gruby7074 Opublikowano 13 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #2051 Opublikowano 13 Lutego 2019 Witaj Radku,zainteresowany Twoimi wyrobami w słoikach zakupiłem 2 kg karkówki oraz 2 kg łopatki i teraz mam dylemat czy:pokroić w kostkę,zapeklować i w słoje każde z osobna+przyprawy,czy:z klasyfikować,zapeklować,zmielić,przyprawić i do słoików?Co byś zaproponował?Jeszcze jedno pytanko,czy do słoików o pojemności mniejszej niż 0,5 l i różnych rodzaji mięsa stosujesz tą samą tyndylizację[60-40-30],czy krótszą?Zakładam że proces przebiega w temp ok 100*C.Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/83/#findComment-623513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 14 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #2052 Opublikowano 14 Lutego 2019 teraz mam dylemat czy:pokroić w kostkę,zapeklować i w słoje każde z osobna+przyprawy,czy:z klasyfikować,zapeklować,zmielić,przyprawić i do słoików?Co byś zaproponował? Czołem. Każdy sposób będzie dobry. To zależy tylko od Twoich upodobań. Karkówkę zwykle kroję na kawałki, takie mniej więcej 2,5 x 2,5 cm. Przyprawy jakie lubię i szlus. Z łopatki mięso klasy I też kroję na kawałki, a klasy niższe rozdrabniam na maszynce. Będziesz miał dwie różne konserwy, o różnym stopniu rozdrobnienia i różnych przyprawach. Jeszcze jedno pytanko,czy do słoików o pojemności mniejszej niż 0,5 l i różnych rodzaji mięsa stosujesz tą samą tyndylizację[60-40-30],czy krótszą? Tak. Stosuję tyndalizację 60 x 40 x 30. Czasem się zdarza, że w jednym garnku mam słoiki z różnym wkładem, np golonka i łopatka. I te czasy u mnie się sprawdzają. Zakładam że proces przebiega w temp ok 100*C. U mnie temp. około 90*C Pozdrawiam i życzę smacznych wyrobów Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/83/#findComment-623542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon55556 Opublikowano 14 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #2053 Opublikowano 14 Lutego 2019 teraz mam dylemat czy:pokroić w kostkę,zapeklować i w słoje każde z osobna+przyprawy,czy:z klasyfikować,zapeklować,zmielić,przyprawić i do słoików?Co byś zaproponował?U mnie temp. około 90*C Pozdrawiam i życzę smacznych wyrobów Witaj Radku. Nie od dzisiaj wiadomo że. My górach oszczędzamy na gazie i pradzie ponieważ woda wrze w niższej temperaturze. Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/83/#findComment-623544 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby7074 Opublikowano 14 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #2054 Opublikowano 14 Lutego 2019 Mięso już się pekluje,pokrojone w kostkę ok 2x3 cm.Karkówka zostanie w takiej postaci a łopatka zmielona[1-#13][2-#8].dziękuje i dalej nie zaśmiecam tematu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/83/#findComment-623551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 17 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #2055 Opublikowano 17 Lutego 2019 Witaj Radku. Nie od dzisiaj wiadomo że. My górach oszczędzamy na gazie i pradzie ponieważ woda wrze w niższej temperaturze. Czołem. Jest dokładnie jak mówisz Mięso już się pekluje,pokrojone w kostkę ok 2x3 cm.Karkówka zostanie w takiej postaci a łopatka zmielona[1-#13][2-#8]. :thumbsup: Karczek sznurowany jest ok, ale zawsze może być lepiej . Tego więcej, tego mniej i będzie super . A z bułeczkami... Rano na stoku luźno, a teraz już trochę gęściej. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/83/#findComment-623901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 17 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #2056 Opublikowano 17 Lutego 2019 No to Radku zapodaj przepis na karkówkę zezsznurkiem Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/83/#findComment-623911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 28 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #2057 Opublikowano 28 Lutego 2019 Radku maszyna losująca wybrała Ciebie na chrzestnego...... Pozdrawiam wiosennie... Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/83/#findComment-625099 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 28 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #2058 Opublikowano 28 Lutego 2019 Radek szykuje niespodziankę na nasz nalot! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/83/#findComment-625116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 1 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #2059 Opublikowano 1 Marca 2019 No to Radku zapodaj przepis na karkówkę zezsznurkiem Karol, przepis będzie zmodyfikowany. Jak będę zadowolony z efektów to go wstawię . Radku maszyna losująca wybrała Ciebie na chrzestnego...... :laugh: Andrzejku bardzo fajna zabawa i przy tym pożyteczna Radek szykuje niespodziankę na nasz nalot! I odśnieży bramę . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/83/#findComment-625138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 5 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #2060 Opublikowano 5 Marca 2019 Już można jeść . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/83/#findComment-625644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 22 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #2061 Opublikowano 22 Marca 2019 Dzisiaj kiełbaska surowa dojrzewająca, z papryką wędzoną . Będzie sobie wisiała miesiąc w chłodnym, a jak się zaprę to i ze dwa . Tak, że nie można jej jeść. Ja powiem kiedy .Ta wiewiórka, nie jest dzisiaj do jedzenia . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/83/#findComment-627107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 23 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #2062 Opublikowano 23 Marca 2019 To kiedy jemy wiewiórkę bo kiełbaskę to wiadomo ,że nie wcześniej niż za miesiąc Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/83/#findComment-627245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 24 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #2063 Opublikowano 24 Marca 2019 To kiedy jemy wiewiórkę Hmm... Najpierw trzeba by ją złapać, co nie wydaje się trudne, bo wiewiórki nie są zbyt prędkie . Trzeba mieć tylko orzeszki i mówić do niej basia, basia basia i ona sama przyjdzie . Można by się zastanowić jak ją przyrządzić, ale chyba wolę kiełbasę . Dojrzewającą, albo suszoną. Tej co wisi u mnie w warsztaciku, zostawiłem wolną rękę. Będzie chciała to dojrzeje. A jak nie, to niech schnie . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/83/#findComment-627256 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 24 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #2064 Opublikowano 24 Marca 2019 Ładna.Radku podziwiam Twoją cierpliwość! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/83/#findComment-627263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 24 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #2065 Opublikowano 24 Marca 2019 Bardzo ładna, czekam na efekt końcowy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/83/#findComment-627274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 24 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #2066 Opublikowano 24 Marca 2019 Tej co wisi u mnie w warsztaciku, Radku to teraz możesz popracować ... po pracy głodny nie będziesz . Pozdrowienia z ciepłej Wielkopolski Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/83/#findComment-627282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 25 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #2067 Opublikowano 25 Marca 2019 Ładna.Radku podziwiam Twoją cierpliwość! Karolku, miesiąc czy dwa, to tyle co nic. Poczekam . Bardzo ładna, czekam na efekt końcowy. Dziękuję. Sam jestem ciekawy . Radku to teraz możesz popracować ... po pracy głodny nie będziesz . Andrzejku . Ja i w trakcie pracy będę sobie po kawałku kroił . Pozdrowienia dla wszystkich, z jeszcze niezbyt wiosennego Podhala. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/83/#findComment-627380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 26 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #2068 Opublikowano 26 Marca 2019 Będzie kiełbaska. Taka "Do rękawa" .Dzisiaj za oknem zima . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/83/#findComment-627467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 26 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #2069 Opublikowano 26 Marca 2019 To rozumiem Kiełbaska z rękawa, "popychacz" z kieszeni i spacer powinien być udany Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/83/#findComment-627468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 26 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #2070 Opublikowano 26 Marca 2019 To rozumiem Kiełbaska z rękawa, "popychacz" z kieszeni i spacer powinien być udany Hahahhh :D . Zbójaszku takie są plany. Na codziennym spacerku z Manią, Szefową puszczę przodem . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/83/#findComment-627470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 26 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #2071 Opublikowano 26 Marca 2019 Będzie kiełbaska. Uwielbiam takie klimaty . Zimowo za oknem jak jest ciepło w domciu też . Pozdrowienia z zimniejszej lecz nie białej Wielkopolski ślę Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/83/#findComment-627471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 26 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #2072 Opublikowano 26 Marca 2019 Uwielbiam takie klimaty . Zimowo za oknem jak jest ciepło w domciu też . Andrzejku . Teraz taki prawdziwy marzec w górach. Słonko świeci, z dachów kapie i można buzię wystawić do słoneczka . Czuć wiosnę :D. Pozdrowienia ślemy . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/83/#findComment-627473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 27 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #2073 Opublikowano 27 Marca 2019 Pod wieczór jemy . No chyba że za pół godzinki, dziabniemy jeszcze ciepłej . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/83/#findComment-627562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #2074 Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Jutro będzie dwa tygodnie, jak podsycha surowa kiełbasa paprykowa . Myślę, że za następne dwa będę wiedział jak smakuje . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/83/#findComment-628233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #2075 Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Jutro będzie dwa tygodnie, Radku .... kiełbaska się pomarszczyła stosownie do wieku Pozdrowienia dla Was z wiosennej Wielkopolski . Cieplutko ... lada dzień pszczółki wystawiam ... dosyć lenistwa .... do roboty . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/83/#findComment-628244 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.