Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Przed zimą jeszcze parę rzeczy do zrobienia, a dzisiaj około szóstej rano, za oknem minus 1*C... 
 

 

 RAdku, wspaniale jesienne krajobrazy. :) U mnie jest caly czas zielono. Jest jedno drzewo w sasiedztwie, ktore pokazuje mi cztery pory roku. Teraz moje owocowe drzewka tez to beda robic. A tak, to tylko inny odcien zieleni mam w zaleznosci od pory roku.

 Mimo ze mam wiosne juz i w dzien potrafi byc okolo 18-20 stopni, to bliskosc gor daje nocne ochlodzenia i temperatura u mnie spada do 6ciu. Nadal grzejemy noca, a za rogiem juz lato czeka.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/124/#findComment-791222
Udostępnij na innych stronach

 Mimo ze mam wiosne juz i w dzien potrafi byc okolo 18-20 stopni, to bliskosc gor daje nocne ochlodzenia i temperatura u mnie spada do 6ciu. Nadal grzejemy noca, a za rogiem juz lato czeka.

 

U nas jeszcze złota jesień, tylko noce i poranki zimne i wilgotne, a w górach już leży śnieg. Zima w tym roku podobno ma być łagodna, ale w aucie koła na zimowe już zmieniłem  :)

Pozdrowienia   :thumbsup:  

 

Mleko z porannego udoju, jak zwykle 30 l. Serki już w solance. Kupiłem nową podpuszczkę, bo w starej zobaczyłem dno  ;)

 

 

post-42246-0-13950300-1665568455_thumb.jpg

post-42246-0-67910400-1665568479_thumb.jpg

post-42246-0-93055300-1665568503_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/124/#findComment-791499
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kupiłem nową podpuszczkę

Radku, gdzie tę podpuszczkę kupujesz? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/124/#findComment-791527
Udostępnij na innych stronach

Ten kamienny garnek, to mój osobisty  ;)  Zwykle daję mu radę  :thumbsup:

Serki ociekają i jutro je uwędzę. 

 

 

post-42246-0-64526900-1665650547_thumb.jpg

post-42246-0-60287800-1665650567_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/124/#findComment-791668
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ten kamienny garnek, to mój osobisty    Zwykle daję mu radę 
 

 

 Poczekaj, poczekaj. To jest garnuszek ,z ktorego podjadasz. Bo nie uwierze ze Hania nie gotuje dla ciebie :tongue:;)   :D

 

 

 

U nas jeszcze złota jesień, tylko noce i poranki zimne i wilgotne, a w górach już leży śnieg. Zima w tym roku podobno ma być łagodna, ale w aucie koła na zimowe już zmieniłem  Pozdrowienia     
 

 

 U nas lato za rogiem, ale teraz mamy stan alarmowy przeciwpowodziowy.

 Auto mam gotowe, tylko Zuza i psy do auta i jedzieny. Przez zalane drogi spokojnie przejedzieny, bo autko przygotowalam na ta ewentualnosc juz rok temu, kiedy w ten rejon sie wyprowadzilam.

Mam nadziej,ze powodz nas ominie.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/124/#findComment-791757
Udostępnij na innych stronach

Ile wyszło sera z 30 l mleka?

 

Dawno serków nie ważyłem, ale z 30 l mleka wychodziło mi około 3,8 / 4,0 kg. Czasem więcej, czasem mniej. Zważę po uwędzeniu. 

 

 

Poczekaj, poczekaj. To jest garnuszek ,z ktorego podjadasz. Bo nie uwierze ze Hania nie gotuje dla ciebie   

 

Aniu podjadam, ale kiszoną KAPUSTĘ  :D  A Hania gotuje tak, jakby codziennie było święto  :laugh:  :thumbsup: 

 

U nas lato za rogiem, ale teraz mamy stan alarmowy przeciwpowodziowy.  Auto mam gotowe, tylko Zuza i psy do auta i jedzieny. Przez zalane drogi spokojnie przejedzieny, bo autko przygotowalam na ta ewentualnosc juz rok temu, kiedy w ten rejon sie wyprowadzilam. Mam nadziej,ze powodz nas ominie.

 

Dobrze że jesteś przygotowana, na taką ewentualność. Życzę Ci żebyś nie musiała tego sprawdzać.

Pozdrawiam i trzymaj się  :thumbsup: 

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/124/#findComment-791800
Udostępnij na innych stronach

Serki uwędzone i zważone  :)  3,91 kg, więc nieźle.  Waga oczywiście netto. Ricotta już podzielona i przyprawiona. Pieprz czarny, szczypiorek, kminek i czosnek.

Dzisiaj odebrałem termometr. Z opisu fajny, ale muszę sam go sprawdzić i zabezpieczyć sondy przed wilgocią.

https://allegro.pl/oferta/termometr-bezprzewodowy-2-sondy-thermopro-tp-20-12332544586

 

Pozdrawiam zaglądających do mnie  :thumbsup:

 

Dzisiaj rano było tak, ale teraz mżawka  :rolleyes:

 

 

 

post-42246-0-52518600-1665764135_thumb.jpg

post-42246-0-40907500-1665764160_thumb.jpg

post-42246-0-21297100-1665764181_thumb.jpg

post-42246-0-73239100-1665764200_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/124/#findComment-791878
Udostępnij na innych stronach

Ładne i apetyczne jajeczka .

 

Dzięki  :)  ;)

 

 

Będziesz zadowolony .

 

Mam taką nadzieję, bo dobrze mu z oczu patrzy  :D 

post-42246-0-50813100-1665824106_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/124/#findComment-791956
Udostępnij na innych stronach

Małgoś  ;)  Bardzo dziękuję i pozdrawiam  :thumbsup:

 

Dzisiaj Cukiereczki Bukowiańskie  :) Jest trochę z nimi roboty, ale jak ktoś lubi takie piekielnie ostre kabanoski (dużo pieprzu cayenne), to smak i wygląd wynagradza  :tongue:  

Dam wędzarni odpocząć. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-w%C4%99dzarnia/  Właśnie mija 10 lat jak ją zrobiłem.

Od tamtego czasu nic się nie zmieniła, bo nie miałem takiej potrzeby. Dla mnie jest idealna. 

Teraz coś sobie zapuszkuję  :)

 

 

post-42246-0-67289900-1666088078_thumb.jpg

post-42246-0-97847900-1666088101_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/124/#findComment-792460
Udostępnij na innych stronach

Teraz na kilka dni do spiżarni  :)

 

 

post-42246-0-68092800-1666103532_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/124/#findComment-792493
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale jak ktoś lubi takie piekielnie ostre kabanoski (dużo pieprzu cayenne) :tongue:

Jak dużo jest cayenne w cukiereczkach, więcej niż 6g/kg? Radek pieprz też dodałeś? Chyba też zrobię kabanosy tym razem jakoś szybko wyszły :).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/124/#findComment-792499
Udostępnij na innych stronach

Cukiereczki bukowiańskie uwielbiam, dawno ich nie robiłam.

Twoje są cudnej urody Radku.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/124/#findComment-792501
Udostępnij na innych stronach

Jak dużo jest cayenne w cukiereczkach, więcej niż 6g/kg? Radek pieprz też dodałeś? Chyba też zrobię kabanosy tym razem jakoś szybko wyszły .

 

Cayenne – 5g/kg

Pieprz czarny – 2g

Papryka słodka – 4g

Gałka muszkatołowa – 0,7g

Cukier – 2g

Czosnek – 2g (ale wg uznania)

Peklosól – 19g

 

Kabanosy zawsze muszą być pod ręką  :D  :thumbsup: 

 

 

Cukiereczki bukowiańskie uwielbiam, dawno ich nie robiłam.

 

Halinko, czas najwyższy zrobić  :thumbsup:  Ja się zagapiłem i ostatnie Cukiereczki robiłem dwa lata temu.... Ten czas pędzi zawrotnie  :rolleyes:  

 

Twoje są cudnej urody Radku.

 

Bardzo dziękuję i serdecznie Cię pozdrawiam  :D  ;)

 

Zapodziała mi się jedna puszka golonki. Już jest prawie zjedzona  :D

Mam jeszcze dwie z marca tego roku. W najbliższym czasie, to się zmieni  ;)

post-42246-0-40556900-1666169696_thumb.jpg

post-42246-0-24601200-1666169715_thumb.jpg

post-42246-0-35429600-1666169733_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/124/#findComment-792623
Udostępnij na innych stronach

Gotowe  :)  Już można jeść  :thumbsup:  

 

post-42246-0-72748300-1666256256_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/124/#findComment-792820
Udostępnij na innych stronach

Sama słodycz :D:thumbsup:

Smacznego :)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/124/#findComment-792834
Udostępnij na innych stronach

Sama słodycz

 

Tak  :D

 

Smacznego

 

Dziękuję i pozdrawiam  :D  ;)

 

 

Hania wytrybowała golonki, a ja załatwiłem całą resztę  :D  ;)

post-42246-0-68827100-1666341426_thumb.jpg

post-42246-0-55602300-1666341447_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/124/#findComment-793000
Udostępnij na innych stronach

 

 

a ja załatwiłem całą resztę

a co oprócz mięska , listka i ziela ?

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/124/#findComment-793004
Udostępnij na innych stronach

a co oprócz mięska , listka i ziela ?

 

 

Podam bardziej szczegółowo, jak ja robię golonkę w puszce.

Wytrybowane golonki rozdrabniam na oczku 18 mm. Mam maszynkę 12.

Przyprawy na 1 kg :

 

  1. Peklosól - 16 g

  2. Pieprz czarny, grubo mielony 2 g

  3. Czosnek świeży przeciśnięty przez praskę – 2 g

  4. Czasem dodaję 1 – 2 g kminku zmiażdżonego w moździerzu, ale nie tym razem.

 

Pekluję 24 – 36 godzin, w zależności jak mi czasowo wypadnie.

Na dno puszki wkładam listek i dwa ziarnka ziela ang.

Napełniam 0,28 kg.

Na wierzch dodaję żelatynę (tak na czubek łyżeczki), pół łyżeczki smalcu i łyżkę wody. Wszyscy lubimy galaretkę  :)

Pasteryzuję trzykrotnie – tyndalizacja , 90 /60 /40 minut. Niestety nie mam autoklawu, ani szybkowaru.

Po trzeciej pasteryzacji, chłodzę przez około godzinę, w b. zimnej wodzie.

To chyba wszystko  ;)

 

Smacznego  :thumbsup:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/124/#findComment-793013
Udostępnij na innych stronach

Wszystkie swoje konserwy, przechowuję w warunkach chłodniczych !

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/124/#findComment-793023
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję bardzo za szczegóły

 

Wszystkie swoje konserwy, przechowuję w warunkach chłodniczych !

 

myślę ,że po tyndalizacji nie ma takiej potrzeby .

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/124/#findComment-793030
Udostępnij na innych stronach

myślę ,że po tyndalizacji nie ma takiej potrzeby .

 

Racja. Niektóre mielonki też trzykrotnie pasteryzuję, ale w trochę niższej temp. Z rozpędu przechowuję wszystkie w lodówce.

 

Golonka po pierwszej pasteryzacji. 

post-42246-0-49984800-1666354932_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/124/#findComment-793043
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.