Radek. Opublikowano 8 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #3651 Opublikowano 8 Grudnia 2024 Dzisiaj fermentuję kolejne salami. Opis jak poprzednio - po dojrzewaniu. U mnie też leciutko poprószyło 1 Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/147/#findComment-974260 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 8 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #3652 Opublikowano 8 Grudnia 2024 W dniu 5.12.2024 o 09:52, Radek. napisał(a): Ustabilizowała się lekko poniżej 5,00. Następne salami w drodze No i super 👏 teraz poczekamy aż urośnie za jakiś czas👍. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/147/#findComment-974305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 8 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #3653 Opublikowano 8 Grudnia 2024 1 godzinę temu, Radek. napisał(a): U mnie też leciutko poprószyło Niebawem zasypie 😉. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/147/#findComment-974306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 8 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #3654 Opublikowano 8 Grudnia 2024 2 godziny temu, Radek. napisał(a): Dzisiaj fermentuję kolejne salami. Opis jak poprzednio - po dojrzewaniu. Pięknie Radku. Widzę że wróciłeś do produkcji dojrzewających. Czyli forma jest...tak trzymaj 👏 1 Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/147/#findComment-974327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 9 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #3655 Opublikowano 9 Grudnia 2024 14 godzin temu, Grzewlod napisał(a): No i super 👏 teraz poczekamy aż urośnie za jakiś czas👍. Urośnie 14 godzin temu, Grzewlod napisał(a): Niebawem zasypie 😉. Idzie błyskawicznie 13 godzin temu, @halusia@ napisał(a): Pięknie Radku. Widzę że wróciłeś do produkcji dojrzewających. Czyli forma jest...tak trzymaj 👏 Dziękuję Halinko Wróciłem do dojrzewających z przyjemnością. Wędlinki trzymają mnie w formie Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/147/#findComment-974512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 11 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #3656 Opublikowano 11 Grudnia 2024 Salami Ostre z Bukowiny - mocno pikantne. Fermentacja do poziomu ph 5,10. Zaszczepione pleśnią. Następne salami w planach 3 Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/147/#findComment-975109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 15 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #3657 Opublikowano 15 Grudnia 2024 Dzisiaj salami w kątnicy wołowej. W przepisie trochę Mariańskiego, trochę Ruhlmana & Polcyna i trochę mnie. Szczegóły jak zwykle po okresie dojrzewania. 1 Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/147/#findComment-976106 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 16 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #3658 Opublikowano 16 Grudnia 2024 Kiełbasa wędzona i pieczona pod koniec listopada. Zaszczepiona pleśnią i suszona w dojrzewalni. Jeden baton rozkroiłem, bo potrzebne miejsce w komorze, a reszta jeszcze powisi. Już teraz kiełbasa 2 Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/147/#findComment-976290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 17 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #3659 Opublikowano 17 Grudnia 2024 Fermentacja trwała około 48 godzin. Salami zaszczepione pleśnią. Dwa batony wiszą na hakach, jeden (większy) jest pod prasą. 1 2 Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/147/#findComment-976485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 17 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #3660 Opublikowano 17 Grudnia 2024 Ależ się rozhulałeś ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/147/#findComment-976486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 18 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #3661 Opublikowano 18 Grudnia 2024 22 godziny temu, szrekPL napisał(a): Ależ się rozhulałeś ... Optymalizuję kubaturę dojrzewalni 1 Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/147/#findComment-976685 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 18 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #3662 Opublikowano 18 Grudnia 2024 W dniu 17.12.2024 o 10:26, szrekPL napisał(a): Ależ się rozhulałeś ... Ciągła orka na ugorze 😁, na plony trzeba długo czekać🙉. Z czasem wszystko zapleśnieje i cała para w gwizdek😂. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/147/#findComment-976736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 19 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #3663 Opublikowano 19 Grudnia 2024 20 godzin temu, Grzewlod napisał(a): Ciągła orka na ugorze 😁, na plony trzeba długo czekać🙉 Ale nie męcząca ta orka i nie spieszy mi się, bo coś tam jeszcze mam 20 godzin temu, Grzewlod napisał(a): Z czasem wszystko zapleśnieje i cała para w gwizdek😂. Niech pleśnieje Oby cała para w suuper smak 1 Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/147/#findComment-976911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 23 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #3664 Opublikowano 23 Grudnia 2024 Trzeba zrobić miejsce na nowe wyroby, a jeszcze trochę tego mam 1 Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/147/#findComment-977855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 26 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #3665 Opublikowano 26 Grudnia 2024 Fuet. Stracił prawie 43%. Reszta batonów, o różnej wadze początkowej jeszcze wisi w dojrzewalni. 1 2 Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/147/#findComment-978444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 29 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #3666 Opublikowano 29 Grudnia 2024 Jeszcze w starym roku, zapekluję ligawy na Bresaolę 1 2 Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/147/#findComment-979095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 29 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #3667 Opublikowano 29 Grudnia 2024 Zdradzisz ile dajesz peklosoli na kg? Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/147/#findComment-979096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 29 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #3668 Opublikowano 29 Grudnia 2024 5 minut temu, MariuszB napisał(a): Zdradzisz ile dajesz peklosoli na kg? 30, do 35 g/kg. W rodzinie różne upodobania i dlatego robię kilka sztuk. Pekluję trzy tyg. w vacum , każda z różnym zestawem przypraw. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/147/#findComment-979101 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 29 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #3669 Opublikowano 29 Grudnia 2024 (edytowane) 30 minut temu, Radek. napisał(a): Jeszcze w starym roku, zapekluję ligawy Znajoma firma ich produkty są bdb jakości kupuję je w Macro. Edytowane 29 Grudnia 2024 przez Grzewlod 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/147/#findComment-979102 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 29 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #3670 Opublikowano 29 Grudnia 2024 To ja mam głupie pytanie.😗 Do Macro dalej tylko z kartą? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/147/#findComment-979107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 29 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #3671 Opublikowano 29 Grudnia 2024 23 minuty temu, mamuśka napisał(a): tylko z kartą? 👍 Selgros ma te same produkty tu kartę może każdy wyrobić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/147/#findComment-979112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 29 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #3672 Opublikowano 29 Grudnia 2024 32 minuty temu, Grzewlod napisał(a): Znajoma firma ich produkty są bdb jakości kupuję je w Macro. 14 minut temu, mamuśka napisał(a): Do Macro dalej tylko z kartą? W Bukowinie dzisiaj skończył się Świąteczny zlot rodzinny. Od dzieci na gwiazdkę dostałem ligawę i nie tylko Parę lat temu, z tej samej okazji dostałem maszynkę TK 12. Coś mi mówi, że chyba nie całkiem bezinteresownie Gotowe wyroby prawie przy każdej okazji, jadą w drugą stronę, a znikające ze stołu wędliny - sama radość 3 Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/147/#findComment-979115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 29 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #3673 Opublikowano 29 Grudnia 2024 Godzinę temu, Radek. napisał(a): 30, do 35 g/kg. W rodzinie różne upodobania i dlatego robię kilka sztuk. Pekluję trzy tyg. w vacum , każda z różnym zestawem przypraw. Dzięki za wskazówki. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/147/#findComment-979117 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 29 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #3674 Opublikowano 29 Grudnia 2024 Godzinę temu, Radek. napisał(a): Gotowe wyroby prawie przy każdej okazji, jadą w drugą stronę, a znikające ze stołu wędliny - sama radość No to mamy coś wspólnego ze sobą.😚 Wczoraj śmiałam się do Zbyszka, że tyle poszło w upominkach świątecznych, że gdyby nie miodownik w tej dodatkowej lodówce to resztka z wędzonek by się bez problemu zmieściła do lodówki w kuchni i do zamrażalki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/147/#findComment-979137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 31 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #3675 Opublikowano 31 Grudnia 2024 W dniu 29.12.2024 o 16:23, mamuśka napisał(a): No to mamy coś wspólnego ze sobą.😚 Ligawy zapeklowane na Bresaolę i Bunderfleisch. Przepisem na skład przypraw Bunderfleisch’a, podzielił się ze mną redzed, który z kolei dostał go od znanego mistrza Francois Vechhio. Oryginalny przepis oczywiście wstawię. Polędwica z pomarańczą, pozyskaną z GS-u w Bukowinie Wszystkim zaglądającym do mnie, życzę Szczęśliwego Nowego Roku 1 Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/147/#findComment-979562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.