Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o Waszą pomoc.

 

Czy produkując kiełbasę bez użycia soli peklującej, ale na bazie samej soli jesteśmy narażeni na jad kiełbasiany czy nie.

Czy prawidłowa obróbka cieplna załatwia problem ?

Czy to tylko wina złego przechowywania ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4467-jad-kie%C5%82basiany/
Udostępnij na innych stronach

Mysle :rolleyes: ze robienie na soli nie zwieksza ryzyka , nitryt jako taki jest bakterjobojczy ale czy akurat dziala na jad :question:

Robie na soli dlamnie i dzieci zasada chigiena :wink:

tu cos jest

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=414&page=1

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=412

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4467-jad-kie%C5%82basiany/#findComment-121999
Udostępnij na innych stronach

Czytałem mało konkretów.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4467-jad-kie%C5%82basiany/#findComment-122001
Udostępnij na innych stronach

...ale na bazie samej soli jesteśmy narażeni na jad kiełbasiany czy nie

Witaj, myślę że pytanie nie jest najlepiej zadane.

 

Jad kiełbasiany jest toksyną botulinową. Clostridium botulinum to grampozytywna beztlenowa laseczka, która jest wszechobecna w glebie( i co za tym idzie), więc ważna jest higiena w przeróbce surowca.

Mikroby wytwarzają przetrwalniki, dlatego nie łatwo jest je wyeleminawać jak już są.

Dlatego że toksyna rozkłada się w otoczeniu tlenu nie jest największym zagrożeniem w wędlinach jak kiełbasy lub wędzonki.

Problemem są konserwy (nie tylko mięsne) w nich jeśli przechowały się przetrwalniki i przez niedostatecznie pasteryzowanie mogą się bakterie rozwinąć i wytwarzając śmiertelną toksynę.

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4467-jad-kie%C5%82basiany/#findComment-122014
Udostępnij na innych stronach

Darino dlatego pytałem konkretnie o kiełbasy ponieważ spotkałem się z opinią że:

"produkcja kiełbasy na samej soli grozi zatruciem jadem kiełbasianym.

Użycie peklosoli ( zmiana środowiska kwasowego na zasadowe) eliminuje ten problem"

 

Przecież konserwy też produkuje się z użyciem peklosoli, a problem jadu kiełbasianego jest tam najczęściej spotykany.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4467-jad-kie%C5%82basiany/#findComment-122024
Udostępnij na innych stronach

Opis przypadku zatrucia jadem kiełbasianym po spożyciu surowej szynki jagnięciej

w języku niemieckim

źródło Robert Koch Instytut

http://www.rki.de/DE/Content/Infekt/EpidBull/Archiv/2003/03__03,templateId=raw,property=publicationFile.pdf/03_03.pdf

W opisie opisują że sól parzona jak i peklosól mogą zapobiec rozwijaniu się pałeczek.

Solanka powinna mieć wystarczające stęrzenie.

W tym wypadku wynosiła 6% i 5 dni zasolania.

Z powodu "zagrożenia zdrowiu przez nitrosaminy" użyto w tym wypadku tylko sól parzoną.

 

Polecam Tobie ten tekst sobie przetłumaczyć, znajdziesz tam więcej informacji na ten temat.

Jeśli będzie potrzeba np. z powodu niezrozumiałego przetłumaczenia to chętnie podyskutuję :grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4467-jad-kie%C5%82basiany/#findComment-122038
Udostępnij na innych stronach

O ile dobrze wujek Google przetłumaczył mi teks, to pisze tam że wyroby zostały zapakowane próżniowo.

Może tu była przyczyna (brak tlenu) ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4467-jad-kie%C5%82basiany/#findComment-122055
Udostępnij na innych stronach

Miro to i tak sa beztlenowce wiec czy z tlenem czy bez beda zyc :rolleyes:

Bedziemy trzymac sie naszej tabeli peklowania ,odpowiednia pasteryzacjia sloikow nietylko z miesem i bedzie dobrze :wink:

Najwazniejsze niedostac schizy na tym punkcie (juz to przerobilem jakies dwa lata temu na poczatku zabawy z wedlinami :grin: )

Wiesz jak robic wedlinki wiec bez obaw :wink:

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4467-jad-kie%C5%82basiany/#findComment-122061
Udostępnij na innych stronach

Miro to i tak sa beztlenowce wiec czy z tlenem czy bez beda zyc

:question: :question: :question:

 

http://pl.wikipedia.org/wiki/Bakterie_beztlenowe

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4467-jad-kie%C5%82basiany/#findComment-122064
Udostępnij na innych stronach

Miro to i tak sa beztlenowce wiec czy z tlenem czy bez beda zyc

:question: :question: :question:

 

http://pl.wikipedia.org/wiki/Bakterie_beztlenowe

A tego to niewiedzialem :blush: wiec moze jednak masz racjie ze wakum moglo wplynac na rozwoj bakterii.

Wiec od dzis nieuzywamy wakum a jeszcze niedawno chcialem kupic :devil:

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4467-jad-kie%C5%82basiany/#findComment-122161
Udostępnij na innych stronach

Wiec od dzis nieuzywamy wakum a jeszcze niedawno chcialem kupic

Gdyby tak, było to nie spotkałbyś , żadnych produktów zapakowanych w formie "vacum"

Możesz kupić. Spokojnie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4467-jad-kie%C5%82basiany/#findComment-122170
Udostępnij na innych stronach

Wiec od dzis nieuzywamy wakum

Ja używam już od ponad roku i dożyłem V zlotu, a chciałbym jeszcze na VI pojechać. :grin:

Na takich tańszych maszynkach i tak nie odessiesz 100% powietrza. Nie wiem jak na tych profesjonalnych. Zawsze coś zostaje.

Uważam że przetrzymywanie w takim opakowaniu mięsa, wyrobów, warzyw, serów w stanie nie zamrożonym zapobiega wysychaniu i nieco wydłuża czas przechowywania w warunkach chłodniczych, a jeszcze lepiej nadaje się taki produkt do mrożenia. Czy to jest wędzony, czy surowy. Zero obcych zapachów i utraty wilgotności podczas mrożenia.

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4467-jad-kie%C5%82basiany/#findComment-122198
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio w niemczech parę razy pokazywy się artykuły o

Clostridium estertheticum

mikrobach występujących przy dojrzewaniu wołowiny w workach wakumowanych.

Niby nie groźne bo mięso tak zarażone nie da się zjeść(capi zgilizną)

Ale szkody dla producentów były bardzo wysokie :sad:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4467-jad-kie%C5%82basiany/#findComment-122204
Udostępnij na innych stronach

Na takich tańszych maszynkach i tak nie odessiesz 100% powietrza. Nie wiem jak na tych profesjonalnych.

Na "domowych" pewnie coś zostanie natomiast na profesjonalnych pakuje się z użyciem gazu.

Przynajmniej wiem teraz po co stosują gaz. :grin:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4467-jad-kie%C5%82basiany/#findComment-122264
Udostępnij na innych stronach

Na takich tańszych maszynkach i tak nie odessiesz 100% powietrza. Nie wiem jak na tych profesjonalnych.

Na "domowych" pewnie coś zostanie, natomiast na profesjonalnych pakuje się z użyciem gazu.

Przynajmniej wiem teraz po co stosują gaz. :grin:

To pewnie dlatego każą na 5 min przed spożyciem otwierać :rolleyes:

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4467-jad-kie%C5%82basiany/#findComment-122269
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Świetna strona tyle informacji np.

"Te przetrwalniki (Clostridium botulinum) można znaleźć w osadach morskich, piasku, łajnie wielbłądów, koni i osłów, odchodach psów, kotów, ptaków, a także na ludzkich genitaliach, w przewodzie pokarmowym i kale..."

:shock:

Pałeczka botulinowa to glebowiec jest wszędzie i żyje w glebie ...

w temperaturach 24-33° rozmnaża się najlepiej

w ciężkich dla niego parametrach i nie tylko wytwarza przetrwalniki.

A te są baardzo wytrzymałe :cool:

Jak się przed boutuliną ochronić :rolleyes:

:!: higena to jest to :!:

Pozdrawiam

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4467-jad-kie%C5%82basiany/#findComment-131818
Udostępnij na innych stronach

Kol. Darino,bakteria jadu kiełbasianego to laseczka

:grin:

Faktycznie laseczki

Dzięki kol. nestor

Pozdrawiam Darino

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4467-jad-kie%C5%82basiany/#findComment-132129
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.