Małgoś Opublikowano 2 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #2376 Opublikowano 2 Marca 2020 Pięciotygodniowe salami - prawie Calabrese. Radku...już ślinianki pracują...mmm...cudo... Brawo!!! :clap: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/96/#findComment-658915 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 3 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #2377 Opublikowano 3 Marca 2020 Zbójaszku post przez Radka wklejony o 11:03 to jeszcze zawcześnie na kielicha. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/96/#findComment-658945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 3 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #2378 Opublikowano 3 Marca 2020 Widok robi wrażenie, piękna robota. Kiełbasy tradycyjnie zakończone patyczkiem, fiu fiu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/96/#findComment-659047 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 4 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2379 Opublikowano 4 Marca 2020 wszystko piekne Dziękuję Eli . Towar wygląda smacznie, ale ja się pytam gdzie jest jakieś picu do wędlinek Zbójaszku, nie ma . Następnym razem, obowiązkowo po lampce czegoś dobrego . Radku...już ślinianki pracują...mmm...cudo... Brawo!!! Małgoś . Pięknie dziękuję i pozdrawiam . Zbójaszku post przez Radka wklejony o 11:03 to jeszcze zawcześnie na kielicha. O właśnie Karolku . Widok robi wrażenie, piękna robota. Kiełbasy tradycyjnie zakończone patyczkiem, fiu fiu. Dziękuję . Już można jeść. Ja już spróbowałem... . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/96/#findComment-659100 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 8 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2380 Opublikowano 8 Marca 2020 Salami z zielonym pieprzem, w kątnicy baraniej. W komorze od 17 listopada 2019. Waga początkowa 0,680 kg – końcowa 0,385. Strata 43,38 %. To sprzed miesiąca miało stratę 39 %. Na stałe wchodzi do moich wyrobów . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/96/#findComment-659424 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 9 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #2381 Opublikowano 9 Marca 2020 gratulacje Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/96/#findComment-659572 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 10 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #2382 Opublikowano 10 Marca 2020 Jestem z ciebie dumny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/96/#findComment-659623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 11 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2383 Opublikowano 11 Marca 2020 gratulacje Dziękuję . Jestem z ciebie dumny. Bardzo dziękuję !!! Pochwała z ust Mistrza, to dla mnie jak wiatr w żagle :thumbsup:. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/96/#findComment-659693 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 11 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #2384 Opublikowano 11 Marca 2020 Radku, wszyscy chwalimy Twoje wędliny, bo wyglądają na b. smakowite. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/96/#findComment-659728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 12 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2385 Opublikowano 12 Marca 2020 Radku, wszyscy chwalimy Twoje wędliny, bo wyglądają na b. smakowite. Miło czytać, że to co robisz cieszy czyjeś oczy. Bardzo dziękuję ! Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/96/#findComment-659754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 14 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2386 Opublikowano 14 Marca 2020 Zapeklowałem karczki i polędwice, a wyjdą Coppy i Lonzino... Cud . Wieczorem będą już w komorze. W peklowaniu jeszcze boczek – Pancetta, ale zasznuruję go chyba jutro. Wczoraj kurier przywiózł słoiki. Są już wyparzone i trzeba będzie je zapełnić. Ostatnio odwiedziły nas dzieci. Owszem kiełbaska, czy jakaś wędzoneczka, ale i słoiki cieszą się bardzo dużym wzięciem. Jak to u miastowych . W planach jeszcze inne wyroby. Nudzić się nie będę . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/96/#findComment-659946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 14 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2387 Opublikowano 14 Marca 2020 No i z grubsza po robocie. Przestaną kapać to zaszczepię pleśnią .Jak mi się kolejność prac nie zmieni, to przyszłym tygodniu powieszę w komorze Salami Bukowiańskie. Takie tylko dla dorosłych. Dzieci niech się trzymają od niego z daleka. Sam ogień . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/96/#findComment-659982 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 16 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2388 Opublikowano 16 Marca 2020 Pancetta. Blisko trzy tygodnie peklowania. Przyprawą dominującą jest cząber. Prócz niego jeszcze pieprz czarny i czosnek granulowany. Wszystko razem bardzo ładnie pachnie.Zaszczepiłem pleśnią Coppy i Lonzino. Jakoś ciężko mi się przestawić z karczku i polędwicy. Ale to nazewnictwo ma sens, bo od razu wiadomo o jaki wyrób chodzi.No to gram dalej i biorę się za Salami Bukowiańskie . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/96/#findComment-660218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 16 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #2389 Opublikowano 16 Marca 2020 Zaszczepiłem pleśnią Coppy Też dziś "pryskam", znaczy działam dalej :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/96/#findComment-660220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 16 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2390 Opublikowano 16 Marca 2020 Też dziś "pryskam", znaczy działam dalej Zbójaszku prawidłowo . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/96/#findComment-660223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 17 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2391 Opublikowano 17 Marca 2020 Pracowity dzień . Zrobiłem salami, Hania wytrybowała golonki i dobrze, bo nie bardzo lubię to robić . Wyszło 5,50 kg, więc będzie ponad dwadzieścia słoików . Salami Bukowiańskie już fermentuje. Golonka rozdrobniona, zapeklowana i przyprawiona, jutro idzie do słoików. Wyjąłem boczek z zamrażarki i do lodówki. Jak się odmrozi, to będzie peklowany na mokro. Potem go uwędzę i sparzę. W międzyczasie Hania pozmywała gary i na dzisiaj fajrant . Ufff... Chyba trzepnę kielonka. Może nawet dwa... . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/96/#findComment-660320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 17 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #2392 Opublikowano 17 Marca 2020 Pracowity dzień Radku ślicznie to wszystko wygląda . Pozdrowienia Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/96/#findComment-660327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 18 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2393 Opublikowano 18 Marca 2020 ślicznie to wszystko wygląda . Dziękuję Andrzejku :D. Dzisiaj zapakowałem golonkę do słoików. Tyndalizacja 60/40/30. Pojutrze będzie gotowa. Następne słoiki będą miały czerwone wieczka . O salami napiszę obszerniej, jak już je zaszczepię. Teraz pilnuję Ph, słoików w garze, no i cały czas mam na oku boczek co się właśnie rozmraża . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/96/#findComment-660364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 18 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2394 Opublikowano 18 Marca 2020 SALAMI BUKOWIAŃSKIE Zachęcony dotychczasowymi rezultatami, zrobiłem salami wg własnej receptury, podobnej do tej na Cukiereczki Bukowiańskie, więc nazwa narzucała się sama Wszyscy w rodzinie lubimy na „ostro” więc chili nie żałowałem . Skład : Szynka ISłonina 35 % wagi szynki Przyprawy.Ilości podałem na 1 kg. Peklosól – 25g/kgPieprz czarny – 2gCzosnek granulowany – 2gChili – 5gPapryka słodka wędzona – 10gGałka – 0,7gKultury bakterii SBL48 – 0,5gCukier trzcinowy – 2gGlukoza – 2g Nabiłem w jelita wołowe proste.Fermentuję do spadku 5,00 Ph. Jeżeli ktoś lubi baardzo ostro, to polecam. Jeżeli preferuje łagodniejsze smaki, to raczej musi poszukać czegoś innego, albo znacząco zmniejszyć ilość chili i papryki wędzonej. Na fotce właśnie to salami. Ten baton wisiał w komorze od 17 listopada 2019. Stracił na wadze 42% i wystarczy. Obok młodszy kolega, przed włożeniem do komory . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/96/#findComment-660409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 18 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #2395 Opublikowano 18 Marca 2020 Fermentuję do spadku 5,00 Ph. 1. w jakiej temperaturze? i wilgotnosci?moje przewidywanie to spadek duzo ponizej pH 5.00 ze wzgledu na ilosc uzytych cukrow (2g+2g ) i przy tej ilosci papryki uzytej to tez dostarczyles do ok 1.5 g /kg). Jesli fermentujesz w temp. +20 *C i wiecej to nastapi zbyt szybkie obnizenie pH (zakwaszenie) co moze spowodowac slabe dzialanie bacterii grupy Staphylococcus co moze spowodowac "zubozenie smakowo-zapachowe". IMO. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/96/#findComment-660416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 19 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2396 Opublikowano 19 Marca 2020 1. w jakiej temperaturze? i wilgotnosci? moje przewidywanie to spadek duzo ponizej pH 5.00 ze wzgledu na ilosc uzytych cukrow (2g+2g ) i przy tej ilosci papryki uzytej to tez dostarczyles do ok 1.5 g /kg). Jesli fermentujesz w temp. +20 *C i wiecej to nastapi zbyt szybkie obnizenie pH (zakwaszenie) co moze spowodowac slabe dzialanie bacterii grupy Staphylococcus co moze spowodowac "zubozenie smakowo-zapachowe". IMO. Temp. 20*C, wilgotność 98 – 100 %. Spadek do założonego przeze mnie Ph 5,00 trwał ponad 30 godzin, a dokładnie 33 h. Być może jest jak mówisz, ale ja teraz tego „zubożenia smakowo – zapachowego” nawet nie wyczuję, bo po prostu mój smak do salami jest jeszcze kompletnie nie wyrobiony. Żeby wychwycić wszystkie smaki, niuanse i zależności, które mają wpływ na smakowitosć i efekt końcowy potrzeba czasu i praktyki – dlatego już myślę o następnych wyrobach.Za wszystkie uwagi jestem wdzięczny, bo znacznie skracają dojście do celu. Salami zaszczepione.Rozkroiłem Coppę, wisiała od 5 listopada 2019. Jest super aromatyczna. No i ten smak... Peklowana była z oregano, tymiankiem, zielem angielskim, cząbrem i czarnym pieprzem. Strata wagi 45 %Sopressata robiona w kątnicy wieprzowej. Wisiała od 11 grudnia 2019. Smak już zdążyłem poznać, bo pod koniec lutego jedną rozkroiłem. Jest bardzo, bardzo ok . Strata wagi 39 %I Calabrese, nabita w kątnicę wołową. Dwa batony były w osłonkach fibrusowych. Dojrzewała od 25 stycznia. Strata wagi 41 %. Najpierw pomyślałem, że jeszcze niech trochę powisi... Ale może dobrze byłoby poznać smak na tym etapie dojrzewania, no i ciach . Przekroje wstawię później.W komorze wiszą same nowe rzeczy. Spokojnie zmieści się jeszcze kilka batonów salami, może sopressata. Trzeba pomyśleć . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/96/#findComment-660430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 19 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2397 Opublikowano 19 Marca 2020 Przekroje Coppy, Sopressaty i Calabrese. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/96/#findComment-660436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 20 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #2398 Opublikowano 20 Marca 2020 Przekroje Coppy, Sopressaty i Calabrese. :clap: Pozdrawiam serdecznie ! Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/96/#findComment-660552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 21 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2399 Opublikowano 21 Marca 2020 Małgoś, bardzo dziękuję ;). Pozdrawiam równie serdecznie ! Trzymaj się ciepło :thumbsup:. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/96/#findComment-660633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 23 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2400 Opublikowano 23 Marca 2020 Na kanapki... Taki mięciutki, parzony... Z pajdą swojskiego chleba... A skóry wędzone do kwaśnicy, fasolowej, żurku... Jutro też coś zrobię . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/96/#findComment-660945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.