Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Grzech 25, droga do ideału dziurawa i ciernista....

Najgorsze, że dłuuuuga.

Za każdym razem drobna korekta, jakaś kosmetyczna zmiana....

Najważniejsze, że nie ma ofiar, że nic nie wybuchło, że jeszcze Ci się chce :)

Renesi (?) kiedyś dobrze mnie wystudziła, że i tak będzie lepsze niż kupne i generalnie luz :)

Nie zjedz za dużo na raz tych szyneczek/batoników :)

Chyba lepiej jako adept wciąż i ciągle się móc poprawiać- to satysfakcjonujące jest :)

Ooo - i o to chodzi!:)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/7/#findComment-264855
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 220
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

grzech25, Czytaj i jeszcze raz czytaj i pytaj to podstawa sukcesu Rodzaj mięsa możesz zmienić ale trzymaj się instrukcji i wskazówek

Ziezielony bo to prawda i tak będzie lepsze niż w sklepie :wink:

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/7/#findComment-264856
Udostępnij na innych stronach

Arkadiusz.... dobre są takie wrzutki, gdyż można poróżnicować kilka spraw zgłębiając "jeden" wątek. Szczególnie jeśli jest się na etapie poszukiwawczo-badawczym :)

Piękne są te loty masarnicze tudzież masarskie :)))))))

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/7/#findComment-264857
Udostępnij na innych stronach

arkadiusz,

 

zgadza się. Śmiać mi się chce :lol: :lol: zastanawiam się czy to brak zrozumienia z mojej strony czy treść była niejasna. :lol: :lol:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/7/#findComment-264858
Udostępnij na innych stronach

Chyba to drugie bo reszta też miała problemy ze zrozumieniem co kolega miał na myśli :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/7/#findComment-264863
Udostępnij na innych stronach

Mam kupione 21kg mięska /7boczków,4 szynki,4 polędwice,2 ozory wołowe/

Zrobiłam tak jak zawsze tj.w/g tabeli Dziadka 8,6 litra wody i 1,2kg peklosoli .Peklowanie szybkie 5-cio dniowe .

Nastyknełam ,pomasowałam ,włożyłam i :shock: za dużo wody ,aby to upchnąć musiałm odlać 3,5 litra solanki.Czyli zamiast 8,6 mam +- 5 litrów wody a soli wciąż 1,2kg.

Czy mogę to tak zostawić ?Tak już myślałam ,żeby po wyjęciu wymoczyć troszkę w wodzie ,tylko nie wiem ile ??

Czy może rozłożyć na dwa pojemniki i dolać wody/tylko ile/

Poradźcie mi co teraz mam zrobić aby ,póżniej nie wywalić do doła.

Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/7/#findComment-265787
Udostępnij na innych stronach

nemo19788,

w 3,5 litra solanki, którą odlałeś było ok. 420 g peklosoli. Nie masz tam 1,2kg tylko ok. 0,8kg (nawet troszkę mniej). Przy tak krótkim czasie peklowania nic nie powinno się stać, ewentualnie trochę dłużej wymocz. Teraz masz ok. 13,5% solankę zamiast 12,7%. (taką na 4 dniowe peklowanie). Możesz też skrócić czas peklowania do 4 dni i trochę dłużej je wtedy "suszysz" (ociekanie)

 

[ Dodano: Sob 02 Lut, 2013 13:21 ]

nemo19788,

sorry za "...eś". Nie zwróciłem uwagi na płeć tylko na nick (rodzaju męskiego) :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/7/#findComment-265794
Udostępnij na innych stronach

nemo19788,

w 3,5 litra solanki, którą odlałeś było ok. 420 g peklosoli. Nie masz tam 1,2kg tylko ok. 0,8kg (nawet troszkę mniej). Przy tak krótkim czasie peklowania nic nie powinno się stać, ewentualnie trochę dłużej wymocz. Teraz masz ok. 13,5% solankę zamiast 12,7%. (taką na 4 dniowe peklowanie). Możesz też skrócić czas peklowania do 4 dni i trochę dłużej je wtedy "suszysz" (ociekanie)

 

[ Dodano: Sob 02 Lut, 2013 13:21 ]

nemo19788,

sorry za "...eś". Nie zwróciłem uwagi na płeć tylko na nick (rodzaju męskiego) :wink:

 

dziękuję Jacek G .

dłużej wymoczyć to znaczy ile ??

Wyjmę mięso w środę rano i do czwartku niech sobie powisi w lodówce.

O 8 rano zaczynam wędzenie, zobaczymy co to wyjdzie :cool:

Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/7/#findComment-265840
Udostępnij na innych stronach

nemo19788,

Piszą, że ile dni peklowania to tyle godzin płukania. Możesz 2-3 godziny dłużej. Tylko przy takiej ilości mięsa (21 kg) musi być sporo wody. Pamiętaj, że trochę soli przechodzi do wody. Ja wodę często zmieniam. Póżniej wiążę i na haki do piwnicy (temp. ok. 10-15 stopni w zależności od pory roku). Tam wiszą min. 12 godzin. Im dłużej (24 godz) to lepiej - wyrównuję się stężenie soli w całym kawałku mięsa. Ja także stosowałem tabelę Dziadka, ale ostatnio przeszedłem na wersję mniej słoną.

Powodzenia i smacznego :smile: :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/7/#findComment-265845
Udostępnij na innych stronach

pomasowałam

w jaki sposób masujesz lub czy masujesz

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/7/#findComment-265861
Udostępnij na innych stronach

pomasowałam

w jaki sposób masujesz lub czy masujesz

delikatnie i z uczuciem :grin: :grin: :grin:

 

 

Zico dokładnie tak :wink:

Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/7/#findComment-265864
Udostępnij na innych stronach

pomasowałam

w jaki sposób masujesz lub czy masujesz

delikatnie i z uczuciem :grin: :grin: :grin:

Zico dokładnie tak :wink:

przepraszam, ale nie zrozumiałem (interesują mnie rozwiązania technologiczne)

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/7/#findComment-265866
Udostępnij na innych stronach

Delikatnie jak kobiece piersi

to nie ta strona - jesteśmy na stronie WĘDLINY.PL a nie na CZAT.WP.PL :grin: :grin: :grin: :grin:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/7/#findComment-265872
Udostępnij na innych stronach

Taki sprzęcik dziś sfotografowałem, a cena tej prawie nówki...

350 tyś. albo równowartość luksusowego mieszkania w wielkim mieście.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/7/#findComment-265885
Udostępnij na innych stronach

350 tyś. albo równowartość luksusowego mieszkania w wielkim mieście.

Za tą kase w wielkim mieście możesz kupić luksusową kawalerkę :wink:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/7/#findComment-265887
Udostępnij na innych stronach

jesteśmy na stronie WĘDLINY.PL a nie na CZAT.WP.PL

Wyluzuj :tongue:

Delikatnie jak kobiece piersi

Hmm głodnemu chleb.............. :tongue:

ale mi się chce :thumbsup: :thumbsup: . Muszę tylko odczekać aż dzieci zasną a wtedy......... :cool: :wink: :lol: :lol: :grin: :grin:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/7/#findComment-265893
Udostępnij na innych stronach

Jesli ten traktor , kosztuje tak jak piszecie 780 tysiecy , to kiedy on sie spłaci w gospodarstwie , patrzac na jego kształt i wielkosc to na jaki areał jego zakup jest opłącalny , przeciez do niego trzeba kupic jeszcze oprzyrzadowanie .
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/7/#findComment-265928
Udostępnij na innych stronach

do niego trzeba kupic jeszcze oprzyrzadowanie

... którego wartość jest równa lub przewyższa cene ciągnika. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/7/#findComment-265929
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.