EAnna Opublikowano 23 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 23 Stycznia 2011 nie pyli,Porozmawiaj z ludźmi pracującymi przy wełnie mineralnej. Pracują w maseczkach. Widziałam to na własne oczy u producenta wełny w Gliwicach. Mam osobiste doświadczenia z tym materiałem. Wiele lat temu kładliśmy z mężem na strop wełnę mineralną i przepłaciłam to ostrą anginą na tle mechanicznego podrażnienia śluzówek. Do dzisiaj mam awersję do tego materiału. Chociaz współcześnie jest w sprzedaży wełna usztywniona jakimś klejem i ona z pewnością mniej pyli. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/page/3/#findComment-142993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 23 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 23 Stycznia 2011 Ciekawe czy zdają sobie sprawę "oszczędni", ze kupno mięsa w markecie to kilka razy większe zło,Nie kupuję mięsa w supermarketach , ogólnie rzadko robię tam zakupy . marek301, niestety wielu ludzi nie zdaje sobie sprawy,( nie piszę o WB) , że ta promocja to jedno wielkie oszustwo. Na czymś muszą zarabiać , woda wstrzyknięta w to mięso , to jedna z najdroższych wód świata ( 1kg wody 10 zł :grin: ). I niestety jeśli nasze społeczeństwo tego nie zrozumie to dalej nas będą walić , na tym i innym. Jaki skład ma "polędwica sopocka " :question: na promocji w markecie po 9,99zł/kg , jeśli kg schabu bez kości ( nazwa handlowa polędwicy) u mnie na hali targowej kosztuje około 18 zł. Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/page/3/#findComment-143075 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolar Opublikowano 24 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 24 Stycznia 2011 Co do wełny mineralnej. Czy szkodliwa, czy nie. Jeśli szkodliwa przez pylenie, to skala tego pylenia jest minimalna ( co najwyżej kilkanaście centymetrów kwadratowych ) a i to w tej chwili pokryte produktami niepełnego spalania i sadzy. W czasie wędzenia nie ma co porywać włókien wełny bo ruch gazów jest bardzo powolny i nie jest w stanie porywać niczego. Nawet tak szkodliwy azbest, jeśli się go nie rusza to nie pyli i nie jest szkodliwy.Deska byłaby bardzo dobra gdyby ta "budowla" nie miała być także piecem, co mogłoby spowodować w czasie palenia zwęglanie lub zapalenie się.Co do mięsa z hipermarketu, to nie kupuję bo raz sprawdziłem zawartość mięsa w mięsie. Zakupiłem 1,5 kg mięsa, wrzuciłem toto na patelnię a to miast się smażyć, zaczęło się gotować, choć wody nie wlewałem. Po wygotowaniu, zważyłem mięso, ważyło dokładnie 830 g.Od tego czasu kupuję w sklepie lokalnego zakładu mięsnego lub czasami półtusze. No i to mięso z półtuszy (zwłaszcza schabowe ) mają całkiem inny smak. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/page/3/#findComment-143127 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolar Opublikowano 8 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 8 Czerwca 2011 Wersja: grill elektryczny Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/page/3/#findComment-162476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 27 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 27 Czerwca 2011 Super to wymyśliłes ja jestem pod wrażeniem pomysłu w tym palenisku można jeszcze umieścic kociołek ..rozumiem że to palenisko wykorzystujesz do rozpalenia i puszczenia dymu w kanał dymny do paleniska wedzarki ,bo ja tak chce zrobić ,tylko nie wiem czy duzo dymu wydostaje sie przez te fajerki?? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/page/3/#findComment-164651 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolar Opublikowano 31 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 31 Lipca 2011 I ostatecznie wykończony płytkami i farbą żaroodporną. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/page/3/#findComment-168738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yahoo Opublikowano 31 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 31 Lipca 2011 Efekt wizualny "zarąbisty", że się tak wyrażę.Smacznego!!! :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/page/3/#findComment-168752 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolar Opublikowano 23 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 23 Października 2011 Gril elektrycznym Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/page/3/#findComment-181130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 24 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 24 Października 2011 wolar, Grill, ok :grin: ale gdzie są te wędzonki !!! :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/page/3/#findComment-181356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolar Opublikowano 25 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 25 Października 2011 wolar, Grill, ok :grin: ale gdzie są te wędzonki !!! :wink: Na wcześniejszych stronach tego postu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/page/3/#findComment-181433 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 25 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 25 Października 2011 A ja się zastanawiam co się na tym forum porobiło że jeszcze nikt Ci nie odpowiedział w tonie podobnym do tego jakiego sam używasz :grin: Ludziska mający olbrzymią praktykę w wędzeniu i samodzielnym budowaniu wędzarni wszelakiej maści doradzają Ci z dobroci serca jak nie powinno się robić a Ty ostentacyjnie pokazując że masz wszystkie rady w du..ie jeszcze ich opierdzielasz. Ja sam często sie z opinią starych wyjadaczy nie zgadzam ale nie upieram się jak idiota przy swoim bo jak to zwykle w życiu bywa jeżeli X osób powie Ci że coś robisz źle to na 99% tak jest. Wędzarnia wygląda przepięknie ale co z tego?? Wystawię sobie kredens do ogrodu i też będzie pięknie i miło a przydatnosć podobna jak twojej wędzarni. Tyle tylko że większość z nas zapewne chętniej by zjadła wędzonki z mojego kredensu niż z Twojej przepięknej "wędzarni" bo jak na razie to nadaje się ona tylko i wyłacznie do parzenia wspomnianej herbatki. No chyba że głównym celem jest lans na dzielni i pokazanie się sąsiadom. Odrobina pokory a przede wszystkim kultury nikomu jeszcze nie zaszkodziła. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/page/3/#findComment-181434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 25 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 25 Października 2011 wolar, Fotki z pierwszej próby i to z przed roku nie biorę pod uwagę bo pierwsze i "rozpoznanie bojem" wędzarni. Ale czy aż tak uwędziłeś, że jesz do tej pory!!! :grin: Wstaw inne, coś z mięska bo chyba bezczynnie to nie stoi. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/page/3/#findComment-181436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 25 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 25 Października 2011 A ja się zastanawiam co się na tym forum porobiło że jeszcze nikt Ci nie odpowiedział w tonie podobnym do tego jakiego sam używasz :grin: Ludziska mający olbrzymią praktykę w wędzeniu i samodzielnym budowaniu wędzarni wszelakiej maści doradzają Ci z dobroci serca jak nie powinno się robić a Ty ostentacyjnie pokazując że masz wszystkie rady w du..ie jeszcze ich opierdzielasz. Ja sam często sie z opinią starych wyjadaczy nie zgadzam ale nie upieram się jak idiota przy swoim bo jak to zwykle w życiu bywa jeżeli X osób powie Ci że coś robisz źle to na 99% tak jest. Wędzarnia wygląda przepięknie ale co z tego?? Wystawię sobie kredens do ogrodu i też będzie pięknie i miło a przydatnosć podobna jak twojej wędzarni. Tyle tylko że większość z nas zapewne chętniej by zjadła wędzonki z mojego kredensu niż z Twojej przepięknej "wędzarni" bo jak na razie to nadaje się ona tylko i wyłacznie do parzenia wspomnianej herbatki. No chyba że głównym celem jest lans na dzielni i pokazanie się sąsiadom. Odrobina pokory a przede wszystkim kultury nikomu jeszcze nie zaszkodziła. Pospisuję się pod tym Po to się zalogowałem by się uczyć czegoś co mnie kreci i co chcę sobie i rodzinie za serwować A nie lansować swoje produkty itp Szacunek czy to starszy czy młodszy wiekiem pisze trzeba mieć Bo to są ludzie z doświadczeniem i to fakt bez sporny a jak się nie podoba to się nie loguje proste ja robienie dzieci W bardziej swojskiej formie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/page/3/#findComment-181448 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolar Opublikowano 29 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 29 Października 2011 Dzięki za krytyczne uwagi. Ale nie wędze bo nie mam czasu. Pracuję 6 dni w tygodniu. Wędzę zazwyczaj tylko na swięta lub szczególne okoliczności. Więc fotek nie ma. Będą dopiero w grudniu. Pomysł oparty jest na sprawdzonej konstrukcji pieca kuchennego, którego budowę pamiętam z domu rodzinnego. Tak, że możliwość popełnienia błędu konstrukcyjnego była mała. A taka konstrukcja umożliwia nie tylko wędzenie ale także gotowanie, smażenie i duszenie (najczęściej to robię, bo mięso duszone w starej żeliwnej brytfannie ma calkiej inny smak ). A także grill i rożen.A publikując tu swój watek chciałem pokazać, że możliwa taka konstrukcja uniwersalna. I nie trzeba słuchać się "doświadczonych", żeby coś przemyślanego zrobić. I moim zadaniem nie było "odszczekiwanie się" ale udowodnienie, że można coś zrobić poza utartymi schematami i nie trzeba miec doświadczenia w wędzeniu.A ponadto nikomu nie narzucam jak ma budować. Ale jeśli komuś będzie inspiracją do budowy własnej, to będzie mi miło. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/page/3/#findComment-182228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 29 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 29 Października 2011 Pomysł oparty jest na sprawdzonej konstrukcji pieca kuchennego, którego budowę pamiętam z domu rodzinnego. Tak, że możliwość popełnienia błędu konstrukcyjnego była mała. Więc jak sam widzisz masz piec a nie wędzarnię bo temu skądinąd ładnemu piecowi do wędzarni daleko :grin: Znawcy tematu podobno twierdzą że pratycznie we wszystkim można wędzić ale jest mały haczyk - różnica w wyrobie końcowym. Ale skoro Tobie pasują wyroby z pieca to wszystko OK. Tylko ciekaw jestem co byś powiedział gdzybyś miał możliwość porównania tego co się uwędziło w Twoim piecu i tego co zrobione zostało przez kogoś z bardziej "klasycznej" i "koszernej" wędzarni?? Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/page/3/#findComment-182257 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 29 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 29 Października 2011 wolar, Grill, ok :grin: ale gdzie są te wędzonki !!! :wink: Na wcześniejszych stronach tego postu. Pozdrawiam Piękne, gratuluję szczególnie za piękną kiełbasę . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/page/3/#findComment-182263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolar Opublikowano 2 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 2 Listopada 2011 Pomysł oparty jest na sprawdzonej konstrukcji pieca kuchennego, którego budowę pamiętam z domu rodzinnego. Tak, że możliwość popełnienia błędu konstrukcyjnego była mała. Więc jak sam widzisz masz piec a nie wędzarnię bo temu skądinąd ładnemu piecowi do wędzarni daleko :grin: Znawcy tematu podobno twierdzą że pratycznie we wszystkim można wędzić ale jest mały haczyk - różnica w wyrobie końcowym. Ale skoro Tobie pasują wyroby z pieca to wszystko OK. Tylko ciekaw jestem co byś powiedział gdzybyś miał możliwość porównania tego co się uwędziło w Twoim piecu i tego co zrobione zostało przez kogoś z bardziej "klasycznej" i "koszernej" wędzarni?? Słowo "oparty" nie jest tożsame z "indentyczny". A różnica jest taka, że część pieca gdzie odzyskiwało się ciepło ze spalin jest teraz pustą komorą w której można wędzić. A w palenisku nie pali się drzewo a tylko żarzy wytwarzając dym. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/page/3/#findComment-182804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolar Opublikowano 27 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 27 Grudnia 2011 Witam ponownie. Zgodnie z tym co kiedyś napisałem. "Świąteczne" wędzenie. Peklowanie mięs na mokro 6 dni. Kiełbas 1 dzień. Kiełbasa swojska, kiełbasa "gruba" z gotowej miesznki przypraw o nazwie bez nazwy "przyprawa do kiełbas", szynka naturalna (tylko peklosól), szynka z przyprawami, baleron mąkolicki, boczek naturalny. Razem 14,62 kg. Dym z drzewa jabłoniowego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/page/3/#findComment-192655 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 27 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 27 Grudnia 2011 Nie to żebym się czepiał ale na mój gust to owe wędzonki wyglądają prawie dokładnie tak samo przed jak i po wędzeniu. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/page/3/#findComment-192663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roland Opublikowano 27 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 27 Grudnia 2011 Nie to żebym się czepiał ale na mój gust to owe wędzonki wyglądają prawie dokładnie tak samo przed jak i po wędzeniu. :shock: rzeczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/page/3/#findComment-192670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolar Opublikowano 6 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 6 Stycznia 2012 Uwędziły się na jasny brąz. A lampa błyskowa rozjaśniła je jeszcze bardziej. Po sparzeniu zmieniły kolor na brązowy. Pychota :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/page/3/#findComment-194544 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepol Opublikowano 6 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 6 Stycznia 2012 Witam.Nie żebym się czepiał, ale na zdjęciach nie ma pokazanych kiełbasek i szynek po wędzeniu. Pierwsze zdjęcie jest bez daty i godziny, następne zdjęcia są już z datą i godziną, co wskazuje, że wędzenie jest ok. godz 9-tej. A ostatnie zdjęcie jest z godziny 6 z minutami. Więc gotowych wyrobów tak de facto nie widzimy.A mimo wszystko chętnie bym je zobaczył.Sam jestem w fazie prób i pierwszych kroków w tej bądź co bądź trudnej dziedzinie jakim są domowe wyroby - więc chętnie poznam różne podejścia do tematu. Aby przynajmniej wiedzieć czego unikać. Reasumując - bardzo chętnie zobaczę zdjęcia wyrobów PO wędzeniu. Pozdrawiam. P.S. Teraz dopatrzyłem się - że data jest inna. Dzień po dniu. Ale mimo wszystko nie widzę różnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/page/3/#findComment-194560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 6 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 6 Stycznia 2012 Subtelne różnice widać :rolleyes:, autor napisał jasny brąz: http://img97.imageshack.us/img97/6932/83322178.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/page/3/#findComment-194626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 6 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 6 Stycznia 2012 A tak z czystej ciekawości mógłbyś podać czas wędzenia?? Bo dym na zdjęciu raczej gęsty więc troszkę mnie dziwi taki kolor. I jakim drewnem było palone? Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/page/3/#findComment-194639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.