Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

No i odważyłam się. Po raz pierwszy i nie ostatni popełniłam moje ulubione ozorki w galarecie. Jak dla mnie (nie chwaląc się) smak i konsystencja bomba. Na chlebek jak znalazł.

Pozdrawiam Monia.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4480-ozory-wieprzowe-w-galarecie/
Udostępnij na innych stronach

Smacznie to wygląda :) można przepis ?

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4480-ozory-wieprzowe-w-galarecie/#findComment-122353
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję serdecznie. Cały czas się uczę i udoskonalam swoje wyroby. Wszystko dzięki Waszej stronce. To Wam się należą :clap: :clap: :clap:

Przepis... bardzo proszę:

1 kg ozorów wieprzowych,

włoszczyzna,

czosnek,

sól, liść laurowy, ziele ang.,

żelatyna.

Ozory zalać małą ilością wody, obgotować przez chwilę. Wodę wylać, ozory obmyć i zalać ponownie wodą, tyle że już większą ilością. Do wywaru dodać włoszczyznę, liść, ziele i posolić do smaku. Ja dodałam też trochę vegety. Gdy ozory będą miękkie oczyścić je i pokroić w małą kostkę. Do gorącego wywaru dodać żelatynę (dwa razy więcej nić jest podane na opakowaniu) i przeciśnięty przez praskę czosnek. Pokrojone ozorki włożyć do osłonki, zalać wywarem i ostudzić. Włożyć do lodówki i na drugi dzień możemy się delektować. Smacznego!

Pozdrawiam Monia.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4480-ozory-wieprzowe-w-galarecie/#findComment-122354
Udostępnij na innych stronach

Włożyć do lodówki i na drugi dzień możemy się delektować.

Mała uwaga.Takie wyroby powinno się jeszcze raz sparzyć .

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4480-ozory-wieprzowe-w-galarecie/#findComment-122433
Udostępnij na innych stronach

Mała uwaga.Takie wyroby powinno się jeszcze raz sparzyć .

Tak wiem, ale sama tak się "parzyłam" żeby to jak najszybciej zrobić, że świadomie nie sparzyłam. W sumie to czemu ma służyć sparzenie wyrobu? Przecież na chłopski rozum jak robimy galat to nie go parzymy, a też jest "zjadliwy". Pytam z ciekawości i chęci łaknienia wiedzy.

Pozdrawiam Monia.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4480-ozory-wieprzowe-w-galarecie/#findComment-122490
Udostępnij na innych stronach

czemu ma służyć sparzenie wyrobu?

Była już o tym mowa na forum ale nie chce mi się szukać więc w skrócie wyjaśnię.

Wędliny podrobowe, jak nazwa wskazuje, robimy głównie z podrobów jak również krwi. Te produkty są znakomitą pożywką dla bakterii. Wprawdzie obrabiamy je termicznie ale później: obieramy z kości, kroimy, dodajemy przypraw, mieszamy, napełniamy osłonki (czasami naturalne) i wszystkie te czynności zakażają wtórnie wyrób. Powtórne sparzenie daje nam gwarancję sterylności przynajmniej do czasu, aż namnożą się z form przetrwalnikowych nowe pokolenia bakterii.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4480-ozory-wieprzowe-w-galarecie/#findComment-122570
Udostępnij na innych stronach

Yyyyyy...Przepraszam za pytanie, ale gdzie w podrobach są kości ? :shock: No chyba ,że masz na myśli produkcję salcesonu... :rolleyes:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4480-ozory-wieprzowe-w-galarecie/#findComment-122571
Udostępnij na innych stronach

gdzie w podrobach są kości

Ale mnie złapałaś :devil:

Dla mnie głównym źródłem surowca do wędlin podrobowych są głowy.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4480-ozory-wieprzowe-w-galarecie/#findComment-122585
Udostępnij na innych stronach

Tam jest najlepsze mięsko i żelatyna w gre nie wchodzi

Jeżeli chodzi o właściwości żelujace to nie powiedziałabym. Zawsze dodaję do głowy golonko i ew. nóżkę.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4480-ozory-wieprzowe-w-galarecie/#findComment-122588
Udostępnij na innych stronach

Zgadza się! Czesto robię galaretę z golonki i zawsze daję łapki ! Mam tak obczajone,że wiem ile odparowało wody i zawsze się udaje :cool:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4480-ozory-wieprzowe-w-galarecie/#findComment-122590
Udostępnij na innych stronach

W sumie to czemu ma służyć sparzenie wyrobu

EAnna ujeła to naukowo ja natomiast powiem tak:żeby brzuszek nie bolał. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4480-ozory-wieprzowe-w-galarecie/#findComment-122696
Udostępnij na innych stronach

Robię ozory w galarecie na półmiskach z dodatkiem warzyw , jajek i inne .

I tego się nie pasteryzuję , tak jak i ryb w galarecie , schabu ze śliwką w galarecie .

Co innego salcesony , a szczególnie te z dodatkiem krwi .

Trzeba te dwie rzeczy oddzielić .

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4480-ozory-wieprzowe-w-galarecie/#findComment-122697
Udostępnij na innych stronach

Co innego salcesony

A czym różni się salceson np.włoski od tych ozorków?.I to i to w galarecie proces produkcyjny bardzo podobny.Przecież możesz nie parzyć drugi raz ,ale proces technologiczny przewiduje drugie parzenia ze względów samitarnych.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4480-ozory-wieprzowe-w-galarecie/#findComment-122701
Udostępnij na innych stronach

kaszubka33 napisał/a:

Co innego salcesony

 

Co innego salcesony , a szczególnie te z dodatkiem krwi .

Arkadiusz proszę cię nie wycinaj z kontekstu , bo zmieniasz sens mojej wypowiedzi .

Do salcesonu dodajmy przyprawy ( w tym sól) po ugotowaniu mięsa , więc przy parzeniu ma się to okazję przeparzyć .

Do czarnego dodajemy krew i musimy sparzyć .

Ja na ten przykład włoski zapiekam jak pasztet w foremkach w kąpieli wodnej .

Mięsa i ryby w galarecie gotujemy z przyprawami w rosole .

Gdyby Moniam zrobiła by te ozorki na półmisku ,a nie w osłonce nie było by dyskusji :grin:

 

[ Dodano: Pią 03 Wrz, 2010 20:06 ]

A czym różni się salceson np.włoski od tych ozorków

To są dwie różne potrawy ,różnią się np. przyprawami i sposobem wykonania.

Czy to ci przypomina salceson? :grin:

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4480-ozory-wieprzowe-w-galarecie/#findComment-122716
Udostępnij na innych stronach

Jeśli już to wyciąłem ten tekst bo dotyczył wszystkich salcesonów "a w szczególności z krwią".Zaznaczenia w szczególności wcale nie oznacza ,że innych salcesonów to nie dotyczy.To gwoli wyjaśnienia.Napisałem również ,że możesz nie parzyć drugi raz.Twoja wola Twoje zdrowie.Co do wykonania ozorków w galarecie w osłonce a tych zaprezentowanych przez Ciebie na półmisku to zupełnie dwie różne rzeczy chociaż pewne procesy są podobne.Już sama osłonka może zawierać drobnoustroje ,które w czasie drugiego parzenia zginą.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4480-ozory-wieprzowe-w-galarecie/#findComment-122725
Udostępnij na innych stronach

arkadiusz, parzysz ryby w galarecie

Radzę Ci trochę poczytać o wtedy zniknie Twój sarkazm

 

[ Dodano: Pią 03 Wrz, 2010 20:57 ]

Do salcesonu dodajmy przyprawy ( w tym sól) po ugotowaniu mięsa , więc przy parzeniu ma się to okazję przeparzyć

Co do dadawania soli to zauważ ,że salcesony robi się również z mięsa peklowanego a więc już solonego przed obróbką cieplną

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4480-ozory-wieprzowe-w-galarecie/#findComment-122728
Udostępnij na innych stronach

Radzę Ci trochę poczytać o wtedy zniknie Twój sarkazm

wyluzuj kol. arkadiuszu, na siostrzyczkę Kaszubkę nie dam nic powiedzieć.

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4480-ozory-wieprzowe-w-galarecie/#findComment-122732
Udostępnij na innych stronach

Radzę Ci trochę poczytać o wtedy zniknie Twój sarkazm

arkadiusz, podaj link do przepisu na "Ozory wieprzowe w galarecie" (temat) gdzie występuje "drugie" parzenie i nie będzie niepotrzebnej dyskusji :cool: .

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4480-ozory-wieprzowe-w-galarecie/#findComment-122733
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.