Radek. Opublikowano 23 Marca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #2901 Opublikowano 23 Marca 2022 Mirku Hania upiekła precelki i już można jeść Następna w puszki pójdzie karkówka.Jak zwykle wszystkich pozdrawiam Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/117/#findComment-758678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 24 Marca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #2902 Opublikowano 24 Marca 2022 Puszki z karkówką już są w garnku. Tym razem tyndalizacja 70/40/30. Peklosól – 16g/kgPieprz czarny, grubo mielony – 2gCzosnek przeciśnięty przez praskę – 2gMajeranek – 2g8 % wody wagi mięsaNa dno puszki listek laurowy i dwa ziarna ziela ang.Na wierzch smalec i żelatyna, na czubek łyżeczki Wszystkie konserwy w puszkach które tu pokazałem, były robione również w słoikach i nawet na jotę nie zmieniałem przepisów. Jedne i drugie wychodzą bardzo smaczne. Są pewne niuanse smakowe o których swego czasu była dyskusja, ale i tak jedne i drugie smakują super Pozdrawiam odwiedzających Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/117/#findComment-758851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 30 Marca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #2903 Opublikowano 30 Marca 2022 Już można jeść Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/117/#findComment-759823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 30 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #2904 Opublikowano 30 Marca 2022 Smacznie wygląda Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/117/#findComment-759870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #2905 Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Smacznie wygląda Dziękuję wróbelku i pozdrawiam Otworzyłem golonkę. Zapach i smak … W wędzarni mam trochę wędzonek w ziołach, ale o nich wieczorkiem Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/117/#findComment-760467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #2906 Opublikowano 3 Kwietnia 2022 a szkoda, ze zapachu nie publikujesz ,a może i dobrze Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/117/#findComment-760498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #2907 Opublikowano 3 Kwietnia 2022 a szkoda, ze zapachu nie publikujesz , a może i dobrze Dzięki Mirku. Pachniała pięknie... Pozdrowienia Wędzonki w ziołach, peklowane w vacum.Szynki i polędwice, z tym samym zestawem ziół - tymianek, oregano, rozmaryn, estragon. Po wędzeniu parzone.Boczek natarty kolendrą, rozmarynem, zielem ang, pieprzem, papryką słodką, majerankiem, gorczycą i obłożony plasterkami świeżego czosnku. Był podpiekany i jeszcze trochę zostanie w wędzarni.Nieczęsto robię takie wędzonki. Może raz na rok.Jeszcze nie można jeść, bo są na Święta. No chyba że po plasterku Dzisiaj takie widoczki, ale to już chyba końcówka zimy Pozdrawiam odwiedzających Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/117/#findComment-760541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #2908 Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Piekne wszystkie widoki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/117/#findComment-760635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #2909 Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Piekne wszystkie widoki :clap: Eli bardzo dziękuję i serdecznie Cię pozdrawiam :D Po plasterku i z chrupiącą bułeczką Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/117/#findComment-760662 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #2910 Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Karkówka. Bardzo smaczna, a galaretki dla każdego wystarczy Już można jeść Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/117/#findComment-761751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba1 Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #2911 Opublikowano 9 Kwietnia 2022 ... a ten zapach dochodzi nawet do mnie Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/117/#findComment-761769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #2912 Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Do mnie nie dolatuje bo zapomniałem Radkowi podać.... adres Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/117/#findComment-761817 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 10 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #2913 Opublikowano 10 Kwietnia 2022 ... a ten zapach dochodzi nawet do mnie No to karkówka daje po nozdrzach Pozdrowienia Do mnie nie dolatuje bo zapomniałem Radkowi podać.... adres Możemy tak zrobić, żeby doleciało Pozdrawiam Wczoraj Hania upiekła pasztety. A takie dzisiaj były dodatki. Już można jeść Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/117/#findComment-761941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 10 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #2914 Opublikowano 10 Kwietnia 2022 Radek, szczujesz smakołykami a nam ślinka tylko cieknie Smakowicie to wygląda, a zdradzisz nam przepis na pasztet? Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/117/#findComment-761954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 10 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #2915 Opublikowano 10 Kwietnia 2022 Uczta. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/117/#findComment-761960 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 11 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #2916 Opublikowano 11 Kwietnia 2022 Smakowicie to wygląda, a zdradzisz nam przepis na pasztet? PASZTET HANI I BABCI JAGODY Mięso wołowe, wieprzowe, drobiowe – czyli różne gatunki. Musi być trochę tłustego, trochę chudego. Ilość wg uznania. Kupując różne mięsa, zawsze odkrajam to co Radkowi nie pasuje do kiełbas albo wędzonek i jeszcze po kawałku. Tak zbieram mięsa przez dłuższy czas. Gdy już mam dużo różnych kawałków, to rozmrażam, kroję w kostkę i obsmażam na smalcu. Przekładam do garnka, podlewam gorącą wodą + woda z czyszczenia patelni. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie, pieprz mielony, sól, grzybki suszone, marchewkę i gotuję do miękkości, czyli około 4 godziny. Potem dodaję wątróbkę drobiową i jeszcze gotuję 0,5 godziny. Wody w sumie ma być tyle, żeby przykryła mięso. Trzeba mieszać, żeby mięso na spodzie się nie przypaliło. Gdy mięso miękkie, to gasimy gaz i do garnka wciskamy całe suche bułki. Ilość zależy od od ilości mięsa, ale to jest mniej więcej tyle, ile daje się do kotletów mielonych. Mieszamy co jakiś czas, żeby bułki dobrze się namoczyły.Garnek wstawiamy na noc do lodówki. Do rana wszystko się ładnie zsiądzie i nie odlewając wody, bo w niej najlepszy smak, mielimy dwukrotnie na oczku 4 mm. Do zmielonego mięsa dodaję gałkę muszkatołową do smaku, jajka (tak jak do kotletów mielonych), wszystko mieszam i jeśli trzeba, to dodaję soli i pieprzu.Blaszki można wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, lub wyłożyć zwilżonym papierem do pieczenia. Ja używam tylko papieru. Wkładamy mięso do 2/3 wysokości blaszki i wkładamy do piekarnika 175*C – termoobieg, grzałka góra i dół. Piekę 1 godzinę i 10 minut.Jeśli upieczemy dużo pasztetu, to pokroić na mniejsze kawałki, włożyć w torebki do zamrażania i zamrozić. Tak przechowywany pasztet, nawet po kilku miesiącach, smakuje jakby dopiero co był robiony. P.S.Dokładnej ilości przypraw nie ma, bo dodawane są z ręki, wg doświadczenia gospodyni Hani wysłuchał i spisał Radek Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/117/#findComment-762208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 11 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #2917 Opublikowano 11 Kwietnia 2022 NO wlasnie te przyprawy , moja mama tez na smak i nic ja nie przekona zeby zwazyla . Ja jak robie waze , a i tak moj niedorownuje mamusinemu Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/117/#findComment-762219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 11 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #2918 Opublikowano 11 Kwietnia 2022 Dzięki Radku za przepis dla mnie taki wystarczy ponieważ sam przyprawiam do smaku .... jedyne czego mi brakuje to stosunek drobiowej wątróbki do ilości mięsa, z resztą dam sobie radę. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/117/#findComment-762273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #2919 Opublikowano 12 Kwietnia 2022 jedyne czego mi brakuje to stosunek drobiowej wątróbki do ilości mięsa, 10 do 15 %. Ale to zależy od indywidualnych upodobań. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/117/#findComment-762377 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #2920 Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Dzięki, teraz wiem wszystko :-) Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/117/#findComment-762390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #2921 Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Radku, zaszyłeś się w tych górach i cichutko robisz mistrzowskie wyroby. :clap: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/117/#findComment-762394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #2922 Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Radku, zaszyłeś się w tych górach i cichutko robisz mistrzowskie wyroby. Bardzo dziękuję Fajnie mi tutaj i dźwigiem by mnie nie ruszył. No chyba, że w Bory Pozdrowienia spod samiuśkich Tater Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/117/#findComment-762599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #2923 Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Zostały mi dwie puszki. Teraz tylko jedna Już od dawna można jeść Wszystkie swoje konserwy przechowuję w warunkach chłodniczych. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/117/#findComment-762987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 22 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #2924 Opublikowano 22 Kwietnia 2022 W wędzarni mam kiełbasę Szynkową. Robię ją na podstawie przepisu z „16”, ale nie identycznie. Jutro będzie można jeść Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/117/#findComment-764200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 22 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #2925 Opublikowano 22 Kwietnia 2022 Uwędzona i już jest parzona Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/117/#findComment-764241 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.