Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 160
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

A to moja kiełbaska.

4,2kg szynki

0,6kg wolowiny

0,5 kg boczku

 

wyszło prawie 8mb

 

Obrazek

Witam!

po składzie surowcowym wydaje mi się , że będzie chuuuuuuuuda i twarda :wink:

Wygląda ładniutko :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/2/#findComment-138729
Udostępnij na innych stronach

Owszem, wyszła chuda, ale taką preferują moje domowe łakomczuchy :)

Chociaż jak zrobię boczek w szynkowarze to syn (5l) jadłby go bez chleba.

 

Co do twardości to nie jest twarda - gwoździ nie da się nią wbijać :devil:

Jakiś czas temu u znajomych miałem wątpliwą przyjemność spróbować sklepową białą kiełbasę. I tak na mój język w składzie było chyba 50% tłustego boczku lub słoniny,

masakra.

Szynkę puściłem przez szarpak. resztę przez sitko 4.

pozdrawiam

Wojtek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/2/#findComment-138747
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Przyprawy:

Sól , pieprz, majeranek , czosnek.

Tez się przymierzam i tak się zastanawiam , czy na samej soli nie wyjdzie taka bardzo szara . Na razie mam mięsa poklasowane i mogę jeszcze użyć mieszanki peklującej ( sól + peklosól ) , chociaż czasu wiele nie mam . Sam nie wiem co zrobić , jeśli np. z mieszanką peklującą , to jaki sposób jest najszybszy na zapeklowanie ?

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/2/#findComment-140460
Udostępnij na innych stronach

czy na samej soli nie wyjdzie taka bardzo szara

Biała kiełbasa to biała, a nie czerwona i dlatego nie bój, zrób na samej soli. A 1g cukru na kg mięsa przyspieszy może peklowanie. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/2/#findComment-140463
Udostępnij na innych stronach

zrób na samej soli. A 1g cukru na kg mięsa przyspieszy może peklowanie. :cool:

 

Peklowanie czego :question: Samą solą to możesz tylko posolić względnie zasolić mięso .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/2/#findComment-140475
Udostępnij na innych stronach

Ja jestem za białą szarą tzn tylko z solą, a nie różową na peklosoli, ale to kwestia gustu a o gustach się nie dyskutuje. Moja ekspresowa wersja białej to tylko wp II 70/30, sitko 8 sól, pieprz, czosnek, majeranek i już.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/2/#findComment-140478
Udostępnij na innych stronach

Proporcionalnie prawie też tak robię tz. około 65% jedynki, 30% tłuszczu z podgardla i 5% pręgi z błonami po obróbce klI , no i oczywiście na soli kamiennej.

 

[ Dodano: Czw 06 Sty, 2011 14:04 ]

Jedynkę kroję w kostkę 1-1,5cm, tłuszcz na siatce 4mm a wołowinę ibłony na 3 dwukrotnie.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/2/#findComment-140492
Udostępnij na innych stronach

ja robie z samej łopatki i oczywiście, że pekluje, wole białą różową niż szarą

ja proponuje wrócić do mojego wpisu latem i zastosować następujący przepis:

mięsko wedle uznania

sól wedle uznania

pieprz wedle uznania

kilka zielonych łodyg selera drobno pokrojonego /raczej więcej niż mniej/

oczywiście zmielić, nabić jelita itd itd

 

:thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

 

a na wywarku ugotować żurek grzybowy

:thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/2/#findComment-140929
Udostępnij na innych stronach

To raczej nie biała tylko kiełbasa wg.uznania :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/2/#findComment-140936
Udostępnij na innych stronach

najważniejsze to dodanie kilku łodyg selera, który rośnie na grządce

bo można kupić zimą w marketach też łodygi selera, ale nie o niego mi chodzi

a pisze "wedle uznania" bo każdy stosuje włąsne receptury i "mieszanki mięs"

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/2/#findComment-140943
Udostępnij na innych stronach

najważniejsze to dodanie kilku łodyg selera,

Ciekawy dodatek do wędliny.

Dodajesz seler dla poprawy smaku , czy dla wywaru na którym gotujesz żurek?

Czy możesz wstawić foto swojego wyrobu??

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/2/#findComment-140946
Udostępnij na innych stronach

najważniejsze to dodanie kilku łodyg selera,

Ciekawy dodatek do wędliny.

Dodajesz seler dla poprawy smaku , czy dla wywaru na którym gotujesz żurek?

Czy możesz wstawić foto swojego wyrobu??

no właśnie nie moge wstawić foto, bo to na jesieni robiłem

w jednym z marketów w warszawce widziałem stoisko firmy z krakowa z wędlinami

oprócz nazw i cen był orientacyjny wkład zastosowanych przypraw

jedna z kiełbas, nazwy nie pamiętam miała właśnie takie przyprawy:

sól, pieprz, seler

i ja zrobiłem taką białą:

5 kg łopatki pokrojonej w cienkie paski, sól peklująca, pieprz i kilka łodyg zielonej naci selera drobno posiekanej

wszystko razem wymieszałem i na noc do lodówki

rano przez maszynke z sitkiem 8 i do jelita

część do gara na żurek a reszta do zamrażalnika

 

a kiełbasa wyszła z nutą smakową selerową, dla mnie wyborna

 

żurek też dzięki temu zyskał na smaku

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/2/#findComment-140953
Udostępnij na innych stronach

Samą solą to możesz tylko posolić względnie zasolić mięso .

 

Tak, tu pytanie - czy użycie mieszanki 18g soli + 1g cukru na kilogram mięsa, wymieszanie z nim i pozostawienie w chłodzie na 2 doby to solenie czy peklowanie? :cool:

 

i ja zrobiłem taką białą

No to wyszła biała czerwona selerowa. :grin:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/2/#findComment-141001
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

I troszkę białej kiełbasy na święta.

Surowiec:

- 2 kg szynki

- 5 kg łopatki

- 3 kg boczku

Przyprawy to 20g soli /kg mięsa, pieprz, czosnek., majeranek.

Kiełbasa podzielona na porcje i umieszczona w zamrażarce.

A przy okazji pokażę prezencik jaki otrzymałam od zięcia :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/2/#findComment-211342
Udostępnij na innych stronach

Ładna kiełbaska tylko ten boczek :wink:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/2/#findComment-211343
Udostępnij na innych stronach

Ładna kiełbaska tylko ten boczek :wink:

Arkadiuszu a co jest nie tak z tym boczkiem?? :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/2/#findComment-211345
Udostępnij na innych stronach

Boczek to nie jest najlepszy materiał na kiełbasę.Lepsze moim zdaniem podgardle lub słonina karkowa.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/2/#findComment-211348
Udostępnij na innych stronach

Halinko :clap: :clap: :clap: piękna kiełbaska,ja też dziś troszeczkę ukręciłem białej do koszyczka ale ja nie mrożę do świąt musi dotrwać a w święta do barszczyku a troszkę do piekarnika z cebulką :tongue:
Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/2/#findComment-211349
Udostępnij na innych stronach

Boczek to nie jest najlepszy materiał na kiełbasę.Lepsze moim zdaniem podgardle lub słonina karkowa.

A powiedz mi Arkadiuszu od kiedy boczek jest nie odpowiednim surowcem w produkcji białej kiełbasy.

Popatrz sobie na stronę główną, na filmik nakręcony z produkcji białej kiełbasy robioną przez Kolegę Bagno :cool:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/2/#findComment-211353
Udostępnij na innych stronach

Arku, boczek jest traktowany jako II :cool:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/2/#findComment-211360
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.