Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj Radku,zainteresowany Twoimi wyrobami w słoikach zakupiłem 2 kg karkówki oraz 2 kg łopatki i teraz mam dylemat czy:pokroić w kostkę,zapeklować i w słoje każde z osobna+przyprawy,czy:z klasyfikować,zapeklować,zmielić,przyprawić i do słoików?Co byś zaproponował?Jeszcze jedno pytanko,czy do słoików o pojemności mniejszej niż 0,5 l i różnych rodzaji mięsa stosujesz tą samą tyndylizację[60-40-30],czy krótszą?Zakładam że proces przebiega w temp ok 100*C.Z góry dziękuję za odpowiedź.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/83/#findComment-623513
Udostępnij na innych stronach

 

 

teraz mam dylemat czy:pokroić w kostkę,zapeklować i w słoje każde z osobna+przyprawy,czy:z klasyfikować,zapeklować,zmielić,przyprawić i do słoików?Co byś zaproponował?

 

Czołem. Każdy sposób będzie dobry. To zależy tylko od Twoich upodobań. Karkówkę zwykle kroję na kawałki, takie mniej więcej 2,5 x 2,5 cm. Przyprawy jakie lubię i szlus. Z łopatki mięso klasy I też kroję na kawałki, a klasy niższe rozdrabniam na maszynce. Będziesz miał dwie różne konserwy, o różnym stopniu rozdrobnienia i różnych przyprawach.

 

 

 

Jeszcze jedno pytanko,czy do słoików o pojemności mniejszej niż 0,5 l i różnych rodzaji mięsa stosujesz tą samą tyndylizację[60-40-30],czy krótszą?

 

Tak. Stosuję tyndalizację 60 x 40 x 30. Czasem się zdarza, że w jednym garnku mam słoiki z różnym wkładem, np golonka i łopatka. I te czasy u mnie się sprawdzają.

 

 

 

Zakładam że proces przebiega w temp ok 100*C.

 

U mnie temp. około 90*C

 

Pozdrawiam i życzę smacznych wyrobów  :) 

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/83/#findComment-623542
Udostępnij na innych stronach

 

 

 

teraz mam dylemat czy:pokroić w kostkę,zapeklować i w słoje każde z osobna+przyprawy,czy:z klasyfikować,zapeklować,zmielić,przyprawić i do słoików?Co byś zaproponował?

U mnie temp. około 90*C

 

Pozdrawiam i życzę smacznych wyrobów :)

Witaj Radku. Nie od dzisiaj wiadomo że. My górach oszczędzamy na gazie i pradzie ponieważ woda wrze w niższej temperaturze.

 

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/83/#findComment-623544
Udostępnij na innych stronach

Mięso już się pekluje,pokrojone w kostkę ok 2x3 cm.Karkówka zostanie w takiej postaci a łopatka zmielona[1-#13][2-#8].dziękuje i dalej nie zaśmiecam tematu :yes:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/83/#findComment-623551
Udostępnij na innych stronach

Witaj Radku. Nie od dzisiaj wiadomo że. My górach oszczędzamy na gazie i pradzie ponieważ woda wrze w niższej temperaturze.

 

 

Czołem. Jest dokładnie jak mówisz  ;)

 

Mięso już się pekluje,pokrojone w kostkę ok 2x3 cm.Karkówka zostanie w takiej postaci a łopatka zmielona[1-#13][2-#8].

 

:thumbsup: :thumbsup:

 

Karczek sznurowany jest ok, ale zawsze może być lepiej :) . Tego więcej, tego mniej i będzie super :thumbsup:. A z bułeczkami... :tongue:

Rano na stoku luźno, a teraz już trochę gęściej.

post-42246-0-77328800-1550395405_thumb.jpg

post-42246-0-49398000-1550395426_thumb.jpg

post-42246-0-45548800-1550395445_thumb.jpg

post-42246-0-06241300-1550395461_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/83/#findComment-623901
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 

 

No to Radku zapodaj przepis na karkówkę zezsznurkiem

Karol, przepis będzie zmodyfikowany. Jak będę zadowolony z efektów to go wstawię :D

 

 

 

Radku maszyna losująca wybrała Ciebie na chrzestnego...... :D

:laugh: :laugh:  Andrzejku bardzo fajna zabawa i przy tym pożyteczna  :thumbsup: 

 

 

 

Radek szykuje niespodziankę na nasz nalot!

I odśnieży bramę :D

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/83/#findComment-625138
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Dzisiaj kiełbaska surowa dojrzewająca, z papryką wędzoną :) . Będzie sobie wisiała miesiąc w chłodnym, a jak się zaprę to i ze dwa  ;) . Tak, że nie można jej jeść. Ja powiem kiedy :D .

Ta wiewiórka, nie jest dzisiaj do jedzenia :laugh:

 

post-42246-0-67277700-1553243314_thumb.jpg

post-42246-0-93821300-1553243329_thumb.jpg

post-42246-0-42823200-1553243342_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/83/#findComment-627107
Udostępnij na innych stronach

To kiedy jemy wiewiórkę  :cool: bo kiełbaskę to wiadomo ,że nie wcześniej niż za miesiąc   :D 

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/83/#findComment-627245
Udostępnij na innych stronach

To kiedy jemy wiewiórkę :cool:

 

 

 

Hmm... Najpierw trzeba by ją złapać, co nie wydaje się trudne, bo wiewiórki nie są zbyt prędkie :cool: . Trzeba mieć tylko orzeszki i mówić do niej basia, basia basia i ona sama przyjdzie  :D;). Można by się zastanowić jak ją przyrządzić, ale chyba wolę kiełbasę :rolleyes: . Dojrzewającą, albo suszoną. Tej co wisi u mnie w warsztaciku, zostawiłem wolną rękę. Będzie chciała to dojrzeje. A jak nie, to niech schnie  :D

post-42246-0-23434200-1553412975_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/83/#findComment-627256
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tej co wisi u mnie w warsztaciku,

 

Radku to teraz możesz popracować ... po pracy głodny nie będziesz .

 

 

Pozdrowienia z ciepłej Wielkopolski :D

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/83/#findComment-627282
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ładna.Radku podziwiam Twoją cierpliwość!
 

 

Karolku, miesiąc czy dwa, to tyle co nic. Poczekam ;)

 

 

 

Bardzo ładna, czekam na efekt końcowy.

 

Dziękuję. Sam jestem ciekawy :) .

 

 

 

Radku to teraz możesz popracować ... po pracy głodny nie będziesz .

 

Andrzejku :D . Ja i w trakcie pracy będę sobie po kawałku  kroił :tongue:;)

 

Pozdrowienia dla wszystkich, z jeszcze niezbyt wiosennego Podhala.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/83/#findComment-627380
Udostępnij na innych stronach

Będzie kiełbaska. Taka "Do rękawa" :)  ;) .

Dzisiaj za oknem zima :)

 

post-42246-0-08338900-1553601034_thumb.jpg

post-42246-0-33395400-1553601048_thumb.jpg

post-42246-0-67495100-1553601060_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/83/#findComment-627467
Udostępnij na innych stronach

To rozumiem :D

Kiełbaska z rękawa, "popychacz" z kieszeni i spacer powinien być udany :D:rolleyes:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/83/#findComment-627468
Udostępnij na innych stronach

 

 

To rozumiem :D Kiełbaska z rękawa, "popychacz" z kieszeni i spacer powinien być udany :D:rolleyes:

Hahahhh :D :D . Zbójaszku takie są plany. Na codziennym spacerku z Manią, Szefową puszczę przodem  :laugh:  ;)

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/83/#findComment-627470
Udostępnij na innych stronach

 

 

Będzie kiełbaska.

 

 

Uwielbiam takie klimaty :thumbsup::clap: .  Zimowo za oknem jak jest ciepło w domciu też . :)

 

Pozdrowienia z zimniejszej lecz nie białej Wielkopolski ślę :)

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/83/#findComment-627471
Udostępnij na innych stronach

 

 

Uwielbiam takie klimaty :thumbsup::clap: . Zimowo za oknem jak jest ciepło w domciu też . :)

 

Andrzejku :D . Teraz taki prawdziwy marzec w górach. Słonko świeci, z dachów kapie i można buzię wystawić do słoneczka :thumbsup:. Czuć wiosnę :D :D.

 

Pozdrowienia ślemy  :thumbsup: .

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/83/#findComment-627473
Udostępnij na innych stronach

Pod wieczór jemy  ;). No chyba że za pół godzinki, dziabniemy jeszcze ciepłej  :tongue:.

 

 

post-42246-0-84565900-1553689746_thumb.jpg

post-42246-0-62537400-1553689768_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/83/#findComment-627562
Udostępnij na innych stronach

Jutro będzie dwa tygodnie, jak podsycha surowa kiełbasa paprykowa :) . Myślę, że za następne dwa będę wiedział jak smakuje ;) .

 

post-42246-0-39204600-1554365141_thumb.jpg

post-42246-0-93799700-1554365178_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/83/#findComment-628233
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jutro będzie dwa tygodnie,

 

 

Radku .... kiełbaska się pomarszczyła stosownie do wieku :thumbsup::clap::)

 

 

Pozdrowienia dla Was z wiosennej Wielkopolski .   

 

Cieplutko ... lada dzień pszczółki wystawiam ... dosyć  lenistwa  .... do roboty . :D

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/83/#findComment-628244
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.