Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

13 godzin temu, szrekPL napisał(a):

Bardzo ładna, muszę się przekonać do tych kątnic...:clap:

Dzięki ;) 

Taka ciekawostka. Kątnice były przechowywane w lodówce 4,5 roku i tylko jedna z nich nie nadawała się do użytku. Miała dziurę jak 2 zł ;) 

 

110_2016 (Copy).jpg

  • Like 2

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/144/#findComment-971514
Udostępnij na innych stronach

46 minut temu, szrekPL napisał(a):

Dobra podpowiedź z oznaczeniem:thumbsup: , dzięki wykorzystam to przy swoich  :clap::D

;) 

 

27 minut temu, mamuśka napisał(a):

Radku, a kątnice baranie skąd masz? Swojskie wyroby?

Tak. Wszystkie zakupy wędzarnicze, robię w https://swojskiwyrob.pl/. Rzetelna FIRMA ! 

27 minut temu, mamuśka napisał(a):

Kolejny twój wyrób cud, miód, palce lizać. 😄:clap::frantics:

Bardzo miło czytać ;)  Dziękuję :D 

  • Like 1

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/144/#findComment-971534
Udostępnij na innych stronach

35 minut temu, mamuśka napisał(a):

Mi jest jeszcze milej, bo kogo podglądać. 😄

:D ;) 

 

Remanent w zamrażarce zrobiony... Remanent w osłonkach też. Białe i czerwone wytrawne mam. Kiełbasę muszę suszyć. Więc dlaczego nie w kontrolowanych warunkach :cool: 

Uruchomiłem dojrzewalnię, a dalej zobaczę :D 

 

110_2018 (Copy).jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/144/#findComment-971579
Udostępnij na innych stronach

Jak już napisałem, po kilku latach uruchomiłem dojrzewalnię.

Nie lubię zostawiać niedokończonych w pełni spraw, bo nikt nie zna dnia...

Średnio mnie interesuje, czy już wiecie Państwo, że salami np. Fuet, można jeść ze skórką i pleśnią, bo generalnie mam to w dupie. Ale podpowiem. Można. Serek Brie i Camembert też można.

Jak jest w Ameryce, to nie wiem.

Pokazałem Wam wtedy dobrą pleśń, którą zaszczepiam swoje wyroby i takiej używajcie. Nic jest szkodliwa, a poprawicie walory smakowe.

Wtedy byliście w amoku nagonki, to może nie zwróciliście na to uwagi.

Szkoda tylko, że na lata załatwiliście temat wędlin dojrzewających. Na szczęście nie całkiem skutecznie.

Począwszy od postu 2748, u mnie nic się nie zmieniło i ani ja Państwu, ani Wy mnie – nie powiecie nic nowego.

 

Życzę udanych wyrobów.

 

 

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/144/#findComment-972342
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Radek. napisał(a):

Jak już napisałem, po kilku latach uruchomiłem dojrzewalnię.

Zastanawiałem się czemu nie publikujesz swoich wyrobów dojrzewajacych, zrozumiałem to po przeczytaniu wcześniejszych postów. Cieszę się, że wracasz do wyrobu dojrzewek 👍ponieważ w produkcji tych właśnie wędlin leży bardzo duży potencjał rozwoju intelektualnego wykonawcy. Robiąc od wielu lat z przyjacielem wędliny dojrzewające ciągle odkrywamy coś nowego ciągle zgłębiam wiedzę związana z mikrobiologią mięsa, bakteriami, enzymami itd.... "endless road". 

Godzinę temu, Radek. napisał(a):

Średnio mnie interesuje, czy już wiecie Państwo, że salami np. Fuet, można jeść ze skórką i pleśnią

Jestem ciekawy czy osoby które kupują Fuet w sklepie ściągają z niego skórę pokrytą bielą pn. Obecnie prowadzimy experyment w trzech warjacjach smakowych wzorowany na Fuecie. Po zakończeniu opublikujemy efekty.

Godzinę temu, Radek. napisał(a):

Pokazałem Wam wtedy dobrą pleśń, którą zaszczepiam swoje wyroby i takiej używajcie. Nic jest szkodliwa, a poprawicie walory smakowe.

Walory smakowe to jeden z aspektów poza innymi.

Nie będę się rozpisywał nt. pleśni co i jak tylko ogólnie nawiązując podpowiem, że można robić mieszanki pleśni celem poprawy walorów smakowych.

Godzinę temu, Radek. napisał(a):

Szkoda tylko, że na lata załatwiliście temat wędlin dojrzewających. Na szczęście nie całkiem skutecznie.

Czas zakopać topory nikomu nic nie musisz udowadniać. Bardzo duża jakość Twoich wyrobów mówi sama za siebie, na jakim poziomie je robisz, wielu może się od Ciebie uczyć👏. Jak sam zapewne zauważyłeś temat wędlin dojrzewających na forum "umiera". Wracasz do produkcji a my cierpliwie czekamy na wyniki, publikacje oraz na Twoje przemyślenia i wnioski👍. Fajnie się zapowiada powodzenia i udanych produkcji życzę.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/144/#findComment-972358
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Radek. napisał(a):

Średnio mnie interesuje, czy już wiecie Państwo, że salami np. Fuet, można jeść ze skórką i pleśnią, bo generalnie mam to w dupie

 

Godzinę temu, Radek. napisał(a):

ani ja Państwu, ani Wy mnie – nie powiecie nic nowego.

No konkretnie :frantics:

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/144/#findComment-972360
Udostępnij na innych stronach

Nie jestem w temacie toporów itd ale bardzo chętnie popatrzę na Twoje wyroby bo jak pisał Grzewlod jakość ich jest na wysokim poziomi i godna naśladowania, dobra koniec cukrowania bierę się za dalsze studiowanie forum może kiedyś do was dołączę...☺️

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/144/#findComment-972361
Udostępnij na innych stronach

Radku, przelała się czara goryczy. Nie wiem o co chodzi.

Proszę Cię, działaj dalej 😚:clap::frantics:

Podziwiam Twoje dokonania.

Edytowane przez mamuśka
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/144/#findComment-972371
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, Radek. napisał(a):

Średnio mnie interesuje, czy już wiecie Państwo, że salami np. Fuet, można jeść ze skórką i pleśnią, bo generalnie mam to w dupie.

Nie uważasz ze trochę przesadziłeś, a może za dużo "poczytałeś"

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/144/#findComment-972372
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Grzewlod napisał(a):

Zastanawiałem się czemu nie publikujesz swoich wyrobów dojrzewajacych, zrozumiałem to po przeczytaniu wcześniejszych postów. Cieszę się, że wracasz do wyrobu dojrzewek 👍ponieważ w produkcji tych właśnie wędlin leży bardzo duży potencjał rozwoju intelektualnego wykonawcy. Robiąc od wielu lat z przyjacielem wędliny dojrzewające ciągle odkrywamy coś nowego ciągle zgłębiam wiedzę związana z mikrobiologią mięsa, bakteriami, enzymami itd.... "endless road". 

I ja się cieszę. Rodzina mnie zdopingowała. Kilka lat przerwy zrobiło swoje. Ale na nowo z ochotą będę zgłębiał tajniki dojrzewających. Fajnie, że jest Was dwóch pasjonatów i na bieżąco możecie przedyskutować różne zależności i nieskończoną liczbę kombinacji i wariantów. Oczywiście podglądam i podziwiam Wasze prace :clap: :clap: :clap: 

 

2 godziny temu, Grzewlod napisał(a):

Jestem ciekawy czy osoby które kupują Fuet w sklepie ściągają z niego skórę pokrytą bielą pn. Obecnie prowadzimy experyment w trzech warjacjach smakowych wzorowany na Fuecie. Po zakończeniu opublikujemy efekty.

Z tym jest różnie. Niektórzy wręcz uwielbiają, niektórzy ściągają. Ja jem tak i tak ;) 

 

2 godziny temu, Grzewlod napisał(a):

Walory smakowe to jeden z aspektów poza innymi.

Nie będę się rozpisywał nt. pleśni co i jak tylko ogólnie nawiązując podpowiem, że można robić mieszanki pleśni celem poprawy walorów smakowych.

Ciekawe jakie będą Wasze gusta ?

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/144/#findComment-972417
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Grzewlod napisał(a):

Walory smakowe to jeden z aspektów poza innymi.

Nie będę się rozpisywał nt. pleśni co i jak tylko ogólnie nawiązując podpowiem, że można robić mieszanki pleśni celem poprawy walorów smakowych.

:thumbsup: 

2 godziny temu, Grzewlod napisał(a):

Czas zakopać topory nikomu nic nie musisz udowadniać. Bardzo duża jakość Twoich wyrobów mówi sama za siebie, na jakim poziomie je robisz, wielu może się od Ciebie uczyć👏. Jak sam zapewne zauważyłeś temat wędlin dojrzewających na forum "umiera". Wracasz do produkcji a my cierpliwie czekamy na wyniki, publikacje oraz na Twoje przemyślenia i wnioski👍. Fajnie się zapowiada powodzenia i udanych produkcji życzę.

Bardzo dziękuję za dobre słowo. Dużo dla mnie znaczy. Zabieram się do roboty, bo trochę mi tego brakowało. Mam nadzieję, że wspólnymi siłami dźwigniemy ten temat na forum :thumbsup: :clap: 

 

2 godziny temu, Muski napisał(a):

No konkretnie :frantics:

W końcu trzeba było … 

 

2 godziny temu, szrekPL napisał(a):

bierę się za dalsze studiowanie forum może kiedyś do was dołączę...☺️

:clap: :thumbsup: 

 

2 godziny temu, mamuśka napisał(a):

Radku, przelała się czara goryczy. Nie wiem o co chodzi.

Proszę Cię, działaj dalej 😚:clap::frantics:

Podziwiam Twoje dokonania.

Mamuśka bardzo dziękuję :thumbsup:  Nic się nie dzieje :) Po prostu lubię mieć porządek na biurku ;) 

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/144/#findComment-972421
Udostępnij na innych stronach

Fuet. Jest początek :thumbsup:  Więcej o nim po dojrzewaniu. 

 

110_2029 (Copy).jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/144/#findComment-972842
Udostępnij na innych stronach

Poczekam :D :thumbsup:

Voltcraft PH-100ATC jest teraz w dobrej cenie 250pln , sprawdza się ? wystarczający? czy może popatrzeć na jakiś inny? jest tego do wyboru do koloru w różnych przedziałach cenowych. A może założę albo raczej odświeżę wątek PH metrów....:facepalm:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/144/#findComment-972851
Udostępnij na innych stronach

25 minut temu, szrekPL napisał(a):

Poczekam :D :thumbsup:

:D ;) 

 

26 minut temu, szrekPL napisał(a):

Voltcraft PH-100ATC jest teraz w dobrej cenie 250pln , sprawdza się ? wystarczający? czy może popatrzeć na jakiś inny? jest tego do wyboru do koloru w różnych przedziałach cenowych. A może założę albo raczej odświeżę wątek PH metrów....:facepalm:

Do tego Voltcrafta, trzeba jeszcze dokupić sondę, bo ta w kpl. nie nadaje się do naszych celów. Zrobiłem fotki z ceną i producentem. Co do jakości ph-metru i sondy nie mam zastrzeżeń. Kalibrowałem ostatnio po kilku latach i odchyłki były minimalne. 

Ale przydałoby się poczytać, co teraz jest oferowane. 

110_2037 (Copy).jpg

110_2038 (Copy).jpg

  • Upvote 1

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/144/#findComment-972860
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, szrekPL napisał(a):

Przeglądam na tej stronie

Zerknij na dedykowany:

https://mera-sp.pl/ph-metry/4637-tester-ph-halo2-do-miesa-hanna-hi-9810362.html

Ja polecam :

https://mera-sp.pl/ph-metry/436-ph-metr-testo-205.html

 

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/144/#findComment-972910
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, Radek. napisał(a):

Fuet. Jest początek 

Super 👍maszyna ruszy u nas już śnieg spadł na fuetello 😉.

Radek czy to jest pomiar początkowy farszu czy po fermentacji ?

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/144/#findComment-972912
Udostępnij na innych stronach

6 minut temu, Grzewlod napisał(a):

Super 👍maszyna ruszy

:yes: 

7 minut temu, Grzewlod napisał(a):

u nas już śnieg spadł na fuetello 😉.

A u mnie na suchą - wędzoną :thumbsup: 

8 minut temu, Grzewlod napisał(a):

Radek czy to jest pomiar początkowy farszu czy po fermentacji ?

Początkowy. Trochę ph jeszcze podskoczyło. Fuet fermentuję dzisiaj, od około 11. 

Mam zamiar fermentować do około 5,2 - 5,1. 

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/144/#findComment-972921
Udostępnij na innych stronach

4 minuty temu, Radek. napisał(a):

Początkowy. Trochę ph jeszcze podskoczyło.

Niskie pH surowca jak na początek.

4 minuty temu, Radek. napisał(a):

Mam zamiar fermentować do około 5,2 - 5,1. 

Dodawałeś dekstrozy?

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/144/#findComment-972922
Udostępnij na innych stronach

Teraz, Grzewlod napisał(a):

Niskie ph jak na początek.

Dodawałeś dekstrozy?

Tak. 

4 godziny temu, Radek. napisał(a):

Więcej o nim po dojrzewaniu. 

:D ;)

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/144/#findComment-972926
Udostępnij na innych stronach

24 minuty temu, Radek. napisał(a):

Tak. 

👍Po fermentacji daj info na ile zeszło i jaką dawkę cukru zastosowałeś🤔. Ja w Swoim klubie zamieszczę jak u nas przebiegła fermentacja.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/144/#findComment-972928
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.