ANNAM Opublikowano 10 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #3076 Opublikowano 10 Października 2022 Przed zimą jeszcze parę rzeczy do zrobienia, a dzisiaj około szóstej rano, za oknem minus 1*C... RAdku, wspaniale jesienne krajobrazy. U mnie jest caly czas zielono. Jest jedno drzewo w sasiedztwie, ktore pokazuje mi cztery pory roku. Teraz moje owocowe drzewka tez to beda robic. A tak, to tylko inny odcien zieleni mam w zaleznosci od pory roku. Mimo ze mam wiosne juz i w dzien potrafi byc okolo 18-20 stopni, to bliskosc gor daje nocne ochlodzenia i temperatura u mnie spada do 6ciu. Nadal grzejemy noca, a za rogiem juz lato czeka. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/124/#findComment-791222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 12 Października 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #3077 Opublikowano 12 Października 2022 Mimo ze mam wiosne juz i w dzien potrafi byc okolo 18-20 stopni, to bliskosc gor daje nocne ochlodzenia i temperatura u mnie spada do 6ciu. Nadal grzejemy noca, a za rogiem juz lato czeka. U nas jeszcze złota jesień, tylko noce i poranki zimne i wilgotne, a w górach już leży śnieg. Zima w tym roku podobno ma być łagodna, ale w aucie koła na zimowe już zmieniłem Pozdrowienia Mleko z porannego udoju, jak zwykle 30 l. Serki już w solance. Kupiłem nową podpuszczkę, bo w starej zobaczyłem dno Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/124/#findComment-791499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #3078 Opublikowano 12 Października 2022 Kupiłem nową podpuszczkę Radku, gdzie tę podpuszczkę kupujesz? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/124/#findComment-791527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 13 Października 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #3079 Opublikowano 13 Października 2022 (edytowane) Radku, gdzie tę podpuszczkę kupujesz? https://allegro.pl/oferta/podpuszczka-opakowanie-0-5-kg-fromase-6679029482?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=lvsku&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_uzsd_supermarket_grocery_pla_pmax&ev_campaign_id=17997573310&gclid=EAIaIQobChMIgJKkr8nc-gIVyRB7Ch3b8w5NEAQYAyABEgKAtPD_BwE Edytowane 13 Października 2022 przez Radek. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/124/#findComment-791651 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 13 Października 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #3080 Opublikowano 13 Października 2022 Ten kamienny garnek, to mój osobisty Zwykle daję mu radę Serki ociekają i jutro je uwędzę. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/124/#findComment-791668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 13 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #3081 Opublikowano 13 Października 2022 Ile wyszło sera z 30 l mleka? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/124/#findComment-791698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 13 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #3082 Opublikowano 13 Października 2022 Ten kamienny garnek, to mój osobisty Zwykle daję mu radę Poczekaj, poczekaj. To jest garnuszek ,z ktorego podjadasz. Bo nie uwierze ze Hania nie gotuje dla ciebie U nas jeszcze złota jesień, tylko noce i poranki zimne i wilgotne, a w górach już leży śnieg. Zima w tym roku podobno ma być łagodna, ale w aucie koła na zimowe już zmieniłem Pozdrowienia U nas lato za rogiem, ale teraz mamy stan alarmowy przeciwpowodziowy. Auto mam gotowe, tylko Zuza i psy do auta i jedzieny. Przez zalane drogi spokojnie przejedzieny, bo autko przygotowalam na ta ewentualnosc juz rok temu, kiedy w ten rejon sie wyprowadzilam.Mam nadziej,ze powodz nas ominie. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/124/#findComment-791757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 14 Października 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #3083 Opublikowano 14 Października 2022 Ile wyszło sera z 30 l mleka? Dawno serków nie ważyłem, ale z 30 l mleka wychodziło mi około 3,8 / 4,0 kg. Czasem więcej, czasem mniej. Zważę po uwędzeniu. Poczekaj, poczekaj. To jest garnuszek ,z ktorego podjadasz. Bo nie uwierze ze Hania nie gotuje dla ciebie Aniu podjadam, ale kiszoną KAPUSTĘ A Hania gotuje tak, jakby codziennie było święto U nas lato za rogiem, ale teraz mamy stan alarmowy przeciwpowodziowy. Auto mam gotowe, tylko Zuza i psy do auta i jedzieny. Przez zalane drogi spokojnie przejedzieny, bo autko przygotowalam na ta ewentualnosc juz rok temu, kiedy w ten rejon sie wyprowadzilam. Mam nadziej,ze powodz nas ominie. Dobrze że jesteś przygotowana, na taką ewentualność. Życzę Ci żebyś nie musiała tego sprawdzać.Pozdrawiam i trzymaj się Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/124/#findComment-791800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 14 Października 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #3084 Opublikowano 14 Października 2022 Serki uwędzone i zważone 3,91 kg, więc nieźle. Waga oczywiście netto. Ricotta już podzielona i przyprawiona. Pieprz czarny, szczypiorek, kminek i czosnek.Dzisiaj odebrałem termometr. Z opisu fajny, ale muszę sam go sprawdzić i zabezpieczyć sondy przed wilgocią.https://allegro.pl/oferta/termometr-bezprzewodowy-2-sondy-thermopro-tp-20-12332544586 Pozdrawiam zaglądających do mnie Dzisiaj rano było tak, ale teraz mżawka Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/124/#findComment-791878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 14 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #3085 Opublikowano 14 Października 2022 Serki uwędzone i zważone Ładne i apetyczne jajeczka . Dzisiaj odebrałem termometr. Będziesz zadowolony . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/124/#findComment-791897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 15 Października 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #3086 Opublikowano 15 Października 2022 Ładne i apetyczne jajeczka . Dzięki Będziesz zadowolony . Mam taką nadzieję, bo dobrze mu z oczu patrzy Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/124/#findComment-791956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 15 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #3087 Opublikowano 15 Października 2022 Serki uwędzone i zważone Cudowności. ! Dobra robota Radku Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/124/#findComment-791997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 18 Października 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #3088 Opublikowano 18 Października 2022 Małgoś Bardzo dziękuję i pozdrawiam Dzisiaj Cukiereczki Bukowiańskie Jest trochę z nimi roboty, ale jak ktoś lubi takie piekielnie ostre kabanoski (dużo pieprzu cayenne), to smak i wygląd wynagradza Dam wędzarni odpocząć. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-w%C4%99dzarnia/ Właśnie mija 10 lat jak ją zrobiłem.Od tamtego czasu nic się nie zmieniła, bo nie miałem takiej potrzeby. Dla mnie jest idealna. Teraz coś sobie zapuszkuję Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/124/#findComment-792460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 18 Października 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #3089 Opublikowano 18 Października 2022 Teraz na kilka dni do spiżarni Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/124/#findComment-792493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 18 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #3090 Opublikowano 18 Października 2022 ale jak ktoś lubi takie piekielnie ostre kabanoski (dużo pieprzu cayenne) Jak dużo jest cayenne w cukiereczkach, więcej niż 6g/kg? Radek pieprz też dodałeś? Chyba też zrobię kabanosy tym razem jakoś szybko wyszły . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/124/#findComment-792499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 18 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #3091 Opublikowano 18 Października 2022 Cukiereczki bukowiańskie uwielbiam, dawno ich nie robiłam. Twoje są cudnej urody Radku. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/124/#findComment-792501 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 19 Października 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #3092 Opublikowano 19 Października 2022 Jak dużo jest cayenne w cukiereczkach, więcej niż 6g/kg? Radek pieprz też dodałeś? Chyba też zrobię kabanosy tym razem jakoś szybko wyszły . Cayenne – 5g/kgPieprz czarny – 2gPapryka słodka – 4gGałka muszkatołowa – 0,7gCukier – 2gCzosnek – 2g (ale wg uznania)Peklosól – 19g Kabanosy zawsze muszą być pod ręką Cukiereczki bukowiańskie uwielbiam, dawno ich nie robiłam. Halinko, czas najwyższy zrobić Ja się zagapiłem i ostatnie Cukiereczki robiłem dwa lata temu.... Ten czas pędzi zawrotnie Twoje są cudnej urody Radku. Bardzo dziękuję i serdecznie Cię pozdrawiam Zapodziała mi się jedna puszka golonki. Już jest prawie zjedzona Mam jeszcze dwie z marca tego roku. W najbliższym czasie, to się zmieni Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/124/#findComment-792623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 20 Października 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #3093 Opublikowano 20 Października 2022 Gotowe Już można jeść Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/124/#findComment-792820 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 20 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #3094 Opublikowano 20 Października 2022 Sama słodycz Smacznego Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/124/#findComment-792834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 21 Października 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #3095 Opublikowano 21 Października 2022 Sama słodycz Tak Smacznego Dziękuję i pozdrawiam Hania wytrybowała golonki, a ja załatwiłem całą resztę Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/124/#findComment-793000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 21 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #3096 Opublikowano 21 Października 2022 a ja załatwiłem całą resztę a co oprócz mięska , listka i ziela ? Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/124/#findComment-793004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 21 Października 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #3097 Opublikowano 21 Października 2022 a co oprócz mięska , listka i ziela ? Podam bardziej szczegółowo, jak ja robię golonkę w puszce.Wytrybowane golonki rozdrabniam na oczku 18 mm. Mam maszynkę 12.Przyprawy na 1 kg : Peklosól - 16 g Pieprz czarny, grubo mielony 2 g Czosnek świeży przeciśnięty przez praskę – 2 g Czasem dodaję 1 – 2 g kminku zmiażdżonego w moździerzu, ale nie tym razem. Pekluję 24 – 36 godzin, w zależności jak mi czasowo wypadnie.Na dno puszki wkładam listek i dwa ziarnka ziela ang.Napełniam 0,28 kg.Na wierzch dodaję żelatynę (tak na czubek łyżeczki), pół łyżeczki smalcu i łyżkę wody. Wszyscy lubimy galaretkę Pasteryzuję trzykrotnie – tyndalizacja , 90 /60 /40 minut. Niestety nie mam autoklawu, ani szybkowaru.Po trzeciej pasteryzacji, chłodzę przez około godzinę, w b. zimnej wodzie.To chyba wszystko Smacznego Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/124/#findComment-793013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 21 Października 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #3098 Opublikowano 21 Października 2022 Wszystkie swoje konserwy, przechowuję w warunkach chłodniczych ! Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/124/#findComment-793023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 21 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #3099 Opublikowano 21 Października 2022 Dziękuję bardzo za szczegóły Wszystkie swoje konserwy, przechowuję w warunkach chłodniczych ! myślę ,że po tyndalizacji nie ma takiej potrzeby . Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/124/#findComment-793030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 21 Października 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #3100 Opublikowano 21 Października 2022 myślę ,że po tyndalizacji nie ma takiej potrzeby . Racja. Niektóre mielonki też trzykrotnie pasteryzuję, ale w trochę niższej temp. Z rozpędu przechowuję wszystkie w lodówce. Golonka po pierwszej pasteryzacji. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/124/#findComment-793043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.