moniam Opublikowano 1 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Września 2010 No i odważyłam się. Po raz pierwszy i nie ostatni popełniłam moje ulubione ozorki w galarecie. Jak dla mnie (nie chwaląc się) smak i konsystencja bomba. Na chlebek jak znalazł. Cytuj Pozdrawiam Monia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4480-ozory-wieprzowe-w-galarecie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 1 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Września 2010 rodem z szynkowara? Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4480-ozory-wieprzowe-w-galarecie/#findComment-122337 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moniam Opublikowano 1 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 1 Września 2010 Rodem z osłonki barierowej. Cytuj Pozdrawiam Monia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4480-ozory-wieprzowe-w-galarecie/#findComment-122339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 2 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Września 2010 Smacznie to wygląda można przepis ? Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4480-ozory-wieprzowe-w-galarecie/#findComment-122353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moniam Opublikowano 2 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Września 2010 Dziękuję serdecznie. Cały czas się uczę i udoskonalam swoje wyroby. Wszystko dzięki Waszej stronce. To Wam się należą :clap: :clap: :clap: Przepis... bardzo proszę:1 kg ozorów wieprzowych, włoszczyzna, czosnek, sól, liść laurowy, ziele ang., żelatyna. Ozory zalać małą ilością wody, obgotować przez chwilę. Wodę wylać, ozory obmyć i zalać ponownie wodą, tyle że już większą ilością. Do wywaru dodać włoszczyznę, liść, ziele i posolić do smaku. Ja dodałam też trochę vegety. Gdy ozory będą miękkie oczyścić je i pokroić w małą kostkę. Do gorącego wywaru dodać żelatynę (dwa razy więcej nić jest podane na opakowaniu) i przeciśnięty przez praskę czosnek. Pokrojone ozorki włożyć do osłonki, zalać wywarem i ostudzić. Włożyć do lodówki i na drugi dzień możemy się delektować. Smacznego! Cytuj Pozdrawiam Monia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4480-ozory-wieprzowe-w-galarecie/#findComment-122354 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 2 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Września 2010 można przepis ? http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1597 Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4480-ozory-wieprzowe-w-galarecie/#findComment-122356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moniam Opublikowano 2 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 2 Września 2010 http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1597 no te zdecydowanie są bardziej artystyczne od moich Cytuj Pozdrawiam Monia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4480-ozory-wieprzowe-w-galarecie/#findComment-122362 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 2 Września 2010 Włożyć do lodówki i na drugi dzień możemy się delektować. Mała uwaga.Takie wyroby powinno się jeszcze raz sparzyć . Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4480-ozory-wieprzowe-w-galarecie/#findComment-122433 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moniam Opublikowano 2 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 2 Września 2010 Mała uwaga.Takie wyroby powinno się jeszcze raz sparzyć . Tak wiem, ale sama tak się "parzyłam" żeby to jak najszybciej zrobić, że świadomie nie sparzyłam. W sumie to czemu ma służyć sparzenie wyrobu? Przecież na chłopski rozum jak robimy galat to nie go parzymy, a też jest "zjadliwy". Pytam z ciekawości i chęci łaknienia wiedzy. Cytuj Pozdrawiam Monia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4480-ozory-wieprzowe-w-galarecie/#findComment-122490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 3 Września 2010 czemu ma służyć sparzenie wyrobu?Była już o tym mowa na forum ale nie chce mi się szukać więc w skrócie wyjaśnię. Wędliny podrobowe, jak nazwa wskazuje, robimy głównie z podrobów jak również krwi. Te produkty są znakomitą pożywką dla bakterii. Wprawdzie obrabiamy je termicznie ale później: obieramy z kości, kroimy, dodajemy przypraw, mieszamy, napełniamy osłonki (czasami naturalne) i wszystkie te czynności zakażają wtórnie wyrób. Powtórne sparzenie daje nam gwarancję sterylności przynajmniej do czasu, aż namnożą się z form przetrwalnikowych nowe pokolenia bakterii. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4480-ozory-wieprzowe-w-galarecie/#findComment-122570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 3 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 3 Września 2010 Yyyyyy...Przepraszam za pytanie, ale gdzie w podrobach są kości ? :shock: No chyba ,że masz na myśli produkcję salcesonu... :rolleyes: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4480-ozory-wieprzowe-w-galarecie/#findComment-122571 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 3 Września 2010 gdzie w podrobach są kościAle mnie złapałaś :devil: Dla mnie głównym źródłem surowca do wędlin podrobowych są głowy. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4480-ozory-wieprzowe-w-galarecie/#findComment-122585 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 3 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 3 Września 2010 :grin: no oczywiście! Tam jest najlepsze mięsko i żelatyna w gre nie wchodzi :thumbsup: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4480-ozory-wieprzowe-w-galarecie/#findComment-122586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 3 Września 2010 Tam jest najlepsze mięsko i żelatyna w gre nie wchodziJeżeli chodzi o właściwości żelujace to nie powiedziałabym. Zawsze dodaję do głowy golonko i ew. nóżkę. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4480-ozory-wieprzowe-w-galarecie/#findComment-122588 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 3 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 3 Września 2010 Zgadza się! Czesto robię galaretę z golonki i zawsze daję łapki ! Mam tak obczajone,że wiem ile odparowało wody i zawsze się udaje Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4480-ozory-wieprzowe-w-galarecie/#findComment-122590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszeks2555 Opublikowano 3 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 3 Września 2010 żelatyna jest nie potrzebna Cytuj zbyszeks2555 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4480-ozory-wieprzowe-w-galarecie/#findComment-122592 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 3 Września 2010 W sumie to czemu ma służyć sparzenie wyrobu EAnna ujeła to naukowo ja natomiast powiem tak:żeby brzuszek nie bolał. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4480-ozory-wieprzowe-w-galarecie/#findComment-122696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 3 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 3 Września 2010 Robię ozory w galarecie na półmiskach z dodatkiem warzyw , jajek i inne . I tego się nie pasteryzuję , tak jak i ryb w galarecie , schabu ze śliwką w galarecie . Co innego salcesony , a szczególnie te z dodatkiem krwi .Trzeba te dwie rzeczy oddzielić . Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4480-ozory-wieprzowe-w-galarecie/#findComment-122697 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 3 Września 2010 Co innego salcesony A czym różni się salceson np.włoski od tych ozorków?.I to i to w galarecie proces produkcyjny bardzo podobny.Przecież możesz nie parzyć drugi raz ,ale proces technologiczny przewiduje drugie parzenia ze względów samitarnych. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4480-ozory-wieprzowe-w-galarecie/#findComment-122701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 3 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 3 Września 2010 kaszubka33 napisał/a: Co innego salcesony Co innego salcesony , a szczególnie te z dodatkiem krwi .Arkadiusz proszę cię nie wycinaj z kontekstu , bo zmieniasz sens mojej wypowiedzi . Do salcesonu dodajmy przyprawy ( w tym sól) po ugotowaniu mięsa , więc przy parzeniu ma się to okazję przeparzyć . Do czarnego dodajemy krew i musimy sparzyć . Ja na ten przykład włoski zapiekam jak pasztet w foremkach w kąpieli wodnej . Mięsa i ryby w galarecie gotujemy z przyprawami w rosole . Gdyby Moniam zrobiła by te ozorki na półmisku ,a nie w osłonce nie było by dyskusji :grin: [ Dodano: Pią 03 Wrz, 2010 20:06 ] A czym różni się salceson np.włoski od tych ozorkówTo są dwie różne potrawy ,różnią się np. przyprawami i sposobem wykonania. Czy to ci przypomina salceson? :grin: Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4480-ozory-wieprzowe-w-galarecie/#findComment-122716 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 3 Września 2010 Jeśli już to wyciąłem ten tekst bo dotyczył wszystkich salcesonów "a w szczególności z krwią".Zaznaczenia w szczególności wcale nie oznacza ,że innych salcesonów to nie dotyczy.To gwoli wyjaśnienia.Napisałem również ,że możesz nie parzyć drugi raz.Twoja wola Twoje zdrowie.Co do wykonania ozorków w galarecie w osłonce a tych zaprezentowanych przez Ciebie na półmisku to zupełnie dwie różne rzeczy chociaż pewne procesy są podobne.Już sama osłonka może zawierać drobnoustroje ,które w czasie drugiego parzenia zginą. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4480-ozory-wieprzowe-w-galarecie/#findComment-122725 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 3 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 3 Września 2010 arkadiusz, parzysz ryby w galarecie :question: :question: :question: Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4480-ozory-wieprzowe-w-galarecie/#findComment-122726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 3 Września 2010 arkadiusz, parzysz ryby w galarecieRadzę Ci trochę poczytać o wtedy zniknie Twój sarkazm [ Dodano: Pią 03 Wrz, 2010 20:57 ] Do salcesonu dodajmy przyprawy ( w tym sól) po ugotowaniu mięsa , więc przy parzeniu ma się to okazję przeparzyćCo do dadawania soli to zauważ ,że salcesony robi się również z mięsa peklowanego a więc już solonego przed obróbką cieplną Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4480-ozory-wieprzowe-w-galarecie/#findComment-122728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 3 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 3 Września 2010 Radzę Ci trochę poczytać o wtedy zniknie Twój sarkazmwyluzuj kol. arkadiuszu, na siostrzyczkę Kaszubkę nie dam nic powiedzieć. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4480-ozory-wieprzowe-w-galarecie/#findComment-122732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 3 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 3 Września 2010 Radzę Ci trochę poczytać o wtedy zniknie Twój sarkazm arkadiusz, podaj link do przepisu na "Ozory wieprzowe w galarecie" (temat) gdzie występuje "drugie" parzenie i nie będzie niepotrzebnej dyskusji . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4480-ozory-wieprzowe-w-galarecie/#findComment-122733 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.