Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

wszystko piekne

 

Dziękuję Eli :D .

 

 

Towar wygląda smacznie, ale ja się pytam gdzie jest jakieś picu do wędlinek

 

Zbójaszku, nie ma :D. Następnym razem, obowiązkowo po lampce czegoś dobrego :thumbsup:.  

 

 

Radku...już ślinianki pracują...mmm...cudo... Brawo!!!

 

Małgoś :D. Pięknie dziękuję i pozdrawiam  :D .

 

 

Zbójaszku post przez Radka wklejony o 11:03 to jeszcze zawcześnie na kielicha.

 

O właśnie Karolku :D

 

 

Widok robi wrażenie, piękna robota. Kiełbasy tradycyjnie zakończone patyczkiem, fiu fiu.

 

Dziękuję :D .

 

Już można jeść. Ja już spróbowałem... :tongue:  :tongue:

post-42246-0-12221400-1583312602_thumb.jpg

post-42246-0-36286800-1583312614_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/96/#findComment-659100
Udostępnij na innych stronach

Salami z zielonym pieprzem, w kątnicy baraniej. W komorze od 17 listopada 2019. Waga początkowa 0,680 kg – końcowa 0,385. Strata 43,38 %. To sprzed miesiąca miało stratę 39 %. Na stałe wchodzi do moich wyrobów :).

 

 

post-42246-0-73741300-1583676910_thumb.jpg

post-42246-0-86439100-1583676920_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/96/#findComment-659424
Udostępnij na innych stronach

 

 

gratulacje

Dziękuję :D

 

 

 

Jestem z ciebie dumny.

Bardzo dziękuję !!! Pochwała z ust Mistrza, to dla mnie jak wiatr w żagle :thumbsup: :thumbsup:.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/96/#findComment-659693
Udostępnij na innych stronach

 

 

Radku, wszyscy chwalimy Twoje wędliny, bo wyglądają na b. smakowite.

 

Miło czytać, że to co robisz cieszy czyjeś oczy. Bardzo dziękuję !

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/96/#findComment-659754
Udostępnij na innych stronach

Zapeklowałem karczki i polędwice, a wyjdą Coppy i Lonzino... Cud  ;). Wieczorem będą już w komorze. W peklowaniu jeszcze boczek – Pancetta, ale zasznuruję go chyba jutro. Wczoraj kurier przywiózł słoiki. Są już wyparzone i trzeba będzie je zapełnić. Ostatnio odwiedziły nas dzieci. Owszem kiełbaska, czy jakaś wędzoneczka, ale i słoiki cieszą się bardzo dużym wzięciem. Jak to u miastowych :D . W planach jeszcze inne wyroby. Nudzić się nie będę :thumbsup:

 

post-42246-0-54007400-1584169950_thumb.jpg

post-42246-0-15078300-1584169971_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/96/#findComment-659946
Udostępnij na innych stronach

No i z grubsza po robocie. Przestaną kapać to zaszczepię pleśnią :).

Jak mi się kolejność prac nie zmieni, to przyszłym tygodniu powieszę w komorze Salami Bukowiańskie. Takie tylko dla dorosłych. Dzieci niech się trzymają od niego z daleka. Sam ogień :excl:  ;)  ;) .

 

 

 

 

post-42246-0-36807900-1584196847_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/96/#findComment-659982
Udostępnij na innych stronach

Pancetta. Blisko trzy tygodnie peklowania. Przyprawą dominującą jest cząber. Prócz niego jeszcze pieprz czarny i czosnek granulowany. Wszystko razem bardzo ładnie pachnie.

Zaszczepiłem pleśnią Coppy i Lonzino. Jakoś ciężko mi się przestawić z karczku i polędwicy. Ale to nazewnictwo ma sens, bo od razu wiadomo o jaki wyrób chodzi.

No to gram dalej i biorę się za Salami Bukowiańskie :).

 

 

post-42246-0-34175600-1584348767_thumb.jpg

post-42246-0-05992300-1584348780_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/96/#findComment-660218
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zaszczepiłem pleśnią Coppy

Też dziś "pryskam", znaczy działam dalej :thumbsup::D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/96/#findComment-660220
Udostępnij na innych stronach

 

 

Też dziś "pryskam", znaczy działam dalej :thumbsup::D

Zbójaszku prawidłowo  :D  :thumbsup:  :thumbsup: .

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/96/#findComment-660223
Udostępnij na innych stronach

Pracowity dzień :) . Zrobiłem salami, Hania wytrybowała golonki i dobrze, bo nie bardzo lubię to robić ;) . Wyszło 5,50 kg, więc będzie ponad dwadzieścia słoików :thumbsup: . Salami Bukowiańskie już fermentuje. Golonka rozdrobniona, zapeklowana i przyprawiona, jutro idzie do słoików. Wyjąłem boczek z zamrażarki i do lodówki. Jak się odmrozi, to będzie peklowany na mokro. Potem go uwędzę i sparzę. W międzyczasie Hania pozmywała gary i na dzisiaj fajrant :thumbsup:. Ufff... Chyba trzepnę kielonka. Może nawet dwa... :tongue:

 

post-42246-0-27625700-1584462041_thumb.jpg

post-42246-0-30382000-1584462055_thumb.jpg

post-42246-0-32269400-1584462074_thumb.jpg

post-42246-0-77928400-1584462090_thumb.jpg

post-42246-0-57960800-1584462107_thumb.jpg

post-42246-0-98260700-1584462117_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/96/#findComment-660320
Udostępnij na innych stronach

ślicznie to wszystko wygląda :clap: .

 

Dziękuję Andrzejku :D :D.

 

Dzisiaj zapakowałem golonkę do słoików. Tyndalizacja 60/40/30. Pojutrze będzie gotowa. Następne słoiki będą miały czerwone wieczka  ;). O salami napiszę obszerniej, jak już je zaszczepię. Teraz pilnuję Ph, słoików w garze, no i cały czas mam na oku boczek co się właśnie rozmraża ;)

post-42246-0-86767300-1584526890_thumb.jpg

post-42246-0-04552100-1584526908_thumb.jpg

post-42246-0-40034400-1584526918_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/96/#findComment-660364
Udostępnij na innych stronach

SALAMI BUKOWIAŃSKIE

 

Zachęcony dotychczasowymi rezultatami, zrobiłem salami wg własnej receptury, podobnej do tej na Cukiereczki Bukowiańskie, więc nazwa narzucała się sama  :)  Wszyscy w rodzinie lubimy na „ostro” więc chili nie żałowałem ;).

 

Skład :

 

Szynka I

Słonina 35 % wagi szynki

 

Przyprawy.

Ilości podałem na 1 kg.

 

Peklosól – 25g/kg

Pieprz czarny – 2g

Czosnek granulowany – 2g

Chili – 5g

Papryka słodka wędzona – 10g

Gałka – 0,7g

Kultury bakterii SBL48 – 0,5g

Cukier trzcinowy – 2g

Glukoza – 2g

 

Nabiłem w jelita wołowe proste.

Fermentuję do spadku 5,00 Ph.

 

Jeżeli ktoś lubi baardzo ostro, to polecam. Jeżeli preferuje łagodniejsze smaki, to raczej musi poszukać czegoś innego, albo znacząco zmniejszyć ilość chili i papryki wędzonej.

 

Na fotce właśnie to salami. Ten baton wisiał w komorze od 17 listopada 2019. Stracił na wadze 42% i wystarczy. Obok młodszy kolega, przed włożeniem do komory :).

 

 

 

 

post-42246-0-13582000-1584556360_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/96/#findComment-660409
Udostępnij na innych stronach

 

 

Fermentuję do spadku 5,00 Ph.
1. w jakiej temperaturze? i wilgotnosci?

moje przewidywanie to spadek duzo ponizej pH 5.00 ze wzgledu na ilosc uzytych cukrow (2g+2g ) i przy tej ilosci papryki uzytej to tez dostarczyles do ok 1.5 g /kg). Jesli fermentujesz w temp. +20 *C i wiecej to nastapi zbyt szybkie obnizenie pH (zakwaszenie) co moze spowodowac slabe dzialanie bacterii grupy Staphylococcus co moze spowodowac "zubozenie smakowo-zapachowe". IMO.

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/96/#findComment-660416
Udostępnij na innych stronach

1. w jakiej temperaturze? i wilgotnosci? moje przewidywanie to spadek duzo ponizej pH 5.00 ze wzgledu na ilosc uzytych cukrow (2g+2g ) i przy tej ilosci papryki uzytej to tez dostarczyles do ok 1.5 g /kg). Jesli fermentujesz w temp. +20 *C i wiecej to nastapi zbyt szybkie obnizenie pH (zakwaszenie) co moze spowodowac slabe dzialanie bacterii grupy Staphylococcus co moze spowodowac "zubozenie smakowo-zapachowe". IMO.

 

Temp. 20*C, wilgotność 98 – 100 %. Spadek do założonego przeze mnie Ph 5,00 trwał ponad 30 godzin, a dokładnie 33 h. Być może jest jak mówisz, ale ja teraz tego „zubożenia smakowo – zapachowego” nawet nie wyczuję, bo po prostu mój smak do salami jest jeszcze kompletnie nie wyrobiony. Żeby wychwycić wszystkie smaki, niuanse i zależności, które mają wpływ na smakowitosć i efekt końcowy potrzeba czasu i praktyki – dlatego już myślę o następnych wyrobach.

Za wszystkie uwagi jestem wdzięczny, bo znacznie skracają dojście do celu.

 

Salami zaszczepione.

Rozkroiłem Coppę, wisiała od 5 listopada 2019. Jest super aromatyczna. No i ten smak... Peklowana była z oregano, tymiankiem, zielem angielskim, cząbrem i czarnym pieprzem. Strata wagi 45 %

Sopressata robiona w kątnicy wieprzowej. Wisiała od 11 grudnia 2019. Smak już zdążyłem poznać, bo pod koniec lutego jedną rozkroiłem. Jest bardzo, bardzo ok :thumbsup: . Strata wagi 39 %

I Calabrese, nabita w kątnicę wołową. Dwa batony były w osłonkach fibrusowych. Dojrzewała od 25 stycznia. Strata wagi 41 %. Najpierw pomyślałem, że jeszcze niech trochę powisi... Ale może dobrze byłoby poznać smak na tym etapie dojrzewania, no i ciach  :). Przekroje wstawię później.

W komorze wiszą same nowe rzeczy. Spokojnie zmieści się jeszcze kilka batonów salami, może sopressata. Trzeba pomyśleć ;) .

 

 

 

 

 

 

post-42246-0-53664700-1584593116_thumb.jpg

post-42246-0-66238400-1584593131_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/96/#findComment-660430
Udostępnij na innych stronach

Przekroje Coppy, Sopressaty i Calabrese.

 

post-42246-0-07370200-1584604591_thumb.jpg

post-42246-0-28796500-1584604608_thumb.jpg

post-42246-0-87004900-1584604619_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/96/#findComment-660436
Udostępnij na innych stronach

Małgoś, bardzo dziękuję ;) ;). 

 

Pozdrawiam równie serdecznie ! Trzymaj się ciepło :thumbsup: :thumbsup:.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/96/#findComment-660633
Udostępnij na innych stronach

Na kanapki... Taki mięciutki, parzony... :rolleyes: Z pajdą swojskiego chleba... :rolleyes: A skóry wędzone do kwaśnicy, fasolowej, żurku... :rolleyes:

Jutro też coś zrobię :tongue:;)

post-42246-0-42280000-1584974801_thumb.jpg

post-42246-0-46239200-1584974822_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/96/#findComment-660945
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.