boggi Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 30 Kwietnia 2012 ando, @halusi@, raczej chodziło , że to już nie będzie biała z racji zmiany receptury . Twoja będzie po prostu na biało , ale coś w stylu ja wiem - coś a`la węgierskiej ? Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/4/#findComment-215927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ando Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Zapewniam Was, że styl kiełbasy nie ucierpi. Dodatek bardziej wpływa na wygląd niż na smak. Jak mam ochotę na węgierską, to dodaję paprykę w proszku. Jest to dobry zamiennik trującego traktowania mięsa peklosolą. Listki papryki dodaję tuż przed kręceniem, więc barwa wyrobu zmiena się tylko lokalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/4/#findComment-215931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 30 Kwietnia 2012 :grin: moja biała z listkami papryki :grin: :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/4/#findComment-215951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Jest to dobry zamiennik trującego traktowania mięsa peklosolą. W białej peklosól? trująca peklosól w białej? Czy ktoś do białej dodaje peklosól? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/4/#findComment-216011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 15 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 15 Grudnia 2012 Troszkę białej... w sumie wszystko zamroziłam.. :wink: A... oczywiście wczoraj była degustacja ale nie mam fotki w przekroju. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/4/#findComment-256508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzymyt Opublikowano 20 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 20 Grudnia 2012 Witam.ja również skręciłem trochę białej kiełbaski - 1kg boczku + 1 kg szynki -i chciałbym trochę zostawić na świąteczne śniadanie. czy mam ją teraz sparzyć czy też w stanie surowym dobędzie do świąt? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/4/#findComment-257607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 20 Grudnia 2012 Zamroź, a po rozmrożeniu sparzysz kiedy będziesz miał ochotę. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/4/#findComment-257609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 20 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 20 Grudnia 2012 krzymyt, jeśli mogę coś wtrącić to troszku czarno widzę zwięzłość tej kiełbaski :rolleyes: pomijając już że troszkę "za bogato" może być (to zależy jaka ta szynka była).... w surowcach nie ma kleju więc przygotuj się że może się rozpadać.... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/4/#findComment-257631 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzymyt Opublikowano 20 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 20 Grudnia 2012 w miarę się trzyma nie jest tak źle kiełbasę spożywa się na gorąco i jak dla mnie to może być. poniżej zamieszczam zdjęcie kiełbasa prosto z gara jeszcze nie ostygła .pozdrawiam K. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/4/#findComment-257655 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 28 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 28 Grudnia 2012 Witam po Świetach. dla mnie spędzonych m.in na degustowaniu swoich wyrobów.Ale do rzeczy. Po raz kolejny miałem problem z nabijaniem białej w jelita. Skręciłem 5 kg: 3 kg szynki, 1,5 boczku i 0,5 wołowiny. Nabijanie koszmar. Mięso kleiło sie niemiłosiernie. Syn z góry wkładał mięso - wszystko wychodziło mu bokami, przez lejek do jelit mięso wychodziło bardzo powoli. Umordowaliśmy sie strasznie. Czy każdy tak ma czy ja coś spartoliłem? Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/4/#findComment-258887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 31 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 31 Grudnia 2012 Hmm?mieso miele maszynką ręczną "8" bo mam do niej komplet sitek. Przy napychaniu miesa w jelita korzystam z elektrycznej ( do niej mam tylko podstawowe sita). Mieso popycham takim plastikowym, oryginalnym popychadłem, no nie wiem co ci mam napisać? Czemu pytasz? Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/4/#findComment-259329 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 31 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 31 Grudnia 2012 Dam Ci tylko jedną radę- spraw sobie nadziewarkę, na miarę możliwości. Nie musi to być mercedes. na początek może być syrenka ( "czajna za 50-60 zł) Zawsze to lepsze od elektrycznej do mielenia mięsa z przystawka do nadziewania farszu. Tak całkiem poważnie to to jest chyba powodem( za mały prześwit między ślimakiem a obudową) :blush: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/4/#findComment-259331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 31 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 31 Grudnia 2012 Michał Koperski, elektrycznych "8" używają masochiści :grin: - już chyba kurcze lepiej ręcznie napychać :rolleyes: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/4/#findComment-259332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 31 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 31 Grudnia 2012 Też nadziewamy jelita przy pomocy elektrycznej maszynki i takiego plastikowego popychacza, nie idzie bardzo lekko, ale jakoś moja kobieca ręka daje radę :grin:. Czy masz nałożony stabilizator zamiast sitka ? No to wyszło na to, żem masochistka... ale całkiem mi z tym dobrze :wink:. Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/4/#findComment-259333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 31 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 31 Grudnia 2012 ja nadziewam elektrycznym Zelmerkiem 8 i całkiem sprawnie idzie Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/4/#findComment-259341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciejdeb Opublikowano 31 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 31 Grudnia 2012 ja tez zelmerem nakladam farsz i nie widze problemow z tym - troche wyczucia i smialo samemu idzie... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/4/#findComment-259342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 31 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 31 Grudnia 2012 czyli:mielenie maszyką ręczną nr 8 - okwywalić elektryczną i nabijać nadziewarkąNo dobrze. Ponowię jeszcze pytanie. Czy wasze farsze na białą też sa tak mega kleiste?Pytam bo jest wiele przepisów na biała w których nie ma wołowiny jako kleju. Co w zamian?I jeszcze kwestia wody. Na 5 kg dałem około 0,5 litra. [ Dodano: Pon 31 Gru, 2012 11:33 ]:grin:. Czy masz nałożony stabilizator zamiast sitka ?tak tak mam stabilizator. [ Dodano: Pon 31 Gru, 2012 11:37 ]ja tez zelmerem nakladam farsz i nie widze problemow z tym - troche wyczucia i smialo samemu idzie... hmm wyczucia. wiesz ja w to wbijanie mięsa w szyjke od maszynki wkładam wiele siły bo inaczej nic bym nie zrobił. Mieso dosłownie wypływa mi górą. Lepi sie okrutnie. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/4/#findComment-259343 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 31 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 31 Grudnia 2012 a nie próbowałeś nabijać 8-ką ręczną? Ja tak nabijam 10-ka ale wcześniej miałem tylko ręczną 8-kę o niebo lepiej jak elektryczną, która nabijałem 2 razy - pierwszy i ostatni.Nie próbowałem, niestety. Wiesz od jakiegoś czasu zastanawiam sie nad zakupem nabijarki. Problem w tym że naczytałem sie na forum róznych opinii: ta zła bo plastikowe elementy, ta jeszcze gorsza bo chińska itp. Tak na prawde nie wiem co kupić. Sorry że sie upieram przy pytaniu dot farszu. On ma być taki kleisty? Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/4/#findComment-259357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciejdeb Opublikowano 31 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 31 Grudnia 2012 tak jak ja wyrabiam jest bardzo kleisty Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/4/#findComment-259360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 31 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 31 Grudnia 2012 Sorry że sie upieram przy pytaniu dot farszu. On ma być taki kleisty? Tak ,jak najbardziej kleisty . Pozwolę sobie "poglądowo" wkleić tutaj zdjęcie z wyrobu kiełbasy wielkanocnej naszego kolegi andrzejk (mam nadzieję,że się Andrzej nie obrazi,że wykorzystałam jego fotkę :blush: ) Tutaj link do materiału : http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-grubo-rozdrobnione/1530-kielbasa-wielkanocna-andrzejak a tu obrazek : Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/4/#findComment-259368 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 31 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 31 Grudnia 2012 Pytam bo jest wiele przepisów na biała w których nie ma wołowiny jako kleju. Co w zamian?A no w zamian pewnie jest wieprzowa III. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/4/#findComment-259380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 1 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 1 Stycznia 2013 Czy wasze farsze na białą też sa tak mega kleiste? Czasami bywają. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/4/#findComment-259592 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 1 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 1 Stycznia 2013 zamiast wołowiny możesz użyć np, golonki wieprzowej (bez skóry) Woda?owszem tak, ale musisz "wyczuć" mięso, tzn. jak bardzo jest "napojone" wodą.Przecież kiełbaskę robisz dla siebie, więc oszczędzaj wodę. Wracają jeszcze raz do "zelmerków" przy nadziewaniu: nie mam zamiaru się wymądrzać, ale, szanując poglądy i opinie innych, uważam,że maszynki maja b. mały prześwit między lejkiem a ślimakiem, stosunkowo duże obroty i co za tym idzie dochodzi do przegrzewania produktu, dodatkowego miażdżenia (nie mielenia) farszu, ale nie ja to wymyśliłem, bo "wszystkie drogi prowadzą do Rzymu!". Pozdrawiam wszystkich, życząc zdrowia i pysznych wyrobów! :idea: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/4/#findComment-259610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 2 Stycznia 2013 Witam w Nowym Roku.ok nie będę zawracał głowy. Przeniose sie na dział sprzęt i poszukam jakiejś nadziewarki. z tego wynika że farsz mam ok tylko maszynka elektryczna która posiadam nie jest stworzona do nabijania farszu. dzieki za rady Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/4/#findComment-259647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciejdeb Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 2 Stycznia 2013 By moze, ale Wielu z Nas uzywa Zelmerów z powodzeniem... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/4/#findComment-259652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.