Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Oto moje pierwsze wędzonki :wink:

 

Kiełbasa DZIADKA

Wp. kl I- szynka 1 kg

Wp. kl II- łopatka 2.2 kg

Wp. kl III ja dałam boczek 1.8 kg

 

Razem 5 kg

Mieszanka peklująca peklosól 50% , sól warzonka 50 %, cukier

Czas peklowania 30 godz.

Wp kl I mielona sito 14 mm

Wp kl II mielone sito 8 mm

Wp. kl III mielone sito 3 mm

 

Przyprawy:

majeranek, kolendra, pieprz, gałka muszkatałowa, czosnek suszony, woda.

Nadziane w jelita cienkie. Potem osadzenie i osuszanie..

Wędzenie około 3 godz w temp. 50- 60 Stopni

Na koniec wędzenia temperaturę podniosłam do 75 stopni na kilka min.

parzenie w temp 72 stopnie przez 25 min

 

 

Polędwica wiosenna - Wojtka - Mirona

 

 

 

 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4571-pierwsze-w%C4%99dzenie-halusi/
Udostępnij na innych stronach

:thumbsup:

:clap:

Gratulacje Halusiu

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4571-pierwsze-w%C4%99dzenie-halusi/#findComment-125498
Udostępnij na innych stronach

@halusia@, @halusia@, mistrzyni borniaka :clap: :clap: :thumbsup: :thumbsup:

 

[ Dodano: Czw 23 Wrz, 2010 21:01 ]

Na kiełbasie się nie skończyło, @halusia@ dalej wkleja :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4571-pierwsze-w%C4%99dzenie-halusi/#findComment-125499
Udostępnij na innych stronach

Halinko!!! :clap: :clap: :clap:

 

Piękna kiełbaska !!!! Chyba wszystkie koty i psy miałaś pod balkonem :grin: ?

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4571-pierwsze-w%C4%99dzenie-halusi/#findComment-125501
Udostępnij na innych stronach

Piękna kiełbaska !!!! Chyba wszystkie koty i psy miałaś pod balkonem :grin: ?

Małgosiu ja myślę że nie jednemu sąsiadowi ślinka ciekła... :grin:

Dzięki, dzięki bardzo za miła opinię.

 

Pozdrawiam Halusia

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4571-pierwsze-w%C4%99dzenie-halusi/#findComment-125506
Udostępnij na innych stronach

Oto moje pierwsze wędzonki :wink:

 

Halusia :clap: :clap: :clap: . Teraz to będzie tylko łatwiej i łatwiej . Już jesteś bogatsza o swoje doświadczenia . :smile:

 

 

Cieplutko pozdrawiam .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4571-pierwsze-w%C4%99dzenie-halusi/#findComment-125517
Udostępnij na innych stronach

Halinko gratuluje piękna kiełbaska :clap: :clap: :clap:

zamawiam z 3 fotki drugie pęto z lewej :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

słonecznie pozdrawiam

Marek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4571-pierwsze-w%C4%99dzenie-halusi/#findComment-125522
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa DZIADKA

Wp. kl I- szynka 1 kg

Wp. kl II- łopatka 2.2 kg

Wp. kl III ja dałam boczek 1.8 kg

 

Oj jak Dziadek przeczyta skład może popaść w konsternację niewielką. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4571-pierwsze-w%C4%99dzenie-halusi/#findComment-125523
Udostępnij na innych stronach

Oj jak Dziadek przeczyta skład może popaść w konsternację niewielką. :cool:

 

Myślę że Halusia i nazewnictwo z czasem opanuje . Pis 67 smucisz dzisiaj . :smile:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4571-pierwsze-w%C4%99dzenie-halusi/#findComment-125526
Udostępnij na innych stronach

Halusia :clap: :brawo: :clap: . Teraz to będzie tylko łatwiej i łatwiej . Już jesteś bogatsza o swoje doświadczenia . :smile:

Andrzejku myślę że przy Waszym wsparciu będę sie rozwijać :smile:

zamawiam z 3 fotki drugie pęto z lewej :thumbsup: :pycha: :thumbsup:

Marku dawaj namiary :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4571-pierwsze-w%C4%99dzenie-halusi/#findComment-125527
Udostępnij na innych stronach

Oj jak Dziadek przeczyta skład może popaść w konsternację niewielką. :cool:

Uczę sie kolego, uczę :tongue:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4571-pierwsze-w%C4%99dzenie-halusi/#findComment-125529
Udostępnij na innych stronach

@halusia@, chodzi o klasyfikację:

 

np. boczek to klasa II, klasa III to mięso ścięgniste :wink:

Łopatka to 3 lub 4 klasy od I do III

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1081

"W życiu piękne są tylko chwile"

Pozdrawiam

Siara

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4571-pierwsze-w%C4%99dzenie-halusi/#findComment-125533
Udostępnij na innych stronach

@halusia@,

Wow. Pierwszy raz i takie wyroby. To co będzie dalej.

:clap: :clap: :clap:

Nie tylko jesteś widzę od słodkich spraw, zadymiać też nieźle potrafisz. :wink:

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4571-pierwsze-w%C4%99dzenie-halusi/#findComment-125535
Udostępnij na innych stronach

@halusia@ moje gratulacje, wyroby piękne, a dalej to już tylko będzie łatwiej. :clap:

Pozdrawiam Sylwek Zduniak

Tabela peklowania dla leniwych :happy: :happy: :happy:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=188359#188359

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4571-pierwsze-w%C4%99dzenie-halusi/#findComment-125545
Udostępnij na innych stronach

pis67, Pamiętam jak wyśmiałeś mnie kiedyś za to , że pomyliłam się podając skład użytych przypraw .Ja się wtedy bardzo tym przejęłam, bo zaczynałam przygodę z tym co robię dzisiaj .Ty już tak masz.Pewnie nigdy się nie mylisz i tak trzymaj. A wszystko robisz doskonale.Twoje wyroby są wg. mnie naprawdę super i pomóż innym zamiast krytykować beznamiętnie cytat:.Oj jak Dziadek przeczyta skład może popaść w konsternację niewielką. / Nie sądzę by DZIADEK tak traktował temat , daje się zauważyć jak potrafi ludziom pomagać.Wszyscy się uczą i o to chyba chodzi.Pozdrawiam .
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4571-pierwsze-w%C4%99dzenie-halusi/#findComment-125563
Udostępnij na innych stronach

Ta kielbasa Dziadka jest jeszcze lepsza choc troche tlusta no kazdy ma swoj smak :wink:

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1435

No a twoje wyroby :thumbsup: szczegolnie polendwica.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4571-pierwsze-w%C4%99dzenie-halusi/#findComment-125566
Udostępnij na innych stronach

anerka, pis67 taki już jest i nic nie poradzisz. Będzie krytykował niby dowcipnie bo tak najłatwiej, ale jak wtopił się w temat ufundowania dla halusi nagrody, to udaje, że deszcz pada :lol:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4571-pierwsze-w%C4%99dzenie-halusi/#findComment-125567
Udostępnij na innych stronach

Halusia-pachnie aż u nas!!!!! :grin:

Pięknie wyglądają i tak na pewno smakują :clap:

Moje grtulacje :lol:

Oby robienie wędlinek, przyniosło Ci tyle radości co robienie cist-bo w nich toś Ty mistrzyni :clap:

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4571-pierwsze-w%C4%99dzenie-halusi/#findComment-125585
Udostępnij na innych stronach

Halusia , pierwsze koty za płoty - gratuluję wyrobów natomiast muszę wesprzeć Siarę bo zaliczenie boczku do wp kl III to dość istotny błąd . Mięso kl II i kl III mają inne właściwości ; poczytaj np tutaj o klasyfikacji http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=89 i tutaj http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1081

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4571-pierwsze-w%C4%99dzenie-halusi/#findComment-125619
Udostępnij na innych stronach

Wielkie gratulacje Halinko!!!

Na początku wszystko wygląda strasznie, ale Ty przecież do bojaźliwych nie należysz :grin:

Jeśli chociaż w części smakuje tak jak wygląda, to tylko zazdrościć takich prototypów :thumbsup: :clap: :clap:

Pozdrawiam

Bożena

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4571-pierwsze-w%C4%99dzenie-halusi/#findComment-125620
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.