Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kostek, Karolku  :D . Dziękuję i serdecznie pozdrawiam  :D  ;)

Część Krakowskiej i Tynieckiej od rana w wędzarni. Powędzi się ciepłym dymem do wieczora :)

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/57/#findComment-459279
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Halusia :);) .

Szynkowa i Lisiecka gotowa. Już można jeść :tongue: . W wędzarni Krakowska i Tyniecka. Będą gotowe za parę dni. Ja powiem kiedy :D :D ;) .

Radku a jak leci przepis na Tyniecką? ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/57/#findComment-460770
Udostępnij na innych stronach

Radku, to jedna z najlepszych terapii jesli nie najlepsza. Pozdrawiamy serddcznie.

 

 

Irenko to racja. Tylko, że teraz już wolniej, spokojniej, swoim nowym tempem.

Pozdrawiamy i ściskamy Was serdecznie.

 

Radku a jak leci przepis na Tyniecką? ;)

 

 

Sylwek, przepis ze strony głównej ;)http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/1082-kielbasa-tyniecka-przepis-autorski-ligawy

Naprawdę warto :thumbsup:

 

No to. Do biegu, gotowi... ;)

post-42246-0-12825600-1449390271_thumb.jpg

post-42246-0-29730500-1449390284_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/57/#findComment-460785
Udostępnij na innych stronach

 

 

No to. Do biegu, gotowi... ;)

 

 

Radku ,  zaraz widać że to już nie pies pluto . :thumbsup::clap: 

 

 Pozdrowionka Wam  ślę .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/57/#findComment-460809
Udostępnij na innych stronach

 

 

Radku , zaraz widać że to już nie pies pluto . :thumbsup::clap:
 

Ale już niestety nie Struś Pędziwiatr :D;)

Serdecznie pozdrawiamy :D :D

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/57/#findComment-460819
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ale już niestety nie Struś Pędziwiatr

Bo wszystko Radku z godnością stosowną do wieku i zasług trzeba czynić.Pozdrawiamy serdecznie i zdrówka życzymy :D:thumbsup:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/57/#findComment-460820
Udostępnij na innych stronach

 

 

Bo wszystko Radku z godnością stosowną do wieku i zasług trzeba czynić.Pozdrawiamy serdecznie i zdrówka życzymy :D:thumbsup:
 

I to jest Kaziku święta racja :D:thumbsup: . Serdecznie pozdrawiamy :D;)

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/57/#findComment-460823
Udostępnij na innych stronach

Dlaczego w wewnątrz kiełbasy ma być 82-84 st. w wersji pieczonej? Ma być od razu wysuszona?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/57/#findComment-460868
Udostępnij na innych stronach

Radku... moje serce się raduje kiedy wchodzę tutaj i widzę dzieło Twojej pracy :clap::)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/57/#findComment-460903
Udostępnij na innych stronach

Dlaczego w wewnątrz kiełbasy ma być 82-84 st. w wersji pieczonej? Ma być od razu wysuszona?

 

 

Ja robię wg. tej wersji :

"Ta sama kiełbasa może być poddana innej obróbce tj. wędzeniu dla nadania koloru, oraz podpieczeniu do temp. 60 - 650C czyli do czasu, aż nastąpi koagulacja białka tj. mięsa w cienkiej warstwie zewnętrznej, a potem natychmiastowemu parzeniu do temperatury 68oC wewnątrz batonu.

Koagulacja cienkiej warstwy farszu daje to, iż w czasie parzenia woda nie będzie podciekała między osłonkę a farsz.

Kiełbasę parzoną można również podsuszać i poddać dojrzewaniu."

 

 

Radku... moje serce się raduje kiedy wchodzę tutaj i widzę dzieło Twojej pracy :clap::)

 

 

Halinko :D . Pięknie dziękuję i gorąco pozdrawiam :D :D :D .

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/57/#findComment-460921
Udostępnij na innych stronach

Już można jeść i właśnie to robę :tongue:;)

 

post-42246-0-04798900-1449480126_thumb.jpg

post-42246-0-32714700-1449480140_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/57/#findComment-461036
Udostępnij na innych stronach

I właśnie czekałem na tą konserwową, no piękna :clap:

 

 

Dzięki ;)

 

 

 

Jutro rano dym. To znaczy bardzo umownie to rano. Powiedzmy, że przed południem :rolleyes:;)

post-42246-0-77146100-1449501905_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/57/#findComment-461096
Udostępnij na innych stronach

Radku z jakiego przepisu korzystałes robiąc konserw ową?

 

 

Karol, ja robę tak :

Dwie szynki kulki (myszki) pekluję 5 dni na mokro.Wsadzam do praski (można praskę wyłożyć folią i ja tak robię).Tu informacja praktyczna. Do praski której używam wchodzi około 2,5 - 2,8 kg mięsa. Praskę na 12 h do lodówki. Potem do wody o temp 73 - 75 *C. I parzę do temp 68*C w środku.Zwykle trwa to około 2 h i 20 min. Potem studzę całą praskę w chłodnej wodzie ok. 10 min. Jest to jedyny wyrób gdzie luzuję sprężyny. Wkładam na noc do lodówki. 

A rano jem ;)

 

 

Dzisiaj boczki i polędwice. Jedną polędwicę owinąłem folią celulozową i wsadziłem do siatki. Przekrój powinien wyjść jak w kiełbasie. No ale to sprawdzę jutro rano. :)  ;)

post-42246-0-17713200-1449560424_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/57/#findComment-461210
Udostępnij na innych stronach

Radku jak zawsze wspaniałe wyroby !!!

Jeszcze co do konserwowej szynki, to te dwie myszki po peklowaniu, w całości wkładasz do szynkowarki? Masujesz je jakoś przed włożeniem ? Tak ładnie sklejone widać na zdjęciu...  :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/57/#findComment-461284
Udostępnij na innych stronach

I wygląda zacnie :-)

 

 

Dzięki :)  ;)

 

Radku jak zawsze wspaniałe wyroby !!! Jeszcze co do konserwowej szynki, to te dwie myszki po peklowaniu, w całości wkładasz do szynkowarki? Masujesz je jakoś przed włożeniem ? Tak ładnie sklejone widać na zdjęciu... :)

 

 

Dzięki Pokemonku :);)

Tak wkładam całe. Na pewno lepiej byłoby masować i kiedyś tak robiłem, ale ręcznie, bo nie mam sprzętu. Jeszcze lepiej, jak się robi na raz sporo wyrobów i przy klasyfikacji I oddzielić jasne mięśnie. Wtedy porządnie zbić tłuczkiem i wygląda jak KRAKUS ;) . Arkadiusz taką robi :thumbsup: . Wygląda extra i na bank tak smakuje :thumbsup: . Ja żeby się skleiła, pobijam tłuczkiem miejsca styku. I też jest git :) .

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/57/#findComment-461292
Udostępnij na innych stronach

 

 

No i się uwędziło :)

 

Radku , serducho się raduje na widok Twojej formy zdrowotnej . :thumbsup::clap:    Wyroby jak zawsze książkowe :D 

 

 

 Pozdrowienia ślę

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/57/#findComment-461305
Udostępnij na innych stronach

 

 

Radku , serducho się raduje na widok Twojej formy zdrowotnej . :thumbsup::clap: Wyroby jak zawsze książkowe :D

Dzięki bardzo Andrzejku :D . Anerka mówi, że to najlepsza terapia i ja się z nią zgadzam. Kruszynka twierdzi że w naszym wieku ( co to znaczy :laugh:;) ) trzeba powoli i dostojnie :D . Robię sobie bez napinki (z przerwami na Bolka i Lolka, ew. Zaczarowany ołówek) i wtedy właściwie samo się robi ;) .

Serdecznie pozdrawiam :D .

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/57/#findComment-461311
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.