wojciechz Opublikowano 21 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 21 Grudnia 2010 A to moja kiełbaska. 4,2kg szynki 0,6kg wolowiny 0,5 kg boczku wyszło prawie 8mb Cytuj pozdrawiam Wojtek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/2/#findComment-138724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 21 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 21 Grudnia 2010 Nie za mało boczku? To jedziemy na metry.... :lol: :clap: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/2/#findComment-138726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 21 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 21 Grudnia 2010 Jak dlamnie to troszeczke zachuda no ale... :wink: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/2/#findComment-138727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 21 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 21 Grudnia 2010 wyszło prawie 8mb Do tego 8 m. piwa i :thumbsup: http://www.piwiarniawarkazory.pl/userfiles/Image/news_photos/b_pre_489ea8b1db7db.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/2/#findComment-138728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 21 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 21 Grudnia 2010 A to moja kiełbaska. 4,2kg szynki 0,6kg wolowiny 0,5 kg boczku wyszło prawie 8mb Obrazek Witam! po składzie surowcowym wydaje mi się , że będzie chuuuuuuuuda i twarda :wink: Wygląda ładniutko :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/2/#findComment-138729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciechz Opublikowano 22 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 22 Grudnia 2010 Owszem, wyszła chuda, ale taką preferują moje domowe łakomczuchy Chociaż jak zrobię boczek w szynkowarze to syn (5l) jadłby go bez chleba. Co do twardości to nie jest twarda - gwoździ nie da się nią wbijać :devil: Jakiś czas temu u znajomych miałem wątpliwą przyjemność spróbować sklepową białą kiełbasę. I tak na mój język w składzie było chyba 50% tłustego boczku lub słoniny,masakra.Szynkę puściłem przez szarpak. resztę przez sitko 4. Cytuj pozdrawiam Wojtek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/2/#findComment-138747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 6 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 6 Stycznia 2011 Przyprawy: Sól , pieprz, majeranek , czosnek. Tez się przymierzam i tak się zastanawiam , czy na samej soli nie wyjdzie taka bardzo szara . Na razie mam mięsa poklasowane i mogę jeszcze użyć mieszanki peklującej ( sól + peklosól ) , chociaż czasu wiele nie mam . Sam nie wiem co zrobić , jeśli np. z mieszanką peklującą , to jaki sposób jest najszybszy na zapeklowanie ? Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/2/#findComment-140460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 6 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 6 Stycznia 2011 czy na samej soli nie wyjdzie taka bardzo szara Biała kiełbasa to biała, a nie czerwona i dlatego nie bój, zrób na samej soli. A 1g cukru na kg mięsa przyspieszy może peklowanie. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/2/#findComment-140463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 6 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 6 Stycznia 2011 zrób na samej soli. A 1g cukru na kg mięsa przyspieszy może peklowanie. Peklowanie czego :question: Samą solą to możesz tylko posolić względnie zasolić mięso . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/2/#findComment-140475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marko30 Opublikowano 6 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 6 Stycznia 2011 Ja jestem za białą szarą tzn tylko z solą, a nie różową na peklosoli, ale to kwestia gustu a o gustach się nie dyskutuje. Moja ekspresowa wersja białej to tylko wp II 70/30, sitko 8 sól, pieprz, czosnek, majeranek i już. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/2/#findComment-140478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 6 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 6 Stycznia 2011 Proporcionalnie prawie też tak robię tz. około 65% jedynki, 30% tłuszczu z podgardla i 5% pręgi z błonami po obróbce klI , no i oczywiście na soli kamiennej. [ Dodano: Czw 06 Sty, 2011 14:04 ] Jedynkę kroję w kostkę 1-1,5cm, tłuszcz na siatce 4mm a wołowinę ibłony na 3 dwukrotnie. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/2/#findComment-140492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rmir Opublikowano 9 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 9 Stycznia 2011 ja robie z samej łopatki i oczywiście, że pekluje, wole białą różową niż szarąja proponuje wrócić do mojego wpisu latem i zastosować następujący przepis:mięsko wedle uznaniasól wedle uznaniapieprz wedle uznaniakilka zielonych łodyg selera drobno pokrojonego /raczej więcej niż mniej/oczywiście zmielić, nabić jelita itd itd :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: a na wywarku ugotować żurek grzybowy :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/2/#findComment-140929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 9 Stycznia 2011 To raczej nie biała tylko kiełbasa wg.uznania :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/2/#findComment-140936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marko30 Opublikowano 9 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 9 Stycznia 2011 No to chyba bardziej jak bigos na "winie" co się nawinie. :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/2/#findComment-140939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rmir Opublikowano 9 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 9 Stycznia 2011 najważniejsze to dodanie kilku łodyg selera, który rośnie na grządcebo można kupić zimą w marketach też łodygi selera, ale nie o niego mi chodzia pisze "wedle uznania" bo każdy stosuje włąsne receptury i "mieszanki mięs" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/2/#findComment-140943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 9 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 9 Stycznia 2011 najważniejsze to dodanie kilku łodyg selera, Ciekawy dodatek do wędliny. Dodajesz seler dla poprawy smaku , czy dla wywaru na którym gotujesz żurek? Czy możesz wstawić foto swojego wyrobu?? Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/2/#findComment-140946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rmir Opublikowano 9 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 9 Stycznia 2011 najważniejsze to dodanie kilku łodyg selera, Ciekawy dodatek do wędliny. Dodajesz seler dla poprawy smaku , czy dla wywaru na którym gotujesz żurek? Czy możesz wstawić foto swojego wyrobu?? no właśnie nie moge wstawić foto, bo to na jesieni robiłem w jednym z marketów w warszawce widziałem stoisko firmy z krakowa z wędlinami oprócz nazw i cen był orientacyjny wkład zastosowanych przypraw jedna z kiełbas, nazwy nie pamiętam miała właśnie takie przyprawy: sól, pieprz, seler i ja zrobiłem taką białą: 5 kg łopatki pokrojonej w cienkie paski, sól peklująca, pieprz i kilka łodyg zielonej naci selera drobno posiekanej wszystko razem wymieszałem i na noc do lodówki rano przez maszynke z sitkiem 8 i do jelita część do gara na żurek a reszta do zamrażalnika a kiełbasa wyszła z nutą smakową selerową, dla mnie wyborna żurek też dzięki temu zyskał na smaku Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/2/#findComment-140953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 9 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 9 Stycznia 2011 Samą solą to możesz tylko posolić względnie zasolić mięso . Tak, tu pytanie - czy użycie mieszanki 18g soli + 1g cukru na kilogram mięsa, wymieszanie z nim i pozostawienie w chłodzie na 2 doby to solenie czy peklowanie? i ja zrobiłem taką białą No to wyszła biała czerwona selerowa. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/2/#findComment-141001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 I troszkę białej kiełbasy na święta. Surowiec: - 2 kg szynki - 5 kg łopatki - 3 kg boczku Przyprawy to 20g soli /kg mięsa, pieprz, czosnek., majeranek. Kiełbasa podzielona na porcje i umieszczona w zamrażarce. A przy okazji pokażę prezencik jaki otrzymałam od zięcia :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/2/#findComment-211342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Ładna kiełbaska tylko ten boczek :wink: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/2/#findComment-211343 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Ładna kiełbaska tylko ten boczek :wink: Arkadiuszu a co jest nie tak z tym boczkiem?? :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/2/#findComment-211345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Boczek to nie jest najlepszy materiał na kiełbasę.Lepsze moim zdaniem podgardle lub słonina karkowa. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/2/#findComment-211348 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Halinko :clap: :clap: :clap: piękna kiełbaska,ja też dziś troszeczkę ukręciłem białej do koszyczka ale ja nie mrożę do świąt musi dotrwać a w święta do barszczyku a troszkę do piekarnika z cebulką :tongue: Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/2/#findComment-211349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Boczek to nie jest najlepszy materiał na kiełbasę.Lepsze moim zdaniem podgardle lub słonina karkowa.A powiedz mi Arkadiuszu od kiedy boczek jest nie odpowiednim surowcem w produkcji białej kiełbasy. Popatrz sobie na stronę główną, na filmik nakręcony z produkcji białej kiełbasy robioną przez Kolegę Bagno Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/2/#findComment-211353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Arku, boczek jest traktowany jako II Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/2/#findComment-211360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.