze dwie z marca tego roku. W najbliższym czasie, to się zmieni  ;)

post-42246-0-40556900-1666169696_thumb.jpg

post-42246-0-24601200-1666169715_thumb.jpg

post-42246-0-35429600-1666169733_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/124/#findComment-792623
Udostępnij na innych stronach

Gotowe  :)  Już można jeść  :thumbsup:  

 

post-42246-0-72748300-1666256256_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/124/#findComment-792820
Udostępnij na innych stronach

Sama słodycz :D:thumbsup:

Smacznego :)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/124/#findComment-792834
Udostępnij na innych stronach

Sama słodycz

 

Tak  :D

 

Smacznego

 

Dziękuję i pozdrawiam  :D  ;)

 

 

Hania wytrybowała golonki, a ja załatwiłem całą resztę  :D  ;)

post-42246-0-68827100-1666341426_thumb.jpg

post-42246-0-55602300-1666341447_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/124/#findComment-793000
Udostępnij na innych stronach

 

 

a ja załatwiłem całą resztę

a co oprócz mięska , listka i ziela ?

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/124/#findComment-793004
Udostępnij na innych stronach

a co oprócz mięska , listka i ziela ?

 

 

Podam bardziej szczegółowo, jak ja robię golonkę w puszce.

Wytrybowane golonki rozdrabniam na oczku 18 mm. Mam maszynkę 12.

Przyprawy na 1 kg :

 

  1. Peklosól - 16 g

  2. Pieprz czarny, grubo mielony 2 g

  3. Czosnek świeży przeciśnięty przez praskę – 2 g

  4. Czasem dodaję 1 – 2 g kminku zmiażdżonego w moździerzu, ale nie tym razem.

 

Pekluję 24 – 36 godzin, w zależności jak mi czasowo wypadnie.

Na dno puszki wkładam listek i dwa ziarnka ziela ang.

Napełniam 0,28 kg.

Na wierzch dodaję żelatynę (tak na czubek łyżeczki), pół łyżeczki smalcu i łyżkę wody. Wszyscy lubimy galaretkę  :)

Pasteryzuję trzykrotnie – tyndalizacja , 90 /60 /40 minut. Niestety nie mam autoklawu, ani szybkowaru.

Po trzeciej pasteryzacji, chłodzę przez około godzinę, w b. zimnej wodzie.

To chyba wszystko  ;)

 

Smacznego  :thumbsup:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/124/#findComment-793013
Udostępnij na innych stronach

Wszystkie swoje konserwy, przechowuję w warunkach chłodniczych !

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/124/#findComment-793023
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję bardzo za szczegóły

 

Wszystkie swoje konserwy, przechowuję w warunkach chłodniczych !

 

myślę ,że po tyndalizacji nie ma takiej potrzeby .

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/124/#findComment-793030
Udostępnij na innych stronach

myślę ,że po tyndalizacji nie ma takiej potrzeby .

 

Racja. Niektóre mielonki też trzykrotnie pasteryzuję, ale w trochę niższej temp. Z rozpędu przechowuję wszystkie w lodówce.

 

Golonka po pierwszej pasteryzacji. 

post-42246-0-49984800-1666354932_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/124/#findComment-793043
Udostępnij na innych stronach

Radzi masz rozmach. Pięknie Ci to wszystko wychodzi. Pozdrawiam serdecznie

 

Bardzo dziękuję. Zrobiłem prawie wszystko to, co sobie na jesień zaplanowałem. Pomału hamuję  ;)

Serdeczne pozdrowienia  :thumbsup:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/124/#findComment-793136
Udostępnij na innych stronach

Golonka już gotowa, a karczek zapuszkowany i w garnku  :)

Pogoda dzisiaj przepiękna. Oby jak najdłużej  :thumbsup:

 

 

post-42246-0-14281600-1666607247_thumb.jpg

post-42246-0-42409900-1666607276_thumb.jpg

post-42246-0-25384100-1666607294_thumb.jpg

post-42246-0-21943100-1666607314_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/124/#findComment-793481
Udostępnij na innych stronach

Jak zwykle perfekcja: wygląd, smak  Pozdrawiamy Radku Ciebie i Hanię Kochaną oczywiście 

 

Bardzo dziękuję. Staram się  :D  ;)  Serdecznie Was pozdrawiamy, a Iwonkę proszę od nas mooocno wyściskać  :D  :thumbsup:

Edytowane przez Radek.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/124/#findComment-793642
Udostępnij na innych stronach

Karczek gotowy, a boczek zapuszkowany  :)

Widoczek zepsuł balon, który wziął się nie wiadomo skąd  :D

Pozdrawiam wszystkich odwiedzających  :thumbsup:   Przez ostatnie dwa miesiące trochę się u mnie pokręciło  ;)

 

 

 

 

 

post-42246-0-97584900-1666864143_thumb.jpg

post-42246-0-39399600-1666864167_thumb.jpg

post-42246-0-37182900-1666864192_thumb.jpg

post-42246-0-41925400-1666864208_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/124/#findComment-794052
Udostępnij na innych stronach

Widoczek zepsuł balon, który wziął się nie wiadomo skąd :D

 

bo to jakiś skrytomięsożerca czycha na Twoje puchy :D :D :D

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/124/#findComment-794115
Udostępnij na innych stronach

bo to jakiś skrytomięsożerca czycha na Twoje puchy

 

Chyba mają dość swojego towaru  :laugh:  ;)   https://www.pcd-salami.pl/balon-pcd-salami

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/124/#findComment-794199
Udostępnij na innych stronach

 

bo to jakiś skrytomięsożerca czycha na Twoje puchy

Chyba mają dość swojego towaru ;) https://www.pcd-salami.pl/balon-pcd-salami
Czyli balon jest szpiegowski. Inwigilują Radka celem pozyskania receptur

 

Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Bossky
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/124/#findComment-794215
Udostępnij na innych stronach

Czyli balon jest szpiegowski. Inwigilują Radka celem pozyskania receptur

 

Przy najbliższych zakupach sam mogę podrzucić, bo akurat tam się zaopatruję  ;) 

 

Boczek po trzeciej pasteryzacji. Pogoda w Bukowinie zadziwia - maliny pod koniec października  :thumbsup: 

 

 

post-42246-0-39842200-1667061155_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/124/#findComment-794394
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pozdrawiam wszystkich odwiedzających :thumbsup:

 

Pozdrawiam Radku.

Jak zwykle wspaniałości u Ciebie . :clap:

 

Turbacz pięknie wygląda jesienią :thumbsup:


[Dodano: 30 paź 2022 - 12:56]

 

 

maliny pod koniec października

 

Chyba nam się lato troszkę "przesunęło" :rolleyes:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/124/#findComment-794510
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.