Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

ando, @halusi@, raczej chodziło , że to już nie będzie biała z racji zmiany receptury .

Twoja będzie po prostu na biało , ale coś w stylu ja wiem - coś a`la węgierskiej ?

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/4/#findComment-215927
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 160
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Zapewniam Was, że styl kiełbasy nie ucierpi. Dodatek bardziej wpływa na wygląd niż na smak. Jak mam ochotę na węgierską, to dodaję paprykę w proszku. Jest to dobry zamiennik trującego traktowania mięsa peklosolą. Listki papryki dodaję tuż przed kręceniem, więc barwa wyrobu zmiena się tylko lokalnie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/4/#findComment-215931
Udostępnij na innych stronach

Jest to dobry zamiennik trującego traktowania mięsa peklosolą.

W białej peklosól? trująca peklosól w białej? Czy ktoś do białej dodaje peklosól? :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/4/#findComment-216011
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Troszkę białej... w sumie wszystko zamroziłam.. :wink:

A... oczywiście wczoraj była degustacja ale nie mam fotki w przekroju.

 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/4/#findComment-256508
Udostępnij na innych stronach

Witam.ja również skręciłem trochę białej kiełbaski - 1kg boczku + 1 kg szynki -

i chciałbym trochę zostawić na świąteczne śniadanie.

czy mam ją teraz sparzyć czy też w stanie surowym dobędzie do świąt?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/4/#findComment-257607
Udostępnij na innych stronach

Zamroź, a po rozmrożeniu sparzysz kiedy będziesz miał ochotę.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/4/#findComment-257609
Udostępnij na innych stronach

krzymyt, jeśli mogę coś wtrącić to troszku czarno widzę zwięzłość tej kiełbaski :rolleyes: pomijając już że troszkę "za bogato" może być (to zależy jaka ta szynka była)....

w surowcach nie ma kleju więc przygotuj się że może się rozpadać....

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/4/#findComment-257631
Udostępnij na innych stronach

w miarę się trzyma nie jest tak źle kiełbasę spożywa się na gorąco i jak dla mnie to może być. poniżej zamieszczam zdjęcie kiełbasa prosto z gara jeszcze nie ostygła .pozdrawiam K.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/4/#findComment-257655
Udostępnij na innych stronach

Witam po Świetach. dla mnie spędzonych m.in na degustowaniu swoich wyrobów.

Ale do rzeczy. Po raz kolejny miałem problem z nabijaniem białej w jelita. Skręciłem 5 kg: 3 kg szynki, 1,5 boczku i 0,5 wołowiny. Nabijanie koszmar. Mięso kleiło sie niemiłosiernie. Syn z góry wkładał mięso - wszystko wychodziło mu bokami, przez lejek do jelit mięso wychodziło bardzo powoli. Umordowaliśmy sie strasznie. Czy każdy tak ma czy ja coś spartoliłem?

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/4/#findComment-258887
Udostępnij na innych stronach

Hmm?

mieso miele maszynką ręczną "8" bo mam do niej komplet sitek. Przy napychaniu miesa w jelita korzystam z elektrycznej ( do niej mam tylko podstawowe sita). Mieso popycham takim plastikowym, oryginalnym popychadłem, no nie wiem co ci mam napisać? Czemu pytasz?

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/4/#findComment-259329
Udostępnij na innych stronach

Dam Ci tylko jedną radę- spraw sobie nadziewarkę, na miarę możliwości. Nie musi to być mercedes. na początek może być syrenka ( "czajna za 50-60 zł) Zawsze to lepsze od elektrycznej do mielenia mięsa z przystawka do nadziewania farszu. Tak całkiem poważnie to to jest chyba powodem( za mały prześwit między ślimakiem a obudową) :blush:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/4/#findComment-259331
Udostępnij na innych stronach

Michał Koperski, elektrycznych "8" używają masochiści :grin: - już chyba kurcze lepiej ręcznie napychać :rolleyes:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/4/#findComment-259332
Udostępnij na innych stronach

Też nadziewamy jelita przy pomocy elektrycznej maszynki i takiego plastikowego popychacza, nie idzie bardzo lekko, ale jakoś moja kobieca ręka daje radę :grin:. Czy masz nałożony stabilizator zamiast sitka ?

 

No to wyszło na to, żem masochistka... ale całkiem mi z tym dobrze :wink:.

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/4/#findComment-259333
Udostępnij na innych stronach

czyli:

mielenie maszyką ręczną nr 8 - ok

wywalić elektryczną i nabijać nadziewarką

No dobrze. Ponowię jeszcze pytanie. Czy wasze farsze na białą też sa tak mega kleiste?

Pytam bo jest wiele przepisów na biała w których nie ma wołowiny jako kleju. Co w zamian?

I jeszcze kwestia wody. Na 5 kg dałem około 0,5 litra.

 

[ Dodano: Pon 31 Gru, 2012 11:33 ]

:grin:. Czy masz nałożony stabilizator zamiast sitka ?

tak tak mam stabilizator.

 

[ Dodano: Pon 31 Gru, 2012 11:37 ]

ja tez zelmerem nakladam farsz i nie widze problemow z tym - troche wyczucia i smialo samemu idzie...

 

hmm wyczucia. wiesz ja w to wbijanie mięsa w szyjke od maszynki wkładam wiele siły bo inaczej nic bym nie zrobił. Mieso dosłownie wypływa mi górą. Lepi sie okrutnie.

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/4/#findComment-259343
Udostępnij na innych stronach

a nie próbowałeś nabijać 8-ką ręczną? Ja tak nabijam 10-ka ale wcześniej miałem tylko ręczną 8-kę o niebo lepiej jak elektryczną, która nabijałem 2 razy - pierwszy i ostatni.

Nie próbowałem, niestety. Wiesz od jakiegoś czasu zastanawiam sie nad zakupem nabijarki. Problem w tym że naczytałem sie na forum róznych opinii: ta zła bo plastikowe elementy, ta jeszcze gorsza bo chińska itp. Tak na prawde nie wiem co kupić.

Sorry że sie upieram przy pytaniu dot farszu. On ma być taki kleisty?

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/4/#findComment-259357
Udostępnij na innych stronach

Sorry że sie upieram przy pytaniu dot farszu. On ma być taki kleisty?

Tak ,jak najbardziej kleisty .

 

Pozwolę sobie "poglądowo" wkleić tutaj zdjęcie z wyrobu kiełbasy wielkanocnej naszego kolegi andrzejk (mam nadzieję,że się Andrzej nie obrazi,że wykorzystałam jego fotkę :blush: )

Tutaj link do materiału :

http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-grubo-rozdrobnione/1530-kielbasa-wielkanocna-andrzejak

 

a tu obrazek :

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/4/#findComment-259368
Udostępnij na innych stronach

zamiast wołowiny możesz użyć np, golonki wieprzowej (bez skóry) Woda?owszem tak, ale musisz "wyczuć" mięso, tzn. jak bardzo jest "napojone" wodą.Przecież kiełbaskę robisz dla siebie, więc oszczędzaj wodę. Wracają jeszcze raz do "zelmerków" przy nadziewaniu: nie mam zamiaru się wymądrzać, ale, szanując poglądy i opinie innych, uważam,że maszynki maja b. mały prześwit między lejkiem a ślimakiem, stosunkowo duże obroty i co za tym idzie dochodzi do przegrzewania produktu, dodatkowego miażdżenia (nie mielenia) farszu, ale nie ja to wymyśliłem, bo "wszystkie drogi prowadzą do Rzymu!". Pozdrawiam wszystkich, życząc zdrowia i pysznych wyrobów! :idea:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/4/#findComment-259610
Udostępnij na innych stronach

Witam w Nowym Roku.

ok nie będę zawracał głowy. Przeniose sie na dział sprzęt i poszukam jakiejś nadziewarki.

z tego wynika że farsz mam ok tylko maszynka elektryczna która posiadam nie jest stworzona do nabijania farszu.

dzieki za rady

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/4/#findComment-259647
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.