@halusia@ Opublikowano 23 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Września 2010 Witam ! Oto moje pierwsze wędzonki :wink: Kiełbasa DZIADKA Wp. kl I- szynka 1 kg Wp. kl II- łopatka 2.2 kg Wp. kl III ja dałam boczek 1.8 kg Razem 5 kg Mieszanka peklująca peklosól 50% , sól warzonka 50 %, cukier Czas peklowania 30 godz. Wp kl I mielona sito 14 mm Wp kl II mielone sito 8 mm Wp. kl III mielone sito 3 mm Przyprawy: majeranek, kolendra, pieprz, gałka muszkatałowa, czosnek suszony, woda. Nadziane w jelita cienkie. Potem osadzenie i osuszanie.. Wędzenie około 3 godz w temp. 50- 60 Stopni Na koniec wędzenia temperaturę podniosłam do 75 stopni na kilka min. parzenie w temp 72 stopnie przez 25 min Polędwica wiosenna - Wojtka - Mirona Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4571-pierwsze-w%C4%99dzenie-halusi/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 23 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 23 Września 2010 :thumbsup: :clap: Gratulacje Halusiu Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4571-pierwsze-w%C4%99dzenie-halusi/#findComment-125498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 23 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 23 Września 2010 @halusia@, @halusia@, mistrzyni borniaka :clap: :clap: :thumbsup: :thumbsup: [ Dodano: Czw 23 Wrz, 2010 21:01 ] Na kiełbasie się nie skończyło, @halusia@ dalej wkleja Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4571-pierwsze-w%C4%99dzenie-halusi/#findComment-125499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 23 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 23 Września 2010 No i widzisz Haluś - Pierwszy raz i nie bolało - teraz to z górki . :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4571-pierwsze-w%C4%99dzenie-halusi/#findComment-125500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 23 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 23 Września 2010 Halinko!!! :clap: :clap: :clap: Piękna kiełbaska !!!! Chyba wszystkie koty i psy miałaś pod balkonem :grin: ? Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4571-pierwsze-w%C4%99dzenie-halusi/#findComment-125501 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 23 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 23 Września 2010 Haluś no i od dziś zaczynasz się zdrowo odżywiać :grin: :clap: :thumbsup: :clap: :thumbsup: Pzdr.Wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4571-pierwsze-w%C4%99dzenie-halusi/#findComment-125504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 23 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 23 Września 2010 Piękna kiełbaska !!!! Chyba wszystkie koty i psy miałaś pod balkonem :grin: ? Małgosiu ja myślę że nie jednemu sąsiadowi ślinka ciekła... :grin: Dzięki, dzięki bardzo za miła opinię. Pozdrawiam Halusia Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4571-pierwsze-w%C4%99dzenie-halusi/#findComment-125506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 23 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 23 Września 2010 Oto moje pierwsze wędzonki :wink: Halusia :clap: :clap: :clap: . Teraz to będzie tylko łatwiej i łatwiej . Już jesteś bogatsza o swoje doświadczenia . :smile: Cieplutko pozdrawiam . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4571-pierwsze-w%C4%99dzenie-halusi/#findComment-125517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 23 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 23 Września 2010 Halinko gratuluje piękna kiełbaska :clap: :clap: :clap: zamawiam z 3 fotki drugie pęto z lewej :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: słonecznie pozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4571-pierwsze-w%C4%99dzenie-halusi/#findComment-125522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 23 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 23 Września 2010 Kiełbasa DZIADKA Wp. kl I- szynka 1 kg Wp. kl II- łopatka 2.2 kg Wp. kl III ja dałam boczek 1.8 kg Oj jak Dziadek przeczyta skład może popaść w konsternację niewielką. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4571-pierwsze-w%C4%99dzenie-halusi/#findComment-125523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 23 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 23 Września 2010 Oj jak Dziadek przeczyta skład może popaść w konsternację niewielką. Myślę że Halusia i nazewnictwo z czasem opanuje . Pis 67 smucisz dzisiaj . :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4571-pierwsze-w%C4%99dzenie-halusi/#findComment-125526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 23 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 23 Września 2010 Halusia :clap: :brawo: :clap: . Teraz to będzie tylko łatwiej i łatwiej . Już jesteś bogatsza o swoje doświadczenia . :smile: Andrzejku myślę że przy Waszym wsparciu będę sie rozwijać :smile: zamawiam z 3 fotki drugie pęto z lewej :thumbsup: :pycha: :thumbsup: Marku dawaj namiary :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4571-pierwsze-w%C4%99dzenie-halusi/#findComment-125527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 23 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 23 Września 2010 Oj jak Dziadek przeczyta skład może popaść w konsternację niewielką. i dobrze zrobiła :grin: nie ma jak inwencja własna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4571-pierwsze-w%C4%99dzenie-halusi/#findComment-125528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 23 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 23 Września 2010 Oj jak Dziadek przeczyta skład może popaść w konsternację niewielką. Uczę sie kolego, uczę :tongue: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4571-pierwsze-w%C4%99dzenie-halusi/#findComment-125529 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 23 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 23 Września 2010 @halusia@, chodzi o klasyfikację: np. boczek to klasa II, klasa III to mięso ścięgniste :wink: Łopatka to 3 lub 4 klasy od I do III http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1081 Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4571-pierwsze-w%C4%99dzenie-halusi/#findComment-125533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 23 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 23 Września 2010 @halusia@, Wow. Pierwszy raz i takie wyroby. To co będzie dalej. :clap: :clap: :clap: Nie tylko jesteś widzę od słodkich spraw, zadymiać też nieźle potrafisz. :wink: Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4571-pierwsze-w%C4%99dzenie-halusi/#findComment-125535 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwek_57 Opublikowano 23 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 23 Września 2010 @halusia@ moje gratulacje, wyroby piękne, a dalej to już tylko będzie łatwiej. :clap: Cytuj Pozdrawiam Sylwek ZduniakTabela peklowania dla leniwych :happy: :happy: :happy:https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=188359#188359 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4571-pierwsze-w%C4%99dzenie-halusi/#findComment-125545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 23 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 23 Września 2010 pis67, Pamiętam jak wyśmiałeś mnie kiedyś za to , że pomyliłam się podając skład użytych przypraw .Ja się wtedy bardzo tym przejęłam, bo zaczynałam przygodę z tym co robię dzisiaj .Ty już tak masz.Pewnie nigdy się nie mylisz i tak trzymaj. A wszystko robisz doskonale.Twoje wyroby są wg. mnie naprawdę super i pomóż innym zamiast krytykować beznamiętnie cytat:.Oj jak Dziadek przeczyta skład może popaść w konsternację niewielką. / Nie sądzę by DZIADEK tak traktował temat , daje się zauważyć jak potrafi ludziom pomagać.Wszyscy się uczą i o to chyba chodzi.Pozdrawiam . Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4571-pierwsze-w%C4%99dzenie-halusi/#findComment-125563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 23 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 23 Września 2010 Ta kielbasa Dziadka jest jeszcze lepsza choc troche tlusta no kazdy ma swoj smak :wink: http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1435No a twoje wyroby :thumbsup: szczegolnie polendwica.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4571-pierwsze-w%C4%99dzenie-halusi/#findComment-125566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 23 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 23 Września 2010 anerka, pis67 taki już jest i nic nie poradzisz. Będzie krytykował niby dowcipnie bo tak najłatwiej, ale jak wtopił się w temat ufundowania dla halusi nagrody, to udaje, że deszcz pada :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4571-pierwsze-w%C4%99dzenie-halusi/#findComment-125567 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moniam Opublikowano 24 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 24 Września 2010 @halusia@, pikne wyroby. Oj kiedy ja zacznę wędzić... Cytuj Pozdrawiam Monia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4571-pierwsze-w%C4%99dzenie-halusi/#findComment-125580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 24 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 24 Września 2010 Halusia-pachnie aż u nas!!!!! :grin: Pięknie wyglądają i tak na pewno smakują :clap: Moje grtulacje :lol: Oby robienie wędlinek, przyniosło Ci tyle radości co robienie cist-bo w nich toś Ty mistrzyni :clap: Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4571-pierwsze-w%C4%99dzenie-halusi/#findComment-125585 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 24 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 24 Września 2010 Moje gratulacje. :clap: :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4571-pierwsze-w%C4%99dzenie-halusi/#findComment-125589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 24 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 24 Września 2010 Halusia , pierwsze koty za płoty - gratuluję wyrobów natomiast muszę wesprzeć Siarę bo zaliczenie boczku do wp kl III to dość istotny błąd . Mięso kl II i kl III mają inne właściwości ; poczytaj np tutaj o klasyfikacji http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=89 i tutaj http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1081 Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4571-pierwsze-w%C4%99dzenie-halusi/#findComment-125619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bena Opublikowano 24 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 24 Września 2010 Wielkie gratulacje Halinko!!!Na początku wszystko wygląda strasznie, ale Ty przecież do bojaźliwych nie należysz :grin:Jeśli chociaż w części smakuje tak jak wygląda, to tylko zazdrościć takich prototypów :thumbsup: :clap: :clap:PozdrawiamBożena Cytuj http://wyrobydomowe.blox.pl - nasze wyroby Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4571-pierwsze-w%C4%99dzenie-halusi/#findComment-125620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.