Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

22 minuty temu, Radek. napisał(a):

Polędwica z pomarańczą, pozyskaną z GS-u w Bukowinie :D

Toż to najważniejszy składnik z renomowanej firmy jaką jest GS 😉

23 minuty temu, Radek. napisał(a):

Wszystkim zaglądającym do mnie, życzę Szczęśliwego Nowego Roku :thumbsup: 

Wzajemnie Radku, Szczęśliwego Nowego Roku i dużo, dużo zdrówka :thumbsup:

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/148/#findComment-979576
Udostępnij na innych stronach

W dniu 31.12.2024 o 12:37, MariuszB napisał(a):

Szczęśliwego Nowego Roku i dużo, dużo zdrówka :thumbsup:

Dziękuję i wzajemnie :thumbsup: 

 

 

Kolejne salami. Dzisiaj z zielonym pieprzem. Teraz fermentuje. 

 

001 (Kopiowanie).JPG

  • Like 1

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/148/#findComment-980804
Udostępnij na innych stronach

18 minut temu, Radek. napisał(a):

Kolejne salami. Dzisiaj z zielonym pieprzem. Teraz fermentuje. 

Nabrałeś rozpędu tak trzymaj👍. Ja obecnie mam chwilę przerwy znając siebie pewnie niebawem jakieś nowe salami zmajstruję może jeszcze coś z calomięśniowych trafi na warsztat. Obecnie rozglądam się za odpowiednim surowcem. Czy salami z zielonym pieprzem nadzialeś w kątnice wp. czy wł. a może to galancie jelita wł. ?
 

Edytowane przez Grzewlod
  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/148/#findComment-980811
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Grzewlod napisał(a):

Nabrałeś rozpędu tak trzymaj👍.

Dzięki :)

 

Godzinę temu, Grzewlod napisał(a):

Ja obecnie mam chwilę przerwy znając siebie pewnie niebawem jakieś nowe salami zmajstruję może jeszcze coś z calomięśniowych trafi na warsztat.

Ciągnie wilka do lasu :D :thumbsup:

Dojrzewające chciałbym zakończyć na wiosnę, bo nie samymi dojrzewkami człowiek żyje, ale mam jeszcze kilka rzeczy do zrobienia.  

 

Godzinę temu, Grzewlod napisał(a):

Czy salami z zielonym pieprzem nadzialeś w kątnice wp. czy wł. a może to galancie jelita wł. ?

To salami nadziałem w kątnice baranie. Akurat miałem ostatnie cztery :) 

  • Upvote 1

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/148/#findComment-980830
Udostępnij na innych stronach

12 minut temu, Radek. napisał(a):

Dojrzewające chciałbym zakończyć na wiosnę,

Ja jak się zdecyduję to dokońca następnej wiosny się zejdzie :facepalm:. Zastanowię się jeszcze bo może dopiero jesienią zacznę wtedy kilka miesięcy sezon mi się wydłuży.

13 minut temu, Radek. napisał(a):

To salami nadziałem w kątnice baranie. Akurat miałem ostatnie cztery :) 

Dziękuję 👍.

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/148/#findComment-980831
Udostępnij na innych stronach

20 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

Ja jak się zdecyduję to dokońca następnej wiosny się zejdzie :facepalm:.

:D 

 

20 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

Zastanowię się jeszcze bo może dopiero jesienią zacznę wtedy kilka miesięcy sezon mi się wydłuży.

I to jest dobra myśl :yes: 

 

 

Fuet. Niedużo z niego zostało :)  Kawałek z pleśnią został dla smakoszy :thumbsup: 

 

012 (Kopiowanie).JPG

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/148/#findComment-981047
Udostępnij na innych stronach

49 minut temu, Radek. napisał(a):

Fuet. Niedużo z niego zostało :)  Kawałek z pleśnią został dla smakoszy :thumbsup: 

:clap:Jak zawsze u Ciebie wykonanie najwyższej jakości:tongue:. Jak będziesz wakował porcje Fuetu z pleśnią to powietrza z woreczka nie wyciągaj, nawet lepiej jak będzie nieszczelny wtedy fajnie się przechowuje lecz trochę wysycha za to zachowuje walory smakowe pieczarki :tongue:😉.   

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/148/#findComment-981061
Udostępnij na innych stronach

W dniu 6.01.2025 o 10:26, Grzewlod napisał(a):

:clap:Jak zawsze u Ciebie wykonanie najwyższej jakości:tongue:

Bardzo dziękuję :blush: ;) 

 

W dniu 6.01.2025 o 10:26, Grzewlod napisał(a):

Jak będziesz wakował porcje Fuetu z pleśnią to powietrza z woreczka nie wyciągaj, nawet lepiej jak będzie nieszczelny wtedy fajnie się przechowuje lecz trochę wysycha za to zachowuje walory smakowe pieczarki :tongue:😉.   

Myślę że ten baton nie doczeka vacum. Wrócił do komory, aż straci około 50% wagi początkowej. Taki Fuet też lubimy :tongue:  Świąteczny, najmniejszy - 44% i następne też coś koło tego, ale się rozeszły ;)

Dziękuję za podpowiedź :thumbsup: 

 

 

Salami z zielonym pieprzem już w komorze :)

 

 

 

 

 

001 (Kopiowanie).JPG

006 (Kopiowanie).JPG

010 (Kopiowanie).JPG

  • Like 1
  • Upvote 2

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/148/#findComment-981373
Udostępnij na innych stronach

W dniu 7.01.2025 o 15:05, Grzewlod napisał(a):

Niepozornie wyglądające baranki a sporo farszu wchodzi😯.

Sporo. W cztery batony, nabiłem ciut ponad 2,5 kg farszu :)

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/148/#findComment-981902
Udostępnij na innych stronach

Boczki peklowane w różnych przyprawach. Potem wędzone i będą dojrzewać w komorze. Podobne do Pancetta Affumicata. 

 

008 (Kopiowanie).JPG

  • Upvote 2

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/148/#findComment-982333
Udostępnij na innych stronach

Dwa i pół roku, to dla słoniny tyle co nic. Tym bardziej w puszce :thumbsup: 

 

002 (Kopiowanie).JPG

011 (Kopiowanie).JPG

  • Upvote 2

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/148/#findComment-982629
Udostępnij na innych stronach

8 minut temu, szrekPL napisał(a):

czytałem że trzymasz swoje puszki w lodówce (jeśli nie pomyliłem)

Tak. Przy okazji dojrzewek.  

 

8 minut temu, szrekPL napisał(a):

mam pytanie odnośnie ,,gotowania". Używasz autoklawu czy szybkowaru/a ???

Ani tego, ani tego. Pasteryzuję trzykrotnie w garnku. Tzw tyndalizacja.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/148/#findComment-982640
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, Radek. napisał(a):

Tak. Przy okazji dojrzewek.  

 

Ani tego, ani tego. Pasteryzuję trzykrotnie w garnku. Tzw tyndalizacja.

OK, dziękuję o resztę dopytam w swoim czasie ;):D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/148/#findComment-982641
Udostępnij na innych stronach

Teraz, szrekPL napisał(a):

o resztę dopytam w swoim czasie ;):D

Spoko :D

  • Like 1

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/148/#findComment-982642
Udostępnij na innych stronach

Trochę się ostatnio zadziało u mnie w dojrzewalni. Przybyła polędwica, Bresaole i Bundnerfleisch, a właściwie jego namiastka.

Kilka dni temu, Szefowa upiekła Małgośki :thumbsup: 

 

 

014 (Kopiowanie).JPG

004 (Kopiowanie).JPG

  • Upvote 3

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/148/#findComment-984028
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Radek. napisał(a):

Trochę się ostatnio zadziało u mnie w dojrzewalni.

Ale to piękne wygląda u mnie pustki aż mnie korci żeby coś wrzucić do komory😉.

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/148/#findComment-984058
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, Radek. napisał(a):

Trochę się ostatnio zadziało u mnie w dojrzewalni. Przybyła polędwica, Bresaole i Bundnerfleisch, a właściwie jego namiastka.

Kilka dni temu, Szefowa upiekła Małgośki :thumbsup: 

Na sam widok Małgosiek rośnie apetyt. 

Co do komory dojrzewającej widzę że sukcesywnie uzupełniasz. 😊

  • Like 1

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/148/#findComment-984075
Udostępnij na innych stronach

47 minut temu, szrekPL napisał(a):

oczywiście te spleśniałki raczej pięknie nie pachną

Spleśniałki to jakość sama w sobie dziś specyficzny zapach a jutro niepowtarzalny aromat i smak😋.

  • Like 2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/148/#findComment-984148
Udostępnij na innych stronach

Kocham wszystkie "śmierdziuchy" 😁 za komuny mój tato był jednym z 3 odbiorców takich serów w naszej mieścinie, cała rodzina nimi się zajadała a sąsiedzi mówili że jemy śmierdzące i spleśniałe sery 🤣

  • Upvote 1

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/148/#findComment-984153
Udostępnij na innych stronach

W dniu 16.01.2025 o 13:48, Grzewlod napisał(a):

Ale to piękne wygląda u mnie pustki aż mnie korci żeby coś wrzucić do komory😉.

Dziękuję ;)  No to może... :D 

 

W dniu 16.01.2025 o 15:19, @halusia@ napisał(a):

Na sam widok Małgosiek rośnie apetyt. 

I obwód w pasie ... A tam :D 

W dniu 16.01.2025 o 15:19, @halusia@ napisał(a):

Co do komory dojrzewającej widzę że sukcesywnie uzupełniasz. 😊

Do komory dokładam, ale i już troszkę wyjmuję ;) 

 

W dniu 16.01.2025 o 19:54, szrekPL napisał(a):

Widok piękny aż poczułem zapach....Małgosiek oczywiście te spleśniałki raczej pięknie nie pachną;):D

Grzegorz mówi że specyficznie, ale pachną :thumbsup: :D

 

W dniu 16.01.2025 o 20:44, Grzewlod napisał(a):

Spleśniałki to jakość sama w sobie dziś specyficzny zapach a jutro niepowtarzalny aromat i smak😋.

Właśnie tak :clap: :thumbsup: 

 

W dniu 16.01.2025 o 20:57, MariuszB napisał(a):

Kocham wszystkie "śmierdziuchy" 😁 za komuny mój tato był jednym z 3 odbiorców takich serów w naszej mieścinie, cała rodzina nimi się zajadała a sąsiedzi mówili że jemy śmierdzące i spleśniałe sery 🤣

Co kto lubi :) ...

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/148/#findComment-984440
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj w wędzarni boczki podobne do Pancetta Affumicata. Będą tam do wieczora :)

 

 

 

007 (Kopiowanie).JPG

  • Upvote 2

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/148/#findComment-984745
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.