Radek. Opublikowano 28 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #3576 Opublikowano 28 Listopada 2024 13 godzin temu, szrekPL napisał(a): Bardzo ładna, muszę się przekonać do tych kątnic... Dzięki Taka ciekawostka. Kątnice były przechowywane w lodówce 4,5 roku i tylko jedna z nich nie nadawała się do użytku. Miała dziurę jak 2 zł 2 Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/144/#findComment-971514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 28 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #3577 Opublikowano 28 Listopada 2024 Dobra podpowiedź z oznaczeniem , dzięki wykorzystam to przy swoich Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/144/#findComment-971517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 28 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #3578 Opublikowano 28 Listopada 2024 Radku, a kątnice baranie skąd masz? Swojskie wyroby? Kolejny twój wyrób cud, miód, palce lizać. 😄 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/144/#findComment-971521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 28 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #3579 Opublikowano 28 Listopada 2024 46 minut temu, szrekPL napisał(a): Dobra podpowiedź z oznaczeniem , dzięki wykorzystam to przy swoich 27 minut temu, mamuśka napisał(a): Radku, a kątnice baranie skąd masz? Swojskie wyroby? Tak. Wszystkie zakupy wędzarnicze, robię w https://swojskiwyrob.pl/. Rzetelna FIRMA ! 27 minut temu, mamuśka napisał(a): Kolejny twój wyrób cud, miód, palce lizać. 😄 Bardzo miło czytać Dziękuję 1 Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/144/#findComment-971534 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 28 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #3580 Opublikowano 28 Listopada 2024 Mi jest jeszcze milej, bo kogo podglądać. 😄 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/144/#findComment-971560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 28 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #3581 Opublikowano 28 Listopada 2024 35 minut temu, mamuśka napisał(a): Mi jest jeszcze milej, bo kogo podglądać. 😄 Remanent w zamrażarce zrobiony... Remanent w osłonkach też. Białe i czerwone wytrawne mam. Kiełbasę muszę suszyć. Więc dlaczego nie w kontrolowanych warunkach Uruchomiłem dojrzewalnię, a dalej zobaczę Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/144/#findComment-971579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 1 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #3582 Opublikowano 1 Grudnia 2024 Jak już napisałem, po kilku latach uruchomiłem dojrzewalnię. Nie lubię zostawiać niedokończonych w pełni spraw, bo nikt nie zna dnia... Średnio mnie interesuje, czy już wiecie Państwo, że salami np. Fuet, można jeść ze skórką i pleśnią, bo generalnie mam to w dupie. Ale podpowiem. Można. Serek Brie i Camembert też można. Jak jest w Ameryce, to nie wiem. Pokazałem Wam wtedy dobrą pleśń, którą zaszczepiam swoje wyroby i takiej używajcie. Nic jest szkodliwa, a poprawicie walory smakowe. Wtedy byliście w amoku nagonki, to może nie zwróciliście na to uwagi. Szkoda tylko, że na lata załatwiliście temat wędlin dojrzewających. Na szczęście nie całkiem skutecznie. Począwszy od postu 2748, u mnie nic się nie zmieniło i ani ja Państwu, ani Wy mnie – nie powiecie nic nowego. Życzę udanych wyrobów. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/144/#findComment-972342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 1 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #3583 Opublikowano 1 Grudnia 2024 (edytowane) Godzinę temu, Radek. napisał(a): Jak już napisałem, po kilku latach uruchomiłem dojrzewalnię. Zastanawiałem się czemu nie publikujesz swoich wyrobów dojrzewajacych, zrozumiałem to po przeczytaniu wcześniejszych postów. Cieszę się, że wracasz do wyrobu dojrzewek 👍ponieważ w produkcji tych właśnie wędlin leży bardzo duży potencjał rozwoju intelektualnego wykonawcy. Robiąc od wielu lat z przyjacielem wędliny dojrzewające ciągle odkrywamy coś nowego ciągle zgłębiam wiedzę związana z mikrobiologią mięsa, bakteriami, enzymami itd.... "endless road". Godzinę temu, Radek. napisał(a): Średnio mnie interesuje, czy już wiecie Państwo, że salami np. Fuet, można jeść ze skórką i pleśnią Jestem ciekawy czy osoby które kupują Fuet w sklepie ściągają z niego skórę pokrytą bielą pn. Obecnie prowadzimy experyment w trzech warjacjach smakowych wzorowany na Fuecie. Po zakończeniu opublikujemy efekty. Godzinę temu, Radek. napisał(a): Pokazałem Wam wtedy dobrą pleśń, którą zaszczepiam swoje wyroby i takiej używajcie. Nic jest szkodliwa, a poprawicie walory smakowe. Walory smakowe to jeden z aspektów poza innymi. Nie będę się rozpisywał nt. pleśni co i jak tylko ogólnie nawiązując podpowiem, że można robić mieszanki pleśni celem poprawy walorów smakowych. Godzinę temu, Radek. napisał(a): Szkoda tylko, że na lata załatwiliście temat wędlin dojrzewających. Na szczęście nie całkiem skutecznie. Czas zakopać topory nikomu nic nie musisz udowadniać. Bardzo duża jakość Twoich wyrobów mówi sama za siebie, na jakim poziomie je robisz, wielu może się od Ciebie uczyć👏. Jak sam zapewne zauważyłeś temat wędlin dojrzewających na forum "umiera". Wracasz do produkcji a my cierpliwie czekamy na wyniki, publikacje oraz na Twoje przemyślenia i wnioski👍. Fajnie się zapowiada powodzenia i udanych produkcji życzę. Edytowane 1 Grudnia 2024 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/144/#findComment-972358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 1 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #3584 Opublikowano 1 Grudnia 2024 Godzinę temu, Radek. napisał(a): Średnio mnie interesuje, czy już wiecie Państwo, że salami np. Fuet, można jeść ze skórką i pleśnią, bo generalnie mam to w dupie Godzinę temu, Radek. napisał(a): ani ja Państwu, ani Wy mnie – nie powiecie nic nowego. No konkretnie Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/144/#findComment-972360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 1 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #3585 Opublikowano 1 Grudnia 2024 Nie jestem w temacie toporów itd ale bardzo chętnie popatrzę na Twoje wyroby bo jak pisał Grzewlod jakość ich jest na wysokim poziomi i godna naśladowania, dobra koniec cukrowania bierę się za dalsze studiowanie forum może kiedyś do was dołączę...☺️ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/144/#findComment-972361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 1 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #3586 Opublikowano 1 Grudnia 2024 1 minutę temu, szrekPL napisał(a): bierę się za dalsze studiowanie forum może kiedyś do was dołączę...☺️ Mamy nadzieję działaj👍. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/144/#findComment-972364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 1 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #3587 Opublikowano 1 Grudnia 2024 (edytowane) Radku, przelała się czara goryczy. Nie wiem o co chodzi. Proszę Cię, działaj dalej 😚 Podziwiam Twoje dokonania. Edytowane 1 Grudnia 2024 przez mamuśka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/144/#findComment-972371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan58 Opublikowano 1 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #3588 Opublikowano 1 Grudnia 2024 1 godzinę temu, Radek. napisał(a): Średnio mnie interesuje, czy już wiecie Państwo, że salami np. Fuet, można jeść ze skórką i pleśnią, bo generalnie mam to w dupie. Nie uważasz ze trochę przesadziłeś, a może za dużo "poczytałeś" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/144/#findComment-972372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 1 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #3589 Opublikowano 1 Grudnia 2024 2 godziny temu, Grzewlod napisał(a): Zastanawiałem się czemu nie publikujesz swoich wyrobów dojrzewajacych, zrozumiałem to po przeczytaniu wcześniejszych postów. Cieszę się, że wracasz do wyrobu dojrzewek 👍ponieważ w produkcji tych właśnie wędlin leży bardzo duży potencjał rozwoju intelektualnego wykonawcy. Robiąc od wielu lat z przyjacielem wędliny dojrzewające ciągle odkrywamy coś nowego ciągle zgłębiam wiedzę związana z mikrobiologią mięsa, bakteriami, enzymami itd.... "endless road". I ja się cieszę. Rodzina mnie zdopingowała. Kilka lat przerwy zrobiło swoje. Ale na nowo z ochotą będę zgłębiał tajniki dojrzewających. Fajnie, że jest Was dwóch pasjonatów i na bieżąco możecie przedyskutować różne zależności i nieskończoną liczbę kombinacji i wariantów. Oczywiście podglądam i podziwiam Wasze prace 2 godziny temu, Grzewlod napisał(a): Jestem ciekawy czy osoby które kupują Fuet w sklepie ściągają z niego skórę pokrytą bielą pn. Obecnie prowadzimy experyment w trzech warjacjach smakowych wzorowany na Fuecie. Po zakończeniu opublikujemy efekty. Z tym jest różnie. Niektórzy wręcz uwielbiają, niektórzy ściągają. Ja jem tak i tak 2 godziny temu, Grzewlod napisał(a): Walory smakowe to jeden z aspektów poza innymi. Nie będę się rozpisywał nt. pleśni co i jak tylko ogólnie nawiązując podpowiem, że można robić mieszanki pleśni celem poprawy walorów smakowych. Ciekawe jakie będą Wasze gusta ? Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/144/#findComment-972417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 1 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #3590 Opublikowano 1 Grudnia 2024 2 godziny temu, Grzewlod napisał(a): Walory smakowe to jeden z aspektów poza innymi. Nie będę się rozpisywał nt. pleśni co i jak tylko ogólnie nawiązując podpowiem, że można robić mieszanki pleśni celem poprawy walorów smakowych. 2 godziny temu, Grzewlod napisał(a): Czas zakopać topory nikomu nic nie musisz udowadniać. Bardzo duża jakość Twoich wyrobów mówi sama za siebie, na jakim poziomie je robisz, wielu może się od Ciebie uczyć👏. Jak sam zapewne zauważyłeś temat wędlin dojrzewających na forum "umiera". Wracasz do produkcji a my cierpliwie czekamy na wyniki, publikacje oraz na Twoje przemyślenia i wnioski👍. Fajnie się zapowiada powodzenia i udanych produkcji życzę. Bardzo dziękuję za dobre słowo. Dużo dla mnie znaczy. Zabieram się do roboty, bo trochę mi tego brakowało. Mam nadzieję, że wspólnymi siłami dźwigniemy ten temat na forum 2 godziny temu, Muski napisał(a): No konkretnie W końcu trzeba było … 2 godziny temu, szrekPL napisał(a): bierę się za dalsze studiowanie forum może kiedyś do was dołączę...☺️ 2 godziny temu, mamuśka napisał(a): Radku, przelała się czara goryczy. Nie wiem o co chodzi. Proszę Cię, działaj dalej 😚 Podziwiam Twoje dokonania. Mamuśka bardzo dziękuję Nic się nie dzieje Po prostu lubię mieć porządek na biurku Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/144/#findComment-972421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 3 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #3591 Opublikowano 3 Grudnia 2024 Fuet. Jest początek Więcej o nim po dojrzewaniu. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/144/#findComment-972842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 3 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #3592 Opublikowano 3 Grudnia 2024 Poczekam Voltcraft PH-100ATC jest teraz w dobrej cenie 250pln , sprawdza się ? wystarczający? czy może popatrzeć na jakiś inny? jest tego do wyboru do koloru w różnych przedziałach cenowych. A może założę albo raczej odświeżę wątek PH metrów.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/144/#findComment-972851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 3 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #3593 Opublikowano 3 Grudnia 2024 25 minut temu, szrekPL napisał(a): Poczekam 26 minut temu, szrekPL napisał(a): Voltcraft PH-100ATC jest teraz w dobrej cenie 250pln , sprawdza się ? wystarczający? czy może popatrzeć na jakiś inny? jest tego do wyboru do koloru w różnych przedziałach cenowych. A może założę albo raczej odświeżę wątek PH metrów.... Do tego Voltcrafta, trzeba jeszcze dokupić sondę, bo ta w kpl. nie nadaje się do naszych celów. Zrobiłem fotki z ceną i producentem. Co do jakości ph-metru i sondy nie mam zastrzeżeń. Kalibrowałem ostatnio po kilku latach i odchyłki były minimalne. Ale przydałoby się poczytać, co teraz jest oferowane. 1 Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/144/#findComment-972860 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 3 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #3594 Opublikowano 3 Grudnia 2024 Przeglądam na tej stronie https://www.conrad.pl/pl/search.html?category=t08c37381c17633c172070601108&highlightedProduct=101145&tfo_productType=pH-metr Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/144/#findComment-972864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 3 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #3595 Opublikowano 3 Grudnia 2024 2 godziny temu, szrekPL napisał(a): Przeglądam na tej stronie Zerknij na dedykowany: https://mera-sp.pl/ph-metry/4637-tester-ph-halo2-do-miesa-hanna-hi-9810362.html Ja polecam : https://mera-sp.pl/ph-metry/436-ph-metr-testo-205.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/144/#findComment-972910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 3 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #3596 Opublikowano 3 Grudnia 2024 3 godziny temu, Radek. napisał(a): Fuet. Jest początek Super 👍maszyna ruszy u nas już śnieg spadł na fuetello 😉. Radek czy to jest pomiar początkowy farszu czy po fermentacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/144/#findComment-972912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 3 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #3597 Opublikowano 3 Grudnia 2024 6 minut temu, Grzewlod napisał(a): Super 👍maszyna ruszy 7 minut temu, Grzewlod napisał(a): u nas już śnieg spadł na fuetello 😉. A u mnie na suchą - wędzoną 8 minut temu, Grzewlod napisał(a): Radek czy to jest pomiar początkowy farszu czy po fermentacji ? Początkowy. Trochę ph jeszcze podskoczyło. Fuet fermentuję dzisiaj, od około 11. Mam zamiar fermentować do około 5,2 - 5,1. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/144/#findComment-972921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 3 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #3598 Opublikowano 3 Grudnia 2024 (edytowane) 4 minuty temu, Radek. napisał(a): Początkowy. Trochę ph jeszcze podskoczyło. Niskie pH surowca jak na początek. 4 minuty temu, Radek. napisał(a): Mam zamiar fermentować do około 5,2 - 5,1. Dodawałeś dekstrozy? Edytowane 3 Grudnia 2024 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/144/#findComment-972922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 3 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #3599 Opublikowano 3 Grudnia 2024 Teraz, Grzewlod napisał(a): Niskie ph jak na początek. Dodawałeś dekstrozy? Tak. 4 godziny temu, Radek. napisał(a): Więcej o nim po dojrzewaniu. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/144/#findComment-972926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 3 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #3600 Opublikowano 3 Grudnia 2024 (edytowane) 24 minuty temu, Radek. napisał(a): Tak. 👍Po fermentacji daj info na ile zeszło i jaką dawkę cukru zastosowałeś🤔. Ja w Swoim klubie zamieszczę jak u nas przebiegła fermentacja. Edytowane 3 Grudnia 2024 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/144/#findComment-972928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.