Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mirku ;)

 

Hania upiekła precelki i już można jeść  :)  Następna w puszki pójdzie karkówka.

Jak zwykle wszystkich pozdrawiam :thumbsup:

 

 

post-42246-0-96119000-1648030869_thumb.jpg

post-42246-0-74265200-1648030895_thumb.jpg

post-42246-0-19134100-1648030918_thumb.jpg

post-42246-0-52231600-1648030952_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/117/#findComment-758678
Udostępnij na innych stronach

Puszki z karkówką już są w garnku. Tym razem tyndalizacja 70/40/30.

 

Peklosól – 16g/kg

Pieprz czarny, grubo mielony – 2g

Czosnek przeciśnięty przez praskę – 2g

Majeranek – 2g

8 % wody wagi mięsa

Na dno puszki listek laurowy i dwa ziarna ziela ang.

Na wierzch smalec i żelatyna, na czubek łyżeczki

 

Wszystkie konserwy w puszkach które tu pokazałem, były robione również w słoikach i nawet na jotę nie zmieniałem przepisów. Jedne i drugie wychodzą bardzo smaczne. Są pewne niuanse smakowe o których swego czasu była dyskusja, ale i tak jedne i drugie smakują super :thumbsup:

 

Pozdrawiam odwiedzających :thumbsup:

 

 

post-42246-0-70283100-1648126358_thumb.jpg

post-42246-0-41775900-1648126381_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/117/#findComment-758851
Udostępnij na innych stronach

Smacznie wygląda :clap:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/117/#findComment-759870
Udostępnij na innych stronach

Smacznie wygląda

 

Dziękuję wróbelku i pozdrawiam ;)

 

Otworzyłem golonkę. Zapach i smak … :tongue:

W wędzarni mam trochę wędzonek w ziołach, ale o nich wieczorkiem :)

post-42246-0-31504700-1648971045_thumb.jpg

post-42246-0-78139200-1648971073_thumb.jpg

post-42246-0-32287600-1648971091_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/117/#findComment-760467
Udostępnij na innych stronach

a szkoda, ze zapachu nie publikujesz :clap:, a może i dobrze :D

 

Dzięki Mirku. Pachniała pięknie... Pozdrowienia :D:thumbsup:

 

Wędzonki w ziołach, peklowane w vacum.

Szynki i polędwice, z tym samym zestawem ziół - tymianek, oregano, rozmaryn, estragon. Po wędzeniu parzone.

Boczek natarty kolendrą, rozmarynem, zielem ang, pieprzem, papryką słodką, majerankiem, gorczycą i obłożony plasterkami świeżego czosnku. Był podpiekany i jeszcze trochę zostanie w wędzarni.

Nieczęsto robię takie wędzonki. Może raz na rok.

Jeszcze nie można jeść, bo są na Święta. No chyba że po plasterku :tongue:

Dzisiaj takie widoczki, ale to już chyba końcówka zimy :)

 

Pozdrawiam odwiedzających :thumbsup:

 

 

post-42246-0-95258900-1649000620_thumb.jpg

post-42246-0-82537900-1649000652_thumb.jpg

post-42246-0-70269000-1649000679_thumb.jpg

post-42246-0-91129500-1649000716_thumb.jpg

post-42246-0-19433900-1649000745_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/117/#findComment-760541
Udostępnij na innych stronach

Piekne wszystkie widoki :tongue::clap: :clap:

 

Eli bardzo dziękuję i serdecznie Cię pozdrawiam :D :D

 

Po plasterku i z chrupiącą bułeczką :tongue:

post-42246-0-33546200-1649060092_thumb.jpg

post-42246-0-41598700-1649060118_thumb.jpg

post-42246-0-97185900-1649060138_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/117/#findComment-760662
Udostępnij na innych stronach

Karkówka. Bardzo smaczna, a galaretki dla każdego wystarczy  :tongue:  Już można jeść :thumbsup:

 

 

post-42246-0-30805900-1649492393_thumb.jpg

post-42246-0-40837200-1649492414_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/117/#findComment-761751
Udostępnij na innych stronach

... a ten zapach dochodzi nawet do mnie

 

No to karkówka daje po nozdrzach  :D  Pozdrowienia :thumbsup:

 

 

Do mnie nie dolatuje bo zapomniałem Radkowi podać.... adres

 

Możemy tak zrobić, żeby doleciało  :D  ;)  Pozdrawiam :thumbsup:

 

Wczoraj Hania upiekła pasztety. A takie dzisiaj były dodatki. Już można jeść  ;)

post-42246-0-35876900-1649581381_thumb.jpg

post-42246-0-73044500-1649581400_thumb.jpg

post-42246-0-43681600-1649581414_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/117/#findComment-761941
Udostępnij na innych stronach

Radek, szczujesz smakołykami  a nam ślinka tylko cieknie ;):D

 

Smakowicie to wygląda, a zdradzisz nam przepis na pasztet?

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/117/#findComment-761954
Udostępnij na innych stronach

Smakowicie to wygląda, a zdradzisz nam przepis na pasztet?

 

 

                                                                           

                                                                               PASZTET HANI I BABCI JAGODY

 

Mięso wołowe, wieprzowe, drobiowe – czyli różne gatunki. Musi być trochę tłustego, trochę chudego. Ilość wg uznania. Kupując różne mięsa, zawsze odkrajam to co Radkowi nie pasuje do kiełbas albo wędzonek i jeszcze po kawałku. Tak zbieram mięsa przez dłuższy czas. Gdy już mam dużo różnych kawałków, to rozmrażam, kroję w kostkę i obsmażam na smalcu. Przekładam do garnka, podlewam gorącą wodą + woda z czyszczenia patelni. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie, pieprz mielony, sól, grzybki suszone, marchewkę i gotuję do miękkości, czyli około 4 godziny. Potem dodaję wątróbkę drobiową i jeszcze gotuję 0,5 godziny. Wody w sumie ma być tyle, żeby przykryła mięso. Trzeba mieszać, żeby mięso na spodzie się nie przypaliło. Gdy mięso miękkie, to gasimy gaz i do garnka wciskamy całe suche bułki. Ilość zależy od od ilości mięsa, ale to jest mniej więcej tyle, ile daje się do kotletów mielonych. Mieszamy co jakiś czas, żeby bułki dobrze się namoczyły.

Garnek wstawiamy na noc do lodówki. Do rana wszystko się ładnie zsiądzie i nie odlewając wody, bo w niej najlepszy smak, mielimy dwukrotnie na oczku 4 mm. Do zmielonego mięsa dodaję gałkę muszkatołową do smaku, jajka (tak jak do kotletów mielonych), wszystko mieszam i jeśli trzeba, to dodaję soli i pieprzu.

Blaszki można wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, lub wyłożyć zwilżonym papierem do pieczenia. Ja używam tylko papieru. Wkładamy mięso do 2/3 wysokości blaszki i wkładamy do piekarnika 175*C – termoobieg, grzałka góra i dół. Piekę 1 godzinę i 10 minut.

Jeśli upieczemy dużo pasztetu, to pokroić na mniejsze kawałki, włożyć w torebki do zamrażania i zamrozić. Tak przechowywany pasztet, nawet po kilku miesiącach, smakuje jakby dopiero co był robiony.

 

P.S.

Dokładnej ilości przypraw nie ma, bo dodawane są z ręki, wg doświadczenia gospodyni :)

 

Hani wysłuchał i spisał Radek ;)

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/117/#findComment-762208
Udostępnij na innych stronach

NO wlasnie te przyprawy , moja mama tez na smak i nic ja nie przekona zeby zwazyla . Ja jak robie waze , a i tak moj  niedorownuje mamusinemu  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/117/#findComment-762219
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Radku za przepis :clap: dla mnie taki wystarczy ponieważ sam przyprawiam do smaku  :tongue: ....  jedyne czego mi brakuje to stosunek drobiowej wątróbki do ilości mięsa, z resztą dam sobie radę. 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/117/#findComment-762273
Udostępnij na innych stronach

 

 

jedyne czego mi brakuje to stosunek drobiowej wątróbki do ilości mięsa,

10 do 15 %. Ale to zależy od indywidualnych upodobań.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/117/#findComment-762377
Udostępnij na innych stronach

Radku, zaszyłeś się w tych górach i cichutko robisz mistrzowskie wyroby. :clap: :clap: :clap:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/117/#findComment-762394
Udostępnij na innych stronach

Radku, zaszyłeś się w tych górach i cichutko robisz mistrzowskie wyroby. 

 

Bardzo dziękuję :blush:  Fajnie mi tutaj i dźwigiem by mnie nie ruszył. No chyba, że w Bory  :D  ;)

 

Pozdrowienia spod samiuśkich Tater :thumbsup::D

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/117/#findComment-762599
Udostępnij na innych stronach

Zostały mi dwie puszki. Teraz tylko jedna  :) Już od dawna można jeść :thumbsup:

Wszystkie swoje konserwy przechowuję w warunkach chłodniczych.

 

 

 

 

 

post-42246-0-88136500-1650006955_thumb.jpg

post-42246-0-84293000-1650006986_thumb.jpg

post-42246-0-13097300-1650007005_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/117/#findComment-762987
Udostępnij na innych stronach

W wędzarni mam kiełbasę Szynkową. Robię ją na podstawie przepisu z „16”, ale nie identycznie. Jutro będzie można jeść :thumbsup:

 

 

 

post-42246-0-44554600-1650627052_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/117/#findComment-764200
Udostępnij na innych stronach

Uwędzona i już jest parzona :)

 

 

 

post-42246-0-71829400-1650643493_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/117/#findComment-764241
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.